Jump to content

franka72

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, nakon smrti svoje bake odrekla sam se svog dijela bakine kuće kojeg sam nasljedila nakon smrti svog oca koji je umro nažalost rano i prije svoje majke, moje bake a u korist mog strica, brata od mog pokojnog oca jer sam htjela pomoći obzirom da nije imao stan i razvodio se, drugim rjecima sazalila sam se. Sad tek vidim koliko sam bila naivna. 10 ak godina kasnije umro mi je i djed i stric je htio prodati kuću. Dogovor je bio da mi nakon ostavinske rasprave donese kopiju rješenje o nasljeđivanju što nikad nije učinio jer je zatajio da osim kuće postoje i zemlja i šuma i devizne knjižice. Toliko me ta laž naljutila da sam tražila od suda i dobila svoj nužni dio jer nisam mogla pobiti punomoć. Od toga je prošlo par godina, naravno stric i ja ne pricamo i kuca propada. Imovina je u Bosni. Interesira me sto sad, moze li stric bez mog znanja prodati kucu obzirom da je on vecinski vlasnik a ja imam samo nuzni dio i sto je s rezijama, nitko ne zivi u njoj iskljucena je i struja i voda ali vjerujem da ima troškova.
  2. dakle na ostavinskoj raspravi sam samo osporila testament i od soka da je izvadjen uopce taj testament nisam odmah zatrauzila nuzni dio, poslije sam ulozila zalbu/zamolbu suzdu da samo trazim nuzni dio a ne i ospopravanje testamenta sto je sud prihvatio i ponovno zakazao ostavinsku raspravu na kojoj je moj stric poludio i rekao da mi ne da da ni nuzni dio ni nista i da se gubim i to sve pred sutkinjom (ja sam dosla s odvjetnikom). Odvjetnik i sutkinja su ga pokusali urazumiti i rekli da mu je bolje da mi da nuzni dio jer imam zakonsko pravo, u protivnom se ide na parnicu, i da su to samo dodatni troskovi za nesto sto cu ja na kraju dobiti. NO obzirom da se pjenio i izvodio cirkuse sutkinja ga je izbacila, a obzirom da se drugi stric nije pojavio i samo porucio preko ovog bijsnog strica kako je na liječenju (da li on to mora dokazati, nije poslao potvrdu) napisala u zapisniku da se otkazuje rasprava za kraj godine (odnosno dala mu je jos jednu sansu koliko sam ja sebi protumacila da mi da nuzni dio). Pitanje: 1.ako i drugi put mi ne bude dao nuzni dio, onda idemo na parnicu, tko pokrece parnicu i tko snosi troskove (jasno mi je da ja svog odvjetnika placam, ali kad on izgubi je li stric placa sve sudske troskove ukljucujuci i troskove mog odvjetnika)? 2. ja kucu ne zelim prodati jer kucu prevarom zele dobiti (vidi se i kako iz postova ranije)u tome je i i cjela stvar i stric to zna zato mi niti ne zeli dati nuzni dio, no svjesna sam da necu moci odugovlaciti s prodajom kad on vec ima kupca i vecinski ce biti vlasnik cak i ako mi mirnim putem da nuzni dio, . Sto se onda u tom slucaju dogadja, sud prodaje kucu (pretpostavljam po nizoj cijeni nego sto je stric s nekim tzv.kupcem postigao??), u principu ja ga zelim natjerati d ami vrati on sto je "oteo" nakon smrti mog oca i cijena mog nuznog dijela ce upravo iznositi kao i da sam ja vlasnica pola kuce 1/2 kako je i trebalo biti. Ako na to ne pristane sto s emene tice kuc amoze jos 500 godina ostati neprodana. Imam li ja na to zakonsko pravo? Hvala probala sam skratiti.
  3. ok hvala budem prebacila sad
  4. Budući da sam na ostavinskoj raspravi prvi put saznala da postoji oporuka jos iz 1986. od mog pokojnog dide (ja sam nasljednica iza mog pokojnog oca) nisam se snasla i zatrazila svoj nuzni dio nego samo osporila oporuku. Prema oporuci sve nasljedjuju moji stricevi koji su ionako još prije raznim manipulacijama dobila drugi dio kuće nakon bake.Tako da sam priznala oporuku ja bih fakticki ostala bez svega. Sud je donio rješenje prema kojem se prekida ostavinski postupak i ja se upućujem na parnicni postupak u roku od 30 dana a ako ne pokrenem parnicu Sud ce postupiti prema oporuci valjda? Ja sam se žalila na rješenje i zatrazila samo svoj nuzni dio uz obrazlozenje da od soka nisam snasla, ni trazila odgodu niti nuzni dio niti sam dosla s odvjetnikom niti poznajem tako dobro zakon da bih odmah mogla reagirati. Sud je uvazio moju zalbu i posalo je na ocitovanje mojim stricevima. Postoji li neki rok na koji moji stricevi trebaju odgovoriti na zalbu, da li zalba odgadja rok za izvrsenje? Ako ne pristanu da dobijem ni nuzni dio sto onda? Moram na parnicu ili gubim sve? Mislim da to njima nije opcija jer oni sto prije zele kucu prodati, a ja je ne zelim prodati .
  5. Obzirom da na ostavinskoj parnici nisam trazila nužni dio već sam rekla da osporavam testament (što u zapisniku piše) na koji način naknadno mogu tražiti nužni dio? Sud je sve nas uputio da se dogovorimo, ali naravno da se oni nece sa mnom dogovarati kad su dobili sve što su htjeli.
  6. Hvala, znaci ja sad nakon rješenja moram jos ica na parnicu kako bih dobila svoj nuzni dio ? Nisam na ostavinskoj trazila nuzni dio samo sam rekla d ane priznajem testament?
  7. Da sva imovina je u Bosni odnosno Republici Srpskoj, ne znam kako sad da to jednostavnije kažem ali moj cilj je da se ta imovina nikad ne proda (objasnila sam u ranijim temam na koji nacin su moji stricevi dosli do toga). Moj otac nikada nije bio namiren, bas naprotvi uvijek je pomagao cijelu obitelj jer je bio iznimno uspješan u svom poslu, za razliku od ostalih. Ja sad kad unuka pokušavam doći do te imovine, jer baka i djed nikad tako nesto ne bi napravili svojoj unuci da ih ovi nisu izmanipulirali (bili su i nepismeni i preposteni za sve ovo, a tri sina im takva uzas i to da naprave svojoj necakinji) I nije nam javni biljeznik dao rok nego sutkinja na Sudu, samo sam dobila primjerak zapisnika, a rjesenje cu tek dobiti kroz mjesec-dva. Interesira me: 1. da li automataski u tom rjesenju pise da imam pravo na moj nuzni dio ? 2. da li moji stricevi mogu prodati tu imovinu bez moje suglasnoti?
  8. hvala, da li automatski imam pravo na nuzniu dio ili moram na parnicu? I koliki je on? Kad dobijem nuzni dio mogu li oni prodati tu imovinu bez mog potpisa i suglasnosti,
  9. Moj otac je umro prije svojih roditelja, na zalost pretuzno.Nakon smrti dida na ostavinskoj na kojoj sam uz svoja tri strica nasljednica i ja nakon umrlog oca, stricevi su izvadili testament iz 86. prema kojem dida sve ostavlja njima, a mom ocu da ga je za vrijeme zivota namirio i da ne ostavlja nista. Kako sam prvi put na ostavinskoj cula i vidjela da postoji testament rekla sam da se ne slazem i da trazim ponistenje. Sud je sacinio zapisnik i rekao da ce za 30 dana izdati rjesenje te da je najbolje da se dogovorimo ili idem na parnicu i time naravno svi sebi prouzrocimo troskove (odvjetnik). Napominjem da sam se prije 11 godina nakon smrti bake nepromisljeno odrekla svog dijela u korist jednog od strica kako bih mu pomogla da sredi svoj zivot jer zivi u losim mat.uvjetima, te kod javnog bilježnika u Hrvatskoj potpisala punomoć. Sada znam da je sve bilo smisljeno i da su oni cijeli vrijeme naravno znali za testament te su me se na taj nacin htjeli rijesiti. (o tome sam vec pisala). Tu sam izgubila sve od bakine ostavstine to mi je jasno, ali sad za ponistenje testamenta nakon dide imam li osnove i koliki je moj nuzni dio, Rekla sam im da ako sami ne odustanu od testamenta da ionako imam pravo na nuzni dio te da nikad necu potpisati za prodaju kuce i imovine. Ionako su me izmanipulirali nakon smrti bake (tad sam imala 19 godina) i sad jos ovo, osim sto je moralno sramotno ja bih zamolila ako mi netko moze pomoci i objasniti koje su moje pravne opcije i na sto imam pravo po zakonu. Dakle, trazim samo ono sto je moje. Napominjem jos da ni s kim nisam bila u svadji, ovdje se radi o tipicnoj pohlepi mojih striceva.
  10. Pitala sam pa sam dobila takav odgovor; to je off the record,[
  11. Hvala no mislim da su mi sanse skoro pa nikakve za osporiti takav ugovor o uzdrzavanju po zakonu je dida ostavio svom sinu a ne unuci, a sud ne interesira je li njegov sin pohlepan, kako je doslo do toga ili sto sam ja bila blesava pa prije 11 god. , potpisala punomoc da se odricem i bakinog dijela kako je moj stric odlicno smislio da se domogne kuce i sad je konacno i uspio pa neka mu oteto prokleto, plus odvjetnici u Bosni tarifu za strane drzavljanje (ja imam drzavljanstvo RH) naplacuju duplo, tako da bih kroz 10-ak 20-ak godina potrosila novaca i zivaca a pitanje bi li dobila parnicu, u medjuvremenu bi kuca propadala i pitanje koliko bi i vrijedila. Valjda je to tako i trebalo biti, da se ja ili nitko moj vise tamo ne vrati ... samo je to koma kad ti napravi netko tko je tvoja obitelj.
  12. Hvala svima, bakinog dijela sam se odrekla prije 11 godina, a sad ce stric izvaditi i ugovor o uzdrzavanju za dida, i na taj će nacin mene (a samim tim i moju djecu i njihovu djecu poslije), izbrisati totalno, sve ce rasprodati i to je to... ali ipak pojavit cu se na ostavinskoj pa neka mi pogleda u oci i to sve napravi...hvala svima na odgovorima jos jednom
  13. Hvala Matrix-u i G-manu, da je velika promjena jer kako vrijeme prolazi vidim da se moj stric itekakako pripremao za ovo godinama, prvo je napravio testament navodno 1996. , onda me nagovorio 5 godina kasnije nakon smrti mog oca i djeda (jako su brzo umrli jedan za drugim) da mu potpisem punomoc (NISAM ZNALA DA POSTOJI TESTAMENT pa sam potpisala) (kao on ce sve srediti) i jos kao slag na kraju s bakom potpisao ugovor o uzdrzavanju (to je sve ako jer u principu tek cu na ostavinskoj vidjeti sto ce on sudu predociti) tako da mu jednog dana nitko ne moze nista, osim eventualno evo da se zainatim da imam par tisuca eura riskirati /da izgubim parnicu/pa da mu odugovlacim prodaju kuce i zemljista.... Ne mogu vjerovati da se uopce ovo dogadja ali eto sto je tu je... Znaci - u najgorem slucaju punomoc+testament+ugovor o dozivotnom uzdrzavanju - ne dobivam nista, u najboljem - testament pa dobijem taj mali tiny dio kuce (materijalna vrijednost nikakva) ali eto ako to bude slucaj ne moze stric prodati kucu bez mene pa mi je kakva takva moralna satisfakcija
  14. Hvala preotvoreno sqm se izrazila' odvjetnik je rekao svoje misljenje jer trenutno zelim odustati od svega' cak i od nuznog dijela jer nisam znala da se i za nuzni dio mora parnica pokrenuti, ako u RH to traje godinama onda u Bosni valjda desetljecima...
  15. punomoc sam dala samo za bakinu imovinu tj.njenu polovicu kuce prije 12 god a ne i za djedovu zasto onda nam pravo na djedovu imovin drugu polovicu kuce?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija