Jump to content

skarlet

Korisnik
  • Broj objava

    35
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je skarlet objavio

  1. Kao dodatno, da napomenem, stan je u otkupu i ja sam 15 godina plaćala otkup stana, dakle tog istog kojeg je suprug dobio darovnim ugovorom od roditelja za vrijeme trajanja braka. Imam li tu ikakvih šansi? Inače ispada da sam na cesti ili da sam prisiljena zivjeti s njim, koji je ujedno i alkoholicar. U međuvremenu sam i teško obolila. Pa ja ne mogu vjerovati da on na kraju ima stan, ogroman novac, a ja na cestu nakon svega.
  2. Dobro, a što s ulaganjima u , npr preuređivanje kupaonice, kuhinje, postavljanje pločica, zidanje, rušenje i sl. Stan i kuća bile su ruine u koje sam ja ulagala da postanu pristojno mjesto za život. Ne radi se tu samo o namještaju. A što je s tim da za djecu nije doprinosio ništa? Mogu li to dokazivati na sudu? Ispada da sam bila sluškinja, koju on ako želi može izbaciti na cestu.
  3. Suprug je bio vlasnik kuće i stana koje je dobio darovnim ugovorom od roditelja za vijeme trajanja bračne zajednice. Kuću je prodao i meni dao od prilike petinu novca. Stan u kojem smo zivjeli 35 godina, sam od prilike 15 godina isključivo ja održavala, preuređivala, plaćala režije. Isto to sam činila i s kućom koja je prodana. Kupovala namještaj, ulagala u preuređivanje. Istovremeno, isključivo sam ja školovala djecu, punih 15 godina, suprug nije pridonosio ništa na ime uzdržavanja djece. Napominjem da radio u drugom gradu, te da smo živjeli odvojeno. Zadnjih 5 godina, zivimo zajedno, djeca su odrasla, a mi smo pred rastavom. Trazila sam supruga, budući da ima puno novaca od prodaje kuće, da mi, ili prepiše stan, ili kupi stan. Ne želi. Svjesna sam da je to sve njegova vlastita imovina, ali da li ja ipak nakon toliko godina braka imam neka prava. Napominjem da je kuća koja je prodana, iznajmljivana, ja sam čistila i radila, a novac je ubirao on.
  4. Da li majka koja je državljanka BiH s privremenom dozvolom boravka u RH s troje malodobne djece koja imaju dvojno državljanstvo s važećim putnim ispravama može preko granice iz RH u BiH. Brakorazvod i dodjela skrbništva su u tijeku, a otac se nalazi na adresi u BiH.
  5. Dakle, sastanak je organiziran tako da nije bilo nikakvog dnevnog reda, mi svi radimo i na žalost dogodilo se da su bili sami. Tek kasnije smo razotkrili što se dogodilo ( za primjer, moj otac je imao dva moždana udara, susjeda jedan i da ne nabrajam dalje s kim se manipulira). Gospođa sada u histeriji zove i zahtjeva novac za plaćanje dimnjačarskih usluga bez obzira što uredba kaže drugačije, neugodna je i bezobrazna, naporna. A što se tiče balkona postoji i nekakav zakon ili što već koji govori nešto o jednakom korištenju zajedničkih prostora. Jasno mi je da se treba iz pričuve urediti fasada, ali ne i cijeli balkon, do nosivih zidova to je privatno vlasništvo. Pa uostalom zbog balkona veća je kvadratura i cijena stana zar ne? Uostalom, po logici, ne koriste svi dimnjake (??), potpisali i da ih neće koristiti, oni koji nemaju balkone, mogli bi potpisati isto tako da ih neće koristiti, pa ne moraju ni platiti. Konkretno pitanje, može li predstavnica ulaza uopće tražiti takvo potpisivanje suprotno uredbi? Po meni Uredba se ne može mijenjati kako kome padne na pamet.
  6. Na sastanku stanara u zgradi u kojoj je većina stanara u dobi od 80 i još godina, predstavnica stanara došla je na ideju da se troškovi čišćenja dimnjaka ne plaćaju iz pričuve kako to stoji u Uredbi o održavanju zgrade, već je iskamčila od tih staraca da potpišu da stanari koji imaju peći na drva, sami snose troškove čišćenja. Tom prilikom ostali stanari potpisali su u njenoj režiji "pod krivičnom i materijalnom odgovornošću" da neće koristiti dimnjak (jer se griju na nije bitno što, struju, ili što već). Dalje, starci su pristali na to da se visina pričuve zadrži na cijeni koja je određena za dizanje kredita za popravak krovišta. Uz put kredit je otplaćen prije tri godine. O tome sada neću. Predstavnica je opet iskamčila poptpise staraca za uređenje balkona, na trošak pričuve. E, sada, to su balkoni koji ulaze u kvadraturu stanova, što znači da oni koji žive u prizemlju, nemaju balkona. Ona dakle tvrdi da su dimnjaci privatni i da čišćenje moraju plaćati oni koji ih koriste, a da su balkoni zajednički i da svi moraju snositi trošak popravka (uz put ona je sama procijenila da će balkoni "otpasti"????!!!). Ovi starci pojma nemaju što su potpisali i na što su pristali, niti poznaju zakone. Meni se jednostavno ne sviđa da netko starce guli iz svojih osobnih interesa. Molim vas da mi odgovorite, da li sam ja u pravu i što mi je činiti kako bih zaštitila svoga oca kao i ostale starce od ove (po mom mišljenju) čiste obmane. Da li je predstavnica morala svima njima dati nekakav papir o tome (međuvlasnički ugovor ili što već). Unaprijed hvala
  7. Nije nikakav problem zatražiti od suda, jer je i zatraženo. Svaka osoba smještena u sklonište ima adresu (naravno ureda, a ne skloništa). U ovom slučaju radi se o tome da su nam sudovi jako "brzi" u rješavanju ovakvih situacija. I nitko nije rekao da se dijete neće vratiti ocu. Jer, da se tako htjelo to bi se i napravilo. Svakako treba postupati u interesu djeteta, a u ovom slučaju interes djeteta je da živi s majkom, a ne ocem koji čeka izdržavanje kazne zatvora, nasilnika, koji uostalom i ne skrbi o djetetu.To čine baka i djed, a ne otac. Pa, nije li normalnije da dijete živi s majkom? Ili smo mi zaista društvo koje ne priznaje nasilje nad ženama, pa ih treba još i dodatno stigmatizirati, oduzeti im sve, pa i dijete. Radi se samo o tome da je pitanje postavljeno kako bi se istražile razne opcije kako bi se stvar na dobrobit djeteta što brže riješila.
  8. Još jedan detalj koji bi mogao pomoći. Muž ima nekoliko prijava i čeka izdržavanje kazne zatvora, između ostalog za namjerno uništavanje službenog vozila u pijanom stanju. Žena je digla prijavu za nasilje.
  9. Molim vas pojasnite koji su to načini osim da ne vrati ocu dijete nakon viđanja?
  10. Nasilje je prestalo, ali zato što je žena na sigurnom u skloništu pa muž ne može do nje. A problem nije u viđanju djeteta, već u tome da majka želi da dijete živi s njom, a otac to ne da zbog toga što je to način da je prisili da se vrati, a ne zato što mu je toliko stalo do djeteta. Dijete i nije s njim, nego s njegovim roditeljima, koji također manipuliraju. Situacija je vrlo složena, da ne ulazim u detalje. Ispada da je žena kažnjena jer je otišla da spasi goli život, time da sada ne može uzeti svoje dijete. Ponavljam, nema nikakve presude ili preporuke CZSS s kim dijete treba živjeti. Konkretno pitanje: Da li bi majka snosila posljedice kada dijete nakon viđanja ne bi vratila ocu?
  11. Nakon višegodišnjeg nasilja žena je spašavajući život napustila supruga i otišla u sigurnu kuću. Kako nije imala nikakvih primanja niti mjesta za život, sa sobom nije povela dijete od godinu i pol dana. Od dolaska u sklonište, pronalaze se načini da dijete bude s njom. Nema nikakve sudske presude, otac dozvoljava da majka dijete viđa, aLi ništa više od toga. Ona od prvog dana želi dijete uzeti k sebi i samo ju je nesretan splet okolnosti naveo na ovakvu odluku. Dijete je više s bakom i djedom nego s ocem. Što učiniti?
  12. Zbilja mi je jako hitno, pa molim ako ima netko da mi odgovori na pitanje.
  13. 26.3. 2009. potpisala sam ugovor o dopunskom osiguranju. Istoga dana završila sam u bolnici na operaciji. Naravno dobila sam račun za bolničke troškove iako sam prvu ratu uplatila toga dana. Bolnica me tereti za dug, te traže da sada ili da platim ili pobijem račun. Imam li ikakvij osnova za žalbu? Unaprijed hvala
  14. Na žalost, umrla mi je majka. Rečeno mi je da ne mogu zatvoriti tekući račun u banci ako ne napravim ostavinsku raspravu iako sam imala punomoć. Moja je želja odreći se svega u očevu korist. Mama je bila vlasnik polovine stana od nekih 45 kvadrata i cijele kuće na selu koja ima oko 130 kvadrata, ali uređenih oko 40, te negdje oko 500 kvadrata zemlje oko kuće. Kako baš ni tata ni ja nismo nešto pri novcima zanima me: 1. Da li baš moram provesti ostavinsku raspravu i u kojem roku? 2. Kolika je cijena javnog bilježnika, odnosno svih troškova vezanih za to? 3. Kakav je postupak jer od svega znam samo da moram uzeti smrtni list, a što onda dalje? 4. Da li otac ima pravo dobiti kakvu naknadu s mirovinskog za smrt majke? Unaprijed hvala na odgovoru
  15. Išla sam na službeno putovanje u Prag osobnim automobilom jer nije bilo druge mogućnosti u odnosu na polazak i povratak. Zanima me kako se obračunavaju dnevnice i putni troškovi obzirom na upotrebu osobnog automobila. Neke dane imala sam plaćen smještaj i hranu a neke dane ne. Npr. prvi dan sam morala iznajmiti sobu jer mi je plaćen smještaj tek od narednog dana. Obzirom na duljinu puta i početak seminara to je bio jedini izbor. Prvoga dana u hotelu imala sam tek večeru, a zadnji dan završilo se ručkom (u plaćenim troškovima). Računovodstvo kaže (u pitanju je srednja škola)da će obračunati putne troškove samo do granice, te da će obračunati tuzemnu dnevnicu. Za račune goriva kažu da im oni iz Austrije ne znače ništa jer da po zakonu njih ne smiju priložiti. Znam da zvuči čudno, meni je sve jasno, ali na koje zakone i tumačenja da se pozovem kako bih izašla iz ove zavrzlame. Unaprijed zahvaljujem na pomoći
  16. Zna li netko kako se isplaćuju dnevnice u srednjim školama kada nastavnik vodi djecu na maturalno putovanje. Prema KU ispada da nastanik ima pravo na punu dnevnicu iako mu je plaćen smještaj i hrana. Računovodstvo škole tvrdi da se isplaćuje 30%. Može li netko objasniti tko je u pravu.
  17. Tream malu pomoć. Da li nastavniku koji vodi djecu na maturalno putovanje u inozemstvo pripada pravo na punu dnevnicu od strane škole ili samo 30%? unaprijed hvala
  18. Ravnatelj škole nakom razrješenja nije vratio mobitel, računalo i još štošta. Na koji način ga natjerati da to vrati? Na koji zakon se pozvati tom prilikom? Isto tako nedostaju i neki važni spisi. Sve je komisijski utvrđeno. Dakle, pitanje je na koji zakon se treba pozvati u službenom dopisu? Hvala
  19. Da pojasnim, možda mi onda netko odgovori. Djelatnica je zaposlena u školi bez prethodne suglasnosti Školskog odbora, na određeno vrijeme 6 mjeseci, po odluci ravnatelja. Djelatnica je dobila i ugovor o radu. Izvodi samo dodatnu nastavu suprotno čl. 6. Pravilnika o normi, dakle nekakvih 8 sati. Trba joj dati otkaz. Da li ići na sporazumni otkaz, ili otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora? Da li uopće može izvoditi samo dodatnu nastavu?
  20. Djelatnici su nezakonito zaposleni u srednjoj školi (bez prethodnog odobrenja Školskog odbora, bez natječaja...) Treba im otkazati ugovor o radu. Da li primijeniti otkaz s promijenjenim ugovorom o radu ili nešto drugo?
  21. Evo, možda vam mogu predložiti da majku sklonite od nasilnika u tajno sklonište. Ne znam u kojem gradu živite, ali možda bi bilo dobro obratiti se udrugama koje ih vode. Kada majku maknete iz kuće, obavijestite policiju i posvjedočite da vam je otac zlostavljač. Razgovarajte s majkom o tome da nitko od vas, niti ona nije zaslužila tako živjeti. Udruge koje vode tajna skloništa imaju i besplatna pravna savjetovališta, tako da oni mogu vama i vašoj majci savjetovati i odgovoriti na sva postavljena pitanja. U savjetovalištima, rade i socijalne radnice i psihologinje koje osnažuju žene poput vaše majke. Evo, ne znam koliko sam pomogla, ali mislim da su majke vrijedne takvog truda. Možda joj uspijete pomoći da barem ima mirnu starost.
  22. Obiteljsko nasilje bi trebalo ići po hitnom postupku. Što se tiče zastare ne znam sigurno. Nema dovoljno detalja, trebala bih znati točno o čemu se radi.
  23. U specifičnoj sam situaciji. Živim u jednom mjestu, a radim u drugom udaljenom 350 km. Kako veći dio godine boravim u mjestu rada, tamo sam se prijavio kod liječnika. Trenutno sam na godišnjem odmoru i razbolio sam se, moram otvoriti bolovanje. Logično je da bolestan ne mogu putovati 350 km, a u Zavodu za zdravstveno osiguranje su mi rekli da idem "svom" liječniku, tj. da putujem do njega navedenih 350 km. Kako da otvorim bolovanje?
  24. Zahvaljujem na odgovoru, potražit ćemo pomoć. Radi se o silnim nepravilnostima zbog kojih inspekcija i predlaže razrješenje, a svjesni smo da ne smijemo pogriješiti u proceduri. U prijašnjim postovima dobili smo neke od odgovora o proceduri. Sada je najveći problem taj što doista ne postoji radno mjesto za njegov povratak, a on prijeti otkazom nastavniku koji je zaposlen zadnji i to na neodređeno vrijeme. To su mu posljednji trzaji. Što se tiče prava na otpremninu nema mi logike da je dobije jer je zahtjev inspekcije apsolutno opravdan, ima tu više stvari koje je dokazano skrivio. Za to ga svakako ne treba nagraditi. Da li znate koliko dana mu trebamo ostaviti za očitovanje o razlozima razrješenja? Da li to očitovanje mora biti usmeno ili pismeno? Unaprijed hvala.
  25. Ima li netko tko može pomoći da se razriješi i okonča drama?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija