Jump to content

tamoro

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Umirovljeni sam član udruge samostalnih umjetnika...bavim se izradom nakita, oslikavanjem stala...)...mogu li u dijelu ugositeljskog objekta - Caffe bara (obiteljski obrt) prodavati svoje proizvode...odnosno, neiskorišteni dio objekta pretvoriti u tako zvani mini atellier...
  2. Prijavljena sam na burzi i cijelu 2011.godinu primala sam naknadu. Uz to oistvarila sam nekih 300,00 kn honorara na koji je obračunat i uplaćen porez. Da li sam zbog toga obavezna podnositi poreznu prijavu?
  3. na burzi ostvarujem naknadu na koju imam pravo do lipnja 2012. kada stjećem uvjete za prijevremenu mirovinu. Kako mi je hobi oslikavanje boca zanima me mogu li ponešto od toga prodati (bio bi to prihod od 5 do 7.000 kn godišnje cca). Rečeno mi je da mogu registrirati kućnu radinost, ali ne znam smijem li to dok sam na burzi i dok primam naknadu. Ponavljam da bi dodatni prihod zbilja bio simboličan, važno mi je samo da mogu legalno prodati proizvod. Molim za odgovor.
  4. Prilikom jednog putovanja u Španjolsku imala sam prilike koristiti neke dijetetske proizvode, jer sam se nešto bila razbolila (multivitamine, nekakve biljne tablete za ublažavanje simptoma gripe i prehlade...). Pokazali su se jako dobrima pa bih neke od njih rado naručila kao prevenciju za kućnu ljekarnu. zanima me mogu li se ti proizvodi uopće naručivati iz inozemstva i plaća li se na njih carina (je li ona visoka)? Budući je cijena tih proizvoda jako povoljna a i besplatna mi je dostava, hjela bih znati kako to funkcionira ovdje, da mi ne bi carina iznosila više nego sam račun.
  5. Molim Vas ako netko ima iskustva da mi hitno pomogne savjetom. Naime, imala sam trgovimu koja je sada zatvorena, a na zalihi mi je ostalo robe u vrijednosti po maloprodajnim cijenama cca 40.000,00 kn . Na iznos je plaćen PDV. Postoji mogućnost da tu robu ustupimo nekome na prodaju. Budući da se radi o staroj zalihi, spremni smo odreći se iznosa PDV-a sa željom da nam se vrati barem tih 40-tak tisuća, s tim da si novi trgovac prodajne cijene sam odredi. Na kraju sezone neprodana roba bi se vratila, a platio bi nam iznos samo za prodane artikle. Da li je to tako uopće moguće izvesti? Ako da - Kako? Da li se to može tretirati kao komisiona prodaja ili nekako drugačije? Kako napraviti dokument (sa PDV-om, bez PDV-a)? Meni je važno samo da , ako sam npr. za jednu majicu izdvojila 400,00 kn MPC taj iznos dobijem natrag (s PDV-om sam platila 492,00). Zbrkano - ali sam sigurna da Vi koji se razumijete u problematiku uspijevate shvatiti. Hvala na odgovoru!
  6. spremam se za izdavanje knjige čije bih troškove manjim dijelom sama financirala a većim dijelom sredstvima prikupljenim od sponzora. Na koji način regulirati sve te eventualne uplate a da porezno bude ispravno (da li oni meni uplate na račun, pa ja sama plaćam nastale troškove ilustrator, tisak, priprema....ili? Kako mogu kasnije prodavati vlastitu knjigu i kako sve to iskazati u poreznoj prijavi? Rečeno mi je za kategoriju ”Povremeni autor” ali, kako o tome baš ništa ne znam, molim da mi malo pojasnite.
  7. Molim za savjet. Nezaposlena sam i primam naknadu od HZZ. Hobi mi je izrada nakita. Neke trgovine su zainteresirane za prodaju. Imam otvoren žiro račun. Mogu li na neki način prodavati izrađeni nakit ako nemam otvoren obrt. Čula sam da je to moguće ali ne znam kako. Ne bih voljela imati problema sa poreznom radi prodanih 20-tak komada nakita. Hvala
  8. Imam negrađevinsko zemljište 7 km udaljeno od mora i zainteresirana sam za zimsko čuvanje plovila na suhom. Koji su uvjeti za to potrebni, odnosno koja dokumentacija? Napominjem da se na tom prostoru ne bi gradio nikakav čvrsti građevinski objekt, bila bi dovoljna samo neka montažna kućica ili kontejner za obavljanje najnužnije aktivnosti. Svako iskuastvo ili savjet nekoga od Vas dobro bi mi došlo jer ne znam odakle početi. Hvala.
  9. Molim ako mi netko hitno može pomoći. Imam kopiju katastarskog plana za dio općine Rovinj iz koje nisu jasno vidljivi brojevi parcela (više puta fotokopirano). Molim Vas mogu li negdje na internetu izlistati kopiju karastarskog plana ili je neophodno otići u ured za katastar. Hvala
  10. Rođena sam 1957. godine. Imam 34 godine radnog staža. 2012.godine imati ću 55 godina života i 36 godina radnog staža, znači imati ću uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu (55 g. života i 30 g. radnog staža). Zanima me da li bi mojih 6 god. radnog staža više od potrebnih 30 značilo nešto na moju mirovinu i kolika bi mi ta mirovina uopće otprilike iznosila? Imam SSS, trenutna neto plaća mi je oko 4.100,00 kn a i inače mi je bila u tim nekim visinama zaposlenih u javnim službama sa SSS.
  11. tamoro

    PRIJAVA - obrt/biro

    Obiteljski obrt (glasi na supruga) čija je osnovna djelatnost ugostiteljstvo ima i trgovinu u kojoj sam ja zaposlena. Kafić radi tijekom cijele godine dok trgovina radi samo sezonski od 15. III do otprilike 15. X. Da li se ja sredinom listopada, s obzirom da tada i moj posao prestaje, mogu odjaviti od obrta i prijaviti na biro za tih 5 mjeseci koliko je trgovina zatvorena? Imam li pravo na nekakvu novčanu naknadu? Da li me onda sredinom ožujka kada se trgovina i otvara mogu ponovno prijaviti u obrtu. Je li to zakonski u redu.
  12. Obiteljski obrt (glasi na supruga) čija je osnovna djelatnost ugostiteljstvo ima i trgovinu u kojoj sam ja zaposlena. Kafić radi tijekom cijele godine dok trgovina radi samo sezonski od 15. III do otprilike 15. X. Da li se ja sredinom listopada, s obzirom da tada i moj posao prestaje, mogu odjaviti od obrta i prijaviti na biro za tih 5 mjeseci koliko je trgovina zatvorena? Imam li pravo na nekakvu novčanu naknadu? Da li me onda sredinom ožujka kada se trgovina i otvara mogu ponovno zaposloti u obrtu.
  13. Čitala sam forum u kojemu već pišete o temi. Ja planiram naručiti iz Španjolske jednu košulju čije je cijena 29,50 Euta + 20 Eura poštarina. Navedena firma šalje isključivo DHL-om. Čitajući Vaša članke već sam shvatila da sam ranije bila zakinuta zbog njihova načina obračuna carine i tih špeditera. Kako da se sad postavim kad mi iz DHL-a jave da imaju pošiljku za mene. Da li, ako ne prihvatim njihove uvjete, oni pošiljku vraćaju, odnosno koja je daljnja procedura. Koliko je realno da bih morala platiti carine za tu ukupnu vrijednost sa poštarinom od cca 49 Eura
  14. Stupila sam u kontakt s izdavačem. Navodno će mi poslati Ugovor i platiti autorski honorar. Ne znam koliko mogu realno očekivati i koliko takvi honorari iznose kako bih mogla usporediti s onim što ću dobiti.
  15. Suprug je vlasnik obiteljskog obrta (kafić i trgovina). Zanima me da li ja kao supruga, odnosno djeca, možemo u obiteljskom obrtu povremeno raditi bez obaveze prijave Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija