Jump to content

ACMILAN

Korisnik
  • Broj objava

    145
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Sve što je ACMILAN objavio

  1. Danas smo saznali da namještaj još nisu ni počeli izrađivati. Rok za isporuku je sada tek za nekih 20 dana. Ima li tko kakav savjet što učiniti?
  2. Koja su prava kupca koji je prilikom narudžbe namještaja u trogvini platio i namještaj i dostavu, a isporuka nije obavljena u dogovorenom roku od 30 dana. Od strane prodavatelja naknadno je primljena pisana isprika i molba da se odobri dodatan rok od 10 dana što je prihvaćeno. No, danas je prošao i dodatan rok od 10 dana (RADNIH) i roba još nije isporučena. Kakva su kupčeva prava u ovom slučaju? Napominjem, sve je plaćeno, i roba i dostava. Može li kupac tražiti povrat dijela novca na ime neispunjavanja ugovorenih obaveza? Kupac robu želi primiti, ne želi otkazati ako će to biti u razumnomr roku, a on je svakako već prošao. Hvala na savjetu.
  3. Jeste zavrsili fotografsku školu? Ne biste to ni smjeli raditi kao obrtnik jer je to vezana djelatnost, samo jedan mali dio nije vezan.
  4. Molim informaciju oko prodaje automobila. Naime, prodaja ide putem računa koji izdaje obrt. Novi kupac platit će račun i uzeti automobil. Zatražio je da se na računu navde da prodavatelj prepušta tablice novom kupcu. Da li je to u redu? Čak i u slučaju kada se, s obzirom na prebivalište, razlikuju mjesta (tako i početna slova talblica) prodavatelja i kupca? Može li ostavljanje tablica novom vlasniku povlačiti ikakve posljedice za prodavatelja u slučaju kakve nezgode, prekršaja i sl.? Također, koje su obaveze prodavatelja nakon prodaje tj. primitka sredstava na račun? Je li dužan išta odjavljivati u MUP-u ili? Hvala unaprijed.
  5. Odgovor HOK-a je da treba dati PDV ID broj i platiti PDV u HR. Jer je iznad praga od 77.000 kn. Pitanje je da li kupiti auto kao fizicka osoba (ne na ime obrta) i unijeti ga naknadno u obrt. Moraju li fizicke osobe isto zbog tog praga od 77.000 platiti PDV u Hr? Buduci da je prodavatelj u SLO auto kuca, a ne fizicka osoba.
  6. Baš nitko nema nikakvu info?? Ako obrtnik plati SLO PDV (na ukupnu vrijednost, ne samo na maržu autokuće), je li to onda to ili mora ipak platiti PDV u Hrvatskoj, a ne u Sloveniji iako nije u sustavu PDV-a?
  7. Obrt koji nije u sustavu PDV-a kupio bi u siječnju 2019. rabljeni automobil (registriran u 5. mj 2018.) u Sloveniji. Automobil ne služi za obavljanje djelatnosti. Kakav račun izdaje SLO firma (auto je testno, salonsko) - s PDV-om ili bez? Način plaćanja je isključivo s računa obrta na račun firme u SLO ili može dijelom i u gotovini (koliko)? Pri unosu potrebno je platiti PP, potvrdu i homologaciju. Da li je još nešto važno? Ako je netko imao sličan slučaj, molim da napiše proceduru. Hvala
  8. Hvala na odg. Stavit cu pocetak rada 1.6. da ne kompliciram s doprinosima jer ih pokrivam iz sredstava HZZ-a.
  9. Uskoro planiram otvoriti paušalni obrt. Ukoliko ga otvorim s datumom 20.5.2018., na koji način se plaćaju doprinosi i porez? Da li se uzima u obzir da obrt nije poslovao cijeli svibanj ili to nije važno i računa se puni svibanj prilikom plaćanja u lipnju? Da li se zapravo čeka porezno rješenje ili kako to točno ide? Hvalaaaa
  10. Ured za ISBN je rekao da treba ISBN. To je zapravo knjizica sa 68 str koja ima foto i teksta, a reklama oko 15-20%. Zvat ce se samo "Plaze otoka X", imat ce numerirana poglavlja koja su zapravo dijelovi otoka. U biti zadovoljava sve kriterije da bude knjiga. U kojem trenutku i tko definira stopu PDV-a. Koja ce biti za tu knjizicu? Mi smo ju interno nazivali katalog/brosura, ali ne mora nuzno biti tako. Format je A5.
  11. Nitko? Možda samo ovaj dio da li ovakva brošura može spadati pod 5% PDV-a?
  12. Planiram uskoro izdati knjižicu od 64 stranice koja će obuhvaćati plaže na otoku x, a bit će objavljena pod nazivom Katalog plaža otoka X. Da li me može netko uputiti na koji način se ovakva publikacija oporezuje u maloprodaji. Da li bi se pod nekim drugim nazivom (ne katalog niti vodič već možda samo "Plaže otoka X") platio u konačnici niži PDV, 5%? Da li netko zna postupak tj. koje uvjete moram ispuniti da bi to mogla objaviti bez izdavača? Sve radim sama - od fotografiranja (oprema će biti kupljena na ime obrta), grafičke pripreme i oblikovanja, lekture itd., samo tisak plaćam tiskari. Zanima me da li je potrebno navoditi nekog izdavača ili nije budući da sve radim sama, a ako imam ove djelatnosti (niže navedene) da li je to dosta ili moram imati još nešto da bih sama bila i izdavač? Tiskara je vanjska, njoj plaćam po ponudi. Otvaram paušalni obrt (dipl. oec.) sa sljedećim djelatnostima: 18.12 Ostalo tiskanje 18.13 Usluge pripreme za tisak i objavljivanje 18.14 Knjigoveške i srodne usluge 18.20 Umnožavanje snimljenih zapisa 58.11 Izdavanje knjiga 58.14 Izdavanje časopisa i periodičnih publikacija 58.19 Ostala izdavačka djelatnost 58.29 Izdavanje ostalog softvera 59.11 Proizvodnja filmova, videofilmova i televizijskog programa 59.12 Djelatnosti koje slijede nakon proizvodnje filmova, videofilmova i televizijskog programa 59.13 Distribucija filmova, videofilmova i televizijskog programa 59.20 Djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa 62.01 Računalno programiranje 62.02 Savjetovanje u vezi s računalima 62.03 Upravljanje računalnom opremom i sustavom 62.09 Ostale uslužne djelatnosti u vezi s informacijskom tehnologijom i računalima 63.11 Obrada podataka, usluge poslužitelja i djelatnosti povezane s njima 63.12 Internetski portal 63.99 Ostale informacijske uslužne djelatnosti, d. n. 73.11 Agencije za promidžbu (reklamu i propagandu) 73.12 Oglašavanje preko medija 73.20 Istraživanje tržišta i ispitivanje javnoga mnijenja 74.10 Specijalizirane dizajnerske djelatnosti 74.20 Fotografske djelatnosti 77.40 Davanje u zakup (leasing) prava na uporabu intelektualnog vlasnišva i sličnih proizvoda, osim radova koji su zaštićeni autorskim pravima 82.11 Kombinirane uredske administrativne uslužne djelatnosti 82.19 Fotokopiranje, priprema dokumenata i ostale specijalizirane uredske pomoćne djelatnosti 82.30 Organizacija sastanaka i poslovnih sajmova 90.03 Umjetničko stvaralaštvo
  13. Sad sam provjerila, opcina ima Registar puteva i taj put je u tom registru, a ne u Registru nerazvrstanih cesta. Taj put ima odvojak koji je zalravo taj dio do parcele za koju se pita pristup.
  14. bobica21, jeste u međuvremenu saznali što korisno? Mi imamo sličan problem, ako netko zna da nas uputi. Do građevinske parcele je u katastru ucrtan put i on je u vlasništvu općine. Širina tog puta je 3m, ali ucrtan je "oduvijek". Sada se javio problem u općini koja ne želi potvrditi da parcela ima pristupni put (doduše nije uređen). Postoji vlasnik druge parcele uz put i općina predlaže da on (koji nije nužno vezan na tu stranu i taj put), daruje tj. odrekne se dijela svojeg puta radi proširenja kako bi ostvario širinu koju oni traže. Mogu li to oni tako tražiti tj onemogućiti gradnju iako taj put vodi (tako je i ucrtan) samo do parcele koja sada čeka dozvolu i eventalno ako se taj susjed ispod puta ikad odluči spojiti baš na tu stranu? Gdje se mogu informirati o potrebnoj širini pristupnog puta? Dakle taj pristupni put je s ceste koja nije glavna cesta vec jesporedna i uska, i sama nema dovoljnu širinu, ali ju je općina lred godinu i pol asfaltirala.
  15. Sad sam se sjetila da bi se u tom sporazumu/ugovoru trebalo definirati i rok izvođenja radova na parceli B, jer na C jos objekt ni ne postoji, a na B je u plabu uređenje okucnice i nije bas za ocekivati da taj dio godinama stoji neuredjen jer A i C jos ne treba spoj. Stvar je u tome i da naselje tek krece u izgradnju kanalizacijskog sustava. Planira se izgraditi do 2020. To bi ipak za B bilo predugo cekati.
  16. Što bi bilo ako ne potpišu svi vlasnici stanova iz A? Kod ovakvih ugovora svi potpisuju kod javnog bilježnika? Nisam znala za sporazum, naišla sam uglavnom na ugovore u sličnim pitanjima.
  17. Vezano za prethodne objave koje više nisu aktualne već je stanje ovakvo: Postignut je dogovor između A, B i C da će se kanalizacijske cijevi postavljati od A preko terena C - do polovice su samo cijevi A, a od polovice zajednički nastavljaju preko C i zatim preko terena B do ceste. Dogovoreno je sklapanje Ugovora o osnivanju prava služnosti. A su pripremili dva ugovora (da li je potrebno dva?) - jedan se sklapa između B i C (kao vlasnika poslužne nekretnine) i A (kao vlasnika povlasne nekretnine), a drugi između B (kao vlasnika poslužne nekrenine) i C (kao vlasnika povlasne nekretnine). Da li je to tako OK? Nigdje u ugovorima nije navedeno ništa o tome što se dešava ukoliko nastane šteta - u smislu u kojem roku, tko i o čijem trošku je potrebno sanirati terene B i C. Nije li to nužno? Što bi u tom dijelu trebalo napisati (dodati) da se sve obuhvati kako treba? U prilogu je skica terena s obzirom na oba ugoora. PRILOG.pdf
  18. Podnesak cu poslati svakako. Rasprava je 29.1. Hvala...
  19. Sto ako Upravni sud na ovaj nacin uskrati da DV bude zastupano po odvjetnickom drustvu? A predali su odgovor na tuzbu putem odvjetnickog drustva Upravnom sudu? Nakon te predaje odgovora na tuzbu, sud je odlucio sazvati raspravu. Koji je sljedeci korak? Da li je sud trebao donijeti ovakvu odluku odmah po zaprimanju odgovora na tuzbu od strane odvjetnickog drustva ili na to mora upozoriti tuzitelj na raspravi?
  20. Hvala, vidjela sam u informatoru o tome, ali na webu ne mogu skinuti Odluku. Bit će i ovo dovoljno.
  21. Hvala na odgovoru. Je li vam problem dati mi link na takav primjer iz prakse?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija