Jump to content

christina777

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je christina777 objavio

  1. Dobar dan, molim za savjet i pomoc. Radim za hrvatsku tvrtku koja me je tijekom 9 mjeseci prosle godine slala na rad u Svedsku kao izaslanog radnika i na temelju svedskog zakona imam pravo na povrat poreza od Svedske za taj rad obavljen prosle godine. Medjutim sada me u firmi traze da potpisem izjavu da se odricem tog iznosa povrata poreza koji bi trebao dobiti od Svedske u njihovu korist. I samo da spomenem da imam poseban ugovor ugovoren i potpisan u bruto iznosu za svaki taj teren u Svedskoj izmedju mene i moje firme (poslodavca). Zanima me ima li netko iskustva s ovako necim i moram li firmi ustupiti taj iznos povrata poreza od Svedske?
  2. Postovani, molim vas za pomoc oko sljedecih pitanja vezano uz kupoprodaju nekretnine. Naime zainteresirani smo za kupnju kuce koja prema vlasnickom listu cini se da je sve u redu (vlasnistvo 1/1, upisana je i kuca i dvoriste, nema tereta). Znaci sada bi prvo trebali sklopiti predugovor u kupnji u kojem ce izmedju ostalog biti naveden iznos isplacene kapare i datum sklapanja kupoprodajnog ugovora, pa me zanima da li je neophodno ovjeriti predugovor kod javnog biljeznika ili je predugovor valjan i bez ovjere javnog biljeznika? Zatim, koja je sve dokumentacija neophodna i mora ici uz kupoprodajni ugovor? Takodjer da li je energetski certifikat nesto sto je neophodno od dokumentacije ili mozemo kupnju obaviti i bez toga? I molim vas ako mozete mi poslati primjer/sprancu nekog predugovora i kupoprodajnog ugovora. Hvala unaprijed na pomoci i odgovorima!
  3. Sto znaci da bez obzira na moj ugovor na neodređeno moze se desiti da me ne ceka moja stara pozicija nakon isteka godinu dana zamjene? Znaci moze se desiti da mi daju otkaz nakon godinu dana? Sto kaze zakon za takve situacije?
  4. Radim vec 18g u firmi i imam ugovor na neodređeno i sada se otvorila prilika da godinu dana ucim i radim posao na visoj poziciji i mijenjam kolegicu iz drugog odjela koja ide na porodiljni. Obicno je do sada bila praksa da se u takvim situacijama samo potpise aneks kojim je definirana zamjena na novoj poziciji tijekom porodiljnog i nakon sto se osoba vrati s porodiljnog, ti se vracas na svoju prijasnju poziciju. Medjutim moj voditelj odjela nije bas najsretniji sto sam zainteresirana za tu zamjenu i rekao mi je da me moja stara pozicija nece cekati. Naime, posto imam ugovor na neodređeno, zanima me mora li me po zakonu cekati moja stara pozicija? Moze li mi firma po isteku tih godinu dana zamjene samo raskinuti ugovor? Hvala na pomoci!
  5. Postovani, trebala bih informaciju vezano uz poljoprivredno zemljiste (u posjedovnom listu definiran kao Vinograd) koje je u vlasnistvu grada Zagreba, a koje obiteljski kroz generacije obradjujemo i odrzavamo jos od 1948.g. Imamo u posjedu nekoliko dokumenta kao dokaz gdje je još pradjed placao zakup za to polj.zemljiste sve do neke 1970.g., ali nakon sto je preminuo nitko od narednih generacija obitelji nije to sluzbeno uzeo u zakup i nastavio placati, vec smo jednostavno samo nastavili obradjivati zemlju i brinuti se o njoj, te ja tako i dan danas. Radni se o jednoj katastarskoj cestici koja je podjeljena na 5 djelova i svaka obitelj obradjuje svoj dio te zemlje. Ono sto me zanima je sljedece: 1. imamo li mi pravo i prvenstvo zakupa tog zemljista? 2.postoji li mogucnot da se ta k.č. podjeli na 5 djelova i svatko da placa svoj dio zakupa? 3. postoji li mogucnost otkupa tog zemljista od grada i koji je proces oko toga? I imamo li i u tom slucaju mi kao dugogodisnji korisniti pravo prvootkupa tog zemljista? Hvala unaprijed na pomoci!
  6. Bivsa supruga, ali kucu su zajedno sagradili u braku. Tako su bili u tom trenutku odlucili da ide na nju zbog nekih poticaja. Kredit nenamjenski je isto bio na nju, ona je digla na svoje ime, ali naravno zajednicki su ga otplatili.
  7. Pisem u ime prijatelja, pa nisam imao sve informacije... znaci ovako... rastava je sluzbena od 2016.g., ali nikada sluzbeno nisu isli u podjelu imovine...nisu taj dio pokretali, jer su se oboje iselili iz kuce i svatko je otisao na svoju stranu. On ne bi zelio nista pokretati, ali posto su se sada bez njegovog znanja preselili natrag u tu kucu, ono sto on zeli i sto mu je bitno da osigura da djeci ostane ta kuca i da njen novi partner bez obzira na duzi suzivot sa njom (bivsom suprugom) nema kasnije pravo na tu kucu. Moze li se to kako regulirati? Sto je potrebno napraviti da to osigura?
  8. Postovani, rastavljen sam od 2016.g i imam 2 djece koji zive sa majkom. Rastavom je odluceno da se imovina dijeli na pola, ali oboje smo se iselili iz zajednicki gradjene kuce i kuca je bila prazna godinama. Ja sam odselio u drugi grad gdje sada zivim i radim. Prije par dana sam saznao od djece da se supruga sa djecom i novim parterom uselila ponovo u kucu bez da me prethodno obavijestila i dogovorila samnom. Ono sto me zanima ako ona nastavi zivjeti sa novim partnerom u nasoj kici, da li on zajednickim zivotom sa njom u nasoj kuci moze kasnije imati pravo na tu nekretninu i moze traziti svoj dio zbog zajednickog zivota sa njom? Koja su moja prava u ovoj prici?Hvala puno!
  9. Dobar dan, nakon razvoda sa bivsom suprugom nismo se mogli dogovoriti oko kuce koja je razvodom podijeljena na pola. Kuca je trenutno prazna i nitko je ne koristi, medjutim htio bi je dati u koristenje zajednickom prijatelju, pa me zanima kako se zakonski zastititi kako davanjem u koristenje ne bih izgubio pravo na svoj dio kuce? Sto mi savjetujete da ucinim i mogu li zakonski izgubiti svoja vlasnicka prava ako dajem svoj dio kuce u trajno koristenje? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija