Jump to content

THE_SPECIALIST

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. :hvala: još jednom Znao sam ja koju stručnu spremu treba za taj obrt i prije nego što sam otvorio ovu temu,to ni nije bio predmet mojih pitanja,al ok,od viška glava ne boli (ustvari ponekad boli i od viška). Kod d..-a,što se događa sa temeljnim kapitalom nakon likvidacije,jel može doći u moje ruke ili ne?Recimo da je od 20 t.ostalo 15 na računu.I koliko bi me košto taj likvidator? Ako dobro zaplivam onda bi mogo i dugo opstat.Pitanje je dal je rijeka dovoljno velika za sve ribe... Pozdrav!
  2. :hvala: Hvala Vam na dosta opširnom odgovoru! Prva 2 dana od svoje objave pitanja sam često gledao jel ima kakav odgovor,a kako je bilo dosta čitanja bez odgovora,onda sam mislio da neće nitko ni odgovorit,pa sam već zaboravio na to pitanje jer imam još niz drugih stvari za napravit.No pređimo na stvar: Citiram : "Ako tu stručnu spremu nemate, oni će vam izdati rješenje o otvaranju obrta "bez početka obavljanja obrta". Znači, ovim ste korakom službeno postali obrtnik, ali ne smijete raditi to za što ste se registrirali." Pretpostavljam da to znači da ne smijem sklapati ugovor/e sa strankama o konkretnom poslu koji bi moj obrt tada obavio za njih prije nego prijavim djelatnika sa majstorskim.? A ovo da konkretan posao obrt ne može obavljati prije nego prijavim djelatnika sa majstorskim znam,naravno,radi čega bi uopće to i bilo uvjetovano da nije tako. Ako je d..,a koliko znam treba uplatit temeljni kapital 20.000 kn,da li ja taj novac mogu vratiti u svoje ruke u slućaju da moram zatvorit taj d..(npr. nemam dovoljno posla ili nešta drugo)? Ili šta se događa sa tim novcem? Naravno podrazumijevam da su sve obaveze podmirene bez da se koristio taj novac. Lijep pozdrav!
  3. Ako otvaram vezani obrt(zasad neću navodit koji obrt) za koji nemam položen majstorski ispit već bi uposlio osobu sa majstorskim ispitom,da li postoji kakva mogućnost da tu osobu službeno(ustanove i papiri) uopšte nemam prvih mjesec dana(ali obrt mora bit otvoren) i tako izbjegnem velike troškove za tu osobu(mislim da bi za mjesec dana za njega morao uplatit oko 5 ili 6 tisuća kn-što bi mi bio i najveći trošak poslovanja)? Ali obrt,a može bit i d..(ne znam još-moram vidit)mora biti otvoren i trebao bi biti u lokalu,jer ja bi kao vlasnik tog obrta prvo morao sklopiti ugovor/e sa strankom/strankama,a radi se o relativno velikom poslu.Znači nema nikakvog posla za osobu sa majstorskim prije nego ja sklopim prvi ugovor,zato mislim kako bi izbjego plaćanje za njega.
  4. Mislim da se OPG-i razlikuju i po nekim stvarima u poreznom sustavu,na to se odnosi moje pitanje.Ne znam šta ste mislili pod time što ste nabrojali čime se neki OPG može baviti. Probat ću ja naći postove od tog što je to pisao.
  5. Hvala! Mislim da sam skužio u čemu je stvar,izgleda da sa te strane gledano postoji razlika između obrta i OPG-a,naime ta brošura koju sam spominjo je za OPG i u njoj piše točno kako sam naveo i nije kontekst i to na prvoj tekstualnoj i najvažnijoj stranici brošure.A u knjizi "obrt" to ne piše,ali su sva ostala pravila jako slična. Dakle greška je porezne uprave jer ja sam jasno pitanje postavio za OPG i još mu pokazo brošuru prije pitanja,a izgleda da je on meni dao odgovor za obrt.Al naravno otić ću ja ponovo tamo kad budem išo negdje pa usput,da to utvrdimo jer je jedno od najvažnijih pravila poslovanja. Inače,jel znate jel točno ono što je netko napisao da ima više vrsta OPG-a? U brošuri se ne spominju. Ovo mi je isto važno,onaj način izračuna poreza na dohodak i pdv-a što smo pisali u prethodnim postovima da li važi i za OPG isto?
  6. :hvala: Ako budete imali vremena za odgovoriti na još 2 pitanja,i to dosta lagana... Porez na dohodak Moje pitanje je vezano za OPG,a mislim da je i za obrte jako slična situacija ili ista.U poreznoj upravi mi kaže nešta što mi se čini suprotno sa onime što piše u brošuri izdanoj od ministarstva financija-porezne uprave,a u brošuri stoji : "Koje se poreze obračunava i plaća po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede i šumarstva? 1. Porez na dohodak 1.1 Dohodak se utvrđuje kao razlika između primitaka i izdataka na osnovi podataka iz propisanih poslovnih knjiga - porez na dohodak se obračunava i plaća: - kad je vrijednost ukupnih oporezivih isporuka dobara i obavljenih usluga u prethodnoj kalendarskoj godini bila veća od 85.000,00 kuna" _________________________________________________________ Ono što piše u nastavku toga nije u izravnoj vezi sa time. U poreznoj mi kaže da se plaća porez na dohodak i kada je ispod tih 85000 kn.Odmah sam mu pokazao to u brošuri ali on ostaje pri svome. U biti,u brošuri ne piše šta je kada je manje od 85000 ali po logici misliš da ne plaćaš,ne? Jel krivo piše ili on krivo kaže?
  7. Bok! Zaključio sam da službeno gledajući(dokumenti)pdv plaća poduzetnik! Onih 100.000 kn iz primjera je tada u vlasništvu poduzetnikovog obrta i kupac više nema ništa sa time,pa ga ni ne može platit,preko obrazaca ga mora platit poduzetnik. Jedino neslužbeno govoreči se može reči da pdv plaća kupac,a ni onda to nije potpuno točno,nego ga plačaju i kupac i poduzetnik.Npr.poduzetnik je htjeo nešta prodavat po 100 kn i tu bi imo neku zaradu,ali radi pdv-a cijenu mora dići na 123 kn da bi imo istu zaradu kao na 100 kn da nema pdv-a.Poduzetnik radi pdv-a ima štetu jer mu znatno poskupljuje proizvod pa ga teže prodaje. Je da to "kao" plaća kupac,a poduzetnik prenosi taj novac državi(ko što Vi Ultra kažete)ali poduzetnik zato ima velike štete od pdv-a. Na mom primjeru od 100.000 kn smo izračunali da bi mi država "počistila" oko 17.000 kn kroz pdv i još oko 5000 kn poreza na dohodak,što je skupa 22.000 kn plus još sva ostala davanja,a ima toga još. Da stvar bude gora,ako ostvariš 200.000 kn(što najčešće i moraš da ne bi bio na gubitku) onda ti još više uzmu,osobni odbitak ostaje isti,pa uđeš u porez na dohodak od 25%,pa onda još više platiš.Zato obrti i propadaju u Hrvatskoj,a i poduzeća isto. ZAKLJUČAK : Smanjite poreze pod hitno!
  8. :hvala: U pravu ste za PDV! PDV iz primitaka sam dobro izračuno,samo sam zaokružio na 18,7,a vi ste stavili 18,699. Citiram Ultra : "Platili ste dobavljaču račune u ukupnom iznosu 70.000 kn, od toga je PDV 13.089,44 kn." Ovo ja nisam rekao/napisao,to je valjda neki vaš primjer.Tu ste valjda mislili na izdatke od 70.000kn.To su jako veliki izdatci ako su ukupni primitci bili 100.000 kn,mislim da poduzetniku tada ne bi ostalo skoro ništa zarade.Dakle,bolji je onaj moj primjer gdje su izdatci 21.300 kn(namjerno sam stavio taj iznos da bi dalje bili okrugli iznosi).Budući da je u mom primjeru predviđen proizvodni ili uslužni obrt(a ne trgovina kojoj bi više odgovarao taj vaš visoki iznos izdataka)tada je PDV u izdatcima vrlo mali,npr.samo 1300 kn.Izdatke mi čini npr.plaća djelatniku,doprinosi i drugo na što se ne plaća PDV.Važan mi je način izračuna,a ne veličina iznosa. Ako ovako sagledamo sve na kraju onda je onaj moj prvi primjer gotovo točan,samo nešta malo PDV-a ne štima.OK,sada znam kako se računa.U biti ako je tako ko što vi kažete onda je meni glavni čovjek porezne uprave krivo reko.Rekao je ovako,a ja sam zapiso odmah : Od 100.000 kn prvo odbijemo PDV,pa odbijemo izdatke(e ovo je krivo,ne odbijemo izdatke nego od izdataka odbijemo pdv i dalje kako ste rekli)i neoporezivi dio,pa je to osnovica za porez na dohodak. U poreznoj upravi mi kaže da taj PDV(u mom primjeru to je oko 17.000 kn) ne plaća poduzetnik nego kupac,kako bi vi to objasnili,jer meni izgleda da ga ja-poduzetnik plaćam?
  9. Porez na dohodak i PDV De mi provjerite jel se ovako obračunava porez na dohodak i PDV. Treba mi pouzdan odgovor.Primjer koji slijedi je hipotetski,malo je duže,ali kraće ne može,u biti imam samo 3 kratka pitanja na kraju.Primjer : Vlasnik obrta ili OPG-a je u prethodnoj godini imao vrijednost isporuke dobara ili obavljenih usluga u vrijednosti od 100000 kn i to je i naplatio putem računa.Budući da je obveznik PDV-a (preko 85000 kn),od tih 100000 kn odbija PDV,a ako je sav PDV po stopi od 23% onda su primitci 81300 kn. Sada se od te 81300 kn odbijaju izdatci,a oni su npr. 21300 kn,pa sada ima 60000 kn dohotka.Sada se od tih 60000 kn odbija osobni odbitak,a on za područja izvan posebne državne skrbi iznosi 21600 kn godišnje(za 2009.god.,vjerovatno je isti). Sada ima 38400 kn i to je osnovica za plaćanje poreza na dohodak po određenim stopama,a za 38400 kn je stopa 2009. bila 15%. 38400 kn x 15 % poreza na dohodak=5760kn poreza na dohodak bi tada platio. _________________________________________________________ Primjer gotov,provjerite mi jel sigurno sve točno u njemu? Dakle,PDV-a treba uplatit 18700 kn uz obrazac PDV jel tako? U poreznoj upravi mi kaže da taj PDV ne plaća ovaj poduzetnik nego kupac,kako bi vi to objasnili,jer meni izgleda da ga ja-poduzetnik plaćam?Nisam ga odma pitao kako to jer onda još nisam znao te stvari,samo sam ga nešta općenito pitao,nisam ni imo ovaj primjer uopće. I zadnje,kako se stručno navodi izraz za onih 100000 kn sa početka,primitci ili primitci bez PDV-a? A sada naval' narode dok još ima...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija