Jump to content

bobyx

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je bobyx objavio

  1. Kuća je građena 2010. godine i trenutno još nema fasade i nije uređen okoliš, prema tome nije završena. Obzirom da nam u zemljišnim knjigama i dalje stoji oranica, da li nešto trebamo napraviti da se ucrta objekt iako znači nije završen. Uporabne dozvola nam ne treba i vjerojatno je još dugo nećemo tražiti, ali bi ipak trebalo na neki način upisati objekt da ne stoji oranica. Lijepo molim ako netko može objasniti postupak, što sve treba i kuda krenuti.
  2. Kolega je početkom godine zatvorio obrt i eto nažalost nitko ga nije savjetovao što od raznorazne papirologije treba obaviti pa nije odjavio mirovinsko i zdravstveno. Naime, na odjavi obrta stoji da su u svezi toga obaviješteni između ostaloga i mirovinsko i zdravstveno te je mislio da se to radi nekom automatikom. Ali kod nas to naravno ne vrijedi nego treba silna papirologija i obrasci-zahtjevi sa svega i svašta. Uglavnom mirovinsko ga je ipak na kraju odjavilo po nekakvoj postupku, ali sada nastaju komplikacije sa zdravstvenim. Ne znam da li treba napomenuti da je sada nezaposlen, a na burzu se nije prijavio jer su mu bili rekli da nema svrhe se prijavljivati jer zdravstveno ima po nekoj drugoj osnovi. Međutim nedavno je shvatio da sada uopće nema zdravstveno te je tražio objašnjenje od nadležnih i oni ga uvjeravaju da se nije na vrijeme prijavio na zdravstveno nakon odjave obrta i da sada nema pravo na zdravstveno kao nezaposlena osoba jer je propustio rok valjda 30 dana od odjave obrta. Rekli su mu da si mora sam plaćati . Meni to nekako apsurdno zvuči da se nema pravo prijaviti na zdravstveno po toj nekoj drugoj osnovni (kao nezaposlen) u bilo koje vrijeme jer što sad ima veze što se odmah nije prijavio, bar država nije par mjeseci za njega trebala ništa plaćati. Ako sam ga dobro shvatio niti da se sada prijavi na burzu ne može dobiti zdravstveno. Naravno, u ovo vrijeme korone i uopće pada zaposlenosti, nema šanse da se sada zaposli, a kako je sada i velik rizik od korone, a on nema zdravstveno. Može li netko komentirati situaciju, kakve su mu opcije ?
  3. Da li se plaća porez/prirez na iznos dobiven od prodaje dionica i koliko taj porez iznosi ?
  4. Imam situaciju gdje kupujem uslugu američke tvrtke koja je registrirana tvrtka za VAT pod MOSS u Irskoj kao non-EU dobavljač elektronskih usluga i prema tome oni imaju svoj VAT broj: EU372003356. Kažu da su obavezni prema Council Directive 2006/112/EC. Evo što ta tvrtka kaže na svojim web stranicama: http://www.enom.com/kb/kb/kb_1692-what-is-vat.htm Koliko shvaćam , takvu tvrtku treba tretirati kao i druge tvrtke iz EU, ali problem nastaje kod ispunjavanja obrasca PDV-S preko ePorezna jer oni u padajućem izborniku nude samo predznak država članica EU, a ne nude predznak EU , za VAT broj kakav ova tvrtka ima. Kako riješiti ovu situaciju ?
  5. Ako sam dobro vidio, o tome je pisano u Članku 42. pod 6. Znači obaveza postoji. Što ako prijevoda nema, kolika je kazna ?
  6. Proizvod original ima upute na engleskom jeziku. Da li postoji zakonska obaveza da za prodaju tog proizvoda u HR mora biti prijevod na hrvatskom jeziku ? Gdje bi se moglo pronaći više informacija o tome ?
  7. Obrt mi se nalazi u obiteljskoj kući. Zanima me da li ja mogu pravdati R1 račun za energent za grijanje obrta i odbiti taj pdv sa tog računa ?
  8. bobyx

    Kupovina u inozemstvu

    Nisam do sada nikada ništa kupovao u inozemstvu , točnije u EU, na tvrtku pa mi je to nepoznanica. - da li trebam u poreznoj zatražiti/registrirati VAT broj ili ga svaka tvrtka (obrt) ustvari ima i to je OIB ? - kako u inozemstvu zatražiti R1 račun tj. da račun bude na ime tvrtke ? - da li mogu platiti privatnom karticom preko interneta, a tražiti račun na tvrtku ? - Kako se obračunava porez, da li ja plaćam bez poreza ili kako ? - kako preračunavam to onda u kune kada pišem PDV obrazac za primljena dobra iz EU ? Ima li kakav primjer gdje je detaljnije objašnjeno ? I jedno pitanje na drugu temu. Da li se ogrjevni materijal-energent (pelet) može smatrati troškom tvrtke ? Jer ako netko recimo grije ured na struju , struja mu je ionako kao trošak. Nadam se da je onda i pelet u ovom slučaju priznat kao trošak , riječ je samo o drugom energentu ? Zahvaljujem unaprijed na odgovorima.
  9. Naručio bih nešto sa weba iz SAD-a, mala vrijednost nekih 35 USD. Međutim da bi mi to bilo isplativo zanima me što mogu očekivati kada taj artikal dođe do naše carine ? Koliko se plaća carina, da li porez ide na osnovnu vrijednost bez carine ili kako. Ustvari me najviše brine da me ne dopadnu nekakvi skupi špediterski troškovi. Prije više godina sam nešto kupovao od firme Spaun iz Njemačke, nekih 200 EUR je to bilo i znam da su mi naplaćeni nekakvi špediterski troškovi. ne znam kada se to primjenjuje, kada ne.
  10. Zanima me za primanje jedne manje svote (cca 750 kn) iz Srbije, privatna osoba šalje privatnoj osobi. Kao prvo da li se transakcija može obaviti na IBAN (tekući račun) osobe u HR ili ona mora imati devizni račun za takav primitak. I drugo, da li ovaj iznos podliježe nekoj naknadi , porezu ili nešto slično tj. da li netko traži opis takve transakcije ?
  11. Kao prvo imamo situaciju da je ortak koji ima 50 % vlasništva obrta , dobio ovrhu za neplaćene doprinose. On bi sada htio izaći iz obrta da ne dođe do blokade obrta, nego da nekako to drugačije riješi sa poreznom. Kakve su mogućnosti u tom smislu. Nadalje, trebalo bi preseliti obrt sa jedne adrese u ZG na drugu (područje Sesveta). Trenutno obrt ima adresu gdje vlasnik ima prebivalište. Treba sada napraviti preseljenje obrta na tu drugu adresu , u objekt koji još nema kućni broj (novogradnja , useljiva i funkcionalna, ali nije u potpunosti završena pa nema broj). Znači da bi adresa bila BB (bez broja). Prebivalište vlasnika ostaje nepromijenjeno. Koji je postupak, što treba , koliko to sve košta i gdje se to sve ustvari obavlja, na kojoj adresi Ureda za gospodarstvo ? Unaprijed zahvaljujem
  12. Imam dva pitanja pa bih molio stručnjake da mi pojasne: 1.U poreznoj prijavi za 2010. godinu je bio iskazan gubitak. Da li sada taj gubitak treba upisati u prijavi za 2011. godini, kao prijenos ? i za iznos tog gubitka se sada umanjuje dohodak za 2011 ? 2.Od 1.3. PDV ide na 25 %. Što sa ponudama za uplatu koje su izdane prije tog datuma, a imaju rok plaćanja nakon 1.3. i na njima je iskazan PDV 23 % ? Da li treba mijenjati sve te ponude ili se uplata tih ponuda nakon 1.3. može nekako tretirati i kako ?
  13. Obzirom da smo tek sada ustvari dobili na uvid pismenu presudu , evo novih činjenica. Znači kako je navedeno dvije sestre su tražile nužni dio od pokojnog roditelja , a nakon što je dotični oporučno prepisao njihovom bratu (svom sinu) cijelu nekretninu za svog života. Samo eto napomena da je dotični roditelj odmah nakon potpisivanja smješten u duševnu bolnicu od strane svog sina. No što je tu je. Dvije sestre su u proteklih 22 godine promijenile 3 odvjetnika , a u međuvremenu se u postupku promijenilo i 3-4 suca. Sada nakon toliko godina parničenja sud donese odluku da je nastupila zastara jer kako smo shvatili odmah nije zatražen nužni dio nego je u prvom postupku traženo opovrgavanje oporuke. Znači odvjetnik je propustio tražiti nužni dio u zakonskom roku. Ali onda se postavlja jedino važno pitanje u ovom šokantnom trenutku..........sada nakon toliko godina na sudovima gdje su sestre trpjele između ostaloga i nasilništvo svog brata ( a preko kojega je sud uglavnom prelazio i nije upisivao u zapisnik), kako je sud uopće mogao dopustiti zahtjev sestara za nužni dio, ako je sudu trebalo biti jasno da je nastupila nekakva zastara. Također se ovo može pitati i odvjetnike da i oni nisu upozorili stranke da je tu zastara. I onda bi prije tih nekih 18 godina završili priču i ne bi došlo sada do stvaranja ovolikih nepotrebnih troškova svim stranama. Ovo je kao hladni tuš nakon tolikih godina parničenja, gdje je sud očito tratio i svoje i naše vrijeme uza sve ostalo. Također treba napomenuti da su suci u nekoliko navrata na raspravama upozoravali tuženika (brata) da će kad tad trebati dati nužni dio, da bi sada na kraju sudac, koji je prošle godine tražio da platimo sudskog vještaja kako bi procjenio nekretninu, napisao da ne vrednuje niti svjedoke niti dokaze niti išta jer sve to nije važno posto je kao nastupila zastara. Sa odvjetnikom cemo iduci tjedan razmotriti zalbu Zupanijskom sudu, ali bi voljeli komentar strucnih osoba i ovdje radi vise misljenja. Zahvaljujemo na vasem vremenu.
  14. Sokirani odlukom sutkinje u vezi trazenja nuznog dijela, zanima nas komentar strucnjaka sa foruma. Radi se o tome da dvije sestre vec dvadesetak godina traze nuzni dio od kuce u kojoj su zivjele sa bratom i roditeljima. Tijekom 90-tih godina je bilo jedno vrijeme da sud nije pozivao na raspravu cca 4 godine. I onda se to nastavilo a tijekom posljednjih godina je bilo rasprava svakih godinu-dvije- katastrofa. U svih tih godina promijenilo se cca 4-5 sudaca, a trenutna je bila jedna sutklinja koja taj predmet vodi vec par godina. I tijekom jedne rasprave prije godinu-dvije, ona kaze tom bratu i odvjetniku da ce kad tad trebati dati nuzni dio. Prosle godine sutkinja trazi i vjestaka da procjeni kucu. Uglavnom, znaci vode se rasprave odlaze novci za vjestaka, odvjetnike godinama i sad odjednom sutkinja donese presudu da je proces gotov jer je nastupila zastara !?!?!? Potpuno smo sokirani odlukom jer ako je u jednom trenutku i doslo do zastare, to nije bilo zbog stranaka nego je sud taj koji nije pozivao na rocista. Ali kakav je to nacin onda da nakon dopusta vodjenje tog predmeta nakon slijedecih 10-12 godina i sad odjednom ovako. Nasa odvjetnica je najavila zalbu Zupanijskom sudu, ali nas zanima i vas komentar ovdje .
  15. Radi se o iznosu od cca 8000 kn za elektronički uređaj koji je potreban za testiranje aplikacija na njemu. Kao prvo me zanima da li može biti plaćen sa privatnog računa vlasnika obrta , ali bi račun R1 bio na ime obrta. Zanima me nadalje, da li se taj iznos moze odmah odbiti u slijedecem razdoblje PDV-a ili se mora voditi kao dugotrajna imovina ? Ako mora u dugotrajnu imovinu, ima li negdje na internetu nekakva jednostavna uputstva kako se tocno racuna i vodi ta imovina i obračun amortizacije. Molio bih link. Zahvaljujem.
  16. U obrascu Prijave poreza na promet nekretnina treba navesti pod 1.3. "Prodavatelj-otuđuje nekretnine stekao je nekretninu koju otuđuje na temelju" (isprava o stjecanju i treba navesti iznos) Stan je kupljen od osobe koja je imala stan u otkupu i u cijelosti ga otkupila nekoliko dana prije prodaje (potpisan aneks ugovora za otplatu u cjelosti) Sto bi onda tu trebalo upisati ? Jel treba upisati taj aneks i taj iznos sa aneksa, ali opet to nije cjelokupan iznos vrijednosti stana jer cjelokupan iznos vrijednosti je kada se zbroje sve rate otkupa. Zbunjujuce za ovu situaciju pa molim da me savjetujete sto da se upiše ili se moze ostaviti prazno ? Ne znam sto nova obveza za porez, stjecatelja nekretnine, ima veze sa bivšim vlasnikom.
  17. Situacija je ta da sam sagradio kuću na periferiji grada i uskoro ću se tamo i doseliti. E, sad, ima tu jedno staro stablo na samoj međi moje parcele i jednog susjeda. Ta parcela je ustvari nekakav put i nije građevna niti u blizini ima drugih kuća. Uglavnom, stablo ima neke plodove nekakve divlje kruške i to sve pada i po mojem dvorištu, ali mi uopće to stablo smeta jer su grane visoko i prelaze tj. cak dodiruju moju kucu. Bio taj susjed jednom i kaže kako nije bio na toj svojoj parceli vec 15 godina jer ima hrpu parcela u tom mjestu i okolici. I kao nacelno skoro bio pristao da se stablo ruši, ali onda odjednom me zahebe i pocne bacati stosove da kao ogradu koju ja mislim postavi ne smijem je postaviti na međi nego kao pola metra unutar svojeg podrucja. I tako je to stablo ostalo. osim toga ocito se radi o mudrijasu koji diskriminira ljude pa je tako me nazvao pridoslicom i onako indirektno napomenuo da ne ocekujem neke napretke u mojoj ulici do moje kuce jer ce prije nesto napraviti za starosjedioce, a ne za pridoslice. A ja kaj sam platio sve komunalne ove one doprinose, to nikoga ne zanima. Hebiga, ja da se ne svadjam, nisam nista rekao i tako je ostalo. A treba sam mu reci , sto bi bilo kada bi vi doselili u neku zgradu kao pridoslica pa da vam tamo kazu bnesto tipa...vi ste pridoslica pa necete dobiti prikljucak na vodu jer to je rezervirano za nas starosjedioce. Eto, malo se ispucao ovdje, ali ono sto mi je bitno, da li postoji negdje u zakonu da stabla ne smiju biti na nekoj udaljenosti od granice posjeda . Inace, stablo je visoko nekih 12-15 metara.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija