Jump to content

Lora69

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Puno hvala na odgovoru. Bi li vlasniku eventualno predložili da s onim drugim koji je u mirnom posjedu sklopi ugovor i što bi on sve trebao sadržavati kako bi se možda uspio zaštititi od nemogućnosti korištenja vlastite nekretnine? Ukoliko vlasnik želi da se drugi bračni drug iseli je li mu dovoljno poslati mu pisanim putem molbu/zahtjev za time (s povratnicom) i je li to dokaz da prestaje mirni posjed?
  2. Pokušat ću ukratko: -jedan bračni drug je vlasnik stana koji mu je darovan. Iselio je iz stana prije 3 godine. U njemu je ostao drugi: bračna zajednica traje još uvijek, ali formalno. Dogovor između njih je da onaj koji je u stanu u njemu može i ostati sve dok plaća najamninu za drugi stan vlasniku stana. Je li on samim ostankom u stanu ujedno i u mirnom posjedu istog? Kako vlasnik stana može doći do njega ukoliko dogovor ne bude ispoštovan? Kako se od toga može zaštititi (sklopiti ugovor ili...)? Hvala unaprijed.
  3. Puno hvala na odogovoru. Tako sam nekako i sama mislila. Što se tiče rada izvan mjesta stanovanja-upućena sam na rad u drugo mjesto u kojem radim cca 7 sati, ostatak otpada na put. Može li se to tretirati kao put do posla ili ipak ulazi u radno vrijeme? Imam ugovor na neodređeno, ne želim spor s poslodavcem jer sam samim poslom zadovoljna i rado ga obavljam, plaća nije loša, ali spremam se tražiti zasluženu povišicu pa mi ustvari trebaju argumenti o prekovremenom radu ako se to tako kod mene računa. Drugi problem je što je u ugovoru navedeno radno vrijeme, a ustvari većinom radim 9-17 ili 12-20 sati osim kad sam na putu pa krećem oko 6:15 od kuće i vraćam se oko 18 sati kući. Mora li se poslodavac pridržavati radnog vremena u ugovoru ili je moguća preraspodjela? Mora li me obavijestiti o promjeni radnog vremena i dati mi anex ugovora s tom klauzulom na potpis? I u konačnici, što mi se može dogoditi ako želim da se ispoštuje ugovor o radu? Ne želim dati otkaz, pristala bih na uvjete rada kakvi su sada, ali za puno veću plaću.
  4. Poštovani, Molim Vas za pomoć. U ugovoru o radu navedeno mi je radno vrijeme od 8 do 16 sati i korištenje tjednog odmora nedjeljom. Dio posla obavljam u mjestu stanovanja (otprilike 3 dana tjedno), a dio izvan njega. Kad radim izvan mjesta stanovanja poslodavac ne isplaćuje dnevnice jer sam na putu manje od 12 sati. Budući da na putu, zajedno s obavljenim poslom, provedem 10-11 sati računa li mi se to kao prekovremeni rad te ulazi li sam put u radno vrijeme? Hvala unaprijed.
  5. Newbie, hvala. Jasno mi je da ga se pravno ne može obavezati da se brine za dijete više nego što mora po zakonu (mislim tu na prikazani minimalni prihod), ali može li npr. CZSS imati utjecaja na njega te ga onemogućiti da iz vlastitog kaprica dijete i mene seli u drugi grad, u uvjete života koji nisu ni minimalni? Spremna sam se odreći polovice svega stečenog u zamjenu za ostanak u sadašnjem stanu. Ima li tu utjecaj sud prilikom podjele bračne stečevine ili je ipak sve stvar dogovora i njegove dobre volje? Jer-ako dižem kredit da sebi i djetetu osiguram novi stambeni prostor onda su mi i prihodi znatno manji. Ne znam....čini mi se kako je sve to samo emocionalna ucjena jer zna da dijete ne bih izložila preseljenju, a i da ne mogu naći posao u drugom gradu u koji bi me rado poslao.
  6. Hvala na odgovoru. U ovom pod 1) problem je u tome što je stan bračan stečevina, glasi na oboje, ali suprug predlaže da se s djetetom preselim mojim roditeljima ( u drugi grad u kojem ne radim i na raspolaganju nam je jedna soba-nemam snage taj prijedlog komentirati). On ne želi iseliti iz stana (iako on ima kamo-majka posjeduje kuću velike kvadrature pa bi tim preseljenjem imao manje problema od mene), a ja ga ne mogu isplatiti. Od prodaje ne možemo kupiti dva manja stana. Ima li izlaza? Bi li morao osigurati djetetu minimalne uvjete stanovanja? Pod 3) radi se o tome da suprug privređuje daleko više od sume na koju je prijavljen, ali za to nema "papirnatog" dokaza jer se plaćanje poslova vrši "na ruke". Kako dokazati da mu prihod nije mali kakvim ga želi prikazati? Kako se može procijeniti stvarna vrijednost opreme koja je kupljena? Za to nema računa jer je dio prenesen ilegalno preko granice, a dio je nabavljen kao kompenzacija za obavljeni posao ili kao zamjena s kolegama iz istog posla. Na kraju ispada da mi treba dobitak na lotu kako bih sebi i djetetu osigurala mir, a jedino mi je u cilju mirno se razvesti bez drame, iznošenja prljavog veša i bilo kakvog zagorčavanja života uskoro bivšem suprugu.
  7. Molim savjet i pomoć. 1) Ukoliko podnesem zahtjev za razvod braka može li suprug tražiti iseljenje djeteta i mene iz zajedničkog stana i pod kojim uvjetima? 2) Utječe li na dobivanje skrbništva to što sam stalno zaposlena, a on ima nestalne prihode i nema stalno zaposlenje? 3) Kako se određuje visina alimentacije u takvom slučaju? Suprug je prijavljen na vrlo malu sumu, a vrlo dobro znam da mu se svi prihodi ne isplaćuju preko računa. 4) Ako je za vrijeme trajanja braka on uložio određenu sumu u opremu potrebnu za njegov posao imam li pravo tražiti dio uloženih sredstava i dijeli li se i taj dio imovine na jednake dijelove? U vrijeme tih ulaganja ja sam zarađivala minimalno. Unaprijed hvala na pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija