Jump to content

jozina

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Uh, niste me baš utješili .Možemo li mi utjecati i na jedan od tih faktora da se stvar prije riješi? Znamo na koji način i kojim faktorima on inače rješava probleme, pa se opravdano plašimo. Na što bi mi posebno trebali ukazati na ročištu koje će biti na licu mjesta? Mogu li naše izjave na tom ročištu i na što utjecati?
  2. Specifičnost ovog slučaja je u tome što je ovo borba protiv vjetrenjača: Ova "vjetrenjača" tj.susjed je jako imućan, sklon mutnim poslovima i podmićivanju i policije i svih ostalih kontrola i sad se zainatio da dobije ovo zemljište, ali ne s ciljem prolaska do voćnjaka ( u voćnjaku ionako sve istrune na grani i nitko ne pobere), nego proširivanja svog dvorišta. Prije par godina nas je pitao da mu prodamo tih 5 metara, ali smo rekli da nije na prodaju. Sad s ovim izmišljanjem neke služnosti pokušava na drugi način doći do zemlje. Koliko dugo u praksi može trajati ovakav sudski spor, bojimo se da se sudu ne žuri, a mi smo na rubu živaca.
  3. Ne, ni jednom rječju. Pitali smo prodavateljicu bi li htjela prodati, rekla je da hoće. Tražili smo izvod iz katastra u kojem je bilo vidljivo da je zemlja vlasništvo njenog oca.Napravili smo kupoprodajni ugovor, i po ostavinskoj raspravi njenog oca, gdje je bilo vidljivo da zemlju ostavlja njoj izmirili obaveze prema prodavateljici i platili porez.
  4. Napominjem, da je susjed prvo na sudu bio predložio za svjedoka gospođu koja mu je prodala zemljište gdje sad on ima voćnjak i koja mu je i obećala i ovo tuđe. Gospođa je navodno jako stara, ne znam da li je to razlog, ali nije ju zadržao kao svjedoka, nego je na slijedećem ročištu predložio neke druge svjedoke, a sad kad treba izaći na očevid, dao je opet tri nova imena, ljude koje nikad nismo vidjeli, a trebaju mu posvjedočiti da su skupa s njim stalno prolazili preko tog spornog našeg zemljišta do njegovog voćnjaka.
  5. Izvukli smo iz gruntovnice i sve arhivno, stare vlasničke listove, i nigdje se nikad nije spominjao nikakav teret niti pravo služnosti. Nakon ostavinske rasprave vlasnika, to je naslijedila njegova kćer. Nigdje nije bilo nikakve zabilježbe i zemljište je potpuno čisto. Susjedovi argumenti su, da je njemu osoba koja mu je prodala taj njegov sadašnji voćnjak (to je na jako strmom zemljištu i nitko ga nije htio kupiti), obećala da će mu, ako kupi voćnjak i ova naša parcela pripasti kao prilaz tom voćnjaku. Radi se o dva potpuno različita vlasnika. To je kao da vi kažete nekome - ako kupite moju parcelu, pripast će vam i susjedova. Znači, on je nasjeo na nečije obećanje i bez ikakve osnove pokušava prisvojiti ono što smo mi kupili i pošteno platili. Imamo fotografije gdje se vidi da je prije nego smo mi uopće doselili sve to bilo zapušteno i zaraslo u šumu i šipražje, da ništa od toga nije godinama obrađivano, i da nije bilo ni traga nikakvom voćnjaku, a kamo li uhodanom prilazu tome. Znači nije mogao naslijdeiti nikakvo pravo služnosti, jer se nitko nije tim dijelom koristio godinama. Također sam nije mogao ostvariti to pravo jer nikad nije ni on prolazio niti koristio to kao put. Za sve imamo svjedoke, susjede koji su tu odrasli i znaju kako je sve ranije izgledalo i tko je što koristio tada i sada.
  6. Opravdano sumnjam na susjeda, tj sigurni smo da je on taj, jer je čak i prilikom izvođenja geodeta, kad smo i mi i on bili prisutni javno izjavio da je to sve njegovo, da će on sve posjeći. Imamo svjedoke za to i sva njegova vrijeđanja i prijetnje. Upravo smo u razmišljanju da kupimo neku kameru ili video nadzor, ali ne znam je li i snimak pravovaljani dokaz na sudu. Šta se pred sudom uopće smatra pravim dokazom za ovako nešto?
  7. Stvar je u tome da je ovo igra živaca, gdje mi moramo svaku večerostavljati vani svjetlo i po noći pratiti da nam ne posiječe preostala tri stabla ili napravi nešto drugo. Napominjem da se radi o bogatom čovjeku koji tu ujedno ima i svoje skladišne zgradei prodajen prostore i čuvara koji cijelu noć hoda okolo i za njega obavlja prljave poslove, kao što je sječa tuđeg voća. Zanima me, ako sudac na prvom ročištu nije njemu dodijelio hitno pravo služnosti koje je tražio i ako smo mi vlasnici u gruntovnici i ako imamo i možemo još navesti 10 kompetentnih svjedoka koji tvrde da nikad nije prolazio tom zemljom, smijemo li sad u toku sudskog procesa postaviti ogradu po međi- Naravno, stavili bi zid potpuno u našem, i ne bi njega ničim ugrozili?
  8. Prije dvanaest godina smo kupili usku parcelu cca 5 m širine između našeg i susjedovog dvorišta, i time proširili dvorište. Zasadili smo odmah voće na tome. Zemlja je bila bez ikakvog tereta, platili smo odmah i porez, a nedavno se i upisali u gruntovnici kao vlasnici. Susjed sa kojim međimo iz ljubomore nam konstantno radi štetu na toj zelji, posuši nam travu nekim otrovima, ukrade vaze koj e smo znali staviti. Svaki put smo zvali policiju, oni zapišu i odu, i nikom ništa. On nikad nije tu zemlju koristio, niti prolazio njome. Ove godine smo htjeli ograditi svoju parcelu, ali nam je obustavio radove, i tužio nas da on nad tom zemljom ima pravo služnosti, i slagao da navodno kroz tu zemlju, širinom svih 5 metara prolazi do svog malog voćnjaka (malo većeg od ove dokupljene parcele). Inače do tog voćnjaka dolazi sa svog dvorišta. Spor je na sudu, i čekamo termin izlaska suda na teren gdje će ujedno ispitati naše svjedoke (svjedoče nam svi susjedi koji znaju da nikad nije koristio ovu zemlju). U zadnjih mjesec dana nam je počeo raditi nezamislivu štetu, prati nas kad odemo od kuće i sve razbaca što tu nađe, a prije dva dana smo ostali šokirani jer nam je u noći dok smo spavali isjekao 6 stabala voćaka starih desetak godina,jer ujutro nije bilo ni traga ni stablu ni krošnji. Odrezano do zemlje i nestalo. Opet zvali policiju, oni zapisali i otišli. Smijemo li išta učiniti dok čekamo izlazak na teren, smijemo li ograditi zemljište, jer je geodet označio točne međe?
  9. Evo mene ponovno. Vidim pored moje teme puno zelenih kružića, jesam li to "slučajnim odabirom" dobila barem kakvu utješnu nagradu, jer su sve prilike da ću bez auta ostati. Nastavak na moj problem od proljeća: Angažirali smo odvjetnika i uspjeli samo samo to da se predmet sa suda u Koprivnici prebaci na sud u Zagrebu. Od tada nikakvih pozivi sa suda. U međuvremenu mi je došla policija i uzela prometnu, u kojoj su upisali zabranu otuđenja od strane suda u Koprivnici. A jučer sam dobila poziv da u roku 8 dana donesem u MUP knjižicu i prometnu radi upisa prijenosa prava vlasništva zbog osiguranja u korist vjerovnika. Šta da radim.? Dok sud svoje postupke vodi kako vodi, policija paralelno radi svoje. Koliko se razumijem ako T-Mobile upiše pravo vlasništva, sutra mi može uzeti auto, a dok sud riješi svoje, tko zna koliko će proći. Ima li ikakav način da spriječim taj upis? Puno hvala unaprijed
  10. Problem i je u tome što su nam u plinari odmah rekli da ih imamo pravo tužiti, a što znači da će onda sve to stati dok sud ne donese neku odluku. Prema brzini našeg sudstva , to bi značilo da ćemo se načekati uvođenja plina. A da bi se pohrvali sa plinarom na sudu, moramo angažirati odvjetnika i upustiti se u neizvjesne troškove... Eh što nemam kuma u plinari, to bi izgleda jedino pomoglo
  11. To što smo potpisali nije ništa drugo nego kratka izjava kojom izjavljujemo da dozvoljavamo navedenoj osobi da provede plinske cijevi kroz našu parcelu do svojih objekata. To je ovjereno kod javnog bilježnika. Ništa mu drugo nije dozvoljeno. Plinari smo pisali, kontaktirali sve njihove službe, direktore itd. ali smo uvijek dobili odgovor da su ugovor prekinuli jer mi "nismo riješili imovinsko pravne odnose". Pitam se koji imovinsko-pravni odnos i s kim trebamo riješiti. Sa susjedom nemamo nikakve neriješene odnose, jer s njim nismo ništa ni dogovarali. On je u ovom slučaju treća osoba. Po toj logici, mi bi trebali namiriti troškove svim ostalim susjedima koji su nekad sufinancirali vođenje glavnog voda kroz naselje. Svi ti vodovi su plinarino vlasništvo. Plinari je najjeftinije dići ruke, i uputiti nas da se "glođemo" sa susjedom. Sutra valjda mi trebamo isto slijedećem susjedu stati na put i tražiti da nama vrati dio novaca. Ima li ikakav način stati ovom plinarinom bezobrazluku u kraj? Hvala unaprijed
  12. Imamo problem, molim za savjet i vaša iskustva. Podnio sam zahtjev gradskoj plinari za privremeni priključak na plin za moju obiteljsku kuću. Njihovi djelatnici izašli na teren, sve premjerili i dali nam ponudu i napravili troškovnik. Potpisali smo s plinarom ugovor i platili zaračunati iznos od 12.000 kn. Plinara dolazi priključiti plin. Njihovi djelatnici prvo postavljaju ormarić na kuću, onda krenu s kopanjem i postavljanjem cijevi do glavnog voda. Prije priključenja na glavni vod, dolazi susjed (ja nisam u tom trenutku bio prisutan), i obustavlja radove, s obrazloženjem da prvo moramo njemu refundirati neke novce. Odlazimo u plinaru. Tamo se svi ograđuju i kažu nagodite se sa susjedom ili tužite. Činjenice koje smo tad utvrdili: Prije 5 godina je dotični susjed uvodio plin u dva svoja objekta. Plinara mu je planirala trasu po parceli koja služi kao put, ali nije javno dobro, nego je zajedničko vlasništvo moje i još tri susjeda. Među suvlasnike ne spada dotični susjed, pa nas je prije 5 godina molio da mu potpišemo da dozvoljavamo da plin prođe preko našeg puta do njega. Mi smo naravno potpisali, ali ni on ni plinara nisu tada spominjali nikakve zajedničke vodove, niti refundacije troškova. Sad se ispostavilo da je plinara kod uvođenja plina susjedu provela kablove ogromnog promjera,i njemu naplatila, i to onda zavela kao svoju imovinu. Susjed je prevario plinaru jer im je rekao da je vodio zajednički vod, iako se nas nigdje ne spominje. Sad svi dižu ruke u plinari i ne žele nastaviti radove. Susjed hoće refundaciju novaca, iako nas nije ni pitao kad je vodio plin, niti nam ikad spominjao ikakve zajedničke troškove.. Zašto plinara njemu ne refundira novce od naše uplate, jer su prisvojili vod kao njihov? Zašto su provedene tako široke cijevi,koje puno koštaju, kad su samo tri obiteljske kuće u pitanju? Ima li netko iskustva s ovim problemima. Hvala puno unaprijed
  13. Hvala puno na brzom odgovoru. Pošto se tu radi o jakoj odvjetničkoj kući koja radi za još jači t-mobile,imam li ikakve realne šanse ako sama napišem prigovor, ili moram angažirati odvjetnika, da to stručno odradi? Ako nađem odvjetnika i uvalim se u sve te troškove ni kriva ni dužna,tko na kraju snosi troškove? Sad tek vidim što znači "nanošenje duševne boli", pet dana lupam glavu o tom problemu, moram izostajati s posla zbog jurnjave od banke do autokuće da bi nešto saznala. Može li se u ovakvim slučajevima tražiti odšteta za pretrpljenu brigu i sav stres oko toga, i od koga? Zaključak: Nitko od nas ne zna nad kim vreba kakva ovrha i zbog čijeg duga!
  14. Nalazim se u velikim problemima, koji su došli kao grom iz vedra neba, te Vas molim za savjet. Kupila sam rabljeni osobni automobil početkom 2007. godine, u jednoj auto kući u Zagrebu, gdje živim. Automobil je bio 2003 godište. Autokuća mi je normalno izdala račun i dala na uvid knjižicu vozila na kojoj nije bilo nikakvog tereta. Kod Volksbanke sam digla kredit za kupovinu tog auta i sve mi je regularno odobreno bez ikakvih problema. Od tada tri godine redovno otplaćujem svoj kredit i mirno spavam. Polovicom prosinca 2009, dobila sam poziv od MUPa da donesem knjižicu vozila radi upisa zabrane otuđenja. Zvala sam banku i pitala o čemu se radi, jer mi je knjižica vozila prema ugovoru pohranjena kod njih do otplate kredita. Oni su mi objasnili da je to po nekom novom pravilniku, da se oni, tj, banka upisuju u knjižicu radi osiguranja otplate kredita. Poslala sam im poziv MUPa , jer su mi rekli da će oni to službeno poslati u MUP, i da se ništa ne trebam brinuti, to je samo redovna procedura. Prije 6 dana mi je došao od Fine dopis - prijedlog za ovrhu nad mojim autom, gdje sam ja ovršenik, a T-Mobile korisnik. Nikakva dugovanja nemam kod T-Mobile, te sam mislila da je neka greška. Napisala sam osobno žalbu i predala u Finu, misleći i dalje da je greška. Odmah sam kontaktirala Volsbanku. Ispostavilo se da su slali knjižicu u MUP, i da im je vraćena nazad 13.01., ali nitko nije ni pogledao što je u nju upisano. Na moj zahtjev, ustanovili su da mi je u knjižicu upisana zabrana otuđenja od strane Općinskog suda u Koprivnici. O tome da su me krivo obavijestili da se oni trebaju upisati u knjižicu, i da nisu ni pogledali što je upisano, nikom ništa. Tek jučer mi stiže rješenje od Suda u Koprivnici, iz čeg vidim slijedeće: Bivša vlasnica, meni nepoznata osoba iz Koprivnice, je još 2004 godine imala dugovanje od nekih 20.900 kn kod T-Mobile, i oni su donijeli odluku o ovrsi nad autom, ali to nije upisano u knjižicu vozila. Odmah sam kontaktirala auto-kuću koja mi je prodala auto i utvrdili smo slijedeće: Ista ta osoba nije mogla otplaćivati ni kredit za auto, pa joj je ono oduzeto jer je imalo teret fiducijarnog osiguranja u korist banke, koje pravo je preneseno na Croatiaosiguranje. Autokuća je kupila auto od Croatiaosiguranja, a ja od autokuće. T-Mobile ovaj dug sad prenosi na mene kao slijedećeg vlasnika auta. Ima li to veze i sa kakvom logikom.? Molim Vas za savjet, nemam nikakva iskustva sa sudovima, nikad u životu nisam bila na sudu. Moram li angažirati odvjetnika, trebam li i koga u cijeloj priči tužiti? Ima li tu ikakva osnova da mi stvarno uzmu auto? Upomoć ! Hvala na svakoj informaciji i savjetu
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija