Jump to content

jabuka

Korisnik
  • Broj objava

    34
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je jabuka objavio

  1. Mislim da vaš prijatelj može prestat plaćati alimentaciju. iako,ja nisam odvjetnik pa nek me isprave ako griješim...
  2. može li mi netko izračunati otpremninu ako: 1. je brutto mjesečna plaća u zadnja 3 mjeseca iznosila 6000kn 2. Radnik je u firmi proveo 10 g? Buni me onaj ˝ prosjek 1/3 brutto mjesečne plaće u zadnja 3 mjeseca˝ pa ne znam dali je točno: 6000x10=60000 ili 2000x10=20000?????
  3. Ne znam dali ovo spada pod ovaj forum ali evo da pitam... Riječ je o jednom natječaju i jednom ugovoru. U natječaju jednog poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, a koji je izašao u dnevnim novinama, je stalo da se polovna ali skupa cisterna prodaje za 25000€ te do kada je natječaj otvoren. Javio se samo jedan kupac jer je večini ta cijena bila preskupa. Dva mjeseca po završetku natječaja doznaje se da je kupac platio samo desetinu cijene a za ostatak mu poduzeće daje posao koji će on odraditi i na taj način otplatiti cisternu. Budući taj vid plaćanja nigdje nije bio naznačen u natječaju ( da je bio naznačen javilo bi nas se puno više) dali je moguće da se natječaj proglasi nevažećim i ako jest kome da se obratimo jer je riječ o poduzeću kojemu je večinski vlasnik država? Puno hvala na odgovoru!
  4. Dobar dan, neznam gdje spada ovaj post pa ću pokušati ovdje. Budući imam stan u Zagrebu u kojem živi moj sin sutdent htjela bih na neki način iznajmiti sobu od jeseni sinu moje prijateljice koji kreće na fakultet( bar se nadam). Molila bi vas da mi rečete dali je to ilegalno, dali bi on trebao biti prijavljen i što raditi u slučaju da ga netko prijavi kao ilegalnog podstanara? Mislim, na koji način bi oni to mogli dokazati? Ili da sa klincem potpišem ugovor iako bi to mogao biti problem..?
  5. To sada znam. Ali je problem što sam za poćinitelja saznala par dana nakon što sam saznala za smetanje posjeda. Sad me zanima dali teče 30 dana od kada sam saznala za smetanje posjeda (u tom slučaju sam fulala rok) ili 30 dana otkada znam tko je bio počinitelj (u tom slučaju nisam fulala rok)?
  6. Ufff, možda i nisam fulala rok jer sam za počinitelja saznala par dana kasnije od smetnje posjeda pa me sad zanima dali tih 30 dana subjektivnog roka ide od saznanja smetnje ili od saznanja počinitelja? Malo sam googlala ali tu činjenicu nikako nisam mogla naći.. Molim vas za brzi odgovor. Puno hvala!!!
  7. Koja je razlika između subjektivnog i objektivnog roka? Naime u zakonu piše da je subjektivni rok za tužbu radi smetanja posjeda mjesec dana a objektivni 1 godina. Znači li to ako sam propustila subjektivni rok da za mene važi objektivni rok iako sam saznala za novonastale okolnosti dok je još važio objektivni rok? Naime u tužbi sam fulala objektivni rok za samo 1 dan!!! Jer ako je bitan objektivni rok čemu onda spominjanje subjektivnog roka u zakonu i kompliciranje cijele stvari?
  8. Lijepi pozdrav! Situacija je slijedeća. prije par godina sam se razvela od bivšeg supruga međutim dioba bračne stečevine još nije gotova. Dok se to ne sredi oboje živimo u zajedničkom kućanstvu (stan do stana koji spadaju u moje nasljedstvo - on je nešto ulagao u uređenje i dovršenje i ne želi izaći dok se sudski ne podijelimo odnosno dok ga ne isplatim-duga bolna priča). Imamo iste režije koje sve glase na meni jer su napravljene na mojoj nekretnini koja mi je ostavljena. Otkada smo se rastavili on ne plaća ništa a meni dolaze opomene tako da sam jednostavno isključila mu struju i vodu dok mi ne podmiri zaostatke. On prijeti da će me tužiti. Kakav je moj pravni položaj budući su svi priključci na moje ime i za njihovo mjesečno plaćanje ja odgovaram pred zakonom?
  9. Ulagali ste u tudje vlasnistvo. Znači bez obzira što smo mi gradili za nas to je tuđe vlasništvo? Sada je sve što smo zajedno gradili ,zahvaljujući oporuci, u vlasništvu moga bivšeg supruga i neće se tretirati kao bračna stečevina a meni ostaje samo uređenje! Ako je tako na koji način bi onda mogla dobiti povrat moga ulaganja u nekretninu?
  10. Dali koji odvjetnik zna odgovor?
  11. Primjer: prvostupanjska presuda je 1000 kn za dijete, nakon zatraženog povećanja alimentacije dodjeljuje se još 250 kn (1250 kn ukupno). Na to se žalim županijskom sudu koji u presudi decidirano navodi da sam dužan plaćati djetetu 250 kn. Tek u obrazloženju navodi da se svote zbrajaju. Znači, ne čitajući obrazloženje dužan sam po toj presudi plaćati samo 250 kn .Pitanje glasi dali je ta presuda drugostupanjskog suda u odnosu na obrazloženje formalno-pravno valjana ili je u pitanju pravna caka koju svaki odvjetnik može iskoristiti za pobijanje presude? Samo da naznačim da svome djetetu redovno plaćam prvo dodjeljeni iznos od 1000 kn.
  12. Evo jedna mi stvar nije baš najjasnija pa pi molio da mi objasnite: Ako otac mene i sestru razdijeli načelno za života (ništa napismeno već samo usmeno)dali je to onda moje: 1. od trenutka njegove smrti 2. od trenutka prihvaćanja oporuke na sudu 3. otkada je sam počeo ulagati u očevu nekretninu za koju je rekao da će je ostaviti meni ( nekih 3-4 g. prije smrti)?
  13. Rastavljen sam i budući imam 2 djece studenata, za koje redovno plaćam alimentaciju, poreznu olakšicu dijelim sa bivšom suprugom svaki po 50%. Prije par dana zvali su me iz porezne uprave jer mi je porezna prijava nepotpuna. Naime, fale potvrde fakulteta da su mi djeca redovni studenti. Budući mi djeca to ne žele dostaviti postoji li zakon po kojemu bi fakulteti tu potvrdu morali dostaviti meni na moj zahtjev? Hvala uaprijed na pomoći.
  14. Dali sud priznaje nasljedstvo oporukom decidirano ostavljeno jednoj osobi ( u ovom slučaju mom bivšem suprugu) bez obzira što sam ja bila u braku s njim i radila da se to nasljedstvo poveća? Znam da bi bilo najjednostavnije da se dogovorimo ali to ovdje nije moguće. On inzistira na tome da mu je kat ostavljen u nasljedstvo( što i jest) bez obzira što se znalo da kat mi gradimo sebi na kući njegovog oca . Jeli moguće da sam ja onda ulagala u tuđu nekretninu premda smo je gradili za sebe ?
  15. Sa bivšim suprugom sam živjela u kući njegovih roditelja i za vrijeme braka smo podigli jedan kat na toj kući. Napominjem da smo MI izgradili kat a ne njegov otac. Nakon što mu je otac preminuo ostavio mu je taj kat u roh-bau fazi u nasljedstvo. Dali je taj kat naša bračna stečevina ili je on nesljedstvo od bivšeg supruga ? Kakva je sudska praksa po tom pitanju?
  16. Da, svakako ću morati, ali ako sam ja u Zagrebu sigurno ne mogu primiti poziv koji dolazi na kućnu adresu u Šibeniku. Jedino npr. na ljeto kad se vratim doma, jel mogu do tada ne primiti poziv? Pa sad koliko puta sud šalje poziv dok policija ne stupi na scenu? Ma jeli to postoji mogućnost da dođu po mene u Zagreb? I priznaju li oni to što sam ja na studiju pa fizički ne mogu primiti poziv?
  17. Prije par mjeseci sam parkirala na pogrešno mjesto pa mi je stigao poziv na prekršajni sud. Budući ne studiram u mjestu stanovanja poziv nisam primila a roditelji ga nisu htjeli preuzeti u moje ime. Jučer mi je stigao ponovo poziv koji opet neću primiti. Pitanje je dokle mogu izbjegavati poziv i odbijati uručenje budući nisam fizički u gradu stanovanja i iskreno mi se ne plaća kazna?
  18. Jedino ti mogu pomoći što se režija tiče. Telefon odjavi, danas ionako svi imaju mobitele. Struju pusti da je isključe - ona je nemože ponovo uključiti jer je priključak na tvoje ime. Poslje se dogovori s njom kako dalje (režije, stan i ostalo..). Ispast ćeš divljak ali bolje i to nego plačati npr. telefonski račun od 20-ak tisuća kn ako neko iz inata i zloće da ti napakosti želi zvat brojeve koji počinju sa 060... Sretno!
  19. Ulagali ste u tuđu nekretninu i tražite povrat uloženih sredstava od 3. osobe. Dali je kredit što ga otplaćujete bio namjenski za uređenje tog stana ( stambeni kredit)? Alimentaciju morate plačati - ona nema veze sa time da plačate kredit za stan u kojem ne živite. Tužite za povrat uloženoga. A što se tiče majke,ona ima pravo na intimni život poslje braka i tu nemožete ništa. Jedino ako se dijete zanemaruje ili nedaj Bože što gore imate pravo i dužni ste reagirati. Sretno!
  20. Sin student ove je godine našao sezonski posao pa je ˝dignut˝ sa moje kartice. Igrom slučaja poslodavac ga nije prijavio. Radio je 2 mjeseca a radni odnos je završio prije mjesec dana. Dali ga mogu vratit na svoju poreznu karticu ili je takvo što nemoguće? On je prijavljen na HZZ.
  21. Valjda ovo dođe tu.. Lijepi pozdrav, imamo automobil star godinu i pol na koji smo dobili 5 godina garancije i 3 godine potpunog kaska (nikakav franšizni ugovor nije potpisan). Dogodilo se da su nam na parkiralištu oštetili 2 prednje gume. Budući je 3600,00 kn svaka guma dali se isplati prijavljivati štetu osiguranju?
  22. Mislim da je covjek trazio konkretan odgovor. Članak 216. Ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga uzdržavati prema odredbama članka 210. i 211. ovoga Zakona.
  23. A što je sa djetetom koje redovno studira i nakon 26. godine života?
  24. Eto, ne znam točno gdje ova tema spada pa sam je stavila tu. Pitanje glasi: Kada vrhovni sud RH donese jednu presudu dali se suci općinskih sudova moraju ravnati po toj presudi? Uskoro idemo na sud a u sudskoj praksi sam nasla slucaj vrlo slican mome, to mislim iskoristiti pa me zanima dali suci općinskih sudova uzimaju u obzir sudsku praksu.. Hvala!
  25. Čitam po forumu, novinama, slušam od raznih ljudi da se imovina stečena prije 1999. i imovina stečena nakon 1999.g drugačije tretiraju u podjeli ( jedna po ZBPO a druga po OZ). Međutim, meni treba crno na bijelo. Dali itko zna ili se našao u takvoj situaciji da je sud donio takvu odluku? Dali postoji sudska praksa o tome? Hitno mi je, molim vas, molim vas, molim vas... Možete mi poslati odgovor i na PM. Hvala unaprijed i stretno svima koji imaju slične probleme
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija