Jump to content

patnica

Korisnik
  • Broj objava

    45
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je patnica objavio

  1. poštovani, pišem ovo u ime brata koji nema pristup kompjutoru i koji je očajan. Brat radi skoro 3 g u jednoj trgovini (većoj,poznati hrv.dućan).Politika je firme da se tri godine produživaju na 3 mj, pa nakon tri se potpisuje ug na neodređeno. Brat je radio kao voditelj skladišta, bio je glavni, iako na ug. piše samo skladištar. Razlog konstantnog produživanja piše-radi povećanog opsega posla (povećani opseg 3 g? ), a nema dr.voditelja skladišta sem njega, koji je nužan u tako velikom dućanu (iako velim u ugovoru ne piše, ne znam da li firma ima sistematiz.rad.mjesta).svakodnevno kroz 3 g radi prekovremeno po nekoliko sati, što se ne evidentira niti plaća. Mobbing je uznapredovao pogotovo u zadnjih nekoliko mjeseci tako da je fiz.oslabio i imao određ.zdrav.problema(krvarenje iz debel.crijeva, depresija i sl),a nije mogao niti na bolovanje ( strah od neprodužetka ugovora), a da bi mu neki dan saopćili kako mu neće produžiti,odjednom nezadovoljni (iako su ga u nebesa uzdizali) i odmah ga šalju na prisilni godišnji, te odmah zapošljavaju novog na njegovo radno mjesto. Poznato je već i po forumima i medijima koji teror prolaze radnici, inspekcija se uredno podmićuje, sindikat ga uvjerava da se ne isplati utuživati jer teško će išta dokazati. Predlažem mu da tuži, tražim mu odvjetnika, pa me zanima po vašem mišljenju ima li smisla pokušati...kako će mu uskoro prestati tj isteći ugovor, ima li pravo na oslobođenje troškova kad se prijavi na burzu ili se za isto uzima imovno stanje par mj unatrag?Molim vas pomozite bar savjetom, neki od uglednih odvjetnika,poznatih u području rad.prava, rekli su mi da sve ovisi o savjesti i poštenju suca..pa šta to znači ljudi moji!!kako dokazati prekovremene ako se snima samo tjedan dana dućan, pa se brišu snimke, a nema evidencije dolazaka i odlazaka radnika (ako kolege pristanu svjedočiti, znam da će poslodavac naći "svjedoka" u svoju korist)..Molim vas za savjet
  2. Poštovani, moja kuma, budući da se njen suprug ne želi sporazumno razvesti, želi pokrenuti tužbu za razvod braka. Imaju dvoje maloljetne djece.Suprug boluje od ptsp-a, ne žive u bračnoj zajednici puno duže od godinu dana, čak su se odvojili na način da ona živi na katu a on ispod, a djeca su jedan tjedan s njim, a jedan s njom ili po dogovoru. Ne pristaje na razvod, a nije pristajao niti na bilo kakvu vrstu pomoći da im bude bolje, odnosno da pokušaju spasiti brak. E sad, ženu zanima kako će teći postupak rastave budući da je njen suprug najavio da se neće odazivati niti jednom pozivu suda. Da li će se time postupak samo u beskonačno odugovlačiti ili postoje neka pravila koja će riješiti takvo ponašanje njega ako tuženika (znam da u drugim postupcima postoji presuda zbog izostanka, ali ovo je ipak obiteljsko pravo, a mislim da se njegova izjava o neodazivanju sigurno odnosi i na postupak mirenja)? Unaprijed hvala
  3. Hvala vam najljepša.Jasno ste mi sve objasnili i za to uzeli svog vremena. Hvala vam! Poslušat ću vas i potražiti odvjetnika jer ipak to sve zahtjeva stručnost koju ja nemam. Želim vam svako dobro
  4. Probat ću tražiti ključeve natrag, pa što bude.Imam ugovor o uzdržavanju pa ću im ga i pokazati.ako sve prođe dobro i nađem oporuku, da li tražim jav.bilježnika sama koji će voditi ost.postupak ili postoji neka procedura?
  5. brzi ste i hvala vam na tome...ugovor o doživotnom je sklopljen prije no mislim da mi je i oporukom nešto ostavila, na to sam mislila.prijeti tužbama i riječima, no znam da ne može dokazati da svoje ugovorne obveze nisam pošteno i uredno izvršavala.ja sam kriva što sam se prepala pa zvala policiju i sama im dala ključeve.mene zanima kako da dođem do stana koji je sad zapravo trebao biti moj, a ključevi su kod policije...razmišljam o odvjetniku, no loše sam financijske situacije pa se bojim da si ga neću moći priuštiti sa svojim minimalcem.
  6. Poštovani, sklopila sam ugovor o uzdržavanju sa jednom bakom koju sam njegovala do smrti no nakon njene smrti javio se nećak iz inozemstva koji se inače nije pojavljivao niti skrbio o baki. sada mi radi probleme oko stana a ja sam u strahu predala ključeve od stana policiji koja je stan zapečatila.sad kužim da uopće nisam trebala dati ključeve policiji i sad je stan zapečačen.u stanu je vjerojatno i oporuka koje se nećak želi dočepati, a mislim da je i ona bar djelomično u moju korist budući da sam bila bliska s bakom. esad ne znam d li ja mogu tražiti od policije da mi vrate ključ te ne znam kako da dođemo do oporuke na dopšušten način i da to sve završi.molim vas za savjet, ne bi htjela probleme, no ne znam kako da krenem sa realizacijom svega.hvala vam
  7. meni je to bilo normalno jer sam mislila da GSKG to zna, pa ne može štetiti. Bitno je da je veći dio u zastari, pa ću predložiti kako ste savjetovali. Hvala vam puno;-)
  8. Fala Bogu nije moja dužnost, uostalom radim nekoliko mjeseci ovdje...iz GSKG-a su mi rekli da je išla ovrha, pa iz toga parnica protiv starog vlasnika.on je navodno rekao kako je prostor prodao našoj firmi. al mi nije jasno kako nismo obaviješteni o tome, kako nas nisu pozvali na bilo kakvo očitovanje. Nije bilo prije opomena. ja sam prije par mjeseci tek GSKG-ufaksirala ugovor o kupoprodaji iz 2000. gdje se vidi da je naša firma te godine kupila taj prostor.
  9. Hvala, tako je najbolje. To ću i predložiti. samo da se mene osobno tiče ja bih platila, firma je bila dužna javiti da je novi vlasnik-GSKG-u ili ko već upravlja zgradom. Plaćaju oni koji najmanje imaju. Ja sam danas zvala GSKG i oni nešto govore da nema zastare, tj. da firmu mogu goniti narednih 10 godina-zato mi nije bilo jasno!
  10. To znači da su računi do 3 mjeseca 2005. u zastari (ako smo prvu i jedinu opomenu primili krajem 3. mj. ove godine)? da li platiti dio koji nije u zastari odmah ili čekati ovrhu pa prigovoriti zastari i platiti dio koji nije u zastari?Ja sam ispala kriva na kraju u firmi, pa bih voljela bar malo izgladiti.
  11. Firma u kojoj radim je dobila opomenu pred ovrhu jer nije plaćala pričuvu za neki prostor od 2000. godine. Prije par mjeseci neko je zvao iz GSKG i ja sam im faksirala ugovor o kupoprodaji iz kojeg se vidi da je moja firma 2000. godine kupila taj prostor. Sada smo dobili za platiti 25.000,00 kn sa kamatama jer nimo plaćali pričuvu od tada, ali nismo dobili ni jedan račun na ime firme jer odgovorna osoba nije ni javila GSKG (možda je dolazilo starom vlaniku, ne znam). Poslali su nam opomenu-je li moguće da je zastara za bar jedan dio duga? Molim vas za savjet-da li da plati sve ili je dio u zastari?
  12. da li se može upisati dio darovane nekretnine koju otac i majka kćerki ugovorom daruju, a radi se o tavanu koji nije upisan u zk. U zk piše samo kuća i njena površina. Što trebam napisati u tom ugovoru da se može u gruntovnici upisati tavanski prostor??? Please help
  13. Hvala Whatever, zbunio me je taj članak zakona o zakupu na koji se direktor poziva a koji mu je navodno jedan pravnik izvukao i sad se na to poziva. vjerojatno se tu misli na neke druge troškove zajedničkog održavanja.
  14. pronašla sam odredbe u Zakonu o vlasništu i stvarnim pravima kako su suvlasnici dužni plaćati pričuvu, no da li se članak 18. zakona o zakupu poslov.prostora može odnositi upravo na pričuvu?Time bi ispalo da je kod zakupa poslovnog prostora to isključivo obaveza zakupoprimca!!!
  15. Moj poslodavac misli da se odredba čl.18 zakona o zakupu poslovnih prostorija odnosi na to da je zakupoprimac dužan plaćati pričuvu u zgradi u kojoj se nalazi poslovni prostor. Ja mislim da je to stvar dogovora, a na kraju obaveza vlasnika. Želi napisati u ugovoru da je to obaveza zakupoprimca na temelju zakona. Molim vas pomoć! čl. 18. (1) Zakupnik je dužan plaćati naknadu za troškove korištenja zajedničkih uređaja i obavljanja zajedničkih usluga u zgradi u kojoj se nalazi poslovni prostor o njihovu dospijeću, ako nije drukčije ugovoreno. (2) Smatra se da naknada za troškove iz stavka 1. ovoga članka nije uračunata u zakupninu ako to nije izričito ugovoreno.
  16. Moj svekar i svekrva su 1978 kupili jednu nekretninu, kuću i voćnjak.kuća nije bila sporna ali voćnjak je bio oduzet od države (denacionalizacija), no svekar se nadao da će se jednom riješiti.u međuvremenu prodavatelj umire, a njegovi nasljednici vode postupak protiv svekra i svekrve za voćnjak, jer su smatrali da im pripada po nasljedstvu.od tad (1982.) se vodio postupak s njima i tek je sad riješen u korist svekra i svekrve (svekar odavno umro, nije dočekao kraj spora). Nisu se mogli upisat u grunt jer nisu platiti porez, no nakon nekog vremena porezna izlazi na uvid, te donosi porezno rješenje gdje su za tu nekretninu (sporni voćnjak) uzeli osnosvicu od milijun kuna (Bukovac)...Milijun kuna za zemljište koje su prije 30 godina kupili vrlo jeftino, sad moraju platiti preko 60.000,00 kn poreza. Ima li šanse da se smanji porez...predočili su stare ugovore, no nisu ništa uzeli u obzir.Molim vas za savjet!!!rok za žalbu ističe pa neznamo šta da pišemo.
  17. ja mislim da se prvo treba prijaviti na burzu pa onda ima pravo na zdravstveno
  18. ne...već za prekršajne naloge u 2008. tako sam bar čula.....
  19. eto opet primjer Thompsona-poništen mu prvi crkveni brak, pa je sad ponovo u takvom braku... moja prijateljica godinama čeka poništenje i nakon toga će se moći udati crkveno...
  20. ako se brak proglasi ništavnim smatra se da nije postojao.prema tome nema zapreka za sklapanje braka u crkvi...vrijedi za oboje
  21. jednu stvar sam zaboravial. Muž i njegova mama su dobili povrat nacionaliziranog zemljišta i na to moraju platiti porez, pa je prije mjesec dana predao poreznu prijavu i već su bili na terenu, tako da očekuje porezno rješenje svaki dan (saznao je da je rješenje gotovo, samo trebaju poslati). sad me zanima ima li to veze, tj. mogu li dobiti oslobođenje ako je muž porezni obveznik zemljišta??? nadam se da ne mogu, jer mi je muka od ove situacije...
  22. da pojasnim-malo kompliciram... kaparila sam stan...u ulici Lipa..u njemu sam i živjela jer su me bivši vlasnici i pustili...no adresa prebivališta mi je bila na Kanarinskoj ulici gdje sam prije toga živjela jer sam čekala da se sredi etažiranje... u međuvremenu udaja i nova adresa je isto u ulici Lipa kao kupljeni stan no drugi broj stana sad je potrebno prijaviti se na adresu Ulica Lipa u kojoj sam prije braka namjeravala živjeti...
  23. Molim vas za pomoć. U velikoj sam dvojbi danima. Naime prije nego sam se udala zakaparila sam si stan i čekala etažiranje pa da se sklopi kupoprodajni ugovor. čekala sam na to skoro dvije godine, u međuvremenu sam se udala. Mama je uzela moj stan, isplatila mi moj kredit, no i predugovor i ugovor je na meni i mama bi htjela da tako ostane da budem oslobođena od poreza na nekretninu. No ja sam se po udaji prije dva mjeseca prijavila na novu adresu i promijenila sve dokumente. Odvjetnik koji je radio sve ugovore kaže kako tu nema problema, neka samo promijenim adresu na taj stan (u kojem više ne živim) i tako da budem 5 godina bez promjene dokumenata..da neću imati problema. Znači da moj muž bude na 1 adresi, ja na drugoj...a dijete kad se rodi..ne znam gdje ćemo njega prijaviti onda. Moje pitanje je slijedeće-iako znam da nije po zakonu, da li je pametno činiti takvu uslugu i koje su moguće posljedice da joj mogu prezentirati jer se bliži kraj roka za prijavu poreznoj...???
  24. radi se o tome da će jedna firma izraditi projektnu dokumentaciju za ishođenje dozvole za proširenje jednog lokala i potrebna im je punomoć oko poslova vezanih za ishođenje lokacijske dozvole jer bi oni sve to obavili umjesto nas. toliko informacija imam uz podatke na kojoj katastarskoj čestici.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija