Jump to content

srecka

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dojmovi s usmenog od neki dan. Sve tri smo prošle s dovoljno bodova za školu. Komisija: Brežanski (GP)- super žena, ne čuje baš najbolje, pa treba glasnije odgovarati. Potpitanja koja postavlja isključivo su vezana uz pitanje. Ivan Mikšić (GPP)- traži točan zakonski tekst. Npr potpitanje mi je bilo kada sud može odbiti zahtjev za uzdržavanje bračnog druga. Moj odgovor je glasio: kada ocjeni da to nije pravično. On mi je rekao: Ne, kolegice, nego kada bi to predstavljalo očitu nepravdu za drugog bračnog druga. Po meni je to stvarno cjepidlačenje. Gpp sam stvarno brljavila, ali nije me srušio, tako da ako ga dobijete nemojte paničariti ako ne znate. Marjan (KZ)- odličan ispitivač, pohvali kandidata ako zna, ne traži detalje, ali traži razumijevanje. Voli postavljati potpitanja usporedbe novog i starog ZKP, ali ništa previše detaljno. Dva puta me pitao jesam li sigurna u svoj odgovor iako sam točno odgovorila- tako da nemojte da vas to zbuni. Uprava- nisam zapamtila kako se čovjek zove, ako sam dobro zapamtila ima bakrenu kosu. Isto dobar ispitivač, potpitanja isključivo vezana uz glavno pitanje. Vukičević- Gašparović- ok, nema puno potpitanja. Uglavnom, dobra komisija. Skoro su mi svi postavili potpitanje na koje sam zapravo već odgovorila, to može isto zbuniti. Bitno je koncentrirati se i nepaničariti. Sretno svima koje ovo još čeka.
  2. Dojmovi jedne kolegice sa slušanja jučer, 9.11., popodnevna grupa: komisija Crnić- GP Koketi- GPP Marijan- Kazneno Magud- Uprava Marić-Okičić- Ustav Svi ispitivači korektni i ugodni. Koketi nije susretljiv, u smislu da ne navodi na odgovor ako kandidat ne zna. Jedan kolega pao, dvije kolegice prošle, od toga jedna s pohvalom. Pitanja iz Europskog: Vijeće ministara Oslobođenje od obveze podnošenja zahtjeva za tumačenje 4 koraka proporcionalnosti Prethodni postupak (hvala kolegici)
  3. Tužitelj i tuženik su sklopili ugovor o zakupu kojeg su kasnije raskinuli, te u ugovoru o raskidu utvrdili da ne postoje potraživanja tužitelja(zakupodavca) prema tuženiku. Tužitelj, međutim ustaje s tužbom jer mu zadnje dvije i pol zakupnine nisu isplaćene- tuženiku je blokiran račun, pa uplata nije proknjižena. Tuženik ne dolazi na rasprave, ali se svaki puta ispriča što nije došao i kaže da nema potrebe za raspravama jer će platiti te dvije i pol zakupnine kada mu se račun odblokira.
  4. Usmeni u 4. mj: dvoje kolega prošlo- 70 i nešto i 80 i nešto bodova, jedna kolegica pala Usmeni u 6. mj: dvije kolegice prošle- preko 70 bodova. i drugo slušanje: svi troje prošli- dvoje manje od 70 i jedna kolegica 70. Znam za jedno 5, 6 kolega koji su pali na prošlom roku. Čini mi se da kandidati ili prođu sa više od 70 ili padnu. Voljela bi čuti i druga iskustva.
  5. Nitko još nije imao vremena / volje???
  6. Prvi dan je 27.9.. Treba doću u 7 i 30 na Pravni fakultet. I prvi dan je GRAĐANSKA PRESUDA, tako piše u pozivu.
  7. Molim šprance za građansko. Hitno je, idem na rok sljedeći tjedan. Hvala unaprijed. sreckas@yahoo.com
  8. Kolega Floki, a tvoji dojmovi o ispitivačima su...
  9. A odakle vam onda ova informacija?
  10. Odakle sada ova informacija???? Bila sam na stranici Ministarstva i nisu ništa nisu promijenili u literaturi! Ili ja od silnog učenja ne vidim dobro???
  11. 6.4. Sučević 29.Tumačenje ugovora -primjer adhezijskog ugovora i što ako jedna strana ne želi prihvatiti neku odredbu ugovora UGOVOR O DOSMRTNOM UZDRŽAVANJU -u kojem obliku se sklapa -koja vrsta upisa u zemljišne knjige DJELJIVE/NEDJELJIVE OBVEZE ISKLJUČENI RIZICI KOD OSIGURANJA UG. O DOŽIVOTNOM OSIGURANJU -vrsta upisa -što ako umre davatelj ZASTOJ/PREKID ZASTARE --podnijeli ste tužbu nenadležnom sudu i tužba je odbačena, međuvremenu je nastupila zastara- kakva je zaštita, tj.što možete učiniti (tako nekako mu nje išao primjer) ZAŠTITA PRAVA VLASNIŠTA -nabrojati vl. tužbe -čime je regulirana brisovna tužba -aktivno ovlašteni za reivindikaciju -prigovori tuženika -rokovi -kako glasi tužbeni zahtjev UGOVOR O GRAĐENJU SKLAPANJE UGOVORA -načela -ponuda -što ako jedna ug. strana nije imala stvarnu namjeru sklapanja ugovora ZAŠTITA PRAVA VLASNIŠTVA (OPET, DVA SU ISTA PITANJA NA KARTICAMA) -negatoria -kako se dokazuuje vlasništvo -tužbeni zahtjev -prigovori ODGOVORNST PO OSNOVI UZROČNOSTI -primjer UGOVOR O KUPOPRODAJJI NEKRETNINA -kako opisati nekretninu -što mora sadržavati da bi se moglo upisati u ZK -što ako nema tabularnu izjavu-koja je onda vrsta upisa SLUŽNOSTI STJECANJE BEZ OSNOVE -od kada teku kamate -nesavjesnost NEPRAVO POSLOVODSTVO OSOBNE SLUŽNOSTI SUVLASNIŠTVO -jesu li suvlasnici ravnopravni->povezati s poslovima redovite i izvanredne uprave -razlika od zajedničkog vlasništva STVARNE SLUŽNOSTI ZAPISI BRISOVNA TUŽBA -aktivan legitimacija -rokovi PRAVNE POSLIJEDICE POVREDE NUŽNOG DIJELA STATUT -što je prospekt -izmjene i dopune -mora li se objaviti POVEĆANJE TK -bitno naglasiti da će se donjeti odluka o povećanju PREDMET POSLOVANJA TRGOVAČKOG DRUŠTVA -poslovi za koje je potrebno posebno odobrenje REGISTAR DD I JEDNAKI POLOŽAJ DIONIČARA -ima li dioničar pravo znati tko su drugi dioničari i što ako mu je informacija uskraćena PROTEST MJENICE ZASTUAPNJE TRG. DRUŠTVA -prokurist -može li se iz registra saznati tko zastupa društvo -čl. uprave AKCEPT RAZLIKE ČEK-MJENICA UPRAVNI ODBOR I IZVRŠNI DIREKTORI
  12. 6.4.2010. GLUŠIĆ radno kandidat 1. 6. propisi radnog prava - koji su izvori -primjena općih propisa 9. ug. o radu na nodređeno vrijeme za stalne sezonske poslove -posebnosti ug. 33. prenošenje ugovora na novog poslodavca -2 osnovna načina -što je s radnom odnosima -odgovornost starog poslodavca -s kojim trenutkom se prenose i kada nastupaju pr. posljedice 35. SINDIKATI I UDRUGE POSLODAVACA -koliki je min br. čl. -mogu li javne valsti zabraniti djelovanje -temeljni princip -imaju li pr.osobnost, statut, imovinu -prestanak djelovanja 41. LOCK-OUT -kakvo je to sredstvo: ofenzivno ili defenzivno -što je s doprinosima -što ako sindikat smatra da je nezakonit kandidat 2 2. ZABRANA DISKRIMINACIJE -je li pobliže određena u zakonu i zašto više nije regulirana ZR (zato što je regulirana posebnim zakonima) -izravana i neizravna 13. POSLOVNA SPOSOBNOST MALOLJETNIKA 20. PLAĆE -uloga suda? -obračun plaće -prijeboj s poslodavcem 38. GSV 51. PRAVILNIK O RADU -moraju li ga imati svi poslodavci -nezakonit pravilnik- tko može tražiti poništaj kandidat 3 7. POJAM UGOVORA O RADU -razlika prema ugovoru o djelu 18. ZAŠTITA TRUDNICA -je li zabrana otkaza aspolutna ili reativna 24. NAKNADA ŠTETE POSLODAVCA RADNIKU -bitno reći da važe opći propisi 26. REDOVITI OTKAZ UG. O RADU 51. RAD STRANCA -kada ipak ne mora imati dozvolu uprava kandidat 1 54. PRIMJENA ZUP -primjenjuje li se na sklapanje upravnih ugovora -što je upravni ug i je li javnog ili privatnog karaktera 85. ODRICANJE/ODUSTANAK OD ŽALBE 86. POSTUPAK I OVLASTI PRVOSTUPANJSKOG TIJELA POVODOM ŽALBE - što ispituje -što ako ima više stranaka 88. POSTUPAK PO ŽALBI- ŠUTNJA ADMINISTRACIJE 106. DONOŠENJE PROVEDBENIH PROPISA -tko ih donosi kandidat 2 52. UPRAVNI AKTI -vrste 65. SLUŽBENA OSOBA I IZUZEĆA -tko donosi zaključak o izuzeću -apsolutni i relativni razlozi 69. SPAJANJE I RAZDVAJANJE UPRAVNIH STVARI -koja vrsta odluke se donosi 81. RJEŠENJA - kakva je to odluka (osnovna odluka o upr. stvari) -rok za donošenje -što sadrži obrazloženje -može li se odrediti da žalba ne odgađa rj (ili da odgađa, nisam još učila upravu pa nisam sigurna) 96. POSTUPAK I VRSTE IZVRŠENJA kandidat 3 93. PONIŠTENJE/UKIDANJE NEZAKONITOG RJ. -tko je nadležan -može li poništiti tijelo koje ga je donjelo -što ako ga poništi prvostup. tijelo, a što ako ga ponišri drugosutp. 102. TROŠKOVI -koja vrsta odluka 104. POSTUPAK IZVLAŠRENJA I SUDSKA ZAŠTITA -održava li se sjednica ili se odlučuje na raspravi -je li dopušena žalba 109. POSTUPAK PO TUŽBI U UPRAVNIM SPOROVIMA -što sadrži tužba
  13. Slažem se s kolegicom Malamak u svemu. Kolegica koja je pala nije djelovala najsigurnije u ono što priča i djelovala je nervozno i prije zloglasnog Sučevića. No, njegov nastup nije joj ni najmanje pomogao. Činjenica je da nije znala odgovoriti na pitanja s kartice, ali vjerujem da je zablokirala zbog njegovog agresivnog nastupa. Ponovaljam, ako znaš odgovor neće te ništa pitati. (pitanja iz kaznenog, Gpp, i Ustava neću ni stavljati jer nisu postavljali dodatna pitanja. Miljeviću je dovoljno reći par rečenica iz zakona, a ko je odgovor u jednoj rečenici onda je i to dovoljno)
  14. I ja sam slušala jučer. Komisija (i redoslijed odgovaranja): MILJEVIĆ (kazneno)- super je, puno pomaže, uostalom ima već hrpa takvih komentara na njega na legalisu, pa nema smisla da ponavljam GLUŠIĆ (uprava i radno)- voli upadati u riječ i odgovoriti na pitanje čim kandidat imalo zastane,postavlja puno potpitanja KOVAČEVIĆ REMENARIĆ (Ustav)- nema potpitanja,ništa posebno SUČEVIĆ (GP)- kao što je kolegica već napisala, čim kandidat kaže nešto krivo, uhvati se na to i postavlja potpitanja i izvan glavnog pitanja, bude neugodan i obraća se s visoka, ali ako znaju, bude o.k. KOKETI (GPP)- uopće nije postavljao potpitanja, možda zato što je bio zadnji ili zato što su kandidati znali. Bilo je troje kandidata. Jednu kolegicu je Sučević srušio. Pitanja nisu bila "izvučena iz pete", bila su vezana uz glavo pitanje, ali čim je pokazala nesigurnost uhvatio ju je na pik i nastup mu je bio katastrofa. Sigurna sam da u takvim situacijama i kada znaš- ne znaš. Kolega je prošao s 78 bodova, solidno je znao, a jedna kolegica je doslovno rasturila- na svako pitanje i potpitanje je znala odgovoriti i dobila je 86 bodova, po mom mišljenju premalo. Još jednom, čestitke kolegama, a kolegici više sreće drugi puta. Opći dojam: treba odgovarati na postavljeno pitanje, ne preširoko- tada vas prekinu jer ne odgovarate na pitanje ili pričate nebitne stvari. Svi su tražili da se odgovori na bit pitanja, bez teoretiziranja. Izvan pitanja gotovo nisu ništa pitali. U glavnom će pomoći i navesti kandidata na odgovor. Bilo bi lijepo da i drugi podijele svoje dojmove o ispitu i ispitivačima, komentari iz vremena starog sustava ne vrijede više puno. Kasnije ću popisati koja su pitanja bila izvučena s potpitanjima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija