Jump to content

tezak

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je tezak objavio

  1. Hvala jos jednom Legalisu i Matrix76! Veoma sam zadovoljan ovom pomoći. Tražiti ću još nekih savjeta i proučiti predloženo. Za sada nemam vše pitanja. Sa srećom.
  2. Gosp. Matrix76. Hvala Legalisu i Vama. Ali ja na pruženi prst hoću ruku pa nastavljam "gnjaviti". U mom slučaju se radi o nasljednopravnom uguovoru po kojem sam izvršio svoje obaveze i da je ugovor bio ovjeren kod suda direktno bi se mogao uknjižiti. Tužio sam nasljednike kako bi odlukom suda dobio potrebno rješenje. Mnogobrojni nasljednici priznaju moj tužbeni zahtjev osim jednog. Sudski savjetnik, koji vodi postupak, daje ogromni značaj tome što taj jedan od tuženika osporava moje pravo i hoće dobiti svoj nasljedni dio predmetne nekretnine (iako u nasljednom postupku darovana nekretnina nije uzeta u ostavinu a isti nasljednik je upućen na parnicu protov mene i nije je podnjeo). Prolaze mnogobrojne godine, umiru tuženici, prekida se postupak pa nastavlja. Datovatelj me je "za ruku" uveo u posjed za života i napravili smo taj "nevažeći dokument", kako sam napisao (da li sam zakonit, istinit i pošten posjednik? - novo je potpitanje) i vraćam se na početno pitanje ove teme : Da li je navedeni dokument, postupanje po njemu, njegova istinitost (potvrđena svjedocima i dokazima da sam izvršio svoje obaveze) jača od želje jednog nasljednika da dobije nasljedni dio i može li sud PRESUDITI u ovom slučaju iako se nisu svi oglušili ili izostali po tužbi? Hvala
  3. Gosp. Matrix76 ! To sada i ja znam. Bilo bi mi ipak korisnije ako imate bilo kakvu ideju u smislu mog pitanja (nisam dao odvjetniku jer sam smatrao da je postojeći dokument dovoljno "snažan"). Hvala.
  4. Poštovani! Tetka mi je darovala česticu zemlje prije 30 godina i taj smo "Darovni ugovor" registrirali u uredu Mjesne zajednice. Tetka je preminula, dvojica svjedoka potpisivanja ugovora su sada solemnizirali svoje izjave kod javnog bilježnika o istinitosti tog ugovora i imam originalni ugovor. Pitanje je: Ima li zakonskog osnova za ostvarenje prava vlasništva, na osnovu pomenutog ugovora, a da se u postupku ne pitaju njeni nasljednici?
  5. Hvala Matrix76 na iscrpnom odgovru. Ja i se i dalje bojim prekida postupka zbog člana 212.st.1. ZPP jer sam to već imao gdje još kaže: "tuženici kao nasljednici knjižnog vlasnika su jedinstveni suparničari (čl.201) te se smatraju kao jedna parnična stranka pa je postupak trebalo prekinuti". Trenutno je (konačno) upućen poziv za glavnu raspravu što želim da se održi.
  6. Hvala Matrix 76. Ali ja tražim - što preduzeti da Sud ne prekine postupak, što je već bio slučaj u ovom predmetu, pa je na moj prijedlog nastavljen ali sa novim brojem i godinom pa već dugo traje. Molim ako možete pomoći u tom smislu. Hvala.
  7. Poštovani! Samostalno sam pokrenuo tužbu radi sticanja prava vlaništva nekretnine protiv većeg broja tuženika. Jedan od tuženika je preminuo i donjeto je rješenje o nasljeđivanju. Njegovi nasljednici su i od ranije bili tuženici u predmetnoj tužbi. Molim, što preduzeti da ne dođe do prekida postupka u ovoj prevnoj stvari, odnosno, da smrt navedenog tuženika ne uspori radnje ovog postupka? Hvala.
  8. Hvala na odgovorima. U međuvremenu sam se is sam sjetio da to mogu lako riješiti sa rođacima u Hrvatskoj ali ne znam kako tužiti nepoznate nasljednike knjižnih vlasnika koji su davno emigrirali. Molim ako netko može malo pomoći u vezi toga.
  9. Poštovani! Imamo kuću koja je izgrađena oko 1970.godine i za koju je izdata građevinska i lokacijska dozvola, međutim, knjižni vlasnici zemljišta, na kojem je izgrađena, su dalnji rođaci (neki od njih su emigrirali prije više od 100 godina). Moja su pitanja: 1. - Kakve su posljedice takvog stanja glede vlasništva zemljišta i trebamo li steći knjižno vlsništvo nad istim? 2. - Ako trebamo, kako tužiti one koji su davno emigrirali i ne znam gdje su? Hvala.
  10. Hvala na pomoći - Kronična stranka. Slobodan sam još pitati s obzirom na nove okolnosti. Dotičnog tuženog sam tek ovom prilikom uspio kontaktirati telefononom pa je u razgovoru došao do volje da to pripada meni i obećao da će o tome na isti način pismeno obavjestiti Sud. Pitanje je: Da li će Sud to tako prihvatiti i donjeti riješenje za preostali suvlasnički dio (za mene jednostavnije) ili je bolje da odmah sa tuženim napravim darovni ugovor? Hvala.
  11. Hvala na pomoći. Mogu samo dokazati da sam u posjedu 60 godina (evidencija posjeda u Katastru, svjedoci, stanje na terenu). Ranije se plaćo porez ali nemam o tome dokaz. Da li je to dovoljno i mogu li se smatrati zakonitim, istinitim i poštenim posjednikom u smislu odredabi članka 159.Zakona o vlasništu... (Sporni suvlasnički dio vrijedi oko 2000 kn - dio maslinika na otoku, pa sam ograničen iznosom koji se isplati uložiti u postupak). Molim ako imate još kakav prijedlog i pomoć. Hvala.
  12. Tužio sam knjižne vlasnike poljoprivrednog zemljišta kojeg sam pošteni posjednik (radi stjecanja prava vlasništva dosjelošću) jer je isto kupio moj djeda od prednika tih vlasnika. Sud je donjeo djelomičnu presudu zbog ogluhe ali je izostavio tuženika koji smatra da ima prava na svoj knjižni dio. Nemam pismeni dokaz da je to moj djeda kupio a u posjedu smo već 60 godina. Što da radim dalje i kakve su mi šanse? Hvala.
  13. Rješenjem Suda određeno je da sam stekao pravo vlasništva čest.zem. za cijelo temeljem dosjelosti. Jedan od knjižnih vlasnika, kojeg sam tužio u tom postupku, u toku postupka je odredio uknjižbu založnog prava na svom suvlasničkom dijelu predmetne nekrenine. Da li to može biti prepreka uknjižbi na moje ime i kako se riješiti tog zaloga? Hvala.
  14. Poštovani! Sve što napišete mi je od pomoći iako nisam sasvim zadovoljan jer bi želio odgovore na konkretna pitanja. Sigurno ne postoji nikakva evidencija o mjestu sahrane u konkretnom slučaju pa pretpostavljam da bi možda trebalo pribaviti valjane izjave još živih svjedoka? Za sada ne planiram tražiti pomoć odvjetnika. Da li je praksa da mi sud, na nekakvom ročištu, kaže koje konkretno dokaze trebam pribaviti? Hvala i pozdrav.
  15. Poštovani! Zahvaljujem na pomoći. Specifičnost mog predmeta čini sljedeće: 1. U mom mjestu ne postoji nikakva institucija koja vodi evidenciju o mjestu sahrane, 2. Parnicu sam pokrenuo osobno, nikakva ročišta nisu zakazivana, svakih 6 mjeseci dostavljam požurnicu, Sud samo prekida postupak kada netko od tuženih umre i ne osjećam namjeru Suda da to ikada riješi. Samo jedna od tridesetak tuženih osoba smatra da treba dobiti svoj zakonski dio predmetne nekretnine jer “ugovor nije valjan” (provediv u gruntovnici) dok ostali priznaju moje pravo. Slijedom date rasprave, molio bi još odgovor po sljedećem: Da li je zabilježba spora neophodna, kako dokazati da sam osobu sahranio (samo je to bio uslov), kako dokazati da je ugovor istinit, odnosno, da je “osoba” slobodno raspolagala svojom imovinom za života (može li Sud možda cijeniti dovoljnim postojeći originalni ugovor)? Hvala i pozdrav.
  16. Hvala na odgovoru. Međutim, zbog opširnosti nisam navodio sve detalje. Naime, u ostavinskom postupku Sud predmetnu imovinu nije uzeo za ostavinu zbog postojanja pomenutog ugovora već me uputio na parnicu. U tijeku je parnica već 4 godine i neznam kada će se okončati. Jedan je svjedok preminuo a moje obaveze iz ugovora su bile da osobu sahranim u svoj grob. To sam izvršio ali se nigdje ne vodi evidencija o sahranjivanju. Molim, kako konkretno dokazati istinitost ugovora i izvršene obaveze. Najljepša hvala.
  17. Poštovani! Imam ugovor o doživotnom uzdržavanju kojeg je potpisala osoba koja je raspolagala svojom imovinom, dva svjedoka i službenik “Mjesne zajednice” koji ga je kod sebe i zaveo. Osoba je preminula, ja sam izvršio obaveze iz ugovora ali kako sada učiniti taj ugovor valjanim?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija