Jump to content

Splityall

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Taj mi se odgovor već više sviđa Znači ipak postoji osnova za žalbu i upravni postupak. Porezno rješenje za porez na promet nekretnina još nismo dobili, a 2008. je bila prva godina u kojoj je supruga u poreznoj prijavi navela kamate na kredit (što je PU odbila)
  2. Nije baš ohrabrujući odgovor Ali hvala u svakom slučaju. Btw, imam li ja kao sudužnik u kreditu i korisnik stana pravo na nekakvu olakšicu. Meni je to po svakoj osnovi prva nekretnina u (su)vlasništvu.
  3. Hvala na odgovoru, iako nisam sasvim razumio. A vjerojatno ni ja nisam bio dovoljno jasan. Naime, supruga se nikad nije ni uknjižila kao vlasnica darovanog stana. Kredit za stan je dobila kao znanstveni novak i u tu svrhu priložila raskid darovnog ugovora, što je uostalom bio i uvjet - taj je kredit dostupan samo za prvu nekretninu. Dakle, Ministarstvo znanosti i banka uvažili su taj dokument
  4. Supruga je bila u vlasništvu stana u kojem nikad nije stanovala, a koji joj je darovan od roditelja. Prije kupnje našeg stana (glasi na nju), darovni ugovor je raskinut i tu nastaje dvojba. Smatra li se novi stan nekretninom kojim je riješila stambeno pitanje i na koji ostvaruje porezne olakšice. Porezna uprava tvrdi suprotno i kao dokaz navodi sljedeće: Članak 36, stavak 17, točka 2 Zakona o porezu na dohodak: (17) Uvećanje osobnog odbitka iz stavka 16. ovoga članka rezident može koristiti pod uvjetima da: 1. u trenutku kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu, 2. do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident nije stekao u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu, članak 58, stavak 1, točka 1 Pravilnika o porezu na dohodak: (1) U skladu s člankom 36. stavkom 16. Zakona porezni obveznici rezidenti mogu koristiti dio osobnog odbitka za stambene potrebe, i to za kupnju ili gradnju stambenog prostora (stambene kuće ili stana) za potrebe svojeg trajnog stanovanja, pod uvjetima: 1. da se radi o kupnji ili gradnji prvog stambenog prostora, odnosno da porezni obveznik i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu nekretninu prema članku 36. stavku 17. Zakona... Imamo li ikakvo pravo na žalbu ili je to to?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija