Jump to content

tkosamja123

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ako ugovorom o plodouživanju dam nekoj osobi (koja mi nije u rodu) pravo plodouživanja na nekretnini na neki određeni rok, smatra li se to plodouživanje "stjecanjem" nekretnine pa da je ta osoba dužna platiti neki porez (npr. porez na promet nekretnina)?
  2. Hvala na odgovorima. Pokušat ću sredit tu podjelu. Jedino mislim da nije potrebno poklanjati idealni dio nego dovoljno dati na plodouzivanje ili slično, ako se ne varam... A nego ipak da znam koje su posljedice... Jesam li u slučaju da postanem obaveznik pdv-a i dalje fizička osoba? Plaćat ću i dalje (uz PDV) i porez na dohodak?
  3. Kao fizička osoba vlasnik sam poslovnog prostora kojeg iznajmljujem d..-u. Do kraja godine od najma tog prostora dobit ću više od 85.000 kuna što znači da ću automatski postati obveznik PDV-a. Ako uđem u sustav PDV-a jesam li i dalje fizička osoba ili trebam postati obrt/d.? Ulazak u sustav PDV-a je očito u ovom slučaju veliki financijski udarac jer time gubim pravo na 30% priznatih izdataka koji sam imao kao obveznik poreza na dohodak i u tom slučaju plaćam PDV na puni iznos. Naravno, taj porez plaća d. u najmu kojemu ću izdavati račune sa iskazanim PDV-om, ali svejedno zbog ovog gubitka 30% izdataka i mene to dosta košta. Postoji li način da umanjim taj trošak koji mi je nametnut kao obvezniku PDV-a? Preciznije, mogu li odbiti porez od nekih drugih troškova koje bih imao (automobil i slično). Možete li mi dati neke konkretne ideje na kakve troškove bih mogao to tražiti? Pretpostavljam da oni moraju biti vezani uz taj konkretan posao iznajmljivanja?
×
×
  • Napravi novi...