Jump to content

dominus

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je dominus objavio

  1. evo ovako: skrbništvo nad bebom neće biti oduzeto majci osim ako ju ne proglase nesposobnom i oduzmu joj poslovnu sposobnost, tada i samo tada ako bi beba bila dana baki, baka bi dobila porodiljno. u drugom slučaju da sve ostane kako treba, beba s mamom a mama s bakom, baka eventualno ima pravo par dana biti doma po sistemu kakav predviđa kolektivni ugovor bakinog poslodavca. ista stvar je i s ocem, on ako radi, dobiva od 3-5 dana slobodno da bude uz majku i djete. tvoja sestra pravno gledano nije više djete već od 14-16 godine postaje mlađi maloljetnik. ako je psihički i fizički zdrava moći će se brinuti o djetetu a za pomoć se može obratiti patronažnoj sestri i ostalim ukućanima i rodbini (recimo tebi). imat će također pravo na rodiljnu naknadu bez obzira što je nezaposlena. ali o tome svemu neka se više interesira u HZZO i nekom od Gradskih ureda. toliko za sada od mene.
  2. dakle ako sam dobro shvatio: smije se konzumirati samo onu opojnu tvar koju se prethodno nije posjedovalo? odnosno tvar do koje se došlo neposjedovanjem ergo dobivanjem od nekog drugog, koji ju je posjedovao i omogućio drugome da ju konzumira. u tom slučaju konzument ne čini kazneno djelo nego eventualno samo prekršaj protiv javnog reda i mira.
  3. Da, ali pitanje je ako je osoba zatečena npr. u parku kako #### smotani joint (sama), strogo gledano, ako više nema sa strane opojne droge , osim tog zapaljenog jointa onda bi bila riječ o konzumaciji, koliko se meni čini. Ali policija a i Državni odvjetnici to interpretiraju kao posjedovanje. Ovo je primjer iz sudske prakse Općinskog suda u Zagrebu. Pitanje je da li je to ispravno postupanje nadležnih tijela? Drugi primjer iz sudske prakse: imamo dvije zatečene osobe na javnoj površini kako konzumiraju opojnu drogu tipa marihuanu. Jedna je osoba donijela taj joint i ima još jedan kod sebe. Policija prijavljuje prvu osobu (donositelja droge) po st.1 i st.5. a drugu osobu za posjedovanje tj. st.1. Znači ovo je situacija da jedna osoba odgovara za posjedovanje i omogućavanje drugome uživanje opojne droge a druga osoba (ta kojoj je omogućeno uživanje) odgovara za posjedovanje. Što je u biti po meni bez pravne osnove za tu drugu osobu.
  4. obrati se na Županijski sud to je u njihovoj domeni.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija