Jump to content

hmelinka

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je hmelinka objavio

  1. Kako je moja mirovina puno manja od 3.800 kuna ne naplaćuje mi se porez na dohodak ali je naplaćen porez na kamate od štednje pa me interesira da li imam pravo na povrat tog poreza pošto mi mirovina i kamata ne prelazi godišnji osobni odbitak? Također me interesira da li je iznos osobnog odbitka umirovljenika za sve isti ili ovisi o visini mirovine,tj. netko tko ima mirovinu od 2.000 kuna pa mu je godišnji odbitak 24.000 kuna a netkom tko ima 3.800 je 45.600 kuna?
  2. Stambeni upravitelj zgrade mi je odgovorio da za izradu projektne dokumentacije nije potrebna natpolovična većina suvlasnika ali nije precizirao koliki je postotak potreban pa shodno tome po njima se mogu sastati 3 suvlasnika s predstavnikom i donijeti takvu odluku. Interesira me što je za takve postupke propisao zakon i kako mogu osporiti takvu odluku.
  3. Poznato mi je da je potrebna suglasnost nadpolovične većine suvlasnika zgrade za radove kao što je postavljanje nove fasade ali u mojoj zgradi predstavnik suvlasnika sa grupicom suvlasnika bez suglasnosti nadpolovične većine donose odluku da se krene s izradom projektne dokumentacije koja košta cca 100.000 kuna i postavi nova fasada. Iako znam da je ta odluka nelegalna, molim savjet na koji način da reagiramo i spriječimo ovakvu samovolju i ignoriranje većine suvlasnika. Obratili smo se stambenom upravitelju zgrade koji uopće ne reagira na ove nezakonitosti te ne znamno što dalje.
  4. Preko sustava e-građani obaviještena sam da je moja prijava poreza na dohodak za 2015. godinu obrađena i urudžbirana 15.07.2016. godine. Kako do dana današnjeg nisam dobila porezno rješenje na kućnu adresu a provjerila sam i u pošti gdje su mi rekli da ga nisu zaprimili, osobno sam otišla u Poreznu upravu u Av.Dubrovnik 32, gdje mi je rečeno da mi ne mogu izdati rješenje neka idem na poštu ili da dođem za mjesec ili dva, iako je Porezna na svojoj web-stranici stavila 22.07.2016. godine kao krajnji rok za dostavu rješenja putem pošte. Kako se radi se o povratu poreza, interesira me kako je zakonom regulirana obveza dostave poreznih rješenja i da li imam pravo zahtijevati da mi ga uruče u Poreznoj upravi kada mi već nije dostavljen na kućnu adresu
  5. Navodno da kod sporazumnog raskida ugovora o radu niti jedna strana nema obvezu poštivanja otkaznog roka, interesira me da li je to istina? Također, da li mogu odbiti raditi otkazni rok propisan Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom ako to poslodavac od mene traži a nije definiran u sporazumnom raskidu ugovora.
  6. Puno hvala na odgovoru! Znači, moram odraditi 4 mjeseca otkaznog roka i ne postoji zakonska mogućnost da se tog odreknem.
  7. Poslodavac mi daje otkaz ugovora o radu s otpremninom te me interesira da li sam obavezna odraditi otkazni rok ili nisam. Zapravo, ja ne bi željela odraditi otkazni rok pa me interesira da li imam pravo ga odbiti odraditi. Ako ga moram odraditi, interesira me koliko po Zakonu o radu iznosi otkazni rok jer kod istog poslodavca radim preko 30 godina.
  8. Zahvaljujem na odgovorima! Samo me još interesira da li mora neka inspekcija izaći i ustanoviti da je moja lođa zadržala svoju funkciju te da li sam ih ja obavezna pozvati.
  9. U svom stanu ostaklila sam lođu zbog golubova koji su se skupljali te kiše i vjetra jer je okrenuta prema sjeveroistoku. Nikakve druge preinake nisam radila i površina mog stambenog prostora je ostala ista a lođa i dalje ima funkciju lođe, tu sušim rublje, držim bicikle i razne druge stvari jer nemamo šupa. Da li sam obavezna podnijeti zahtjev za legalizaciju i koje su posljedice ako ga ne podnesem?
  10. Korisnik sam stipendije grada Zagreba za doktorante i gradskom uredu mi je rečeno da moram podnijeti godišnju prijavu poreza. Po IP-obrazcu koji mi je dostavljen vidljivo je da su uplatili sve doprinose i porez. Kako sam i kao student primala stipendiju grada Zagreba do sada nisam nikada podnosila poreznu prijavu te mi nije jasno jasno zašto su sada plaćeni doprinosi i porez kada je ta stipendija dodijeljena po izvrsnosti i ne prelazi 4000 kuna. Zapravo, najviše me interesira da li kao korisnik stipendije imam pravo na osobni odbitak, koliko on iznosi te da li ga moram iskazati u poreznoj prijavi?
  11. Puno hvala na odgovoru. Shvatila sam da takav ugovor mora biti napravljen kod bilježnika ali mi i dalje nije jasno što takav ugovor konkretno znači. Recimo, ja takvim ugovorom darujem kćeri stan i ona postaje vlasnik stana ali ga ne može koristiti ili to znači nešto drugo, pa mi nije jasno čemu je svrha takvog darovanja i vlasništva.
  12. Interesira me što znači darovni ugovor bez prave predaje stvari u neposredni posjed daroprimatelja jer se spominje na popisu poslova koje obavljaju bilježnici i što znači to da darovni ugovor nije pravovaljan jer nije sačinjen u formi javnobilježničkog akta. Zapravno, želim darovati stan kćeri i htjela bi da darovni ugovor sastavi stručna osoba te da on bude pravovaljan. Imala sam prilike vidjeti koji sve problemi mogu nastati iz nepravovaljanog darovnog ugovora i nikako to ne bi željela ponovo proživjeti te sam u dilemi da li da odem kod bilježnika ili kod odvjetnika. Na popisu poslova koje obavljaju bilježnici nalazi se spomenut samo gore navedeni darovni ugovor za koji neznam što uopće znači te molim za objašnjenje i savjet da li darovni ugovor sastaviti kod bilježnika ili odvjetnika. Da li se mora platiti porez kada majka kćeri daruje stan?
  13. Puno hvala na odgovoru ali još su mi neke stvari nejasne? Kako je od njihove uplate prošlo više od mjesec dana te je tako prošao ovaj rok od 8 dana da li da sada izvršim uplatu ili da pričekam pa iduće godine podnesem godišnju prijavu poreza? Kako nisam imala pojma da se uplata mora izvršiti u roku od osam dana, interesira me kakve me sada sankcije čekaju?
  14. Nezaposlena sam i za jedan fakultet iz Graza sam obavila jedan poslić za koji su mi po ugovoru platili na moj devizni račun 120 eura te me sada interesira da li na to moram platiti kakav porez i da li moram radi toga podnositi poreznu prijavu?
  15. Iza smrti majke, provedena je ostavinska i nasljedila sam uz stan i neisplaćeni iznos zadnje mirovine koji joj pripada. Nakon što sam dobila pravovaljano rješenje prijavila sam to nasljedstvo poreznoj upravi i kako sam nasljednik prvog reda oslobođena sam od plaćanja poreza i na rješenje o nasljeđivanju udarena su dva žiga. Interesira me slijedeće, kada mi Mirovinski isplati taj iznos zadnje mirovine, da li ću iduće godine morati podnijeti godišnju prijavu poreza u kojoj bi bio iskazan taj iznos?
  16. Evo,bila sam na ostavinskoj i bilježnik je sam odredio vrijednost stana prema lokaciji, tj. kvadratni metar svih stanova na toj lokaciji je 1.500 eura i to je to. Nije uvažio moju napomenu kako je to stari derutni stan u suterenu za koji nitko ne bi dao ni tisuću eura, već mi je odgovorio da je bitna lokacija. Dakle, bilježnici određuju svoju tarifu kako žele i to nema nikakve veze sa stvarnom vrijednošću nekretnine. Što se tiče vještačenja ono je skuplje od bilježničke tarife pa je prema tome besmisleno. I kako bilježnička tarifa ne smije biti veća od 2.500 kuna+ PDV ispada da najviše plaćaju oni koji najmanje nasljeđuju.
  17. Kako bilježnici kod ostavinske rasprave svoju tarifu određuju prema vrijednosti nekretnine, interesira me na koji način oni procjenjuju vrijednost nekretnine? Recimo, dva stana iste kvadrature ovisno o lokaliciji i starosti, mogu vrijediti duplo manje jedan od drugog pa mi se čini da je takav način određivanja bilježničke tarife nekorektan i proizvoljan.
  18. Nakon smrti moje majke pokrenut je zahtjev za ostavinskom raspravom. Njezina imovina sastoji se samo od jednog stana i ja sam kao njezina jedina kći nasljednik. Međutim, njezina želja je bila da svoj stan ostavi mojoj kćeri, tj. svojoj jedinoj unuci. Kako nije stigla napisati oporuku prije svoje smrti a ja poštujem i u potpunostisam suglasna s tom njezinom željom te bi htjela da se ona i ispuni, interesira me da li se mogu kad budem pozvana na ostavinsku raspravu kod javnog bilježnika odreći svog nasljedstva u korist moje kćeri. I ako je to moguće, da li moja kćer mora platiti porez na takvo nasljedstvo.
  19. Molim za informaciju što je sve potrebno od osobnih podataka navesti prilikom sastavljanja vlastoručne oporuke. Konkretno, onaj tko sastavlja oporuku dal mora navesti osim svog imena i prezimena, datuma rođenja te adrese, i svoj JMBG I OIB? Isto tako, da li je to sve potrebno navesti i za nasljednike ili je dovoljno samo njihovo ime i prezime te datum rođenja?
  20. Baka s majčine strane želi mi poručno ostaviti stan. Kako je moja majka živa, interesira me da li ja moram platiti porez na to nasljedstvo?
  21. Interesira me, konkretno, kada želiš ostaviti nekretninu nekom tko nije tvoj direktni nasljednik, da li on tada ima pravo na nužni dio od te nekretnine iako mu oporukom ostaviš nešto od pokretne mirovine? Zatim, da li vlastoručno napisanu oporuku moraju potpisati i svjedoci te da li je točno da svjedoci ovakve oporuke ne smiju biti u krvnom srodstvu s oporučiteljem?
  22. Kako mi je ovo prvi susret s našim poreznim sustavom, molim za pomoć! Prošle godine postala sam korisnik studentske stipendije Grada Zagreba. Ta stipendija je neoporeziva jer joj je iznos manji od 4.000 kuna (iznosi 3.950 kuna) ali sam prošle godine radila dva mjeseca preko Studenskog servisa te mi je za to isplaćeno 4.800 kuna i taj iznos je neoporeziv jer je manji od 50.000,- kuna, znači imala sam dvije vrste neoporezivog dohotka. Poznato mi je jedna neoporeziva stipendija isključuje drugu neoporezivu stipendija pa me interesira da li se to isto odnosi samo na stipendije ili se može imati više različitih neoporezivih dohodaka? Pa prema tome da li ova moja zarada preko Studenskog servisa podliježe porezu i da li sam dužna za nju platiti porez, otvoriti porezni karton te podnijeti poreznu prijavu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija