Jump to content

paucica

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Po tom rješenju možete nastaviti graditi samo vam treba projekt. ako ga bivša vlasnica nema (dužna ga je čuvati) onda zatražite ovjerenu presliku iz arhive Ureda državne uprave koji je dozvolu izdao. Komunalni i vodni doprinos ne morate platiti a za struju i vodu raspitajte se u HEP u i komunalnom poduzeću samo im pokažite rješenje koje imate. Možda mogu oni iz arhive izvući suglasnosti i potvrde da ste platili. Sve ovo stoji ako vam odgovara projekt za koji ste dobili rješenje. Ako ne tražite izmjenu.
  2. Iz potvrde o etažiranju koju izdaje županijski ili gradski ured za graditeljstvo vidi se što čini stan (samostalnu cjelinu) i koju su mu pripadci . Ukoliko su kućica i podrum pripadci stana onda su neodvojivi . Kada kupujete vi postajete vlasnik stana sa svim njegovim pripadcima a tako bi trebao glasiti i kupoprodajni ugovor. Potvrda i elaborat etažiranja predaju se na gruntovnicu na provedbu i nakon toga vaš stan ima odgovarajući poduložak u kojem je navedeno od čega se sastoji i kolika mu je površina . Sve to što piše trebalo bi pisati jednako i u kupoprodajnom ugovoru. Ukoliko vam ne odgovara to što piše treba mijenjati elaborat etažiranja i ponoviti cijeli postupak provedbe.
  3. Nije to baš jednostavno ne može svatko postaviti ugostiteljski objekt kako mu se svidi. Pokretni objekti mogu se postavljati na javnim površinama temeljem natječaja Grada. Uvjeti za postavu pokretnih objekata na privatnom zemljištu moraju biti određeni prostornim planovima Grada i odlukom o kumunalnom redu ili sl. Osim toga ako vam se i dozvoli postava tu su još i minimalno tehnički uvjeti koje treba zadovoljiti - voda, struja odvodnja a to mislim da ne možete dobiti na zemljištu izvan građevinskog područja.
  4. Ukoliko je ona gradila na temelju pravomoćne dozvole ali nije dovršila znači da je i temelju te iste dozvole platila komunalni doprinos. Vi možete nastaviti graditi po njenoj dozvoli ili zatražiti izmjenu pa ćete platiti samo razliku u komunalnom doprinosu ukoliko je ono što gradite veće od onog što je gradila bivša vlasnica. Ukoliko je plaćen priključak na vodu i struju (mislim da nije jer se plaća prilikom dovršetka kuće) vi ga ne morate platiti. Ukoliko vlasnica nema građevinsku dozvolu i projekt istu možete potražiti u Upravnom odjelu za graditeljstvo županije i zatražiti ovjerenu presliku (to su bivši uredi državne uprave) Projekt ne morate raditi novi ukoliko vam odgovara onaj koji bi morala imati vlasnica. Ukoliko je gradila bez dozvole idite u ured koji izdaje dozvole i pokrenite legalizaciju ukoliko je moguća odnosno ako je zemljište u građevinskom području. Svakako prije kupnje provjerite status zemljišta prema prostornom planu. Jednom započeta gradnja nema roka za dovšetak. Komunalna naknada plaća se po kvadratu stambenog prostora kada ga počnete upotreblajvati i maksimalno iznosi 30 lipa/m2.
  5. Ne znam da li je koristio zemlju njegovi svjedoci tvrde da je I sam tužitelj kaže da je posjekao vinograd 1960 g (katastar iz 1954 upisuje kulturu pašnjak pa mislim da nije ni 54 bio vinograd ipak je katastar nadležan za kulturu i površinu) Sam tužitelj i njegov prednik kao što sam rekla izjavljuju da su sadili cvijeće u tom razdoblju 54-65 i to tulipane i narcise. Da li može tražiti dosjelost i za razdoblje kada po izjavi svjedoka ne sadi cvijeće on nego neki drugi ljudi kojima je on to dozvolio i koji su sadili od 1993-2004 pronašla sam avio snimak iz 2000 na kojem je tamo gusta šuma? Pročitala sam negdje da se dosjelost ne prekida za vrijeme društvenog vlasništva već se ona prije i ona poslije zbrajaju ako je za vrijeme društvenog vlasništva vršen kvalificirani posjed od strane tužitelja i prednika? Zakon kaže da se dosjelost računa od 8/10/1991 pa tako znači da nije prošlo 20 g.
  6. Sud nas u nastavku tužbe od 2008 g uredno poziva na rasprave na koje se naša odvjetnica javlja kao i mi i svjedoci ali upis u gruntovnici izvršili smo nakon što smo proveli ostavinu iza oca koji je upisan od 1935 g a umro je 1982 g međutim mi nismo znali da ostavina nije provedena već smo je proveli prije par mjeseci te smo i od tada upisani (to je bilo nakon podizanja tužbe) Loše prognoze nam daju zbog toga što tužitelj ima dva stara svjedoka koji žive u neposrednoj blizini i koji su navodno vrlo uvjerljivi u opisivanju razdoblja korištenja prije 1965 kad čestica ulazi u društveno vlasništvo. Odnosno uvjerljivo svjedoče o vremenu kada su imali 5 - 15 godina. Mi naravno ne možemo svjedočiti o tim danima jer imamo ''samo'' 65 g i živimo u drugom gradu. Možemo posvjedočiti samo o zadnjih 20g u kojima nije bilo nikakvog korištenja zemljišta od strane tužitelja i njegovih prednika osobno barem ne takvog na koje bi obratili pažnju prilikom povremenih obilaska terena.
  7. Vlasnici u gruntovnici smo moja sestra i ja te još dva prednika iza kojih rješavamo ostavinu i nasljenici smo isto mi. Tužitelj je u saznanju da smo vlasnici mi od 2003g o čemu izvještava svog pok. oca koji podiže tužbu i traži zakonskog zastupnika o čemu mi iako upisani u gruntovnici nismo bili obavješteni, To se odbija, te tužitelj nakon ostavine 2004. pokreće novu tužbu 2008.g. Tužitelj zemljište ne koristi od kada ga je naslijedio a otac tužitelja zemljište ne koristi od cca 1990g već ga daje drugima na korištenje (ne obitelji) koji navodno sade cvijeće. Sada je zemljište obraslo i zapušteno a agronom kaže da su stabla stara na jednom dijelu cca 25g Tužitelj traži vlasništvo na temelju dosjelosti koju je njegov otac stekao u prošlosti bilo kada. Tužitelj i svejdoci tvrdi da je zemljište bilo vinograd (u gruntovnici je i danas) DO 1960g ali katastar kaže da je 1955 g pašnjak. Tužitelj i njegov otac nisu poljoprivrednici te nisu živjeli od poljoprivrede. Tužitelj tvrdi da se vrijeme u društvenom vlasništvu preskače ali se zbraja ono prije dv i ono poslije 91
  8. Molim pomoć, Članovi moje obitelji vlasnici su zemljišta od 1895 g. sukladno zemljišnim knjigama. Zemljište je bilo poljoprivredno a od 2003. g je građevinsko. S obzirom da ne živimo u blizini zemljište nismo obrađivali već povremeno obilazili (mi nasljednici zadnjih 20.g. a naš pokojni otac i prije). U katastru je od 1955.g. upisana osoba koja je protiv nas podigla tužbu radi utvrđivanja prava vlasništva. Poziva se na dosjelost i pri tome ima dva stara svjedoka koja tvrde da tužitelj (njegovi djed i otac) to zemljište obrađuju još od 1930.g. Zemljište je od sredine 60.g bilo u društvenom vlasništvu. Zemljište se ne koristi, obraslo je drvećem a čak se koristilo i kao deponij starih vozila. Svi nas uvjeravaju da ćemo izgubiti u sporu jer su svjedoci jako uvjerljivi posebno kada se radi o razdoblju prije podruštvovljenja. Tužbu je pokrenuo otac sadašnjeg tužitelja a tužitelj je nastavio nakon što je naslijedio zemljište 2004.g. i od tada ga ne koristi. Tužiteljev otac zemljište je prestao koristiti 1994.g. te je nakon toga dopustio drugim ljudima da sade cvijeće što su oni činili do 2004.g. Sada se te ljude poziva kao svjedoke protiv nas Mi nemamo na tom području poznanika kao ni dovoljno starih svjedoka već možemo svjedočiti samo o razdoblju iza '70 g. Hvala svima koji mogu pomoći savjetom
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija