Jump to content

Znatizeljnik

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Znatizeljnik objavio

  1. Moj susjed je kupio apartman u zgradi koja nije legalizirana na Viru. Boravio je tamo prošlo ljeto i sve je bilo u redu s tim da je načisto s tim da treba legalizirati kupljenu nekretninu. Problem je u tome što mu je prije nekoliko mjesece HEP isključio struju s obrazloženjem da ne može imati struju dok se apartman ne legalizira. Smije li HEP iskopčati struju koja je postojala u stanu, za koju je prijašnji vlasnik platio priključak (jer ga sigurno ne bi pripojili da nije plaćen) i što moj susjed može poduzeti?
  2. Ako ste se pridržavali ugovora, tj. niste kupovali plin kod konkurentske firme i poštivali ste otkazni rok, onda bi ovo trebalo vrijediti: STJECANJE BEZ OSNOVE Članak 1111. (3) Obveza vraćanja, odnosno nadoknade vrijednosti nastaje i kad se nešto primi s obzirom na osnovu koja se nije ostvarila ili koja je kasnije otpala. Ipak, nadam se da će na to pitanje odgovoriti netko stručniji.
  3. Ja godinama iznajmljujem poslovni prostor. U ugovoru uvijek navedemo da se ugovor može raskinuti s tim da se raskid najavi mjesec dana ranije. Proučite svoj ugovor, jer uvijek bi trebala postojati mogućnost raskida ugovora zbog raznih promijenjenih okolnosti. Iz Zakona o obveznim odnosima: Otkaz Članak 547. (1) Ugovor o zakupu čije trajanje nije određeno niti se može odrediti iz okolnosti ili mjesnih običaja prestaje otkazom koji svaka strana može dati drugoj, poštujući određeni otkazni rok. (2) Ako duljina otkaznog roka nije određena ugovorom ili zakonom ili mjesnim običajima, ona iznosi osam dana, s tim da otkaz ne može biti dan u nevrijeme. Otkaz zbog neplaćanja zakupnine Članak 535. (1) Zakupodavac može otkazati ugovor o zakupu ako zakupnik ne plati zakupninu ni u roku 15 dana pošto ga je zakupodavac pozvao na plaćanje. (2) Ali će ugovor ostati na snazi ako zakupnik isplati zakupninu prije nego što mu otkaz bude priopćen. Otkaz Članak 576. (1) Ugovor o najmu čije trajanje nije određeno niti se može odrediti iz okolnosti ili mjesnih običaja prestaje otkazom koji svaka strana može dati drugoj poštujući određeni otkazni rok. (2) Ako duljina otkaznog roka nije određena ugovorom ili zakonom ili mjesnim običajima, ona iznosi osam dana za najam pokretne stvari, a za najam nekretnine trideset dana. (3) Otkaz ugovora o najmu nekretnine daje se u pisanom obliku. Možda što od ovoga pomogne? Ako zakupodavac ne odustaje od ugovora, a vi ne plačate najam, on će biti prisiljen dati vam otkaz. Ne znam da li vas može izbaciti ako imate kod njega polog u vrijednosti najamnine za 3 mjeseca, pa tako izvucite tih 3 mjeseca, a onda izađite iz lokala
  4. Nisam pravnik, ali to bi bila šteta zbog opasne stvari. Možda netko stručniji može savjetovati da li to može ići preko osiguranja vozila ili posebnom tužbom?
  5. Upravo tako sam i ja mislio. Međutim, javni bilježnik mi kaže da se uračunava samo ako je povrijeđen moj nužni dio, a kako od nekretnine po zakonu dobivam polovicu (dakle 400.000 kuna),moj nužni dio nije povrijeđen. Pitao sam dva odvjetnika i oni također spominju nužni dio, pa me to strašno zbunjuje. Bacio sam se na proučavanje nasljednog zakona i sudske prakse, no nigdje nisam našao konkretan primjer na kojem bih vidio princip po kojem sud vrši uračunavanje darova.
  6. Moje pitanje je: Ako sam ja primio na dar za života ostavitelja u novcu 100.000 kuna, a sestra u novcu 500.000 kuna, kako ćemo podijeliti nasljeđenu nekretninu koja vrijedi 800.000 kuna, ako sam na ostavini tražio uračunavanje darova?
  7. Poštovani! Mnogo hvala na odgovorima. Neki pojmovi su mi jasniji. Prijatelj je razgovarao s nekoliko odvjetnika, ali nije dobio jasan odgovor po tom pitanju. Uglavnom se slažu oko toga da ne može tražiti najamninu za više od 5 godina zbog zastare, ali taj sporni čl. 1115 mu nitko nije objasnio. Još jednom hvala na trudu!
  8. Poštovanje! E sad smo došli na koračić od onoga što me najviše zanima, zbog zastare: Ako sestra samovlasno koristi bratov dio nekretnine (dakle bez njegove suglasnosti, čak i protiv njegove volje),da li se (prema čl. 1115) ona može smatrati nepoštenim posjednikom kad se može dokazati da je imala uvid u vlasnički list u kojem stoji njihovo suvlasništvo, budući da je dugi niz godina koristila njegov dio za svoju korist, čime je povećala svoju, a umanjila njegovu imovinu stjecanjem bez osnove?
  9. Prijatelj mi ima sličnu situaciju. Zanima me zašto nije bitno da li je posjed pošten ili ne, ako u čl. 1115 ZOO-a piše: STJECANJE BEZ OSNOVE OPĆE PRAVILO Članak 1111. (1) Kad dio imovine neke osobe na bilo koji način prijeđe u imovinu druge osobe, a taj prijelaz nema osnove u nekom pravnom poslu, odluci suda, odnosno druge nadležne vlasti ili zakonu, stjecatelj je dužan vratiti ga, odnosno, ako to nije moguće, naknaditi vrijednost postignute koristi. (2) Pod prijelazom imovine razumijeva se i stjecanje koristi izvršenom radnjom. (3) Obveza vraćanja, odnosno nadoknade vrijednosti nastaje i kad se nešto primi s obzirom na osnovu koja se nije ostvarila ili koja je kasnije otpala. Odsjek 2. PRAVILA VRAĆANJA Kad se ne može zahtijevati vraćanje Članak 1112. (1) Tko izvrši isplatu znajući da nije dužan platiti, nema pravo zahtijevati vraćanje, osim ako je zadržao pravo na povrat, ako je platio da bi izbjegao prisilu ili ako isplata duga zavisi od ispunjenja uvjeta. (2) Ali ako je dug bio bezuvjetan, ne može se zahtijevati povrat plaćenog iznosa stoga što je isplata izvršena prije dospjelosti. Dvostruka isplata duga Članak 1113. Tko je isti dug platio dva puta, pa makar jednom i po osnovi ovršne isprave, ima pravo zahtijevati povrat po pravilima ovoga odjeljka. Ispunjenje naravne ili moralne obveze Članak 1114. Ne može se zahtijevati povrat onoga što je dano ili učinjeno na ime ispunjenja neke naravne ili moralne obveze. Opseg vraćanja Članak 1115. Kad se vraća ono što je stečeno bez osnove, moraju se vratiti plodovi i platiti zatezne kamate, i to, ako je stjecatelj nepošten od dana stjecanja, a inače od dana podnošenja zahtjeva. Uporaba tuđe stvari u svoju korist Članak 1120. Kad je netko tuđu stvar uporabio u svoju korist, vlasnik može zahtijevati, nezavisno od prava na naknadu štete, ili ako nje nema, da mu ovaj naknadi korist koju je imao od uporabe.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija