Jump to content

Baltazar76

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Baltazar76 objavio

  1. Radi se o ovogodišnjem GO, za 2015. godinu. O potrebama poslodavca? Ja sam svoju namjeru najavio više od dva mjeseca unaprijed, predložio mjere i načine da se izbjegne "raspad sustava", ponudio adekvatnu zamjenu, ali ništa nije niti razmotreno, a kamoli usvojeno. U proteklih nekoliko godina poslodavac nije učinio ništa čime bi me moralno i etički obavezao da razmislim o njegovim potrebama, štoviše, upravo suprotno.
  2. Otac sam troje malodobne djece - 2, 3 i 12 godina. Zaposlenik sam jedne srednje škole (vannastavno osoblje). Od 1.5.2015. moram ići na roditeljski (porodiljni) dopust jer supruga ide u inozemstvo na stručno usavršavanje na najmanje 6 mjeseci. Imam 30 dana godišnjeg odmora i nisam ga još koristio. Da li je poslodavac ( u liku ravnatelja) dužan dati kompletan godišnji prije početka korištenja porodiljnog dopusta? Napominjem da se neću vraćati na posao prije 30.6.2016 i neću ga nikako moći iskoristiti u tekućoj godini, kao ni u prvoj plovici 2016. jer imam pravo na preko dvije godine porodiljnog dopusta (nešto sam već koristio). Naime, poslodavcu (ravnatelju) predstavlja problem što za mene ne može dobiti zamjenu dok sam na godišnjem, te najavljuje da će mi odbiti potpisati godišnji odmor, jer time preuzima odgovornost što će doći do "raspada sustava"! Naime, administrator sam nekoliko baza podataka, te održavam računalni sustav. Ako imam pravo na godišnji, a on ga odbije potpisati, koji su koraci da ga na to prisilim? Moram li se obratiti inspekciji rada ili nekoj drugoj službi?
  3. Kad kažete "bilo bi korisno", da li to znači da ja mogu i sam dati taj zahtjev, bez odvjetnika? Ima li onda kakvih davanja prema sudu, da li se plaća postupak? Također, ako dobijem parnicu (uz odvjetnika), da li mogu tražiti naknadu troškova od bivše supruge? Da li primanja moje sadašnje supruge imaju veze prilikom određivanja novog iznosa alimentacije?
  4. 1500 kn(700 + 800) je opet manje nego što piše ovdje (skinuto sa ovog foruma): Objavljeni minimalni iznosi (NN 35/14) potrebni za mjesečno uzdržavanje djeteta koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom, od 1.4.2014. iznose: – za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće 937,55 kn, – za dijete od 7 do 12g godina 20% prosječne plaće 1.103,00 kn, – za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće 1.213,30 kn. Dakle, sud može odrediti i manji iznos, barem prema ovoj vašoj presudi...
  5. Da li mi za taj postupak treba odvjetnik, i koliko mu treba platiti? Kome predajem zahtjev za smanjenjem? Da li se postupak plaća?
  6. Prije sedam godina razveo sam se (u miru), tada trogodišnji sin je ostao sa majkom. Od tada uredno plaćam iznos alimentacije (1000 kn) koji sam dogovorio sa majkom. Sada sam ponovo oženjen i imam još dva sina (2 i 1 godinu). Majka traži povećanje alimentacije prema zakonu, dakle na 1103 kn. S obzirom da je moja plaća oko 3700 kn, i da imam još dvoje djece koje uzdržavam, dali sam dužan plaćati taj iznos, jer mi i ovih 1000 kn predstavlja ogroman problem (nažalost). Štoviše, razmišljao sam da tražim smanjenje, tako da mi je ovo sada veliki udarac, a ne bih želio pokvariti prilično skladne odnose sa bivšom suprugom...
  7. u rujnu 2008. godine ukraden mi je skuter star godinu i pol. Krađu sam uredno prijavio. Nekon malo manje od godinu dana pronađena je mašina mog skutera na drugom, isto tako ukradenom skuteru. Pozvan sam u policiju i identificirao sam ostatke mog skutera koji su se nalazili u garaži kod maloljetnika koji je ukrao skuter. Maloljetnik je priznao krađu i imam njegove podatke. Koga moram tužiti za naknadu štete i kada mogu predati tužbu, tj. moram li čekati okončanje postupka koji se vodi protiv maloljetnka. Mogu li se nagoditi izvansudski i kako to onda ovjeriti?
  8. Ja i supruga odlučili smo se rastaviti. U stambenom smo kreditu. Dogovorili smo da stan zadržavam ja i da ću joj otplatiti polovicu svih uplata koje smo zajednički uplatili. Zanima me dali imam pravo tražiti da joj taj povrat vraćam u ratama - istim tempom kojim je uplaćivano, ili moram vratiti u komadu? S obzirom da je se sporazumno rastajemo, od kada teče moja obaveza isplate tog njenog potraživanja i tko o tome odlučuje?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija