Jump to content

luckyluc

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je luckyluc objavio

  1. Dobro ste naslutili, Ude, originalna ograda je loša i sada bi ju trebalo zamijeniti i na ostalim balkonima, međutim postavlja se pitanje usklađenosti- da li se ostali moraju prilagođavati ovom koji je to prvi napravio i time 'zadao' izgled (a i cijenu) za ostale ili se on treba prilagoditi ostalima- ili neka svatko lupa po svome? puno hvala!
  2. Poštovanje, na manjoj dvokatnoj zgradi, novogradnji, jedan suvlasnik je potpuno samovoljno promijenio originalnu ogradu balkona pri čemu ona značajno odudara od cjeline. Budući je time narušena izvorna zamisao arhitekta odnosno vanjski izgled zgrade, i to sve bez konzultacije/pristanka ostalih suvlasnika, kojoj nadležnoj instituciji se obratiti zbog prijave tih nepravilnosti- građevinskoj inspekciji ili još nekome? Također, koje su sankcije predviđene za ovakve slučajeve? zahvaljujem na pomoći!
  3. Molim pomoć: gdje i kako pokrenuti zahtjev za izvanparnično prikupljanje dokaza odnosno imenovanje vještaka za građevinu od strane suda? Naime, trebalo bi obaviti vještačenje radi budućeg zahtjeva za odštetu od Investitora vezano za uklanjanje nedostataka gradnje. Kojem sudu se za to obratiti i na koji način (pisanim zahtjevom, nekim formalnim obrascem i slično?). Koliko obično traje cijela procedura i koliko bi mogla koštati za jednu manju zgradu (5 stanova)? Hvala!
  4. Poštovani, ukoliko vlasnik stana ne prijavi štetu Investitoru uslijed curenja krova nastalu isključivo u njegovom stanu, iako garancijski rok (10 godina) još uvijek traje, da li on ima pravo jednostavno prebaciti trošak sanacije problematičnog krova na ostale suvlasnike putem pričuve-na taj način pogodujući Investitoru (..rodbini) i oštetivši ostale suvlasnike time što nije niti pokušao realizirati obvezu investitora iz garancije? Naime, ukoliko netko ne želi realizirati garanciju znači da će snositi trošak sam, on osobno. Suvlasnička zajednica ne može odlučivati o tome, ako dotični ne želi pozvati Investitora na odgovornost za štetu nastalu u njegovom stanu? Da li se ostali suvlasnici mogu nekako zaštiti od samovolje suvlasnika koji ih želi oštetiti na ovaj način? Unaprijed hvala na savjetu!
  5. Poštovani, na zadnjem katu u zgradi procurilo je sa ravnog krova-terase međutim vlasnik stana nije pravovremeno prijavio nedostatke Investitoru kako bi mogao ishoditi popravak putem 10 godišnje garancije na krov (zato jer je u rodbinskoj vezi sa istim..). Sad bi htio trošak sanacije prebacit na pričuvu čemu se suvlasnici protive jer to što nije želio ishoditi popravak preko garancije je isključivo njegova odluka, a šteta je nastala isključivo na njegovom posebnom djelu. Zanima me koje je načelo ovdje relevantno jer nije mi logično da on zbog svojeg propusta prebacuje trošak na ostale sustanare samo zato da poštedi Investitora? Da kuća više nije pod 10 godišnjom garancijom to bi naravno išlo iz pričuve, međutim ovo je drugi slučaj jer garancija još nije istekla. Svaki savjet dobrodošao..
  6. Hvala Matrix, da li dobro razumijem da to znači da je za prodaju/oglašavanje stana dovoljan vlasnički list koji govori o razlomku suvlasničkog udjela u cjelini i činjenica posjeda dotičnog stana? Kupac bi, dakle, došao u posjed stana i postao vlasnik idealnog dijela, bez etažiranja ili bilo kakvih vještačenja? Hvala!
  7. Situacija: naslijeđen je idealni suvlasnički dio imanja sa kućom i okućnicom. Kuća ima dva odvojena stana i zajednički ulaz u kuću. Pokojni djed je bio u posjedu jednog od ta dva stana, te je nasljednik ušao u posjed tog stana. Budući etažiranje nije provedeno, da li nasljednik, vlasnik idelanog dijela ali istovremeno u posjedu stana, može taj stan prodati (čime bi, naravno, kupac postao vlasnik nasljeđenog idealnog dijela, baš kao i prethodni vlasnik)?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija