Jump to content

sender

Korisnik
  • Broj objava

    32
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je sender objavio

  1. Prije dvije i pol godine sam sudjelovao na javnom natječaju za radno mjesto u državnoj službi. Umjesto mene je primljen drugi kandidat. Moja žalba na odluku o zapošljavanju je odbijena. Nakon toga sam se na tu odluku žalio upravnom sudu koji je nakon dvije i pol godine presudio u moju korist. Budući da sam se zaposlio prije dvije godine, zanima me da li mogu na neki način ostvariti novčanu naknadu štete, obzirom da sam tada trebao biti primljen u državnu službu, bio sam nakon toga šest mjeseci bez posla i morao sam zbog egzistencijalnih razloga s obitelji preseliti u drugi grad u kojem sam se zaposlio.
  2. Supruga se javila na oglas objavljen na hzz-u. Poslodavac ju je pozvao na probni rad 3 dana , kao i druge kandidate druge dane. Obečana je plaća 3500 kuna ako je prime u radni odnos. Nakon desetak dana nazvala je poslodavca i rečeno joj je da je izabrana druga osoba. Supruga je tražila da joj isplate naknadu za puna 3 dana rada, ali joj je odgovreno da oni ne plaćaju probni rad i do 2 tjedna. Da li je to dozvoljeno po zakonu. Što bi bilo najbolje učiniti da ipak dobije naknadu ? Da li prijaviti poslodavca i kome ?
  3. Ljubazno molim odgovor , ako netko zna ?
  4. Supruga se javila na oglas objavljen na hzz-u. Poslodavac ju je pozvao na probni rad 3 dana , kao i druge kandidate druge dane. Obečana je plaća 3500 kuna ako je prime u radni odnos. Nakon desetak dana nazvala je poslodavca i rečeno joj je da je izabrana druga osoba. Supruga je tražila da joj isplate naknadu za puna 3 dana rada, ali joj je odgovreno da oni ne plaćaju probni rad i do 2 tjedna. Da li je to dozvoljeno po zakonu. Što bi bilo najbolje učiniti da ipak dobije naknadu ? Da li prijaviti poslodavca i kome ?
  5. Preselio sam u Zagreb (promjenio prebivalište), auto mi je još registriran na Osijek. Uskoro trebam produžiti registraciju. Koji mi je najpovoljniji način registracije automobila, obzirom da na mup-ovim stranicama piše da moram auto odjaviti u PU u kojoj je registriran (Osječka). Mogu li auto odjaviti - prijaviti u Zagrebu, nije mi zgodno ići u Osijek zbog troškova puta i izostanka s posla.
  6. Trebao bih uskoro početi sa radom u Zagrebu u državnoj službi. Namjeravam unajmiti stan i boraviti u Zagrebu 5 dana, a svakim vikendom 2 dana odlaziti u mjesto svog prebivališta u drugom gradu. Da li sam obavezan prijaviti boravište u Zagrebu?
  7. Trebao bih uskoro početi sa radom u Zagrebu u državnoj službi. Namjeravam unajmiti stan i boraviti u Zagrebu 5 dana, a svakim vikendom 2 dana odlaziti u mjesto svog prebivališta u drugom gradu. Da li sam obavezan prijaviti boravište u Zagrebu?
  8. Zatražio sam nadzor upravne inspekcije nad zapošljavanjem u jedinici regionalne samouprave, budući da nisam primljen na radno mjesto, iako sam zadovoljio sve uvjete iz natječaja (formalne i testiranje). Nakon nadzora sam dobio obavijest (je li to rješenje ?) u kojoj ima dosta pogrešno utvrđenih činjenica i proizvoljnog tumaćenja zakona. Zanima me da li mogu pokrenuti upravni spor protiv tog nadzora upravne inspekcije ?
  9. Može li se kandidat sa SSS Trgovačke škole - komecijalist prijaviti na natječaj u državnoj upravi , na kojem se traži SSS ekonomska struka i ima li osnove da mu zbog toga bude odbijena prijava? Hvala.
  10. Postoji li razlika između ekonomske i trgovačke struke? Ako je u natječaju za posao navedeno da se mogu prijaviti kandidati SSS ekonomske struke, da li se tada mogu prijaviti i kandidati koji imaju završenu SSS na trgovačkoj školi.
  11. Gdje to piše ? Prema novom ZOPHBDR iz 2004. izbaćena je sintagma 'pod jednakim uvjetima' Članak 35. (1) Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti te druga tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezna su prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa i to sljedećim redoslijedom: – djetetu smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja, – HRVI iz Domovinskog rata, – članu obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, – dragovoljcu iz Domovinskog rata, – hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata.
  12. Zanima me tumačenje članka 35. ZOPHBDR po novom zakonu iz 2004.(izbačeno je 'pod jednakim uvjetima' što je pisalo u zakonu iz 2001.) (2004.) Članak 35. (1) Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti te druga tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezna su prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa i to sljedećim redoslijedom: – djetetu smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja, – HRVI iz Domovinskog rata, – članu obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, – dragovoljcu iz Domovinskog rata, – hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata. (2001.) Članak 38. (1) Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti i druga državna tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, javne službe, izvanproračunski fondovi, te pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske obvezni su pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima dati prednost nezaposlenom i to sljedećim redoslijedom: 1. djetetu poginuloga hrvatskog branitelja bez oba roditelja, 2. HRVI iz Domovinskog rata, 3. članu obitelji poginuloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, 4. hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata.
  13. U kojem aktu je to navedeno (sve njihove uvjete)? U Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj ) samoupravi piše da se (da kandidat, pripadnik nacionalne manjine ima prednost u odnosu na ostale kandidate samo pod jednakim uvjetima) dakle odnosi se samo na pripadnike nacionalnoh manjina (članak 18. stavak 8), a u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji (članak 35. stavak 1) piše Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti te druga tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezna su prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa i to sljedećim redoslijedom: – djetetu smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja, – HRVI iz Domovinskog rata, – članu obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata – dragovoljcu iz Domovinskog rata, – hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata. Dakle ako branitelj ispunjava tražene uvjete iz natječaja a ne nekakvog dodatnog klasifikacijsko ispita (testiranja sposobnosti).
  14. Zadovoljavam sve uvjete iz natječaja za referenta u lokalnoj samoupravi. Kao branitelj imam prednost kod zapošljavanja. U natječaju je dodatno navedeno, da će se nakon izbora kandidata koji formalno zadovoljavaju uvjete iz natječaja, provesti testiranje radi provjere znanja i sposobnosti putem pisanog testiranja i intervjua. Da li je to u skladu sa zakonom ZOPHBDR, odnosno da li je potrebno dodatno testiranje ako zadovoljavam uvjete iz natječaja (struka, radno iskustvo u struci veće nego je traženo, nekažnjavanost ..).
  15. Poslije provedenog natječaja za prijem na radno mjestu u državnoj službi (testiranja nije bilo obzirom da je zaposlenje na određeno vrijeme), dobio sam rješenje o primitku druge osobe. Otišao sam tamo i zatražio uvid u priloženu dokumentaciju izabranog kandidata. Shvatio sam da podjednako zadovoljavamo uvjete za prijem u službu s razlikom da ja imam status Hrvatskog branitelja (a time i pravo prednosti kod zapošljavanja pod jednakim uvjetima), na koji sam se pozvao i u molbi za prijem na radno mjesto (priloživši dokaze o statusu i uvjerenje o nezaposlenosti). Odlučio sam napisati žalbu na rješenje, pa molim pomoć. Ako netko ima vremena da mi ukratko napiše kakav sadržaj bi bio najprimjereniji, obzirom da možda nije namjeran propust što moje pravo prednosti kod zapošljavanja nije uzeto u obzir i ne bih želio nikoga uvrijediti. Lijepi pozdrav svima.
  16. Thank you very much Silvia. Međutim ovdje se radi o trajanu posla od 6 mjeseci određeno,probni rok je 2 mjeseca, navodno kao zamjena za kolegicu koja je premještena na drugo radno mjesto.
  17. Izašao je natječaj za posao u državnoj upravi s rokom na određeno vrijeme 6 mjeseci. Zadovoljavam tražene uvjete, nezaposlen sam i kao branitelj bih trebao imati prednost pri zapošljavanju. Jedini uvjet koji nemam je položen državni stručni ispit. Zanima me da li se mogu prijaviti bez obzira na taj uvjet i pozivati na pravo prednosti pri zapošljavanju? Može li položen državni stručni ispit biti presudan u izboru kandidata na radno mjesto administrativnog službenika za opće i administrativne poslove na rok od 6 mjeseci, navodno za zamjenu kolegice koja je premještena na drugo mjesto.
  18. Izašao je natječaj za posao u državnoj upravi s rokom na određeno vrijeme 6 mjeseci. Nezaposlen sam , a zadovoljavam tražene uvjete i kao branitelj bih trebao imati prednost pri zapošljavanju. Jedini uvjet koji nemam je položen državni stručni ispit. Zanima me da li se mogu prijaviti bez obzira na taj uvjet i pozivati na pravo prednosti pri zapošljavanju? Može li položen državni stručni ispit biti presudan u izboru kandidata na radno mjesto administrativnog službenika za opće i administrativne poslove na rok od 6 mjeseci, navodno za zamjenu kolegice koja je premještena na drugo mjesto.
  19. Može li položen državni stručni ispit biti presudan u izboru kandidata na radno mjesto administrativnog službenika za opće i administrativne poslove na rok od 6 mjeseci, navodno za zamjenu kolegice koja je premještena na drugo mjesto.
  20. Izašao je natječaj za posao u državnoj upravi s rokom na određeno vrijeme 6 mjeseci. Nezaposlen sam , a zadovoljavam tražene uvjete i kao branitelj bih trebao imati prednost pri zapošljavanju. Jedini uvjet koji nemam je položen državni stručni ispit. Zanima me da li se mogu prijaviti bez obzira na taj uvjet i pozivati na pravo prednosti pri zapošljavanju?
  21. Posjedujem parcelu koja s zapadne strane graniči s parcelom općine, a sa južne strane sa Vatrogasnim društvom. Vatrogasci su izrazili želju za kupnjom otprilike 1/5 moje parcele u ravnini s njihovom. Budući da meni to baš nije odgovaralo , ponudio sam im da otkupe barem 1/3 po tržišnoj cijeni. Tada su oni izjavili da previše tražim. Kako planiram prodati cijelu parcelu, zanima me da li općina ili vatrogasci imaju pravo prvokupa.
  22. Prijevoz na posao se ne spominje u ugovoru o radu, međutim zanima me je li to neki oblik diskriminacije, ako je drugim radnicima isplaćen puni prijevoz, a meni oko 50 % i sada tvrde da nema zakonske osnove da mi isplate razliku za prethodne godine. U oglasu na zavodu za zapošljavanje je bilo navedeno da prijevoz isplaćuju u cjelosti i na listiću prve plaće mi je odmah bio naveden prijevoz. Nisam sumnjao da taj iznos ne odgovara realnoj cijeni javnog prijevoza.
  23. Tražili su usmenim putem, da svatko nešto predloži za vrijeme ručka na jednom team buildingu, uz objašnjenje da nisu baš zadovoljni ponuđenim od jedne dizajnerske firme. Svi članovi uprave su tražili preinake od mene putem e-maila koje imam spremljene. Posljednje rješenje se svidjelo članovima uprave, ali su naknadno, dok sam bio na godišnjem malo promjenili boju pozadine i dali u tisak, bez da su me išta više pitali. Nakon toga nisam ništa tražio za naknadu, jer se nisam htio dovesti u mogućnost da dobijem otkaz. Nisam ništa potpisao, niti je to od mene traženo u vezi odricanja od autorskog prava i naknade za izradu logotipa.
  24. Zaposlen sam na određeno vrijeme u trajanju od dvije godine, a također za mene firma koristi sufinaciranje za nezaposlene osobe, kroz cijelo trajanje ugovora. Nedavno, nakon godinu i pol rada, sam shvatio da mi prijevoz na posao (naveden je među stavkama na isplatnom listiću) nije isplaćen u punom iznosu radničke autobusne karte (autobusni prijevoz na posao je jedini oblik javnog prijevoza iz mjesta gdje živim do mjesta u kojem radim, iako ja koristim osobni automobil kao i ostali radnici). U pravilniku o radu firme piše da se radnicima isplaćuje prijevoz na posao. O tom propustu sam obavijestio direktora i tražio da mi se isplati razlika zbog pogrešnog obračuna. Direktor me uputio da donesem potvrdu od autoprijevoznika na toj relaciji, što sam odmah i učinio. Također mi je priznao da je ostalim radnicima prijevoz plaćan u punom iznosu. Međutim, kasnije mi je obračunata razlika samo za ovu godinu, a za prethodnu godinu i 4 mjeseca, mi je rečeno da ne postoji zakonska mogućnost da mi naknadno isplate spomenutu razliku. Kako uskoro istiće moj ugovor na određeno od dvije godine, uprava mi je ponudila novi ugovor na neodređeno vrijeme ali uz uvjet da se odreknem potraživanja razlike pogrešno obračunatog prijevoza. Kako se radio o skoro 4000 kuna razlike i kako sam uvjeren da sam nepravedno zakinut u tom dijelu, nisam se mogao odreći potraživanja. Nakon toga sam obaviješten od strane uprave da mi neće produžiti ugovor. Zanima me, da li mogu ostvariti preostalo potraživanje od firme, i na koji način?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija