Jump to content

snes

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Moj partner, strani drzavljanin (EU) uhicen je sa 2 gr marihuna. Preksajno je kaznjen sa 2000 kuna. Presuda je pravomocna. U Hrvatskoj zivi i radi ( imamo d.. koji uspjesno posluje, nema dugovanja i redovito placa sve poreze drzavi i gradu) vec 4 godine. Ovoga puta, kada je podnio zahtjev za dozvolom boravka odbijen mu je sa pravnim ljekom da ulozi Zalbu Komisiji MUP-a Hrvatske. Kako njegova radna dozvola proizilazi iz boravisne, jako smo u strahu. Pomenuti dogadjaj je incident a ne sistematsko ponasanje. Ima li iko iskustva sa slicnom situacijom, moze li Komisija odluciti drugacije od lokalne policijske stanice. Sem ovog incidenta za svo vrijeme boravka u Hrvatskog te cijelog zivota boravka u svojoj zemlji nikada nije bio niti prekrsajno niti kaznjeno gonjen. Unaprijed hvala na svakom odgovoru.
  2. Tokom rada na projektu u Nizozemskoj razboleo sam se i zavrsio u bolnici, sest dana. Mislio sam da je moja hzzo zdravstvena knjizica dovoljan dokumenat u slucaju zdravstvenih problema tokom posla u inozemstvu. Kako nisam blagovremeno uzeo formular neophodan tokom boravka u inozemstvu troskove cu rekli su mi u hzzo morati da snosim sam, odnosno firma koja me poslala (ja sam i vlasnik firme). Mogu li ovaj trosak deklarirati kao poresku olaksicu? Postoji li nacin da se retroaktivno podnese zahtev hzzo-u tj. ima li to smisla? Unapred hvala na odgovoru.
  3. Tijekom nadogradnje kuce pod spomenickom zastitom, konzervatori su dali dozvolu na izmjenu krova, ie krovnih prozora da bi se potkrovlje moglo koristiti kao stambeni dio kuce (SPK, kako je i definirano u Uvjetima gradnje izdatim od Ureda za Urbanizam i gradnju). Da li mi je dozvola konzervatora dovoljan dokument? Da li moram traziti potvrdu i od Ureda za Urbanizam? Da li moram stati sa radovima tijekom eventualnog ishodovanja potvrde? Hvala unapred na odgovoru
  4. Nisi me Felixx razumjeo. Zena kaze: 'Sada je stvar ovakva, odnosi između nas dvoje su katastrofalni po cijele dane urličemo jedno na drugo (što šteti mom djetetu), ali njemu se nemože dokazati da se stiša.' Pa mi se ucinilo da je najpametnije napraviti pauzu u urlikanju i smisliti sto i kako. Lose se misli kad se urla. Po mome i otac ima prav o uzjet dijete i otici i u miru resiti sto mu je ciniti. Bracna savjetovalista su dobra mjesta, ako ljudi zele sacuvati brak. Ako te zelje nema, sumnjam u rezultat. Nisam feministkinja, smatram da i ocevi i majke imaju jednaka prava. Po nekakvom obicajnom pravu malo dijete najcesce zavrsava kod majke. Sto mislis, zasto?
  5. Ja ne vidim druge, no pokusati ozbiljno razgovarati sa svojim majkama. Pa ako to ne pomogne, traziti originalne rodne listove. Tamo se koliko znam upise ime i oca i majke. Pa onda, kada je rec o posvojenju, krenuti putevima 'posvojenja'.
  6. Nemojte ziveti u losem braku niti u strahu. Uzmite dijete i sklonite se iz tog doma. Pokrenite brakorazvodnu parnicu i borite se za skrbnistvo nad dijetetom. Obzirom na uzrast dijeteta, ne mogu zamisliti da ga sud nece dodijeliti majci tj. Vama. Dijetetu treba i otac, zato gledajte da regulirate odnose tako da i otac moze imati redovit kontakt s djetetom. Ako je to sto zelite, budite hrabri i odlucni. Dobro je da imate, ako imate, podrsku roditelja. Sto prije pocnete sve to, prije cete stici do kraja i sve ce pomalo stati na svoje mjesto i u svakog od vas ce se, nadam se, vratititi mir. Budite odrasli, ne potezite to dijete kao igracku, vec resite svoje probleme.
  7. Ako domaca firma, d.., radi u inozemstvu na osnovu ugovora sa stranim naruciocem posla, da li prilikom sklapanja ugovora, u ugovor treba ukljuciti pdv ili ne?
  8. Koraljka, razumem. I hvala Vam na odgovoru.
  9. Moj partner i ja smo sami nacinili ugovor o izvanbracnoj zajednici. Napisali smo odkada zivimo zajedno i na kojim adresema, potpisali se i to ovjerili kod javnog biljeznika,
  10. Krester, hvala na odgovoru. Zaista ste nam pomogli.
  11. Koraljka, hvala Vam na odgovoru. Jedino ne razumem, ako ja placam PDV po primitku poklona, onda je PDV placen 2 puta, jer ga je moj brat vec platio u Kanadi prilikom kupnje. Neko mi je jednom rekao da se PDV ne mora placati dva puta.
  12. Poresno sam formulirala pitanje. Da li moram platiti carinu na dar (minilaptop, cijena 400$, zemlja iz koje se salje Kanada). Hvala na odgovoru.
  13. Brat koji zivi u Kanadi mi je kupio mini laptop vrijdnosti 400$. Poslao bi mi ga Fedex postom. Da li se placa porez na poklon i zna li tko koliko. Hvala lijepo na odgovoru.
  14. Koji je optimalan i legalan nacin da d.. investira u dogradnju kuce fizicke osobe gde bi potom d.. imao pravo dugorocnog koriscenja dijela kuce za svoj obrt. Fizicko lice sam ja, investitor Glavnog projekta nadogradnje. Kome se trebamo obratititi da nam pomogne sastaviti ugovor. Ja nemam mogucnosti nadograditi kucu od svoje place. D.. o kome je rijec je u vlasnistvu mog zivotnog partnera i imamo puno povjerenje jedno u drugo. D.. ima financijskih mogucnosti da financira nadogradnju. Kako trebamo ovo definirati ugovorom, a da pritom ne krsimo zakon i da to reguliramo povoljno po nas. Unapred hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija