Jump to content

streetmode

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Koliko vidim u brosuri od p.uprave, obveznik uplate poreza na dohodak za ugovore o autorskom djelu je narucitelj. Mene zanima da li ja mogu kao autor umjesto narucitelja uplatiti te doprinose da narucitelja ne opterecujem s time tj. on meni uplati na z.racun brutto iznos, a dalje ja rjesavam sve oko poreza s time da bi tako naveli i u ugovoru. Ako je to moguce, sto treba napraviti od papirologije, koliko vidim uplatnicu i IDD obrazac ? Da li taj porez moram uplatiti sa svog z.racuna ili je nebitno od kud ? Hvala.
  2. Poštovana Ultra, molim Vas odgovor na ovo potpitanje iznad (od 21.2). Vjerojatno Vam je promaknulo. Hvala.
  3. Molim vas samo pojašnjenje ovog da naručitelj 'se mora upisati u sustav poreznih obveznika'. Da li to znači da mora otvoriti obrt ili može biti u sustavu poreznih obveznika po nekoj drugoj osnovi ? Uzmite u obzir da naručitelj ne bi ostvario nikakav dohodak, izvršitelj bi mu napravio konstrukciju od željeza prema nacrtu naručitelja.
  4. OK, puno hvala na odgovoru Ultra. Koliko sam uspio shvatiti, doprinosi za obrt su isti bez obzira da li mi je dohodak 0 ili 1000000 kn. Jesam u pravu, a ako ne, do kojeg iznosa i kako se obracunavaju ?
  5. Molim nekog ako mi moze odgovoriti na ovo pitanje. Malo je opsezno, ali siguran sam da bi zanimalo jos ljudi. Ultra, bitte
  6. Da li pravna osoba može s fizičkom sklopiti ugovor o posredovanju-fizička osoba bi predstavljala usluge nalogodavca i dovodila klijente. Nalogodavac bi primao proviziju od svakog sklopljenog posla. Da li je moguć takav ugovor i da li u tom slučaju postoji obaveza uplate doprinosa/poreza tj. kako se tretira taj primitak od provizije.
  7. Zanima me da li je moguće sklopiti ugovor o djelu između dvije fizičke osobe i ako je, koje naručitelj sve papire mora napraviti vezane uz uplatu doprinosa izvršitelju posla ?
  8. Hvala na pojasnjenju Ultra. Spominjete obrt u svom odgovoru, da li to znaci da sam duzan otvoriti obrt i placati doprinose ili mogu i dalje 'funkcionirati' kao fizicka osoba koja radi po ugovoru o autorskom djelu, ali je u sustavu pdv ?
  9. Molim nekoga da mi pomogne oko izracuna davanja za novi obrt. Recimo da su mjesecni primici 10000,00 kn. Ja sam jedini zaposleni tj. vl obrta. Izdaci bi bili samo oni za doprinose. Kako bi izgledalo 1. obracun mjesecnih davanja (minimalno koliko mogu biti) i koje izvjestaje moram nositi mjesecno u poreznu/FINU (znam da trebam one PDV izvjestaje) 2. kako bi izgledao godisnji obracun doprinosa/poreza i koliko bi na kraju od tih 120000 kn dobio ja, koliko bi islo na doprinose, a koliko na poreze ? 3. koliko sa shvatio, kod obrta se placa porez na dohodak po progresivnoj stopi, no, zanima me sto je s doprinosima, da li je ogranicena visina dohotka za koji se placaju doprinosi jer ako se na dohodak placaju i doprinosi i porez, onda je puno bolje otvoriti doo i placati porez na dobit, a ne i doprinose ? 4. da li se davanja placaju bez obzira da li si ja nesto isplacujem sa ziro racuna obrta ili u slucaju da si ne isplacujem placam samo davanja prema min.osnovici ? 5. vezano uz gornje pitanje, da li mi davanja dodu na isto ako na kraju godine ja skroz ispraznim svoj ziro racun ili ne
  10. OK, jos jedno pitanje. Sta u slucaju kad kao fizicka osoba premasim iznos od 85000 kn dobivenih po ugovorima o autorskom djelu ? Pretpostavljam da ulazim u sustav PDV.. Da li to znaci da kao fizicka osoba moram voditi knjigovodstvo i ako da sto sve ? Koje ulazne račune onda mogu koristiti da odbijem PDV kao pretporez ?
  11. Recimo da otvorim obrt cija je djelatnost izrada web stranica. Placao bi pausalno porez na dohodak. Zanima me da li tada smijem s nekim potpisati ugovor o aut.djelu izrade web stranice, ali ja kao fizicka osoba ili sve mora ici preko obrta (da izbjegnem premasivanje limita primitaka za pausalni porez od 85000 kn) ?
  12. Hvala na linku, sada su mi stvari jasnije. Jos me jedino zanima da li u slucaju prelaska primitaka od 85000 kn moram sam prijaviti tu cinjenicu poreznoj ili to oni 'doznaju' na neki drugi nacin ? Da li obveznik pausalnog poreza mora predavati neke porezne prijave/dokumentaciju na kraju godine ili ne ?
  13. Odlicno, ta varijanta pausalnog oporezivanja bi mi dosta odgovarala u pocetku. Koliko sam shvatio, ogranicenja pausalnog oporezivanja su max.primici 85000 kn i ne moze se biti u sustavu PDV. Da li je to tocno ? 2. Da li se min.iznos pausalnog poreza placa bez obrira ako nema primitaka ili u slucaju da ih se nema se moze traziti povrat ? 3. kada se to definira da se zeli placati pausalni porez ? kod prijave na poreznu ili kod otvaranja obrta ? 4. da li je moguce kasnije ako se prijede u porez na dohodak ponovno se vratiti na pausalno op. (ako se primici smanje) ?
  14. Zahvaljujem na odgovoru. Jasno mi je da do prijave pocetka rada obrta ne smijem imati nikakve promete na z.racunu, no ono sto me jos zanima je da li prije nego sto prijavim pocetak rada obrta mogu/moram ili ne smijem: a) reklmirati svoje proizvode ili usluge b) staviti natpis o tvrtki na poslovni prostor
  15. Da li kod otvaranja obrta s odgodom pocetka rada mogu otvarati racun u banci nakon sto dobijem obrtnicu ili se to radi tek nakom prijave pocetka rada ? Sta u slucaju da se ne zapocne s radom u roku od godine dana, da li je potrebno nesto prijavljivati ili se obrt automatski gasi ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija