Jump to content

Warrior30

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ukratko, kupio sam građevinsko zemljište, riješio sve papire i dozvole, uplatio kompletni komunalni doprinos predviđeni za kuću dotične kubikaže, sagradio kuću 2013.g. te do dan danas nisam dobio priključke (vodovod, kanalizacija) te asfalt koji čeja priključke da se ne mora razbijati. Imam li, i kako, osnova za povratak dijela plaćenog komunalnog doprinosa budući već 4. godinu ništa od komunalija koje sam platio. Hvala,
  2. Pozdrav, imam jedno specifično pitanje pa me zanima pravno mišljenje. Možda ću čak morati unajmiti odvjetnika za rješavanje istoga, ali me zanima vaše viđenje. Kronologija: 1. Kupio sam građevinsko zemljište u Vodnjanu, vlasništvo čisto, bez tereta, vlasnički list uredan, godina 2005.g. 2. Zemljište je prepisano na mene te sam ja upisan kao vlasnik unutar vlasničkog lista, tereta nema. 3. Negdje 2007.g. dolazi mi rješenje državnog odvjetništva da je došlo do birokratske pogreške te da dug bivšeg vlasnika zemlje nije bio upisan pod teretom u Teretovnici (mislim da se radi o neplaćenom porezu na zemlju bivšeg vlasnika). 4. Ja pišem žalbu, predmet odlazi na Županijski sud te još dan-danas nema presude, a unutar vlasničkog lista piše moje ime i stavljen je teret na zemljište te potraživanje prema Poreznoj upravi. 5. Zovem i pišem gruntovnici, državnom odvjetništvu i sličnim institucijama da bi mi danas telefonski rekli sljedeće: a. mene nemaju u evidenciji da sam dužnik i mene se neće teretiti za navedeni iznos (dobra vijest) b. ovršni postupak se vodi protiv bivšeg vlasnika zemlje i dok bivši vlasnik ne plati navedeni iznos, teret ostaje na mojoj zemlji i ne mogu ništa s tim (ne mogu ju, npr. prodati) I što sada napraviti? Terete moju građevinsku česticu u Vodnjanu za teret bivšeg vlasnika kojeg boli briga i neće platiti jer on više nema ništa sa zemljom, a sve zato što je došlo do pogreške birokracije prilikom (ne)upisa tereta tamo neke 2005.g. Savjet? Hvala...
  3. Molim vas savjet: uskoro ću preseliti iz svog stana (prodao sam ga) te ću biti 9-10 mjeseci podstanar dok ne uselim u kuću koju gradim. Pitanje je što mogu napraviti s plaćanjem HRT pretplate da mi se ne bi dogodilo do plaćam pretplatu na svoj OIB te da plaćam tu istu pretplatu u stanu u kojem ću biti podstanar budući plaćam najam + sve režije? Naravno, nakon što uselim u svoju kuću, nastavit ću plačati HRT pretplatu. Puno hvala.
  4. Znam da sam ja trebao odjaviti auto kada sam ga prodao u 10. mjesecu 2010., ali sam vjerovao novom vlasniku da će ga on odjaviti te sada plaćam cijenu da za auto koji nije u mom posjedu plaćam godišnji porez na auto od 700 kuna. Nadalje, kupac me ignorira i postao je bahat i bezobrazan, a auto je trenutno neregistriran i još uvijek na mom imenu. Da konačno zatvorim ovu agoniju, mislio sam prijaviti izgubljene dokumente te dobiti novu knjižicu vozila i prometnu dozvolu s kojima bih odjavio auto, ali nemam registarske pločice. Druga opcija mi je sve to prijaviti policiji (MUP u Heinzelovoj mi je to savjetovao), ali pitanje je koliko se policajcima da zezati s tim. Možda je frajer već preprodao auto u Bosnu ili Srbiju na mom imenu
  5. Daklem, situacija je sljedeća: prodao sam auto prošle godine, nisam ga odmah odjavio sa sebe (moja greška) i sada je autu istekla registracija. Mogu li ja auto odjaviti sa sebe s knjižicom vozila, prometnom dozvolom, ali nemam registraciju ni novog vlasnika pored sebe (imam kupoprodajni ugovor u kojem piše da mu poklanjam registraciju)? Ponavljam da je auto trenutno neregistriran i neodjavljen. Bitno mi je konačno skinuti auto sa sebe. Hvala.
  6. Pozdrav, da li se plaća porez na automobil kojemu nije produljena registracija, a nije ni odjavljen? Konkretno, auto je 3-4 godine star, registriran do 27.7.2011., registracije NIJE produljena, auto NIJE odjavljen, porez za 2011.g. je došao (jer sam bio vlasnik istog 1.4.2011.), ali da li će mi doći porez za 2012.g. ako auto ostane u neregistriranom i neodjavljenom stanju? Hvala.
  7. Daklem, prodao sam auto u 11. mjesecu 2010. godine skupa s registracijom u istoj županiji. Kupac je obećao prepisati auto na sebe u roku 15 dana, međutim sve do danas (17.7.2011.) to nije napravio. Znam, ja sam kriv jer je dužnost prodavatelja odjaviti auto u roku 15 dana, ali sam kupcu dao knjižicu vozila tako da fizički nisam mogao odjaviti auto. Svakog trena čekam porez na CMV za prodani auto te je moje pitanje hoće li pisana žalba (ili prigovor) uz priloženi kupoprodajni ugovor biti prihvaćen da se tih 700 kuna potražuje od kupca? Nadalje, na kraju 7. mjeseca ističe i registracija te mislim da ću ja dobiti kaznu ako ga kupac ne registrira... Ali to je druga priča. Molim pomoć i savjet. Hvala.
  8. Situacija je sljedeća: do 2004.g. živio sam u Našicama (izmišljam, nisu pravi gradovi niti jedan navedeni), a tada pa sve do danas promijenio sam prebivalište na Zagreb. Posjedujem vikendicu blizu Našica i upisan sam u zemljišne knjige na adresi u Našicama. Osniva se firma xy koja 2008.g. počinje naplaćivati odvoz smeća vlasnicima vikendice, račune ne dobivam nego mi nakon godinu i pol dođe na Zagreb adresu riješenje o ovrsi na iznos xy kuna neplaćenih računa i ispis mjesečnih računa te je u tom riješenju o ovrsi napisana moja adresa u Našicama (kao da su tamo slali račune) prije promjene prebivališta. Tko je tu lud i što mi je činiti jer nikad nisam čuo za tu xy firmu i za njene račune? Sve je uredno ovjereno kod javnog bilježnika i odvjetnika u Zagrebu. Malo je konfuzno. Thanks.
  9. Sjećam se da je bilo priče da će se auti moći odjaviti u bilo kojoj PP/PU, a ne u onoj gdje je auto registriran pa sam mislio da je to već na snazi.
  10. Budući su se zakoni mijenjali, a ja ne nalazim pravovaljanu informaciju, pitam ovdje. Prodao sam auto kupcu x, kupac x je prodao auto meni. Kupac x je u PP Samobor, ja u Zagrebu. Registracije si poklanjamo. Da li ja trebam odjaviti vozilo koje je on prodao meni (budući si ostavljamo registracije) da bih mogao prepisati vozilo na sebe? Ako ga moram odjaviti, moram li to učiniti u Samoboru ili mogu u Zagrebu? Što će se desiti ako kupac x koji je kupio moj auto ne odjavi moj auto, tj. ne prepiše ga na sebe? Napravili smo si međusobne punomoći da ja mogu odjaviti njegov bivši auto i obratno. Hvala i sorry ako je zbrčkano pitanje.
  11. Mislim da nema ni riječi o odgovorima na moja pitanja u ugovoru o radu.
  12. Pozdrav, u firmi sam prijavljen na zdravstveno osiguranje s manjom stručnom spremom od one koju sam završio. Konkretna pitanja: 1. utječe li to na moju konačnu plaću (npr. isti brutto, a različite prijave stručne spreme u zdravstvenom)? 2. utječe li to na moja davanja u zdravstveno (ne bi trebalo)? 3. što znači da firma tada ima manju obačunsku osnovicu plaće? Hvala unaprijed.
  13. Dioba je baš zbog tog novog zakona o godišnjem koji je na snazi od 01.01.2010. a kaže da prije prelaska u drugu firmu moram iskoristiti cijeli godišnji u staroj firmi. Prije je bilo lako, bivši poslodavac je izdao potvrdu koliko sam godišnjeg potrošio i to je bilo to. Zato i pitam na ovom forumu koji je sada princip.
  14. Novi poslodavac mi je rekao da po novom zakonu moram iskoristiti SAV godišnji za 2010.g. u staroj firmi (ili tražiti novčanu isplatu istog), a onda kada pređem u novu firmu, oni će mi dati godišnji proporcionalan koliko radim u firmi, npr. ako se zaposlim u 3. mjesecu, dobit ću 9/12 godišnjeg za 2010.g. Može li neki pravnik prokomentirati?
  15. Pozdrav, može li mi netko pobliže pojasniti kakva je situacija s prijenosom godišnjeg odmora u drugu firmu ako se odlučim na prelazak? Za svaku godinu imam pravo na cca. 20 dana godišnjeg (pa tako i za 2010.g.), pitanje je da li imam pravo na svih 20 dana budući je tek 2. mjesec, a u 3. bih prešao dalje? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija