Jump to content

cruellena

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim Vas savjet. Sogorica namjerava otvoriti firmu koja bi poslovala u poslovnom prostoru ciji je vlasnik njezin brat. E sad, poslovna suradnica joj tvrdi da ne moze bratu placati najam ili zakup prostora jer je to sukob interesa(🤔?!?!) i predlaze joj da nju uzme za suvlasnicu firme da bi onda bilo ok. Meni to zvuci suludo i kao pokusaj te suradnice da se na lak nacin ubaci u vlasnistvo firme. Molim Vas odgovor - postoji li ikakva prepreka da sestrina firma placa najam poslovnog prostora bratu? Treba li to biti zakup ili najam? Treba li neki poseban ugovor za to. Zahvaljujem!
  2. Molim Vas pomoc oko toga je li ovakva vrsta punomoci dobro napisana? Treba li nesto dodati ili oduzeti? Je li sve to "stoji" i ina smisla? Poanta je da mi otac da punomoc da mogu donositi sve odluke vezane uz stan i poduzimati sve potrebne radnje bez da on mora prelaziti 600 km da bi dao neki potpis ili predao /preuzeo neki papir vezan uz stan kojem je vlasnik. Zahvaljujem na pomoći!! P U N O M OĆ Ja, ________________________________, rođen ___________ u ___________________, s prebivalištem u ______________________________________________, OIB __________________________, ovim OPUNOMOĆUJEM svoju kćer ________________________________________, s prebivalištem u _________________________________________________, OIB ______________________, da u moje ime i za moj račun poduzima sve pravne poslove i druge potrebne radnje koje se tiču stana kojeg sam vlasnik, zk.ul.br/knjiga pu.br ____________, k.o. __________________ Kčbr._________________________________, a koji se nalazi na adresi _______________________________________________. Opunomoćenik je u ovom postupku ovlašten radi zaštite mojih prava i interesa poduzimati sve potrebne radnje - potpisivati sve potrebne isprave, dokumente, podneske, zahtjeve i pokretati sve potrebne postupke u mojem interesu - zastupati me kod MUP-a, javnog bilježnika, porezne uprave, gradskih tvrtki (Holding, gradska uprava, i ostalih.) - ovlašten je sklapati ugovore (najmu, zakupu), te anekse ugovora, vršiti naplatu i isplatu troškova, prijave i odjave, te me zastupati pred svim nadležnim tijelima, te pravnim i fizičkim osobama za navedeno iznajmljivanje. - a posebno da u moje ime preuzima sve poštanske i pismovne pošiljke pristigle kod Hrvatske pošte d.d. U _____________________, ___________________ godine. Potpis davatelja punomoći ___________________________________
  3. Poštovani, Molim vas pomoć oko pravnog tumačenja. Imam ugovor o doživotnom uzdržavanju s tetkom koja nema direktnih nasljednika (ni djece ni muža). S obzirom da nakon njezine smrti nasljeđujem nekretninu jesam li obavezan za tu nekretninu platiti porez. Naime, nije mi jasno ulazim li u kategoriju onih koji su oslobođeni plaćanja poreza, pa vas molim tumačenje ovog teksta i pojašnjenje ulazim li ja kao nećak u tu kategoriju? Pravo na oslobađanje imate i ako ste nekretninu naslijedili ili dobili na dar i pripadate u jednu od sljedećih kategorija: bračni drug, izvanbračni drug, formalni i neformalni životni partneri, potomci i preci te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s primateljem uzdržavanja te od njega stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ili na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju Pravo na oslobađanje imate i ako ste nekretninu naslijedili ili dobili na dar i pripadate u jednu od sljedećih kategorija: bračni drug, izvanbračni drug, formalni i neformalni životni partneri, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem
  4. Martina, želite li mi o tome dati izjavu za današnji Dnevnik? Upravo radim priču o ovrhama, stoga ako želite molim javite mi se čim prije.
  5. Molim pomoć pri pojašnjavanju nejasnoće. Tražila sam povrat poreza za prošlu godinu u kojoj sam radila na autorski ugovor, a u isto vrijeme sam bila prijavljena na očevoj poreznoj kartici kao uzdržavani član. Nisam znala da je limit uzdržavanog člana 10 800 kn. Ja sam ga naravno prešla za 2700 kn. Moj otac nije tražio povrat poreza jer bi dobio samo 70- ak kuna. Jer osim mene nema nikakvih olakšica. Danas nas je nazvala teta iz porezne i tražila da on preda svoju prijavu jer dok to ne učini ona meni ne može ništa isplatiti. Shvatila sam da će on morati platiti porez da bi ja dobila povrat, ali mi samo nije jasno je li taj iznos isti i može li biti veći od onog koji ja trebam dobiti? Ako je veći postoji li način kako to izbjeći? Hvala na pojašnjenju. Pomagajte dobri ljudi!
  6. Prije pola godine imala sam (prema tvrdnji drugih) automobilsku nesreću u Rijeci (kažu da sam zakačila drugi automobil prilikom parkiranja nakon čega sam otišla). Terete me za bijeg s mjesta nesreće u kojoj je nastala samo materijalna šteta, bez ostavljanja podataka i terete me za izazivanje nesreće. Prva presuda koja je donesena bez da me je itko išta pitao je bila novčana kazna od 1500 za izazivanje nesreće, 2000 za bijeg + troškovi suda. Sve skupa 3800 kn. Uz to uzimanje vozačke na 3 mjeseca. Na to sam poslala svoj prigovor na presudu uz svoju izjavu o nesreći ( ja ne priznajem krivicu, tražim da me oslobode krivnje, uz to nisam nikada kažnjavana, i studentica sam koja radi honorarno i to mi je jedini način da preživim u Zg.)pa su me zvali na ročište. Na ročištu sam potvrdila ono što sam napisala u prigovoru na presudu, sudska zamjenica me pitala još neka dodatna pitanja i to je pridodala mom iskazu. (To je bilo u Zagrebu, a slučaj se vodi u Rijeci) U međuvremenu su mi poslali i policajce na kućnu adresu u Zg koji su mi rekli da se javim sudu u Rijeci. Nakon što sam nazvala sud da pitam što trebaju, nisu imali pojma zašto mi je policija dolazila. Nakon toga su me zvali iz Rijeke da dođem na saslušanje i donesem potvrdu o mjesečnim primanjima ( iako ja to nemam jer sam studentica. Poslala sam im ispriku i molila da saslušanje prebace u Zagreb. Presudili su ponovno bez da me išta pitaju. Kazna ostaje jednaka. Objašnjenje je da sam kontradiktorna svom iskazu ( iako u izjavi s ročišta stoji da ostajem pri svom prvotnom iskazu) i da sam napisala kako sam se mimoilazila, a to nije točno ulica jednosmjerna ( riječ je trebala biti obilazila parkirano vozilo). Na koncu piše da se žalim Visokom prekršajnom sudu u Zg u roku 8 dana. U presudi su i oni pogriješili- Napisali su na početku u uvodnom dijelu da se moje zagrebačko ročište odvijalo 27.SVIBNJA.2009. što je nemoguće jer se nesreća dogodila 28. kolovoza 2009. Ja stvarno nemam novac da ga tako iskeširam, trebala bi barem pola godine još raditi da uštedim da im platim tu kaznu. Što mi savjetujete? Kakve su mi šanse ako se žalim dalje? Je li ova presuda uopće važeća ako u njoj ima pogreški? Može li se novčana kazna mijenjati za društveno koristan rad?! Hvala puno na pomoći! PS. znam da je komplicirano napisano, ali ovo je najjednostavnije što može.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija