Jump to content

vexvg

Korisnik
  • Broj objava

    343
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pozdrav, Zanima me da li je zakonito da škola oduzme privatni mobitel maloljetnog djeteta i zadrži ga do dolaska roditelja po isti. Naime isti predstavlja privatno vlasništvo te isti može oduzeti isključivo sud po nalogu ili presudi te policija uz zapisnik o oduzetom predmetu. Škola je donijela kućni red (interni pravilnici nemogu biti iznad Ustava i Zakona) po kojem oduzimaju privatne mobitele ukoliko se koriste u školi čak i izvan nastavnog sata (na odmoru) te ga ne vraćaju djetetu (čije je vlasništvo) nego isključivo roditelju koji mora doći u školu po isti. Pošto je tek počela školska godina još nije bilo takvih događaja ali zanima me da li je isto zakonito. Po meni škola može zabraniti ulazak djeci s mobitelima, udaljiti ih iz škole zbog mobitela međutim ne i zadržati privatno vlasništvo.
  2. Pozdrav, Zanima me da li isplata locco vožnje ide na blokirani ili zaštićeni račun.
  3. Pozdrav forumaši, Da li platna lista smije biti ne potpisana i ne ovjerena žigom od strane poslodavca?
  4. Uspio sam dođi do pravne službe te su mi rekli da ima pravo na naknadu. Jedini problem predstavlja što se riješenje trgovačkog suda čeka od 2 tjedna pa do 2 mjeseca, te su nam savjetovali što napraviti. Ukratko kod njih podnjeti zahtjev na "donjem uruđžbenom" te naglasiti da se čeka riješenje trgovačkog suda. U protivnom bi propustila rok od 30 dana u kojem se mora javiti. Mnogo hvala na Vašem odgovoru. lp,
  5. Poštovani, pretražio sam foru,međutim nisam našao odgovor na pitanje. Prodajem firmu d.. Novog vlasnika sam upoznao s cjelokupnom situacijom te dugovanjima iste. Vlasnik se slaže s kupovinom bez obzira na dugovanja. Nakon što potpišemo kod javnog bilježnika, on preuzima 100% udjela. Preuzima i dugovanja firme. Na koji način se ja mogu zaštiti da ta dugovanja naknadno ne dođu meni na naplatu jer između ostalog neki dobavljači imaju zadužnice samo na firmu a drugi i zadužnice na mene kao vlasnika firme. Kod javnog bilježnika mi potpisujemo samo prijenos firme. Da li je dovoljno napisati neku izjavu da je novi vlasnik detaljno upoznat sa svim dugovanjima koje firma ima u trenutku primopredaje te se obavezuje iste podmiriti ili je potrebno još nešto? Tako da u slučaju da dobavljač pošalje zadužnicu ja mogu tužiti firmu i/ili vlasnika. Zahvaljujem na odgovoru P.S. Stvar je u tome da sam novoga vlasnika upoznao sa svim dugovanjima te se on složio s kupovinom firme usprkos tome. A ja bi sebe htio osigurati da nakon što potpišemo kod bilježnika, odgovornost pada na njega.
  6. Pošto nisam našao odgovor pretragom, otvorio sam novu temu. Majka ima firmu d.. koju će sada ustupiti bez naknade drugome. U firmi je bila zaposlena kao direktor. Nakon izvršene promjene vlasništva njoj prestaje radni odnos (novi vlasnik i novi direktor). Zanima me da li ostvaruje pravo na naknadu s burze pošto sam na dva mjesta dobio dva različita odgovora: -u područnoj ispostavi kažu da ima ako nema više od 25% udjela (poklanja 100% udjela) -u Zagrebu kažu da nema
  7. Ovdje se radi o kršenju Zakona o zaštiti osobnih podataka. Obratiti se Agenciji za zaštitu osobnih podataka (može i anonimno) kako bi izvršili nadzor i naredili uništavanje svih prikupljenih podataka koji se izravno ne odnose na prava i obaveze iz Zakona o radu.
  8. Pošaljite anonimnu prijavu Državnom inspektoratu. Isti će obaviti nadzor. Ukoliko na ugovoru nije naveden datum do kada Ugovor traje, nakon nadzora inspektorata, moći ćete zatražiti od suda da utvrdi da je ugovor na neodređeno. Što se tiće obustave na plaći, poslodavac ju smije vršiti samo ako postoji ovrha ili adm.zabrana (odnosno sudska odluka), odnosno ukoliko ima od Vas na pismeno da ste dozvolili obustavu zbog nekog potraživanja prema njemu. Ovaj dio koji se odnosi na Vašu pismenu suglasnost priznaje se samo za neki prošli događaj (npr. na prošloj inventuri je nešto nedostajalo, pa ste se složili da se djelomično odgovorni) te se nemože dogovoriti za neki budući događaj,odnosno unaprijed.
  9. Vidim da nitko ne odgovara, ne vjerujem da nitko još nije bio u sličnoj situaciji. Napisao sam prigovor, poslao poštom preporučeno s povratnicom. Kada dobijem odgovor,obavijestim vas........
  10. Naknadno sam primjetio da sam stavio nekompletan post (još se oporavljam od posljedica). Sjedalica na sebi nema fizičkih oštećenja (osim što sam vizualno primjetio da su pojasevi od nje malo istegnuti,možda mi se i čini). Na nekoliko mjesta sam našao preporuke da dječju autosjedalicu treba, čak i ako se radi o minimalnim brzinama prilikom sudara, obavezno zamjeniti jer postoji mogućnost da nastanu mikropukotine na plastici. Kako osiguranje tvrdi da će sjedalicu zamjeniti ako imam račun (bila je poklon) i ako na njoj postoje vidljiva oštećenja, zapravo odbijaju moj zahtjev. Da li su dužni, ukoliko ih zatražim, da mi daju pismenu potvrdu da je sjedalica u nesreći neoštećena, da sudar nije utjecao na njezine karakteristike te da je i dalje sigurno prevoziti djete u njoj. Inaće bezobzira na njihov odgovor planiram ju zamjeniti jer kod ovog sudara sam se uvjerio u opravadnost dječje sjedalice i nije mi žao nikakvih novaca za sigurnost djeteta. Također, stigao je zapisnik (policijski) gdje je utvrđena odgovornost samo drugog vozača te se pokreće postupak pred sudom protiv njega.
  11. Pozdrav, trebam jednu pomoć. Bolja polovica je dobila prijedlog za ovrhu zbog neplaćanja police dopunskog zdrastvenog osiguranja. Polica je ugovorena 14.03.2009,plaćena je samo jedna rata 06.04.2009. Po izvodu duguje 5x80 kn rate,te u 9.mjesecu 480 kn (ostatak). Ostatak je (po općim uvjetima koji su vrijedili u to vrijeme) ugovorena kazna (ugovaratelj se Zavodu obvezuje platiti ugovornu kaznu u visini iznosa premije pripadajuće nerealiziranom dijelu osigurateljnog razdoblja.). Zanima me da li mi se isplati uputiti prigovor na ovrhu na osnovu činjenice da se ugovorena kazna nemože propisati za novčana potraživanja (postoji i odluka ustavnog suda o tome). Kako bi nam navedeno umanjilo dug sa 960 kn, na 400 kn+kamate, nije za baciti. Svaki savjet je dobrodošao...
  12. Dragi forumaši, sada i ja trebam pomoć od Vas. Prije tjedan dana imali smo sudar. Policija napravila očevid,hitna nas pregledala (ja završio u traumi). Srećom osim mene,nitko nije stradao. Pitanje odgovornosti za materijalnu štetu nije dvojbeno jer je policija utvrdila odgovornost drugog vozača (izlaskom iz dvorišta unatrag na glavnu cestu oduzeo mi je prednost) te su podnjeli prijavu protiv njega. Bio sam na osiguranju podnjeti zahtjev za naknadu štete (popravak u servisu,neću novce). Danas je procjenitelj izašao na teren (vozilo nije u voznom stanju) te poslikao sve. Spomenuo sam i sjedalicu te da je dijete u tenutku sudara bilo u njoj te me u čudu pitao zašto i nju prijavljujem. Svejedno sam inzistirao da i nju poslika pošto planiram,ukoliko imam osnove, tražiti zamjenu iste. Činjenice: -jača prometna nesreća, dosta velika oštećenja na prednjem djelu vozila -utvrđena odgovornost drugog vozača za prometnu nesreću -alkotest kod oboje (mene i drugog vozača) 0,00 promila -jedna ozljeđena osoba (udarac naslona za glavu u zadnji dio glave,trenutno sam na bolovanju i s okovratnikom) -djete je bilo u sjedalici (bez jedne ogrebotine ili masnice je prošlo-samo se prepala) -policija izvršila očevid,bila hitna pomoć -policija na očevidu poslikala i sjedalicu (kako sam kasnije čuo,zbog udarca nisam bio baš svoj) prvo su ispitali sve da li je djete bilo u sjedalici Sjedalica koja je bila u vozilu je dobivena kao poklon od kumova te joj je vrijednost dosta velika (ako se ne varam cca 2400-2500 je koštala) a svugdje sam pročitao da se nakon sudara (čak i malog) obavezno mora zamjeniti jer nastaju mikropukotine. Također za sjedalicu ne tražim novce, već novu sjedalicu iste kvalitete. Ako budu osporavali trošak sjedalice, kako ih natjerati da ju zamjene. Isprika zbog pravopisnih grešaka,još sam na tabletama protiv bolova.
  13. Spomenuli ste manjak na inventuri. Ukoliko poslodavac smatra da je do istoga došlo iz Vaše krajnje nepažnje ili namjere ima pravo tražiti podmirenje istoga. To može dobiti na dva načina: 1. da vi pismeno priznate krivicu i potpišete suglasnost da Vam navedeni iznos "skine s plaće" 2. sudskim putem Ukoliko smatrate da niste krivi za manjak, ne potpisujte suglasnost i poslodavac Vam nesmije oduzeti niti lipe od plaće (minimalac u Vašem slučaju). Ukoliko dođe do sudskog spora poslodavac mora dokazati gore navedeno (namjeru ili krajnju nepažnju).
  14. Usmeni otkaz je nevažeći. Pričekajte da Vam predaju pismeno. NIŠTA ne potpisujte, da Vam ne "podvale" sporazumni raskid. Kada dobijete na pismeno, javite nam što piše u njemu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija