Jump to content

Sanjy

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Puno hvala na odgovoru. Samo bih molila pojašnjenje zadnjeg odgovora. Ako sam dobro razumjela, ukoliko prodam kuću morat ću platiti porez na to što mi je darovano?
  2. Moj otac mi želi darovati kuću sa okućnicom na moru pa bih molila odgovor na nekoliko pitanja. Da li ću morati platiti porez ili je ovaj oblik darovanja oslobođen poreza? Da li u darovnom ugovoru treba pisati stambena površina kuće? Naime, izmjerena je veličina zemlje te vanjska površina kuće, no ne i sama stambena površina. Da li i to moramo napraviti prije sastavljanja ugovora? Da li je za darovanje potreban energetski certifikat? Nakon darovanja krenula bih sa prodajom kuće. Da li tu postoji neki potencijalni problem. Inače, ovo bi bila moja prva nekretnina, ali ne bi riješavala moje stambeno pitanje s obzirom da se radi o kući za odmor na moru. Prodajom te kuće kupili bismo stan kojim bismo riješili naše stambeno pitanje.
  3. Hvala na odgovoru. Redovno sam zaposlena, sa radnim stažom preko 8 godina. No, još uvijek me zbunjuje kako to da mi se naknada neće umanjiti s obzirom da će mi plaća za 1. mjesec biti manja jer ću pola mjeseca provesti na komplikacijama, a ta plaća mi kasnije ulazi u prosjek zadnjih 6 mjeseci koji se uzimaju u obzir kod izračuna rodiljne naknade.
  4. Molim vas odgovor na sljedeće pitanje. Trebala bih otići na bolovanje radi komplikacija u trudnoći. Nadam se da će bolovanje biti kraće, ne duže od dva tjedna. No, do rodiljnog dopusta imam još puno, oko 6. mjeseci. S obzirom da bi mi plaća koja će mi biti umanjena zbog bolovanja trebala ući u šestomjesečni prosjek zanima me na koji način će to ući u izračun naknade za rodiljni dopust? Negdje sam čula da bi mi kod zahtjeva za rodiljni dopust bio dovoljan prosjek od dvije zadnje plaće, no ta informacija je potpuno neprovjerena. Inače imam neprekinuti radni staž od više od 8 godina.
  5. Molim vas za odgovor na sljedeće pitanje... Zanima me da li samohrana majka može ostvariti roditeljski dopust (onaj koji slijedi nakon prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta) u trajanju od 6 mjeseci. Postavljam ovo pitanje zato što sam pročitala da svaki od roditelja ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od 3 mjeseca, te da ako roditeljski dopust namjerava koristiti isključivo majka otac mora potpisati suglasnost. Zanima me što se događa ukoliko oca djeteta nema, odnosno nepoznat je? Zahvaljujem!
  6. Lijepo bih molila za odgovore na sljedeća pitanja: Želim uvesti dječja kolica iz Mađarske čija je cijena bez njihovog PDV-a 235 Eura. Na ovu cijenu platit ću još njihov PDV te poštarinu od 17 Eura s obzirom da će mi kolica biti dostavljena poštom u Sloveniju. Nakon ovog trebam uvesti kolica iz Slovenij u Hrvatsku. Da li se na ovaj uvoz treba platiti carina s obzirom da se radi o dječjoj opremi? Da li plaćam PDV na carini? Da li plaćam još neke dodatne carinske takse? Hvala!
  7. Po ugovoru koji sam potpisala sa poslodavcem imam pravo na 30 slobodnih dana u godini. U tekućoj godini, u zadnjih 5 mjeseci zbog radnih obveza nisam imala priliku koristiti slobodne dane te mi je ostalo još 10 slobodnih dana u tekućoj godini. Zanima me da li je poslodavac obavezan da mi odobri korištenje preostalih slobodnih dana u tekućoj godini? Unaprijed hvala na odgovoru!
  8. Molim vas za odgovor na pitanje što ustvari znači pojam "Jamčiti svojom imovinom"? U slučaju da ne posjedujem ništa, ali imam redovite prihode da li to znači da ću od redovitih prihoda morati plaćati dogovoreni iznos dok ne isplatim dug za koji "jamčim svojom imovinom", ili neću morati platiti ništa, jer nemam nikakvu imovinu? Hvala!
  9. Sanjy

    Darovanje

    Molim vas odgovor na sljedeće pitanje. Ukoliko osoba daruje imovinu prije smrti ne poštujući nužne nasljednike, da li se darovanje može osporiti? Zanima me i što bi se dogodilo u slučaju da je otac prije smrti darovao svu imovinu djeci i supruzi, a kasnije se pojavi još jedno dijete koje tek sad podiže zahtjev za utvrđivanje očinstva. Ima li to djete, ukoliko se dokaže očinstvo, ikakva prava na dio več darovane imovine?
  10. Molila bih odgovore na par pitanja vezanih za temu utvrđivanja očinstva u slučaju da dijete nema upisano ime oca u rodni list. 1. Ukoliko je dijete maloljetno, ima li pravo samostalno, bez pristanka majke podnijeti tužbu za dokazivanje očinstva? 2. Ukoliko otac umre, a prije njegove smrti nije pokrenuta tužba za utvrđivanje očinstva, može li dijete pokrenuti dokazivanje očinstva nakon očeve smrti? Ako da, da li ishod ovakve tužbe može utjecati na očevu oporuku i nasljedstvo? Unaprijed zahvaljujem!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija