Jump to content

Tetrapak37

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Tetrapak37 objavio

  1. Ne znaju dati ispravan odgovor, ali 100% su sigurni da bi trebalo naplatiti kaznu... Ma ne bi ta fiskalizacija ni bila toliki problem da postoji nekakav komercijalni modul za fiskalizaciju koji bi se mogao povezati s običnom HTML trgovinicom i o kojeg bi održavala tvrtka koja ga prodaje. Ali da sam razvijam blagajnu i moram voditi računa o svim budućim zakonskim promjenama i nadogradnjama ne dolazi u obzir... imam puno pametnijih stvari kojima se sada moram posvetiti. Uglavnom, još ću se malo raspitati što bi bilo najbolje. Hvala na savjetima.
  2. Hvala vam na odgovoru, drago mi je da sam dobio odgovor od nekog tko već ima iskustva s ovim! Samo da sumiram, da budem siguran da sam sve dobro shvatio. Znači, 1. S obzirom da uplatu primam internet transakcijom s PayPal-a na žiro ne postoji obveza fiskaliziranja računa pa cijena u web-trgovini može biti izražena samo u USD. 2. Kupac klikne na "Kupi" i posrednik preuzima plaćanje. Nakon plaćanja ja izvršim dostavu proizvoda kupcu i ne ispostavim mu nikakav račun. Isto je i u slučaju da izbacim posrednika, a PayPal preuzme njegovu ulogu. 3. Posrednik na kraju tjedna prenese tjedni promet na PayPal račun firme umanjen za proviziju. 4. PayPal nakon nekoliko dana isplati primljena sredstva na žiro uz svoju proviziju. U ovom trenutku ja posredniku ispostavim račun (u kunama) na onaj iznos koji je sjeo na žiroračun i ne moram ga fiskalizirati? Vidim da imate iskustvo poslovanje u drugim državama, možete li preporučiti onu koja je optimalna za osnivanje i vođenje web trgovine?
  3. Upravo sam u postupku otvaranja internet trgovine i moram sve pripremiti da bih mogao početi s radom ali mi fiskalizacija radi veliki problem. Postupak kupnje: Nakon što kupac pritisne dugme "Kupi" plaćanje preuzima posrednik (payment gateway, poduzeće iz Velike Britanije). Posrednik zatraži upis podataka s kupčeve kartice ili logiranje u kupčev PayPal račun. Nakon što kupac to ispuni novci odlaze na posrednikov račun, a ja izvršim dostavu software-a kupcu putem emaila. Taj posrednik kumulira sve uplate kroz tjedan i na kraju tjedna isplaćuje novčana sredstva (osim ako to ne odluči učiniti iz nekog razloga) na PayPal račun firme, a PayPal ih proslijeđuje na bankovni račun firme. 1. Kome od navedenih i u kojem trenutku sam obvezan izdati račun (tko je ovdje u stvari kupac po zakonu o fiskalizaciji)? 2. Nije mi jasno da li sam obvezan račune slati u poreznu upravu na fiskalizaciju, da li ovaj postupak kupnje spada u "plaćanje sa računa na transakcijski račun kod banaka"! (http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=18889) Ako moram slati račun na fiskalizaciju, što u slučaju da izbacim posrednika i transakcija ide od kupca direktno na PayPal (on isto tako ponudi kupcu mogućnost upisa podataka s kartice ili logiranje u PayPal račun)? 3. Da li su navodi u članku ovog knjigovođe ispravni (http://www.profitlista.com/fiskalizacija-i-paypal-u-internetskom-poslovanju/)? 4. Cijena u trgovini je izražena u američkim dolarima. Čuo sam da postoje neki problemi s tim? PayPal je payment gateway pa po mom shvaćanju ispada da sve internet trgovine koje primaju uplate preko nekog payment gateway-a na transakcijski račun kod banke ne moraju fiskalizirati račune, nego samo prilagoditi sadržaj računa fiskalizaciji (a cijeli internet bruji o tome kako internet trgovine moraju fiskalizirati račune)?! Više mi ništa nije jasno. Slao sam nekoliko upita poreznoj ali ništa mi nisu odgovorili...
  4. Pozdrav. Pošto tu i tamo prodam neku svoju rukotvorinu na ebay-u (manji iznosi) zanima me kakve su moje obveze prema državi (ako može malo detaljniji odgovor) te moram li registrirati kakvu djelatnost? Kupci plaćaju preko PayPal-a, nakon čega se uplata proslijeđuje na moj (tekući-kunski) račun!
  5. Ima li kakvog odgovora na postavljena pitanja?
  6. Ništa, registrirat ću kućnu radinost, prodaja će ići najviše preko interneta! ...pa mi treba još par savjeta?... Da li se provodi kakav nadzor nad tim radinostima, i kako to izgleda (mora li prostorija biti posebno uređena, koliko često se obavlja nadzor i sl.), te mora li se znati da posao ima veze s internetom (radi računala i licenci programa)? Posebno me zanima ovo oko plaćanja... uplate bi se vršile preko paypala a dečko mi već ima račun na kojem je sređen paypal za primanje novaca. Mogu li se uplate vršiti na taj već postojeći račun ili moram otvarati novi žiro ili tekući račun vezan posebno uz djelatnost i što ako je plaćanje u gotovini, moram li izdavati račune? Hoće li on imati kavih problema radi većih uplata, a nije zaposlen?
  7. Hvala na odgovorima. Ok, našla sam neke informacije, valjda su točne.. Ispada da bi najbolje bilo otvoriti kućnu radinost, ali i ti mjesečni troškovi idu preko 1000 kn mjesečno, što mi je (ponavljam) previše, jer ne mogu toliko napraviti i prodati mjesečno, tako da bih stalno bila u minusu. I što sad da radim..?! 1. Izgleda da mi ostaje prodaja po oglasnicima, a to mi nije baš neko zadovoljavajuće rješenje. 2. Imam svoju web stranicu ZeaZia - unikatni nakit preko koje mogu prodavati, isto tako može i prodaja na ebayu (što je puno bolja opcija nego domaće tržište, ali me brine postoji li nadzor od strane države nad uplatama koje bi primala, koji maximalan iznos godišnje mogu primati, i neznam ima li kakvih dodatnih poteškoća pošto bi se radilo o izvozu). Ali, problem kod web stranice i ebaya je što bi to bio rad na crno (valjda), a registracija nekakve djelatnosti opet ne dolazi u obzir (radi već spomenutog minusa). Znači, ova država stimulira poduzetništvo tako što me tjera na rad na crno??! Zato me najviše interesira ova galerija i komisioni ugovor (iako znam da oni imaju veću korist nego ja), ali ako ne moram plaćati doprinose i poreze na kraju ipak imam neku šansu da mi i ostane neka sića u džepu... Eto, još uvijek ne znam što da radim pa bi mi dobro došao neki savjet.
  8. Znači, ne mogu raditi preko ugovora o komisionoj prodaji...ili?? Postoji li ikakav ugovor preko kojeg bi to mogla ostvariti, jer radije bi izabrala galeriju nego oglasnike (ipak se takva prilika pruža rijetkima, a umjetnici se moraju dobro pomučiti da bi uopće mogli izlagati u galeriji)? Kakve su onda moje obveze prema državi i mjesečni troškovi ako registriram kućnu radinost, te što u slučaju da izgubim stalni posao? Da li je potrebna kakva kvalifikacija za registrirati kućnu radinost?
  9. Pozdrav. Bavim se izradom unikatnog nakita i nakit izlažem na svojoj web stranici. Prije nekoliko dana stigla mi je ponuda od jedne galerije umjetninama za suradnju... Ja bih izrađivala nakit i određene primjerke ustupala njima da ih izlože u svom prostoru i pokušaju prodati (naravno, u slučaju da uspiju prodati njima bi išla odrađena provizija - po dogovoru). Posao bi sklapali u obliku ugovora o komisionoj prodaji, a isplata bi išla na žiro račun! Sad, mene interesira da li oni smiju sklopiti takav ugovor samnom (fizičkom osobom), pošto ja to radim iz hobija i nemam otvoren obrt niti sam registrirana kao slobodan umjetnik? Ako da, kakve bi u tom slučaju bile moje obaveze prema njima i prema državi (porez, doprinosi za zdravstveno, mirovinsko, itd) ili bi to sve trebala riješiti galerija? Ako ne, postoji li ikakav način da to realiziram bez registracije nekog oblika pravne osobe (jer mi je to neisplativo, ne mogu napraviti i prodati mjesečno toliko nakita da bih pokrila samo one troškove za doprinose od 1800kn, a o drugim troškovima ne želim ni razmišljati). Još jedno pitanje: može li to ići na kućnu radinost, da li je potrebna kvalifikacija za to registrirati i koliki su tu otprilike mjesečni troškovi?
  10. Pozdrav. Bavim se izradom unikatnog nakita i nakit izlažem na svojoj web stranici. Prije nekoliko dana stigla mi je ponuda od jedne galerije umjetninama za suradnju... Ja bih izrađivala nakit i određene primjerke ustupala njima da ih izlože u svom prostoru i pokušaju prodati (naravno, u slučaju da uspiju prodati njima bi išla odrađena provizija - po dogovoru). Posao bi sklapali u obliku ugovora o komisionoj prodaji, a isplata bi išla na žiro račun! Sad, mene interesira da li oni smiju sklopiti takav ugovor samnom (fizičkom osobom), pošto ja to radim iz hobija i nemam otvoren obrt niti sam registrirana kao slobodan umjetnik? Ako da, kakve bi u tom slučaju bile moje obaveze prema njima i prema državi (porez, doprinosi za zdravstveno, mirovinsko, itd) ili bi to sve trebala riješiti galerija? Ako ne, postoji li ikakav način da to realiziram bez registracije nekog oblika pravne osobe (jer mi je to neisplativo, ne mogu napraviti i prodati mjesečno toliko nakita da bih pokrila samo one troškove za doprinose od 1800kn, a o drugim troškovima ne želim ni razmišljati). Znači ovo bi mi bio odličan dodatan izvor prihoda pošto već imam posao (prijavljena sam) ali mi je plaća jako mala. Pitala sam osobu koja radi u poreznoj, rekla je da može. Pitala sam odvjetnika, rekao je da nije siguran. Eto, ako može još koje mišljenje bila bih jako zahvalna (POMOĆ!!! stvarno mi je ovo bitno i hitno).
  11. Pozdrav, zainteresiran sam za uvoz voćnih sokova (negaziranih) iz Njemačke..pa, ako bi mi netko mogao objasniti kako bi išao cjelokupni postupak uvoza, a posebno, koje su potrebne dozvole,iznosi carine, poreza, posebnog poreza, uvjeti za skladište, itd..ili barem koji zakonski akti reguliraju taj problem.. Zanima me bih li trebao registrirati obrt ili d..?
  12. Konkretno ja izrađujem unikatan nakit (u malim količinama, čisto iz hobija i izlažem ih u galeriji na svojoj internet stranici). Recimo da mi se javi netko tko je vidio moj rad i strašno mu se sviđa jedan komad i želi ga kupiti... Znači ja taj komad nakita nikako ne smijem prodati, osim ako se ne registriram kao pravna osoba?? Spada li to pod kakvu vrstu umjetničkih djela, te postoje li kakvi propisi o prodaji takvih stvari?
  13. Pozdrav svima. Imam jedno pitanje... Recimo, hobi mi je izrađivanje različitih stvarčica (nisu ilegalne i sl.).. i ja želim prodavati te stvari preko interneta.. Nemam registriranu trgovinu - (ni običan obrt ni e-trgovinu)! I sad.. ja izradim stranicu, postavim stranicu na host iz SAD-a, pod .com domenom, (znači stranica sa Hrvatskom nema nikakve veze), i krenem prodavati. Zanima me jel to ilegalno, mogu li zbog toga dobiti kaznenu prijavu, te tko je nadležan? (Znači nešto slično kao da baka jedno jutro sjedne na zid i krene prodavati svoj sir..) Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija