Jump to content

bizaa

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je bizaa objavio

  1. Zna li netko rijesenje ovog problema? Unaprijed zahvaljujem! Između Hrvatske i Turske ustanovljen je redoviti zračni promet na relaciji Zagreb – Istambul. Nažalost, na letu prijevoznika „CRO Airlines“ sa sjedištem u Zagrebu 1.1. 2009. na relaciji Zagreb-Istambul, došlo je do zatajenja rada motora i tragičnog pada zrakoplova sa smrtnim posljedicama za cjelokupnu posadu i putnike u zrakoplovu. Nasljednici putnika A. B.i C.D., oba iz Zagreba, žele podići tužbu na naknadu štete protiv prijevoznika. Putnik A.B. imao je putnu kartu za relaciju Zagreb-Istambul-Zagreb, dok se putnik C.D. prevozio temeljem putne karte za relaciju Istambul-Zagreb-Istambul. Oba se postupka vode pred sudom RH i uz primjenu materijalnog prava RH. 1. koje se odredbe materijalnog prava primjenjuju na ugovor A.B. i C.D. i zašto? 2. koja prava temeljem tog/tih izvora imaju stradali putnici, tj. njihovi nasljednici i u kojem roku?
  2. Zna li netko rijesenje ovog problema? Unaprijed zahvaljujem! Između Hrvatske i Turske ustanovljen je redoviti zračni promet na relaciji Zagreb – Istambul. Nažalost, na letu prijevoznika „CRO Airlines“ sa sjedištem u Zagrebu 1.1. 2009. na relaciji Zagreb-Istambul, došlo je do zatajenja rada motora i tragičnog pada zrakoplova sa smrtnim posljedicama za cjelokupnu posadu i putnike u zrakoplovu. Nasljednici putnika A. B.i C.D., oba iz Zagreba, žele podići tužbu na naknadu štete protiv prijevoznika. Putnik A.B. imao je putnu kartu za relaciju Zagreb-Istambul-Zagreb, dok se putnik C.D. prevozio temeljem putne karte za relaciju Istambul-Zagreb-Istambul. Oba se postupka vode pred sudom RH i uz primjenu materijalnog prava RH. 1. koje se odredbe materijalnog prava primjenjuju na ugovor A.B. i C.D. i zašto? 2. koja prava temeljem tog/tih izvora imaju stradali putnici, tj. njihovi nasljednici i u kojem roku? Uputa za postavljanje i rješavanje problemskog zadatka: 1. Utvrdite vrstu pravnog odnosa iz kojeg proizlazi pravo na naknadu štete, te vrstu i opseg štete. 2. Utvrdite koji izvor prava (međunarodni ugovor) uređuje pojedini slučaj iz zadatka. Tekstove međunarodnih ugovora potrebnih za rješavanje zadatka potražite (na hrvatskom jeziku) u službenim glasilima (poslužite se ING-Registrom propisa RH dostupnim u biblioteci na TMT 3), ili na engleskom na Internetu. a. Utvrdite područje primjene propisa za kojeg smatrate da se treba primijeniti na pojedini slučaj iz zadatka. 3. Liste ratifikacija pojedinih međunarodnih ugovora pod 2., iz kojih su vidljive države stranke pojedinih ugovora nalaze se na: http://www.icao.int/cgi/airlaw.pl . 4. Proučite i objasnite rješenja propisa (za čiju ste se primjenu odlučili pod 2.) o odgovornosti zračnog prijevoznika za štete koje treba naknaditi (što ste zaključili pod 1.).
  3. Zna li netko rijesenje ovog problema? Unaprijed zahvaljujem! Između Hrvatske i Turske ustanovljen je redoviti zračni promet na relaciji Zagreb – Istambul. Nažalost, na letu prijevoznika „CRO Airlines“ sa sjedištem u Zagrebu 1.1. 2009. na relaciji Zagreb-Istambul, došlo je do zatajenja rada motora i tragičnog pada zrakoplova sa smrtnim posljedicama za cjelokupnu posadu i putnike u zrakoplovu. Nasljednici putnika A. B.i C.D., oba iz Zagreba, žele podići tužbu na naknadu štete protiv prijevoznika. Putnik A.B. imao je putnu kartu za relaciju Zagreb-Istambul-Zagreb, dok se putnik C.D. prevozio temeljem putne karte za relaciju Istambul-Zagreb-Istambul. Oba se postupka vode pred sudom RH i uz primjenu materijalnog prava RH. 1. koje se odredbe materijalnog prava primjenjuju na ugovor A.B. i C.D. i zašto? 2. koja prava temeljem tog/tih izvora imaju stradali putnici, tj. njihovi nasljednici i u kojem roku? Uputa za postavljanje i rješavanje problemskog zadatka: 1. Utvrdite vrstu pravnog odnosa iz kojeg proizlazi pravo na naknadu štete, te vrstu i opseg štete. 2. Utvrdite koji izvor prava (međunarodni ugovor) uređuje pojedini slučaj iz zadatka. Tekstove međunarodnih ugovora potrebnih za rješavanje zadatka potražite (na hrvatskom jeziku) u službenim glasilima (poslužite se ING-Registrom propisa RH dostupnim u biblioteci na TMT 3), ili na engleskom na Internetu. a. Utvrdite područje primjene propisa za kojeg smatrate da se treba primijeniti na pojedini slučaj iz zadatka. 3. Liste ratifikacija pojedinih međunarodnih ugovora pod 2., iz kojih su vidljive države stranke pojedinih ugovora nalaze se na: http://www.icao.int/cgi/airlaw.pl . 4. Proučite i objasnite rješenja propisa (za čiju ste se primjenu odlučili pod 2.) o odgovornosti zračnog prijevoznika za štete koje treba naknaditi (što ste zaključili pod 1.).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija