Jump to content

ArtzieF

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. @valentina 369, hvala vam puno na svim savjetima! S veseljem javljam da smo se danas uputili u pravnu službu Odjela i NAPOKON razrješili sve dileme! Nakon malo mozganja zakljucili su kako te izjave tj. ugovori moraju izgledati bas ovako kako ste vi naveli u zadnjem odgovoru, i kako diobno ocitovanje tj. iskljucivo vlasnistvo koje su trazili zapravo uopce nije potrebno vec je potrebna sam jasno definirana izjava. Dodali su i kako nije potrebo da svi suvlasnici budu navedeni kao investitori ukoliko u ugovoru jasno bude navedeno kako se ti isti suvlasnici slazu s tim da smo mi iskljucivi investitori i da ce građevinska dozvola i projekt glasiti samo na nas. Eto, gotovo, napokon!!!! Hvala vam jos jednom na trudu, iskreno se nadam kako je ovo zadnji put da moramo traziti savjet i kako vise nece biti problema! Lijep pozdrav
  2. @felixx, moram vas za pocetak ispraviti u nekoliko navoda s obzirom da ste krivo pretpostavili nekoliko bitnih stvari. 1. Ne, mi ne radimo veci objekt od postojeceg. Trenutni objekt velicine 90m2 iz kojeg smo iselili zbog toga sto zdravstveno i staticki vise nije ispravan ni pogodan za život zamjenit cemo IDENTICNIM objektom, u istim gabaritima, ni centimetra vise jer nam vise i ne treba. Dakle, krivo ste pretpostavili, ne radimo veci objekt. Ovdje se radi iskljucivo o zamjeni dotrajale građevine objektom iste velicine, istog izgleda i na istom mjestu, kao sto je i propisano zakonom. 2. Ne, u krivu ste, ne zelimo da taj objekt bude samo nase vlasnistvo jer i nije samo nase vlasnistvo, niti zelimo mijenjati suvlasnicke odnose jer to sada uopce nije potrebno s obzirom da se svi suvlasnici (ukljucujuci i nas) slažu sa ovakvim stanjem. Nama samo nije jasno zbog cega Odjel sada odjednom potrazuje diobno ocitovanje i dokaz o iskljucivom vlasnistvu a prije su trazili samo suglasnosti, koje smo mi i pribavili.
  3. @valentina369, hvala vam puno na vasem vremenu i odgovoru! :-) Sto se tice ugovora, svi se suvlasnici se slažu sa gradnjom tako da nece biti problema sa sklapanjem. Ali, možete li mi malo pojasniti ovaj ugovor? "ugovor čiji je cilj zajedničko građenje", taj dio mi nije jasan. Što podrazumjeva taj pojam 'zajedničko građenje'? Naime, mi sami financiramo gradnju i zato želimo da na projektu jedino mi glasimo kao investitori, drugi suvlasnici misu investitori i želimo da je to jasno i zabilježeno. Bitno nam je da se jedini vodimo kao investitori kako poslije ne bi naišli na neke probleme. (Nikad ne reci nikad, opekli smo se puno puta u životu pa sad igramo na sigurno.) Kako zapravo treba glasiti taj ugovor, i da li ga je moguće sastaviti na nacin da se u njemu jasno vidi kako se svi suvlasnici slažu sa zamjenskom gradnjom a investitori gradnje smo mi, dakle bez spominjanja "zajedničke gradnje" jer ovdje i nije slucaj o zajedničkoj gradnji? I zadnje, da li je ova informacija o ugovoru negdje zapisana crno na bijelo, u nekom Zakonu ili propisu? S obzirom da uskoro moramo opet razgovarati sa Odjelom i reci im kako ovo što traže od nas nema osnove, voljeli bismo im to nekako i "dokazati". Još jednom, hvala, hvala, HVAAAAALAAA!!
  4. Poštovani, trebamo jedan mali savjet tj. potvrdu vlastitih saznanja. Trentuno smo u procesu dobivanja dozvole za zamjenu dotrajalog objekta. Radi se o objektu na parceli sa tri suvlasnika, od svih suvlasnika dobili smo suglasnost za izvođenje radova. Napominjem kako ti suvlasnici ne žive u doticnom objektu. Divan Odjel za graditeljstvo koji nas godinama muci sa zanimljivim zahtjevima dostavio nam je zakljucak u kojem trazi (citiram): "ovjerenu suglasnost svih suvlasnika predmetne parcele za traženi zahvat, odnosno diobno ocitovanje svih suvlasnika iz kojeg je vidljivo da je podnositeljica zahtjeva iskljucivo vlasnica objekta sa pripadajucim zemljistem. Ukoliko trazeno ocitovanje ne bude dostavljeno, zahtjev za izgradnju zamjenskog objekta treba biti podnesen od svih suvlasnika predmetne cestice". Otkad je za izvođenje građevinskih radova na objektu sa vise suvlasnika potrebno dokazivanje iskljucivog vlasnistva???? Ovdje je rijec o tipicnom slucaju objekta sa vise suvlasnika, svi suvlasnici se slažu sa izvođenjem radova i dali su svoju suglasnost koja Odjelu za graditeljstvo, iz nekog samo njima znanog razloga, nije dovoljna. Clanak 41. Zakona o vlasnistvu kaže kako je za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja (naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja...) potrebna je suglasnost svih suvlasnika. Nigdje se u Zakonu ne spominje kako je potrebno biti ISKLJUCIVI VLASNIK objekta da bi se na njemu mogli vrsiti radovi, ili kako bi se on moga rusiti i zamjeniti novim. Na taj isti Zakon se poziva Odjel. Napominjem kako je Ministarstvo za prostorno uređenje i izgradnju Grada vec ponistilo jedno rješenje spomenutog Odjela, "okrivilo" ih za odugovlacenje i nezakonito postupanje, propisalo im jasno upute kako postupiti u ovom slucaju a Odjel je, eto, malo polupao lončiće i dosjetio se još jednog tzv. problema s kojim odugovlace ovaj postupak. Hvala unaprijed na odgovoru!
  5. Poštovani, imamo specifičan problem, navodno jedinstven, pa vas molim za bilo kakav savjet koji bi nam mogao barem malo pomoći. Na parceli veličine 420 m2 1945. godine uz valjanu građevinsku dozvolu izgrađena su dva objekta, jedan stambeni od 90m2 i drugi kao mala pomoćna zgrada od 30m2. 2000. godine dotični su srušili tu pomoćnu zgradu i napravili bez dozvole novi objekt od cca 170m2, inspekcija je donjela rješenje o uklanjanju objekta ali rješenje još nije provedeno. Parcelacija zemljišta nije moguća zbog male kvadrature, pa smo prisiljeni na "suradnju". Naš legalni stambeni objekt sa valjanom građevinskom dozvolom je dotrajao, zapušten i ne zadovoljava osnovne uvjete za stanovanje i uporabu pa smo iz njega morali iseliti. Naša želja je rekonstrukcija objekta u postojećim gabaritima bez ikakve nadogradnje, ili gradnja zamjenskog objekta također u postojećim gabaritima. Kada smo se na općini pokušali raspitati za naše mogućnosti, grube smo odbijeni sa jednom jedinom rečenicom: "Na ovoj parceli nalazi se ilegalan objekt, zbog toga je cijela čestica ilegalna i nikakvi zahvati na parceli nisu dozvoljeni." Da li je to istinita informacija? Da li nas uistinu toliko ograničava ovaj ilegalno izgrađeni objekt (napominjem da ga nismo mi izgradili ) i kako je moguće da mi koji imamo valjanu građevinsku dozvolu i legalan stambeni objekt ne možemo ništa poduzeti da si osiguramo normalne životne uvjete??????
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija