Jump to content

tomo1234

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, dobio sam nekretninu u nasljedstvo izgrađenu 1956g. Nekretnina se nalazi na dvije katastarske čestice. Veći dio je na čestici koja mi je pripala zajedo sa nekretninom. Manji dio je drugoj čestici koja je pripadala mom predku, tako što je on zamjenio zemljište sa tadašnjim vlasnikom. Ali nikada nije napravio prenos vlasništva. Obzirom da osobe koje su radile zamjenu zemljišta odavno preminule, a htio bih imati čisto vlasništvo nad nekretninom i ovom drugom česticom, zanima me koje pravne mogućnosti imam na raspolaganju. Najjednostavniji je da osobe upisane na drugu česticu daju suglasnost o prenosu, to mi je jasno. No ukoliko oni zbog bilo kojeg razloga to odbiju, kako sudovi gledaju na moju tužbu o njihovom izvlaštenju (ili nekom sličnom pravnom aktu koji se koristi)? Kakva je sudska praksa obzirom da je objekt duže od 60 g. izgrađen i da se "vlasnici" druge čestice nisu nikada bunili protiv toga? Havala!
  2. Hvala! Radi se o 25 dana godišnjeg odmora. Da li dopis koji spominjete mora imati određenu formu, odnosno koje podatke treba sadržavati?
  3. Poštovani, Primio sam Odluku o poslovno uvjetovanom otkazu. Tijekom otkaznog roka sam radio i nisam koristio godišnji odmor jer poslodavac nije donio i uručio Raspored korištenja godišnjeg odmora (sukladno Zakon o radu, Članak 85). Preostao mi je određen broj dana godišnjeg odmora kojeg mi poslodavan ne želi isplati jer se poziva na sljedeći paragraf iz Odluke o poslovno uvjetovanom otkazu: „Od dana dostave ove Odluke, a tijekom trajanja otkaznog roka, Radnik će iskoristiti sve dane neiskorištenog godišnjeg odmora. Poslodavac će isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor samo ukoliko takvog bude, u propisanom iznosu, a koja naknada će mu biti isplaćena zajedno sa posljednom plaćom.“ Da li se gore navedeni pargraf može smatrati Rasporedom korištenja godišnjeg odmora? Te da li imam pravo na isplatu neiskorištenog godišnjeg odmora? Hvala unaprijed!
  4. Poštovani, molio bih pomoć oko sljedećg. Zaposlenik sam u firmi, dakle ostvarujem dohodak na osnovu nesamostalnog rada. Firma želi uzeti u najam moje osobno vozilo kojim bih obavljao poslove firme. Uvjete najma bi regulirali ugovorom, ovjerili ga i predali na poreznu. Da li znate: 1. Po kojoj stopi poreza se oporezuje prihod od najma? (prema mojim informacijama to je 12% + prirez na 70% prihoda, molio bih potvrdu) 2. Da li ta stopa varira u odnosu na dohodak od nesamostalnog rada? (npr. moj osobni dohodak se oporezuje po stopi od 25%, da li mogu očekivati i višu stopu za prihod od imovine/najma) 3. Da li sam dužan prijaviti godišnju poreznu prijavu? Unaprijed hvala!
  5. Kao i kolega koji je otvorio temu imama sličan problem, ali nešto drukčije pitanje , pa molim odgovor. Trebam se vratiti u drugi grad , odraditi godine provedene na specijalizaciji.Ono što me interesira je da li u slučaju trudnoće i porodiljnog dopusta, taj dio ulazi u dio staža koji odrađujem ili ne? Hvala unaprijed.
  6. Pošovani, zanima me koje stanje se uzima prilikom izdavanja rješenja o porezu na promet nekretninama i utvrđivanje prava na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina temeljem članka 11. točka 9., 11. i 13. zakona o porezu na promet nekretnina (prva nekretnina). Da li je to stanje na dan: 1. sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnine 2. podnošenja prijava poreza na promet nekretnina ili 3. kada porezna uprava počine sa obradom prijave (što može biti i nekoliko mjeseci nakon podnošenja iste) Npr. u trenutku kupoprodaje nekretnine nisam posjedovao niti jednu drugu nekretninu, te obzirom na to i druge uvjete imam pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina. Ista situacija jest i u trenutku podnošenja prijava poreza na promet nekretnina. No, cca. mjesec dana nakon toga darovana mi je nekretnina, a još uvijek nisam dobio rješenje od porezne uprave, odnosno oslobođenje od plaćanja poreza. Unaprijed hvala na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija