Jump to content

pinko

Korisnik
 • Broj objava

  40
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Sutra predajem podnesak, javim kad bude što novoga. Ugodna večer.
 2. Poštovana Borbena7, Pripremam podnesak pa imam jedno pitanje. Što ako je prvostupanjski sud postupio u smislu stavka 4. članka 51. OZ-a? Još jednom veliko hvala.
 3. Poštovana, hvala Vam na mišljenju. Ovrhovoditelj se na ovršenikovu žalbu očitovao i osporio ju, nakon čega prvostupanjski sud spis šalje drugostupanjskom sudu. Koji bi mogao biti razlog da prvostupanjski sud ovršenika nije uputio na parnicu, ako je ispunjen uvjet čl. 50. st. 1. toč. 10. OZ-a i postoji li kakav pravni lijek nakon svega? Zahvaljujem na odgovoru.
 4. Evo da se javim nakon toliko vremena. Naime, stiglo mi je drugostupanjsko rješenje koje ću citirati u bitnome: "Odbija se žalba kao neosnovana i potvrđuje rješenje o ovrsi....." "Budući se ovrha nije mogla provesti kod FINE, to je prvostupanjski sud pravilno odlučivao o prijedlogu za ovrhu na temelju ovršne isprave. Dužnica iz ovršne isprave je umrla, a njen nasljednik je ovršenik." (moja malenkost) "Te okolnosti nisu sporne, a proizlaze i iz isprava priloženih u spisu (rješenje o nasljeđivanju)." "Budući je prijedlog za ovrhu u skladu s ovršnom ispravom u pogledu visine no
 5. Slažem se. Grobno mjesto je u vlasništvu grada, općine itd. i ne može biti predmetom nasljeđivanja, samim time ni predmetom ovrhe. Naslijeđuje se grobna oprema i ona jest imovina koja podliježe ovrsi. Vrijednost takove opreme utvrđuje sudski vještak građevinske struke.
 6. Korisnik sam postao nasljedstvom, a dug mame je nastao jer je izgubila parnicu protiv grada. Kako sam naveo u prijašnjim postovima, grobno mjesto je popunjeno i meni je ostala obveza plaćanja grobne naknade. Ažurirano U žalbi ću sve navesti i priložiti račune. Smatram da je u najnepovoljnijem ishodu za mene dug od 500 kn kolika je vrijednost ploče. I na poreznom rješenju se navodi samo oprema kao naslijeđena imovina.
 7. Poštovani, evo da javim daljnji tijek događanja. Ovrhovoditelj je podnio prijedlog za ovrhu temeljem čl. 139 st. 1 kojim nasljednik odgovara za dugove ostavitelja. Budući je priložio rješenje o naslijeđivanju ovrha je provedena i sad imam rok od 8 dana za žalbu. Žalit ću se na temelju čl. 139 st 3 kojim nasljednik odgovara do vrijednosti naslijeđene imovine. Budući sam naslijedio opremu groba (ploča na niši - pretincu, vrijednost cca 500 kn), zanima me mogu li u žalbi navesti troškove koje sam imao vezano za pogreb koji su tridesetak put veći od naslijeđene imovine, a jedan i pol puta veći
 8. Mislim da drugu polovicu naslijeđujete svi u jednakim dijelovima uključujući i mamu.
 9. "Nakon smrti oca, održana je ostavinska rasprava kod javnog bilježnika. Nasljednici su: mama, ja i sestra i brat. Oporuku smo svi prihvatili kao pravovaljanu." Oporuku? Kako ona glasi? Mami svi priznajete pola, što je ok, a ostatak?
 10. Javim kad priča završi. Puno hvala i lijepi pozdrav.
 11. Danas je sve podložno procjeni, slažem se. Budući se radi o niši, oprema je mala ploča koja je izgravirana, dakle "vrijedna" samo meni. Koliko bi vrijedili posmrtni ostaci koji su unutra? Oni su trenutno sastavni dio grobnog mjesta. I biti će dok sam živ. Idu u "paketu". Plaćam godišnju naknadu za pravo korištenja, umanjuje li i to vrijednost? Oprostite mi na morbidnosti, ali sama pomisao da bi netko radi "par" kuna pokrenuo ovrhu na nečijem vječnom počivalištu mi je van svake pameti. Puno Vam hvala na mišljenjima i komunikaciji, nadam se da se ljudski rod još nije srozao toliko nisko. Lije
 12. Poštovani G-man, hvala na odgovoru. Nadam se da u postupku ne će uzimati takvo pravo kao imovinu, pa slijedom toga neću biti u obvezi odgovarati za majčine dugove, budući da iza nje nije ostalo ništa drugo.
 13. Poštovani, možda netko ima saznanja... Nakon smrti majke u nasljedstvo sam dobio pravo na korištenje grobnog mjesta (dvostruka niša) u kojoj su položeni pok. otac i pok. mama. Dvije godine nakon smrti majke stiže ovrha na njezino ime za troškove postupka koji je pravomoćno riješen prije dva mjeseca (nije mi poznato zašto taj postupak nije prekinut radi njene smrti). Zanima me, da li se naslijeđeno pravo na korištenje grobnog mjesta uzima kao vrijednost za naplatu ovrhe od mene kao naslijednika? Ako da, kako se izračunava vrijednost takvog prava na popunjeno grobno mjesto? Svima koji nešto
 14. Postoji li rok u kojemu su dužni donijeti rješenje po žalbi izjavljenoj na rješenje o vodnom doprinosu i što poduzeti kao slijedeći korak? Hvala na odgovoru?
×
×
 • Napravi novi...