Jump to content

elena2

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je elena2 objavio

  1. Au...ova teza da je "moral društveno promjenjiva kategorija" čini mi se strašnom !!! Ne slažem se sa Ivanom. Moral NIJE društveno promijenjiva kategorija koju pojedinac može krojiti prema vlastitim potrebama. Tu nema relativiziranja. Pa kako se moglo roditi troje djece u braku u kojem nije bilo ljubavi. Mislim da je ljubavi bilo, ali se onda u bračnu svakodnevnicu (brak je trajao 14 godina) umiješala treća osoba. Novo je privlačno, puno izazova. Probudile su se uspavane strasti. Taj “mehanizam”po kojem nastaje zaljubljenost ( bolje rečeno PRIVID ljubavi i neizmjerne sreće) psiholozi dobro poznaju. Taj privid traje neko vrijeme poslije čega nam se otvore oči. Loše je donositi velike životne odluke na temelju tog PRIVIDA. Anđele, zaljubljenost u drugu osobu još ne znači da u braku nema više ljubavi. Ponekad mi se čini da dio muškaraca ljubav izjednačuje sa tim prividom. Pa kad prođe privid –(čitaj zaljubljenost, strast) – za njih prođe i ljubav. A onda kažu da su se unatoč troje djece povukli iz braka iz ( gle čuda) "MORALNIH"(!!!!) razloga - jer svoju suprugu više ne vole ( u prijevodu –nema više strasti). I kako će to nadoknaditi....e pa novcem...plaćat će alimentaciju, kupovat će djeci sve što god požele....kad budu imali slobodnog vremena....provodit će ga s djecom. Da dragi Anđele, ali Vaša djeca trebaju Vas 24 sata dnevno. I kad su bolesna i kad su zdrava i kad su tužna i kad su sretna. Uvijek. Vaša odgovornost za njih je POTPUNO jednaka onoj koju za njih ima Vaša supruga. U svim drugim slučajevima nema traga moralu, odgovornosti, pouzdanosti, zreloj i postojanoj ljubavi…sve što ovdje postoji jest sebičnost jedne osobe koja u ime tog “morala”-čitaj trenutne strasti, ruši sve pred sobom !! Ovime Vas nisam htjela povrijediti. Samo potaknuti na dublje razmišljanje i sagledavanje vlastite situacije do koje ste se doveli ovom avanturom. Da Vam je savjest poslije svega mirna, ne biste bili ovdje. To je dobar znak I mislim da ćete oz ovog izaći kao bolja osoba. Ne donosite velike odluke. Prepustite ih vremenu. S vremennom ćete spoznati kakva je osoba Vaša ljubavnica. Promatrajte njezine postupke – izliječit će Vas od ovog stanja. Sve, pa i nju vidjet ćete jasno. Osjećaji će se povući sami od sebe. Vjerujem da u Vašem braku još ima ljubavi i osjećaja koji su sada potpuno potisnuti. A ljubav, i sami znate, nije nešto što dođe i prođe dok mi pasivno promatramo. Oko nje se treba svakodnevno truditi. Kao i oko prekrasnog vrta punog cvijeća. Imate mnogo razloga za trud. Ništa u naš život ne dolazi, a još manje opstaje u njemu samo od sebe, bez našeg TRUDA I VOLJE.
  2. Ne želite povrijediti ni razočarati svoju obitelj. Već ste ih povrijedili, već ste ih razočarali ! Sad ne bih ja VAs htjela povrijediti, ali Vi ste nestabilna osoba. Vaše ponašanje više bi pristajalo adolescentu, nego zrelom čovjeku, suprugu i ocu troje djece. Molim Vas, saberite se. Kad se strast prema Vašoj sadašnjoj povuče i kad je budete mogli procijeniti s više razuma, a manje emocija- slika Vam se neće svidjeti ! Vaša ljubljena je žena koja je uz muža i dvoje djece imala vremena i za ljubavnika( slučajno Vas). Što očekujete od takve osobe ? Poštenje ? Odgovornost ? Ljubav do kraja života ? Sada je rastavljena. Nema više prepreka da budete zajedno. Ipak, Vi već godinu dana živite odvojeno od svoje obitelji, ali ne i s njom ! Očito ona za to ima dobar razlog . Imam dojam da ona ne želi ni vezu i ni brak sa Vama, dok su Vaš vid i osjećaj za realnost potpuno zamagljeni ljubavnim ushićenjem. Vjerojatno Vas je dovela u teško stanje kada ste Vi sami prekinuli tu vezu, zbog koje ste bili i još ste spremni žrtvovati svoj brak i svoju djecu. Vjerojatno je isprovocirala sukob. S razlogom. Povremeni telefonski pozivi i susreti (?) njoj su sada dovoljni. Ozbiljnost joj ne odgovara. Pitate li se zašto ? Razmislite o tome. Manipulira li sa Vama ? Drži li Vas za rezervu? Je li netko treći u pitanju ? Lako moguće !! NAIVNI ČOVJEČE !! Osjećaji stvarno pomućuju razum. OSVIJESTITE SE !!! Sve što imate stavili ste na kocku radi OVAKVE žene !!!! U zrelim ste godinama, oženjen ste čovjek, otac, glava obitelji. Preuzmite napokon tu svoju ulogu i nosite je kao treba. Postanite stabilan, moralan i karakteran čovjek - koji zna tko je i što je. Niste list kojeg može otpuhnuti svaki vjetar ( ili svaka žena) kamo želi ! Niste još dorasli svojoj supruzi, ali se možete potruditi - ona će Vas prihvatiti, niste još dobar i uzoran otac svojoj ( a ne tuđoj) djeci, ali možete postati. Želim VAm to od srca !
  3. Pravnici i odvjetnici, gdje ste ? Molim za savijet !!
  4. Prije potpisivanja ugovora o kupnji stana sa bankom, sudužnik se nije osigurao ugovorom o zasnivanju založnog prava nad istom ili drugom nekretninom dužnika. Sve je išlo na veliko prijateljsko povjerenje. Da li postoji ikakva zakonska mogućnost da se dužnika na to SADA prisili, iako on redovito (ponekad i sa manjim zakašnjenjem) podmiruje rate kredita. To govorim zbog dugog roka otplate kredita ( još 14 godina), a i zbog velike rate. Dužnik ovu mogućnost odbija pravdajući se da za ovakvo nepovjerenje nema razloga. Za tužbu nema osnova, a i opasno je ulaziti u sukobe s dužnikom. Što se može poduzeti ? Hvala na odgovoru.
  5. Hvala Vam na odgovorima. Sad mi je okvirno jasan put. Svojom nejasnom rečenicom stavila sam Vas u dvojbu. Dakle, ( prema onom što piše na oba ZK uloška) pravo plodouživanja stavile su sve četri moje sestrične na SVOJIM UDJELIMA za korist svoje mame (strine) odmah poslije stričeve smrti. Na mojim dijelovima nema tereta. Što znači pravo plodouživanja? Znači li to da strinu za života nesmije nitko "maknuti" s te nekretnine. Odgađa li to naše razvrgnuće suvlasništva do strinine smrti ? Imam dojam da se moje sestrične služe svim sredstvima da do isplate ili razdiobe ne dođe. Barem privremeno. Jesam li u pravu ? Odvjetnika ću svakako uzeti, ali Vas molim za odgovor. Hvala Vam lijepa.
  6. ok, hvala na odgovoru. zanima me još kako da procijenim vrijednost svoje polovice koju ću tražiti isplatom od njih ? možete li mi preporučiti kojeg sposobnog odvjetnika u Zagrebu koji se bavi tim pitanjima ? pozdrav,
  7. Ima li tko kakav savjet kojem se odvjetniku u Zagrebu obratiti za pokretanje postupka oko razvrgnuća suvlasništva. Treba mi spretan, sposoban i brz i još da me ne odere, nego da se drži tarifa ( koje baš i nisu male). Hvala unaprijed.
  8. zar mi stvarno nitko ne može odgovoriti na ovo pitanje ?
  9. Od svih prigovora koje ste naveli bilo bi realno očekivati prigovor odvjetnika mojih sestrični da bi razvrgnuće negativno utjecalo na njihovo imovinsko stanje. Da li to može omesti cijeli postupak razvrgnuća? Imam još jedno pitanje. Na teretovnici ZK uložaka ( ukupno 2) upisano je slijedeće : pravo doživotnog uživanja na nekretninama ( ime strica) za korist ( tu su navedena imena sve četiri sestrične). Nakom smrti strica moja strina je uknjižena sa pravom plodouživanja. Koči li sve ovo razvrgnuće suvlasništva ? Hvala Vam lijepa na odgovoru.
  10. Hvala na odgovoru. Dakle mogu im zaprijetiti razvrgnućem na sudu ako me ne budu željeli isplatiti. Zanima me koliko ta varijanta preko suda traje i da li mnogo košta ? Hvala na odgovoru.
  11. Nadam se da mi netko može pomoći savjetom. Moj otac i stric bili su suvlasnici na dvije parcele zemljišta na Bijeniku na način da je na svakog glasilo po pola svake parcele. Te dvije parcele se nalaze jedna pored druge, i na jednoj se nalazi kuća u kojoj žive moje sestrične i strina. Nakon tatine smrti ja sam kao jedinica naslijedila te polovice, tj vlasnica sam 5/10 svake polovice, a na drugoj su strani 4 sestrične i strina kao nasljednice i na svaku glasi po 1/10. Već desetljećima one uživaju na svemu, jer žive u toj kući i koriste moje dijelove parcela kao svoje. Kako da tome stanem na kraj ? Koje su mi opcije na raspolaganju? Tražila sam od njih da me isplate za moj dio, ali nisu reagirale. To bi mi bila najdraža varijanta. Ako ne uspijem u još jednom pokušaju mogu li tražiti da se razvrgne suvlasništvo i da se potpuno razdijelimo na terenu. Zahvaljujem na odgovoru.
  12. Hvala na odgovoru. Što u tom smislu, preventivno, treba napraviti ? Na čije ime bi imovina supruga mogla glasiti i da li bi to u slučaju aktiviranja sudužništva pomoglo ? Hvala unaprijed.
  13. Da li će ulaskom u brak NASTATI ikave MOJE OBAVEZE po kreditu u koji je moj suprug ušao kao sudužnik prije našeg braka ? Zahvaljujem na odgovoru
  14. Da li će ulaskom u brak NASTATI ikave MOJE OBAVEZE po kreditu u koji je moj suprug ušao kao sudužnik prije našeg braka ? Zahvaljujem na odgovoru .
  15. Hvala Vam ! A što u slučaju ako se sa dužnikom o sklapanju takvog ugovora ne može dogovoriti ?
  16. pa zar nema niti jednog pravnika da odgovori na moje pitanje ?
  17. Vaše me se pismo poprilično dojmilo. Čitala sam ga nekoliko puta. Bez želje da Vas povrijedim htjela bih Vam reći svoje dojmove i razmišljanja. Brze i nepromišljene odluke mogle bi povrijediti Vaše najbliže. Usporite ! U brak ste ušli mladi, ubrzo je došlo dijete. Brak zapravo nije nikada istinski "krenuo", jer Vi niste zavoljeli svoju suprugu. I sad pitate da li on ima smilsla i kako biste joj mogli oduzeti dijete, jer ste se zaljubili. Mislim da ozbiljno brkate pojam zaljubljenosti i ljubavi. Iza "lude" kemije između dvoje ljudi zna se na neko vrijeme skrivati potpuna praznina. To Vam govorim iz vlastitog iskustva. Princip kako ta "kemija" nastaje i funkcionira već su psiholozi odavno razotkrili. Dojam jedinstvenog doživljaja i bezvremenskog iskustva kemiji je svojstven. I dešava se više puta u životu. Ne zavaravajte se, to što danas izgleda sjajno, vrlo će se brzo promijeniti kada se bolje upoznatei i sjesti u svoje realne okvire. Ne brzajte s odlukama. Zamislite da i dobijete dijete nakon rastave( za što se kao psihologinja, a ne pravnica toplo nadam da se ne može desiti). Svome djetetu biste oduzeli majku !? Koliko znate o svojoj sadašnjoj "djevojci" i kako znate da bi ona dijete prihvatila i bila mu dobra pomajka ? I što bi se desilo kada bi nakon koje godine zaključili da ni ona nije ona prava? Ozbiljan ste obiteljski čovjek, ne temeljite svoje odluke na hormonima. Zaljubljenost nije ljubav, ona je samo prirodno ljepilo koje nakratko poveže dvoje ljudi. Od zaljubljenosti do zrele ljubavi dalek je put...put obostranog truda. Nije li to ono za čime žudi Vaša supruga. Ljubav ne opstaje sama od sebe. Imate veliko bogatstvo - obitelj i dijete koje oboje obožavate. Razmislite o mojim riječima. pozdrav, Elena
  18. Tako vam je to s muškim rodom : taman pomislite da ste našli pravog i da je konačno sve u redu i možete se mirno udati, kad shvatite da se on zaribao s tuđim kreditom i da vas baš i ne čeka mir i idila Opcija čekanja do isplate mi nije prihvatljiva. Imate li kakav drugi savjet osim čekanja do starosti ili promjene dečka ?
  19. Poštovani, Molim za savijet : Na što sve treba obratiti pažnju prilikom kupnje novog stana koji je još u izgradnji kad prodavač traži kaparu i godinu dana unaprijed od predviđenog termina useljenja (praktički kod izdavanja građevne dozvole ) ? Na koji se način kupac može zaštititi od prijevare ? Zahvaljujem na odgovorima.
  20. Ukoliko dužnik prestane otplaćivati ratu kredita za stan, da li sudužnik u tom kreditu ( dužnikov prijatelj) otplaćivanjem rata stječe ikakva prava nad tom nekretninom (stanom) i ako da što bi u tom smislu trebalo poduzeti ?
  21. Hvala Vam puno na ovako iscrpnom odgovoru. Razgovart ću sa svojim budućim o tome. Svaka čast na 22 godine braka. Stvarno Vam čestitam. Nadam se da ćemo i mi tako. Razgovarat ću sa svojim budućim o ovim opcijama- vjerojatno ćemo naći rješenje. Za sebe sam, sigurna da ga neću zaribati i iznevjeriti. Za ostalo ćemo vidjeti što nam život nosi. Ako mi još što padne na pamet pisat ću Vam. Još jednom monogo hvala ! T.
  22. zapravo, imam još jedno pitanje. Može li se moj budući suprug osigurati od ovakve ovrhe zbog tuđeg kredita (u slučaju da do nje dođe) time da vlasništvo nad svojim nekretninama i pokretninama, recimo prepiše na ima nekog pouzdanog od svoje rodbine, recimo mamu ( vlasništvo nad stanom dijeli s mamom) ili na moje kao supruge ?
  23. Moj budući suprug sudužnik je u kreditu svog prijatelja, koji ga uredno otplaćuje. U slučaju da njegov prijatelj prestane podmirivati ratu, njemu bi se skidala 1/3 sa plaće. Ako to nebi bilo moguće, da li moja imovina( nekretnine i pokretnine) kao supruge može biti predmetom ovrhe banke i treba li to regulirati predbračnim ugovorom ? hvala !
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija