Jump to content

Tweens

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Shvaćam da policija ima pravo sumnjičiti... No, zar će nakon svakog kaznenog djela na svom području dolaziti k tom mladiću koji nije nikada ništa kriminalnog napravio. Znači li to da kad te jednom netko lažno optuži, da će policija, nebitno što nije potvrdila optužbe, nastavljati maltretirati... I, nije li policija osobi pozvanoj kao osumnjičeni po dovršenju svojih radnji koje nisu potvrdile sumnje, trebala reči barem "oprostite"?
  2. Ljubazno molim malu pomoć. Problem je slijedeći: Svojevremeno je provaljeno u kuću lokalnog poduzetnika. On kao osumnjićenog prijavljuje policiji mladića koji, pouzdano znam, nema s time nikakve veze. Policija ga poziva na informativni razgovor i on se odaziva. Nakon toga nemamo nikakvih saznanja o cijelom slučaju. Prolazi nekoliko mjeseci i događa se provala u nekakvu vikendicu. Policija ponovo dolazi k navedenom dečku i sumnjići ga za privalu. Što učiniti da se spriječi maltretiranje mladića sve zbog neosnovane sumnje s početka priče? Kome da se obrati za zaštitu?
  3. Može jedno javno pitanje policiji, državnom odvjetništvu i sl. službama, ali i znalcima. Naime, potpuni sam laik. Primjer: maloljetni sin očevim pištoljem propuca glavu rođenom bratu. Ranjenik preživi (uz posljedice, naravno), a otac premlati sina revolveraša. Je li moguće da protiv oca ne bude pokrenut nikakav postupak, odnosno da se slučaj zataška? jer, gospon tata je bio rezervni milicajac, potom milicijski, pa policijski doušnik... Tu i tamo premlati ženu i- opet ništa. Zaštićen bolje od medvjeda. Koliki su rokovi zastare za opisani slučaj i tko je odgovoran ako je stvarno bilo zataškavanja?
  4. Nekoliko poznanika pita me za savjet. Problem je slijedeći: Pred 8 mjeseci ženu je ugrizao pas. Nakon pružene prve pomoći kod obiteljskog liječnika, rana je kirurški obrađena u lokalnoj bolnici, a epidemiološki u nadležnom Zavodu za javno zdravstvo. Osnovom prijave liječnika proveden je postupak u kojem je policija prikupila informacije, a nadležni prekršajni sud odgovarajući postupak. Odluka suda oštećenoj i susjedima-svjedocima nije poznata. Oštećenoj se minulog tjedna obraćaju susjedi koji su joj prvi priskočili u pomoć i pitaju je kakav postupak pokreće jer su oni dobili poziv na informativni razgovor u policiju U SUBOTU, 21. kolovoza, NAVEČER U 19 i 2O SATI uz prijetnju privođenjem, a u svojstvu svjedoka u predmetu "ugriz psa"! U subotu oko 17 sati na dvorišrte jednog od svjedoka dolazi vlasnik psa koji izjavljuje da je bio u policiji i OBAVJEŠTAVA IH DA NIKAMO NE TREBAJU IĆI JER DA ĆE POLICAJKA (!) DOĆI K NJIMA. Nitko iz policije nije došao do pozvanih tog i narednog dana (nedjelja). Molim stručnu pomoć i mišljenje: Je li normalno da policija poziva građane u svojstvu svjedoka na informativni razgovor u subotu navečer u 20 sati? Je li normalno da pozvanima osumičenik dojavljuje kako ne trebaju ići u nadležnu policijsku upravu svega nekoliko sati prije determiniranog termina, odnosno da ga policija ovlasti/zaduži za isto? Unaprijed hvala na mišljenjima i pomoći.
  5. Hvala na brzim i preciznim odgovorima. Nadam se da će to pomoći baki u ostvarivanju njenih prava. Naime, od samog incidenta, vlasnik psa ne da ju nije posjetio, da ju nije nazvao, nego upravo nju okrivljuje da je sama kriva što je ulazila u njegovo dvorište, te što je išla liječniku jer bi to ionako samo zaraslo, prijeteći joj da će platiti sve troškove i veterinara i liječnika...(!?) Povreda je veličine koja je zahtijevala tri šava. Danas su skinuti konci. Pas je stavljen pod veterinarski nadzor, a i policija je razgovarala s oštećenom i osobama koje su joj pružile pomoć. Pitanje je daljnjeg postupanja sa psom. Pas je križanac raznih pasmina srednej veličine, agresivan očito iz razloga maltretiranja jer mu je vlasnik teški alkoholičar, pa ga možebitno maltretira. Vjerojatno je moguće pribaviti izjave očevidava ranijih napada istog psa. Samom napadu osim vlasnika i oštećene nije bilo svjedoka. Prvi svjedoci su ljudi koji su joj pružili pomoć na povratku kuči, koji su zvali njenog sina u Zagreb i organizirali prijevoz do liječnika.
  6. Žena stara 72 godine dolazi k daljnjem susjedu radi pitanja povrata njegovog duga. Nalazi zaključana vrata sa zvoncem koja vode u dio dvorišta sa ulazom u kuću. No, kolni ulaz u dvorište bez vrata slobodan je za prolaz, a u dvorištu vidi vlasnika. Do njega je slobodan prolaz cca 20 metara. Na ulazu u dvorište nema oznake da se tu nalazi oštar ili opasan pas. nema nikakve obavijesti o istom. Žena prilazi vlasniku, pozdravlja ga i započinju razgovor. On drži u rukama nekoliko komada iscjepanog drva za loženje. U tom trenutku, iznenada, bez laveža, na ženu skače pas, ruši je na tlo i počinje ujedati. Žena zapomaže, a vlasnik psa stoji i smije se. Tek kada vidi da je stvar postala ozbilnom, povikom otjera psa. Kaže da je to "podmukla lisica" i da to nije prvi put da je nekoga ugrizao. Spominje jednog nedavno preminulog susjeda. Staricu, bez da joj je pružio pomoć, upućuje da preko susjednog dvorišta izađe na cestu. Obzirom na veličinu rane, staricu odvoze liječniku primarne zdravstvene zaštite koji primarno obrađuje ranu, daje Ana-Te cjepivo i upućuje je na kirurški odjel mjesno nadležne opće bolnice gdje je rana kirurški obrađena i razderotina zašivena. Osnovom prijave antirabičnoj stanici nadležnog Zavoda za javno zdravstvo, veterinarska stanica poduzima svoje postupke, a po prijavi sina povrijeđene otpočinje postupanje policije. Molim savjet glede daljnjeg postupanja obzirom na činjenice: - Na ulazu u dvorište nije postavljena oznaka upozorenja o oštrom ili opasnom psu; - Vlasnik psa vidjevši da susjeda ulazi u područje dostupno psu, a očito ne zna za njegovo postojanje, ničim je ne upozorava na opasnost; - Vlasnik psa ne reagira odmah i ne sprečava napad i nanošenje ozljeda; - Vlasnik psa ne pruža pomoć povrijeđenoj osobi; - Vlasnik psa izjavljuje kako to nije prvi put da pas nekoga ugrize, a to nije prijavio nadležnoj inspekciji; Ljubazno molim odgovor o prekršajnoj ili kaznenoj odgovornosti vlasnika psa, nužnim postupcima veterinarske inspekcije, policije i sl., tko snosi troškove liječenja i postoje li elementi za eventualnu naknadu štete. Unaprijed hvala na odgovoru i savjetima.
  7. Ljubazno molim malu pomoć. Obratio mi se za pomoć (mada nisam pravnik) jedan stari bračni par (djedica 79 g. nepokretan, baka 71 g, žive od 900 kuna njene poljoprivredne mirovine i njegovog doplatka za pomoć i njegu)kojima je susjed posjekao nekakva stabla i odvezao ih. Ostavio samo granje. Oni ga nisu vidjeli, ali im drugi susjedi ukazaše na počinitelja. Što da rade? Kako da se zaštite od otimačine? Kome da se obrate? Policiji? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima, savjetima i pomoći.
  8. Srtari ljudi, on 77 godina, nepokretan, ona 70 godina, bolesna, žive od 900,00 kn poljoprivredne mirovine, imaju zemlju koju ne mogu obrađivati i dobre susjede koji su preorali međe i ušli u njihov posjed više metara u širinu, gotovo na svim parcelama. Čestice su upisane u gruntovnicu s navodom koliki dio pripada koejm posjedniku, no nisu činjenično ucrtane u katastru. Što im je činiti jer nemaju novaca za odvjetnike, sređivanje papira i sl. budući su se stoljećima poštivale stare međe? Neki im predlažu da unište dio zasijani usjeva na svojoj parceli, drugi da pokrenu sudsku tužbu... Obratili su se za pomoć meni iako nisam pravne struke, pa sam slobodan zamoliti pomoć znalce. Hvala unaprijed.
  9. Lajavice, hvala. Nisam na nikoga ljut, nego me smeta kako se neki bahate varajući državu, dok mi drugi to plaćamo. Ipak hvala.
  10. Kamo li sreće da se kontrolira što pišemo ovdje i da netko nešto poduzme. No, nije tako. U ovom konkretnom slučaju (nisam ja taj koji je to učinio, ali znam tko jeste i znam da ga je žena prijavila (jer ju je tukao), no ništa se nije dogodilo ni njemu ni stotinama drugih koji se voze na račun privatnih firmi i muljaju s porezima. Naravno da ih to dodatno košta jer i poreznici su krvavi ispod kože... Dakle, ako već ovo netko od nadležnih čita, znači i da poznaje propise, pa neka mi odgovori što je sve sjahano i koji su paragrafi prekršeni. Hvala.
  11. Pa, dogovorili smo jednu cijenu koja je, naravno, bila prenapuhana. Razliku izmešu realne i dogovorene cijene podijelili smo na pet dijelova, a meni je on isplatio u gotovom tri dijela... Kao što vidite, slučaj je to iz stvarnog života i primjer pranja novca, točnije izvlaćenja novca iz poduzeća u vlasništvu. Kako nisam pravnik, interesira me gdje je sve prekršen zakon. Mislim da je prvo kršenje fiktivno iznajmljivanje vlastitog stana vlastitoj tvrtci kao uredskog prostora čime se iz dobiti poduzeća izvlači iznos fiktivne najamnine koji je defacto dodatni dohodak vlasnika koji bi na istog trebao platiti porez na dohodak, odnosno da je ostao u tvrtci - porez na dobit. Sve režije plaćaju se za tzv. uredski prostor iako je u naravi riječ o stanu, što je dakle novi prihod vlasnika na koji je trebaloplatiti porez na dohodak. Kupovina namještaja i adaptacija stana također su prekršaji u tom smislu... KOji su točno zakoni prekršeni i kakve sankcije su moguće u ovakvom slučaju?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija