Jump to content

Siny

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zex, najljepše se zahvaljujem na preciznim odgovorima!
  2. Na ovom forumu doista je često bilo govora o Ugovoru o djelu i o Ugovoru o autorskom djelu - no ja bi molio relevantne stručnjake da izdvoje nekoliko minuta i odgovore na donja pitanja koja bi se mogla ticati velikog broja ljudi. Tim više - što su se možda desile neke svježe zakonske promjene u tom području. Hvala unaprijed! Evo i pitanja: 1.) Je li ispravno sklopiti Ugovor o autorskom djelu za provođenje sljedećih djelatnosti: > grafički dizajn (oglasi, brošure, flyeri i sl.) > dizajn web stranica > pisanje tekstova po narudžbi (tekst oglasa, tekst brošura i sl.) 2.) Gdje se može nabaviti/kupiti VALJANA šprance Ugovora o autorskom djelu? Ima ih dosta po internetu, no njihov sadržaj varira i nije konzistentan... 3.) Treba li se ugovor o aut. djelu - nakon potpisivanja - ovjeriti kod javnog bilježnika da bi bio valjan? 4.) Ako tvrtka, s kojom potpisujemo Ugovor o autorskom djelu, plaća sva davanja državi (porez i prirez), i to eksplicite piše u tekstu ugovora - mora li izvršitelj posla tražiti potvrdu o plaćenim doprinosima temeljem tog Ugovora i kada tu potvrdu zatražiti od tvrtke: odmah po izvršenoj isplati ili prije godišnje porezne prijave? 5.) Je li izvršitelj posla putem Ugovora o autorskom djelu obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu? 6.) Ističemo li u tekstu ugovora o autorskom djelu dogovorenu neto cijenu (koja se isplaćuje izvršitelju) ili ukupnu (bruto) cijenu? 6.a.) Je li potrebno u Ugovoru iskazati točne iznose (cifre) poreza i prireza kojeg je obvezatna platiti tvrtka ili je to dovoljno napisati samo riječima? 7.) Nakon što izvršitelj posla - prema Ugovoru o autorskom djelu u kojem je definirano da tvrtka (naručitelj) plaća sve poreze i prireze - zaprimi sredstva na privatni žiro račun, ima li izvršitelj potom neke obveze prema Poreznoj Upravi? Ispričavan se na "gomili" pitanja - ali u našem zakonodavstvu je toliko nepoznanica i toliko malo referentnih mjesta poput ovog - koji čovjeku mogu dati razumljive i jasne odgovore. Najljepše se zahvaljujem na odgovorima i pomoći!
  3. Krester, zahvaljujem se na pomoći! Divno je znati da čovjek može dobiti stručan i brz odgovor bez izgubljenih sati i živaca ispred razno-raznih "šaltera". Hvala još jednom!
  4. Ispričavam se ako je negdje već objašnjeno/odgovoreno na pitanja koje slijede - no ja ih nisam uspio pronaći... Dakle, moja trenutna situacija je ovakva: - nezaposlen (prijavljen na Burzu) - poslovi koje odrađujem su još nedovoljno redoviti da otvorim obrt i preuzmem odgovornost obvezatnih mjesečnih davanja - stoga tražim neki "prijelazni" oblik legalnog poslovanja. Bavim se izradom web stranica, grafičkim dizajnom (logo, plakati, ilustracije...) i copywritingom (pisanje marketinških tekstova) Gornje poslove bi obavljao posredstvom jedne tvrtke (d..) koja bi sa mnom, za svaki pojedinačni posao, sklopila tzv. Autorski ugovor. Slijede pitanja: 1.) Može li se za gore spomenute djelatnosti uopće napraviti Autorski ugovor a ne Ugovor o djelu (koji je znatno nepovoljniji)? 2.) Koliko sam upoznat, na osnovi Autorskog ugovora dotična bi tvrtka platila sve obveze i davanja državi - tako da ja nisam obvezatan platiti nikakva davanja državi na osnovi dijela koji sam primio. Je li to točno? 3.) Može li tvrtka isplatiti dio koji mi pripada po ugovoru direktno na moj tekući račun? 4.) Ako sredstva moraju biti isplaćena na žiro račun, mogu li kao privatno lice - netko tko nema registriran obrt, samostalnu djelatnost i sl. kod banke uopće otvoriti žiro račun? 5.) Može li se špranca takvog Autorskog ugovora negdje preuzeti na netu (ili kupiti u Narodnim Novinama?) 6.) Treba li se takav ugovor ovjeriti kod javnog bilježnika ili je Autorski ugovor pravovaljan ako je pravilno sročen i potpisan od strane tvrtke i angažirane privatne osobe? Ispričavan se na količini pitanja - ali u našem zakonodavstvu je toliko nepoznanica i toliko malo referentnih mjesta poput ovog - koji čovjeku mogu dati razumljive i jasne odgovore. Najljepše se zahvaljujem na odgovorima i pomoći!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija