Jump to content

xman73

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim ako netko ima primjer ugovora o pravu građenja kuće na tuđem terenu da ga ovdje napiše ili pošalje na bmedic73@eml.cc Hvala na pomoći.
  2. Izgleda da nisam bio dovoljno jasan. Nisu dvojica kupovali zemlju, nego jedan čovjek. Nagovorio je naivnog prodavatelja da prenesu cijelu površinu u suvlasništvo, a zatim da isto razvrgnu i da svakom pripadne 1/2. Znam da je to napravljeno radi neplaćanja poreza. Zanima me mogu li na ovaj način zemlju zamijeniti braća ili srodnici koji nisu članovi uže obitelji, a da ne plate porez (legalno).
  3. Ne znam točno kojim redom je sve napravljeno, ali znam da se radilo o kupoprodaji zemljišta i to je napravljeno zbog neplaćanja poreza. Pitanje je da li je to utaja poreza ili zaobilazan, ali legalan način izbjegavanja plaćanja poreza.
  4. Poznat mi je slučaj da je nekretnina parcelirana i prenijeta u suvlasništvo, a odmah po prodaji 1/2 razvrgnuto je suvlasništvo u svrhu neplaćanja poreza. Da li je sve to legalno provedeno ili je to izvedivo samo nekima?
  5. Meni su odgovorili da navedeni propis vrijedi za poštansku ispostavu, a da je moja pošiljka stigla na robnu ispostavu carinske ispostave Zračna luka Zagreb za koju isti ne vrijedi.
  6. Da pojasnim, auto mi je proizveden 2002, prva registracija je bila 2005. Njemu je vrijednost počela padati od 2005 kad je kupljen i prvi put registriran. Da li to osiguranja uzimaju u obzir. Hvala na savjetu.
  7. UPU je u izradi već 9 godina, a kad će biti gotov nitko ne zna. Očevo zemljište je u neizgrađenom dijelu naselja iako je okruženo kućama. Parcelacija bi bila samo jedna, jedno darovanje i jedna zamjena, zašto bi bilo potrebno toliko čekati i uz takve troškove? Jedino što me buni je da li ja imam pravo darovati tetki nekretninu uz oslobođenje od plaćanja poreza. I još pojašnjenje da ovo kombiniram jer je ovdje cijena 250 eura/m pa bi za jedan porez bilo potrebno dati moju godišnju plaću.
  8. Molim za razjašnjenje o mogućnosti oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretninama za slijedeću situaciju. Oženjen sam i očekujemo bebu za 2 mjeseca. Nemamo nikakve nekretnine u vlasništvu i živimo sa tetkom u njezinom stanu na koji nismo prijavljeni ni mi ni ona (kupljen je nedavno). Imamo namjeru graditi kuću, ali na terenu koji mi otac ima namjeru darovati za sada gradnja nije dozvoljena (UPU je u izradi). Tetka također ima zemljište gdje je gradnja dozvoljena ali je teren preuzak (15x40). Da li je moguće napraviti ovako: otac mi daruje teren 600 m2, ja ga mijenjam sa tetkom pošto sa njom živim u gospodarskoj zajednici (da li trebamo prijaviti boravište na stan da bi to bilo papirnato pokriveno)? U tom slučaju ja ne plaćam porez jer mi ga daruje otac, a tetka također jer živimo skupa. Zatim mijenjam pola terena 300m2 sa susjednom parcelom da bi se dobio pravilniji oblik i bolja iskoristivost terena. Da li u tom slučaju zamjene plaćam porez jer sam prije dobio parcelu u vlasništvo, tako da mi to sad nije prva nekretnina, ali je prva nekretnina kojom rješavam svoje stambeno pitanje s obzirom da je na njoj dozvoljena gradnja. Hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija