Jump to content

Chabby

Korisnik
  • Broj objava

    81
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Možda da malo preformuliram... ako to ne učinim u prigovoru, mogu li dokazni prijedlog iznijeti direktno na ročištu, a da svjedok dođe samnom?
  2. Pozdrav, molim iskusne za odgovor da li je u prigovoru protiv obveznog prekršajnog naloga (osnov poricanje prekršaja) potrebno navesti dokazne prijedloge za dokaze koje okrivljenik namjerava izvesti na saslušanju u žurnom postupku? (npr. tražiti sud da ispita određenog svjedoka itd.)
  3. Da li je poduzeta ikakva radnja u smislu kaznenog postupka? Jeste li slučaj prijavili policiji?
  4. Trebali biste napisati malo više činjenica o slučaju da bismo mogli nešto suvislo odgovoriti. Hoćete li biti osuđeni ovisi o sucu - ne postoje pravila kojim bi se pojedinim dokazima propisala određena "težina", već sudac sve procjenjuje po slobodnoj ocjeni.
  5. Pitanje relativno lako za one koji se kuže u ovrhe. Može li se ovrha provesti protiv dužnika koji je u međuvremenu potpuno lišen poslovne sposobnosti (nakon prometne nesreće pao u duboku komu) i kojem je postavljen skrbnik? Može li se uopće od takvog dužnika uopće bilo što zahtjevati? Radi se dakle o osobi koja nije sposobna brinuti o svojim obvezama i pravima. (s tim da još nije došlo ni do prijedloga za ovrhu)
  6. Ako se dogodi nešto dalje od onoga što ste već naveli u smislu kaznenog postupka, javite se.
  7. Inače se ostavinski postupak pokreće po službenoj dužnosti ako je u sastavu ostavine nekretnina.
  8. Svakako se mišljenja mogu razlikovati - o tome je li to teška ili neka druga ozljeda odlučit će sud u konkretnom slučaju. Prema medicinskoj praksi koju posjedujem - "obični" prijelom spada u "lakše" tjelesne ozljede, ne lakše u smislu Kazenenog zakona (po novoj klasifikaciji pod KD tjelesne ozljede - kao npr. prijelom ksifoidnog nastavka prsne kosti, rezna rana itd. ne KD teške tjelesne ozljede - kao npr. ubodne rane, prijelom vratnog kralješka, prijelom tjemene kosti itd.)
  9. Vještaci obično takvu ozljedu svrstavaju u "lakšu" tjelesnu ozljedu. Postupak povodom tog djela pokreće se privatnom tužbom kod mjesno nadležnog općinskog suda (ako ste iz Zagreba, to je općinski kazneni sud). Rok za podizanje privatne tužbe je 3 mjeseca od dana saznanja za djelo i počinitelja (dakle od navedenog događaja). O događaju imate svjedoke i medicinsku dokumentaciju, sve to kao dokazne prijedloge navedite u sadržaju privatne tužbe. To je opcija koja je ponajviše usmjerena na kažnjavanje same počiniteljice (KZ kao sankciju navodi novčanu kaznu ili kaznu zatvora do 1 godine, iako su vjerojatnije tkz. mjere upozorenja - sudska opomena ili uvjetna osuda) - koliko vas to "usrećuje" pitanje je sad. Za odštetu bi najbolje bilo porazgovarati s odvjetnikom. Vrijedi spomenuti da imovinskopravni zahtjev možete postaviti i u kaznenom postupku (vaš muž kao oštećenik).
  10. Nikad nećemo saznati zašto je inspekcija pokucala na vrata gospodinu ako on to sam ne napiše Da li je to zbog rada na crno, povrede sanitarnih propisa ili baš zato što je izradio lažne pečate s ciljem da ih uporabi kao prave
  11. Svakako ne znamo, ali ja ipak polazim od možda vjerojatnije pretpostavke kako su za zaprimanje obavijesti o kaznenim djelima nadležni policija i državno odvjetništvo a ne neka druga tijela, te da dotični gospodin vjerojatno ne stavlja drugom gospodinu koji ima obrt na teret neko kazneno djelo za koje će ga prijaviti inspekciji.
  12. Pozovite se na slučaj Maresti protiv Hrvatske.
  13. To su pojedina kaznena djela čije nezastarijevanje vjerojatno predviđa neki međunarodni ugovor (konvencija) kojem je Republika Hrvatska članica. Ne znam, meni na pamet padaju Ženevske konvencije i Haški pravilnik (bave se zaštitom žrtava rata i običajima ratovanja), zatim genocid prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida itd. Odgovor na to treba tražiti u međunarodnim ugovorima, ako već nezastarijevanje nije propisano zakonom, jer su međunarodni ugovori dio pravnog poretka RH i po pravnoj snazi iznad zakona - ali sigurno se radi o kaznenim djelima takvoga tipa - genocid, ratni zločini itd.
  14. Samo mali ispravak; lažno prijavljivanje kaznenog djela je kazneno djelo - a ne lažno prijavljivanje inspekciji.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija