Jump to content

flesh

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani Bovu, hvala na odgovoru. Isti dan je primila Rješenje o ovrsi i FINA joj je ovršila račun. Nijedno prethodno pismeno nije dobila. Otvorila je zaštićeni račun. Uložiti će žalbu (nije prošao zakonski rok od 8 dana) pa Vas molim da je savjetujete na što će se pozvati u žalbi. Neurednu dostavu, zastaru, ... ? Hvala?
  2. Caly, hvala na odgovoru. U privitku novog Rješenja o ovrsi je preslik starog iz 2005. U starom Rješenju su nabrojena sva sredstva ovrhe tako da nema govora o promjeni (navedena je i zaplijena plaće a tad je ovršenica bila zaposlena). Također se vidi da nije potpisala dostavnicu od 2005. jer je navedena nepostojeća adresa bez kućnog broja i s poštanskim brojem grada Imotskog kojem navedeno naselje ne pripada (pripada pošti 21262 Kamenmost). Od 06. 09. 2005. do 29. 09. 2015. je 10 godina i 13 dana. Da li je po Vašem mišljenju dug u zastari? Da li ima smisla pokušavati osporiti ovrhu jer mogu za vikend iz Zagreba otići u Imotski da mogu s ovršenicom u ponedjeljak u Sudu u Splitu napraviti uvid u spis ? Da li može tražiti povrat ovršene alimentacije i dječijeg doplatka ? Hvala.
  3. Poštovani Bovu, hvala na odgovoru. Niste dobro pročitali moj upit. 1. Radi se o računu za Hrvatski Telekom d.d. iz 2003. a ne RTV pretplati. 2. Niste mi odgovorili, a molio sam informaciju, da li je dug u zastari ??? 3. Promijenila je prezime i adresu (prebivalište) te ima osobnu s tim podatcima više od 10 godina. 4. Rješenje o ovrsi poslano je iz Općinskog suda Split a ne iz Imotskog. Danas će ponovno otići u Sud u Imotskom i pokušati doći do predmeta. Hvala.
  4. Prijateljica, samohrana majka malodobnog djeteta, danas je primila od Općinskog suda u Splitu Rješenje o ovrsi za dug HT-u iz 2003. godine u kojem stoji da ima pravo žalbe od 8 dana od primitka pismena. FINA je danas s njenog tekućeg računa ovršila alimentaciju i dječiji doplatak (cca 2000 kn). U privitku Rješenja je preslik Prijedloga za ovrhu Odvjetnika Ivana Rude od 25. 09. 2015. koji je primljen u Općinski sud u Splitu 29. 09. 2015. u kojem na osnovu Sudskog rješenja o ovrsi od 06. 09. 2005. traži ovrhu na osnovu vjerodostojne isprave. To je više od 10 godina ! Da li mi netko može reći da li je to van zakonskog roka ? Ako u ovrha u zastari, što napisati u žalbi Sudu ? Također, prijateljica nije primila Opomenu ni Prijedlog za ovrhu u zadnjih 10 godina. Pošto je zbog rastave promijenila adresu, da li je moguće da su pismena dostavljana na adresu bivšeg muža u drugom mjestu? Bila je u Sudu u Imotskom i rekli su joj da je predmet u Splitu. Nažalost, ne može otići u Sud u Split i tražiti uvid u predmet jer živi udaljena 90 km od Splita (Imotski) i nema novaca za autobus do suda. Hvala.
  5. Ujutro ću otići u Općinski Sud (obaviti uvid u spis), u Poreznu Upravu (pokušati dogovoriti obročnu otplatu), u Banku (pitati ih za savjet). Kredit sam uredno vraćao 6 godina (vratio više od 30.000 eura) a zadnjih 3 godine, zbog stečaja tvrtke u kojoj sam radio, ne plaćam rate redovito.
  6. Hvala na odgovorima. Niste mi odgovorili da li mogu tražiti odgodu ovrhe zbog : - pokušaja nagodbe (plaćanje na rate) s Poreznom upravom, - neuredne dostave pismena, - preniske procijene nekretnine i moguće štete zbog prodaje ispod realne vrijednosti, te da li mogu barem tražiti novu procijenu da se stan barem prodaje po pravoj vrijednosti ? Hvala
  7. Jučer je na vratima stana pozvonio čovjek i molio da ga pustim u stan da ga razgleda jer je zainteresiran za kupnju istog na javnoj dražbi. Pokazao mi je preslik oglasa za javnu dražbu mog stana (51,27 m2) s ročištem 08. 05. 2017. godine u 9 sati u Općinskom sudu u Zagrebu i procijenjenom vrijednosti od 341.817,60 kn. Po broju predmeta pronašao sam na internetu oglas i po broju predmeta zaključio da je to ovrha zbog neplaćenog poreza na promet nekretnina (tj. tog istog stana) jer je prije par godina Porezna uprava upisala hipoteku iza banke. Porez na promet nekretnina nisam platio jer je to moja prva i jedina nekretnina, ali Porezna uprava nije priznala vrijednost Kupoprodajnog ugovora za kupnju stana (banka mi je odobrila i isplatila prodavatelju protuvrijednost od 69.000 eura prema službenoj procijeni ovlaštene tvrtke za procijenu nekretnina) i procijenila na osnovu mišljenja službenika porezne na iznos veći od 600.000 kn. Osporavajući procijenu Porezne uprave, prošao je navodni rok za oslobađanje poreza na prvu nekretninu i mene su teretili s 30.000 kn poreza + kamate. Svi moji zahtijevi za ponovnu procijenu i oslobađanje od obaveze plaćanja poreza na promet nekretnina, su odbačeni od više tjela PU. Zvog svoje bolesti te bolesnih roditelja koji žive sami u Dalmaciji, kao nezaposleni branitelj, češće izbivam iz stana u Zagrebu i nisam primio ni jednu obavijest o Ovrsi osim one iz 2014. o upisu PU u ZK zbog duga. Trenutno banci koja ima hipoteku, dugujem s kamatama skoro 700.000 kn. Porezna uprava prodajom neće uprihoditi ni 1 kn. Molio bih savjet, da li mogu tražiti odgodu ovrhe zbog : - pokušaja nagodbe s Poreznom upravom, - neuredne dostave pismena, - preniske procijene nekretnine i moguće štete zbog prodaje ispod realne vrijednosti, - ili nečega s čim bi bar djelomično spasio situaciju. Zahvaljujem unaprijed !
  8. hurus i Ruby_Danderfluff, molim vas za pomoć. Saga s neisplatom plaća se nastavlja. Vlasničin sin ne drži se dogovorenog i potpisanog. Nije isplatio dio plaće za lipanj (900 kn ) koje je trebao uplatiti do kraja srpnja na tekući račun, te još 5500 kn srpanjske plaće koji je trebao uplatiti do 20. kolovoza. Prijateljici je na pitanje SMS-om "da li će isplatiti plaće ili će se naplatiti pravnim putem" u SMS poruci napisao "da neće ništa platiti jer je preplaćena i da će s guštom ići na sud". Što sad napraviti ? Hvala.
  9. Dogodilo se cudo ! Jucer poslijepodne, vlasnicin sin je nazvao prijateljicu i rekao joj da dodje po placu (ZZP je djelovao). Otisao sam s prijateljicom do bistro i sin je predao dokumentaciju, isplatio placu za lipanj ( 7500 kn umanjeno za 900 kn koje ce navodno platiti na tekuci racun), 500 kn srpanjske place i pismeno se obavezao isplatiti na tekuci jos 5500 kn place do 20. kolovoza. Potpisao je izjavu da prijateljica ne treba odraditi zakonski otkazni rok od 15 dana koji tece od jucer. Napravili smo primopredajni zapisnik (rukom pisani) za dokumentaciju i novce a ugovor o radu koji je prilozio je na odredjeno vrijeme od 24. 06 do 02. 07. i nema potpisa na mjestu predvidjenom za zaposlenika. Prijava HZZO i HZMO je u skladu s tim ugovorom. Nadam se da ce ispostivati potpisano jer je sam sebe diskriminirao potpisivanjem primopredajnog zapisnika. Hvala vam na savjetima.
  10. Jucer poslijepodne me zvala prijateljica da dodjem u Podgoru jer joj je vlasnica rekla da ce joj isplatiti osobni dohodak za lipanj do 20. ovog mjeseca te da mora do navecer iseliti iz stare kuce, gdje je smjestena, i potjerala je s radnog mjesta da se pakira. Ja sam oko 18 sati stigao u Podgoru i otisao sam sam do vlasnice bistroa dogovoriti sastanak za danas u 10 sati. Po vasem naputku sam pripremio Zahtijev za zastitu prava koji smo namjeravali poslati postom ujutro (i jesmo jutros). Posto je vlasnica bila vidno alkoholizirana, nisam htio uopce razgovarati ni raspravljati. Nakon sto sam otisao, vlasnica je zvala policiju i prijavila da sam joj prijetio. Policija je dosla i obavila ocevid u lokalu te je obavila razgovor sa mnom i prijateljicom na terasi lokalnog kafica. Po mom saznanju, zapisali su da je prijateljica zaposlena u bistrou Pape od 1. lipnja te da je i jucer bila na poslu. Konstatirali da je u bistrou bio na poslu konobar ( neprijavljen je i bez sanitarne iskaznice) koji je takodjer potvrdio da je prijateljica radila jucer. Nadam se da ce to pisati i u policijskom zapisniku. Policajcima smo pokusali objasniti o cemu se radi u ovom slucaju pa su nam doveli vlasnicinog sina koji je pred policajcima izjavio da ce na danasnjem sastanku donijeti prijateljicine dokumente i novac koji do sad duguju. Danas u 10 u lokalu je bila samo vlasnica koja nam je izjavila da su dokumenti o otkazu i odjava kod nje na stolu a da je sin otisao po novce te da ce nazvati prijateljicu kad se vrati da dodjemo ponovno. Prijateljica ne zeli ostati vise ni trenutka kod njih u Podgori zbog psihickog stresa i zeli sto prije prekinuti agoniju. Da li da samo uzmemo dokumente i ponudjeni novac ? Vjerujem da nakon sinosnjeg policijskog izvida ne trebamo dokazivati da je radila u bistrou. Molim zuran odgovor. Hvala
  11. Navodno je bila prijavljena od 24. 06. do 02. 07. o.g. i prilikom sanitarnog pregleda od strane sanitarne inspekcije 01. 07. , je dala bris ruku te je zapisana kao zaposlenica. Koliko znam, i zapošljavanje bez valjane sanitarne iskaznice je kažnjivo. Poslodavac je u obvezi snositi troškove sanitarnog pregleda i izdavanja sanitarne iskaznice po zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, čl.35. U slučaju da sanitarna inspekcija zatekne uposlenika bez validne sanitarne knjižice kaznu plaća poslodavac. Novčane kazne za pravnu osobu ako primi u radni odnos osobu bez prethodno obavljenog zdravstvenog pregleda su velike, i kreću se u vrijednosti od 30.000,00 KN do 80.000,00 KN. Poslodavac ne vodi evidenciju o radu, te ne postoji tjedni raspored rada, ali ima mnošto svjedoka koji su je vidjeli kako svaki dan radi od 11-19 sati te kako odlazi na posao i vraća se u vlasničinu staru kuću u centru Podgore, gdje je smještena. Uostalom, radi u tom bistrou četvrtu godinu i poznaje mnoštvo mještana. Moguće je da je prilikom prijave HZMO i HZZO priložen krivotvoreni odnosno nepotpisani ugovor o radu. Hvala
  12. Prijateljica, samohrana majka, dogovorila je posao kuharice s vlasnicom bistroa u Podgori u periodu od 1. lipnja do 1. rujna o.g. uz slijedeće uvijete: -plaća neto 7.500 kn + smještaj i hrana za rad 8 sati dnevno svaki dan (uključujući i vikende i blagdane) uz prijavu na radno mjesto kuharice. U iste poslodavkinje je radila i prethodnih godina i sve plaće je uredno dobila iako ni prije vlasnica lokala nije prijavila radni odnos niti je platila mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Službeno kao vlasnik se vodi njen sin koji je prije 5 dana usmeno rekao da zatvara kuhinju i daje prijateljici otkaz. Plaću će navodno isplatiti naknadno. Na prijateljičino inzistiranje da otkaz mora dati napismeno i dostaviti ga te da ne želi i ne može nigdje ići bez plaće i dokumenata, jučer 06. srpnja je samo pokazao (nije ga uručio niti ga je ona potpisala) papir bez potpisa s pečatom bistroa, na kojem je pisalo da daje otkaz zbog isteka ugovora o radu na mjestu pomoćne kuharice a da je radni odnos tekao od 24. 06. do 02. 07. o.g. . Na pitanje o otkaznom roku, vlasničin sin je najprije rekao da nema otkaznog roka te da mora odmah otići s radnog mjesta a najdalje do srijede 08.07. iseliti iz sobe u obiteljskoj kući gdje je smještena, a nakon prijateljičinog upozorenja da je po zakonu plaćeni otkazni rok 15 dana i da poslodavac određuje da li ga treba odraditi ili ne, rekao je da ga ne treba odrađivati niti će ga oni platiti. Po mom mišljenju je najveći problem što prijateljica nema Ugovor o radu jer joj nikada nije ni dat na potpis. Pošto je ovo već četvrta godina da radi u istom bistrou, prijateljica je vjerovala da je dio obitelji i nije inzistirala na formalnostima. Tako do današnjeg dana nije produžila sanitarnu iskaznicu jer joj je rečeno 01. 06. da se strpi dok ne skupe novce za sanitarne iskaznice i potvrde o poznavanju higijenskog minimuma za zaposlenike. Mogući problem za vlasnike je bio što je 01. 07. bila sanitarna inspekcija i prijateljica je dala uzorke iz kuhinje a vlasničin sin iz šanka. Bistro radi od 01. 06. iako, uglavnom, ne izdaje fiskalne račune. I jučer je kuhinja radila i prijateljica je pripremila nekoliko obroka (bez računa). Molim stručni savjet što napraviti da moja lakovjerna prijateljica dobije svoje novce i zaštiti svoja prava? Hvala
  13. Ne znam točne detalje ali pretpostavljam da je dug iz 1991. a po Obavijesti ovršeniku stoji da je ovrha na temelju rješenja o ovrsi na pokretninama koje je doneseno 24.03.1995. godine. Koliko znam nikada nitko nije pokušao ovrhu mojih primanja. Do prošlogodišnje kupnje stana u Zagrebu nisam živio niti bio prijavljen u Zagrebu a sud je bio u drugom gradu. Što učiniti ? Da li se moram žaliti i u kojem roku ? Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
  14. Pronašao sam u poštanskom pretincu Obavijest ovršeniku od sudskog ovršitelja iz Zagrebačkog Općinskog građanskog suda da su 23.01.2010. dolazili radi provedbi ovršni radnji po zahtjevu DINERS CLUBA Adriatic a po čl.129. st. 1. Ovršnog zakona na temelju rješenja o ovrsi na pokretninama koje je doneseno 24.03.1995. godine. Iznos navodnog duga je 13.212,85 + kamate i troškovi postupka. U zaglavlju dokumenta stoji broj 126xx/09 (valjda 2009. godina). Do sad nisam primio nikakvu obavijest o ovrsi. Da li mi netko može savjetovati što napraviti te da li je nastupila zastara ? Također bih molio mišljenje o tome da li je to ponovni pokušaj ovrhe iako su prošli svi rokovi ? Unaprijed zahvalan.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija