Jump to content

gala385

Korisnik
 • Broj objava

  478
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  4

Sve što je gala385 objavio

 1. U nekim djelatnostima ne smijete započeti raditi bez položenog tečaja i zdravstvenog pregleda (sanitarna iskaznica). Prije zasnivanja radnog odnosa potrebno je obaviti navedeno. Javne ustanove to npr. propisuju sistematizacijom kao uvjet za radno mjesto tj. natječaj.
 2. Čuo sam za slučajeve gdje umirovljenik (HRVI) ode raditi u Njemačku i poslije ima problema s našim mirovinskim sustavom jer su sustavi povezani, no ne znam što je sa slučajem zaposlene osobe i mirovinskim....
 3. Poštovani, radnici je odobren neplaćeni dopust u trajanju od 8 mjeseci. Radnicu smo upoznali s činjenicom da za vrijeme istog ne smije zasnivati radni odnos u inozemstvu budući da ne dolazi do prestanka radnog odnosa kod poslodavca. Postoje li realne reperkusije u Hrvatskoj za radnicu ukoliko legalno zasnuje radni odnos u Italiji za vrijeme neplaćenog dopusta? Konkretno, HZZO tvrdi da ne provjeravaju navedeno, no što je s HZMO? Lp
 4. Ako sam dobro shvatio pitanje, želite joj dati razmjerni dio GO za 2020. Dakle dajete joj GO za razdoblje od 01.01. - 22.03.2020, nevezano što u tom razdoblju koristi stari GO. Računica je 29/12*3=7,25. Dakle 7 dana razmjernog GO za 2020. Nadalje, 14. i 15.03. ne ulaze u GO jer su neradni dani.
 5. Jedino mi padaju na pamet mediji. Što bi značilo da ste zacementirali svoje daljnje zapošljavanje. Prosvjetna inspekcija, kao što sam rekao, bavi se zakonitošću natječajnog postupka i zapošljavanja te nema osnove ići u nadzor. Osobno sam imao nadzor radi iste stvari, zapisnikom je navedeno "nema osnove za poduzimanje mjera iz čl. 22. st. 1. Zakona o prosvjetnoj inspekciji".
 6. Jedina instanca je da se po dovršetku natječaja obratite prijavom prosvjetnoj inspekciji koja provodi inspekcijski nadzor u predškolskim ustanovama. Ista ne provjerava rodbinske i ine puteve zapošljavanja već zakonitost zapošljavanja. Prevedeno, nema nade.
 7. Imate. 1.9. stječete pravo na puni GO kod novog poslodavca, a do tada Vam može dati i razmjerni dio, ovisi o njemu kada omogućuje korištenje. Stari poslodavac Vam je trebao dati osim GO za 2019. i razmjerni dio GO za 2020. (razdoblje do 29.02.) ili ga isplatiti ako ne stignete iskoristiti, mada je to viša fizika kod privatnika...
 8. Malo sam zapetljao gore i obrnuo rodiljni i roditeljski. Iz članaka proizlazi da ako je porod bio za vrijeme rodiljnog dopusta kao u Vašem slučaju, supruga ima pravo na 30 mjeseci roditeljskog dopusta. Milism da će Vam to potvrditi na HZZO.
 9. Ako je supruga započela koristiti roditeljski dopust prije smrti djeteta, ima pravo na 30 mjeseci rodiljnog dopusta. Prevedeno, ako je preminulo dijete rođeno tijekom komplikacija u trudnoći tada se produžuje rodiljni/roditeljski dopust za 3 mjeseca. Dakle bitno je da li je dijete rođeno za vrijeme komplikacija u trudnoći DO 28., odnosno najranije 45. dana prije dana očekivanog poroda ili NAKON toga (roditeljski dopust).
 10. Koliko vidim, manje više su dane općenite smjernice...konkretno, u pogledu tehnološkog viška u školi sve ostalo isto kao u 2 postu....
 11. Gdje radite? Privatnik/javna(državna služba/lokalna samouprava?
 12. Primjenjuje se br. 1. Vama nije prestao radni odnos kod sadašnjeg poslodavca. Razmjerni dio se daje u 2 slučaja, prestanak radnog odnosa i rad kraći od 6 mjeseci. Bez ulaženja u razna tumačenja jer su odredbe namjerno napisane retardirano.....ako Vas buni ovo drugo, novi poslodavac nema veze s GO koji ste ostvarili kod bivšeg poslodavca. Tako da realno možete imati razmjerni dio kod bivšeg i puni kod novog za ISTU godinu. Ministarstvo rada. Iako imate tone tumačenja kada upišete "pravo na puni godišnji odmor".
 13. http://uznr.mrms.hr/minimalno-trajanje-radnog-odnosa-za-ostvarivanje-prava-na-godisnji/ http://uznr.mrms.hr/stjecanje-prava-na-puni-razmjerni-dio-godisnjeg-odmora-i-naknada-za-neiskoristeni-dio-godisnjeg-odmora/
 14. Novi poslodavac nema veze s GO ostvarenim kod prethodnog poslodavca. Kolegica mora GO iskorisititi kod prethodnog poslodavca ili joj isti mora isplatiti ukoliko joj ne omogući korištenje istog.
 15. Po jednoj osnovi može biti samo 1 ugovor do 60 dana. Prevedeno, potpišete ugovor do 60 dana radi zamjene osobe A, nakon isteka možete opet potpisati ugovor do 60 dana radi zamjene osobe B. Ili ugovor do 60 dana radi zamjene osobe A na rodiljnom pa opet ugovor do 60 dana radi zamjene osobe A radi godišnjeg. Pravilo je da se u 60 dana MORA dobiti prethodna suglasnost MZO za radno mjesto, pa županije i provesti natječaj. U konkretnom slučaju nije potrebna prethodna suglasnost MZO, već samo za nova radna mjesta i još par slučajeva. Vrlo često se to pravilo krši jer MZO ne dostavi u tih 60 dana suglasnost za radno mjesto ili Županija (čitaj sindikat) želi uvaliti svog čovjeka pa procedura potraje. Postoji mogućnost da se ravnatelj trenutačno "bori" s županijom koja mu želi poslati čovjeka kao tehnološki višak, a to zna samo tajnik i ravnatelj. Vrlo je nezahvalno Vam sugerirati zvanje prosvjetne inspekcije jer iz mog iskustva u 99% slučajeva ravnatelj zna što radi i ljudi prijavljuju inspekciji bezveze, bez uvida u situaciju. Ono što kao tajnik osobno ne volim, je KAD SE SVI DRUGI OSIM RAVNATELJA PETLJAJU u izbor radnika. Ponavljam ISKLJUČIVO RAVNATELJ sukladno čl 114,. ZOOOSŠ odlučuje o zasnivanju radnog odnosa i to nakon što se provede natječaj, izvrši testiranje radnika i dobije suglasnost šk. odbora , a NE roditelji peticijama, zbornica, drugi radnici, babe i partije. Dakle, RAVNATELJ odlučuje o zapošljavanju svidjelo se to nekome ili ne, naravno uz suglasnost šk. odbora čija je jedina dužnost dati ili uskratiti suglasnost. Ovo što se radi po Vašem kolektivu je za prijavu. Da sam inspektor održao bih bukvicu za pola zbornice. Posljedice prijave inspekciji su da će inspekcija reći ravnatelju tko je prijavitelj, poništiti drugi ugovor do 60 dana, nakon čega ništa ne spječava ravnatelja da opet zaposli istu osobu temeljem natječaja. Dakle, nećete napraviti ništa. Ono što mi je nejasno, želite li Vi ostanak tog kolege ili ne?
 16. Navedeno se regulira dodacima TKU za službenike i namještenike u javnim službama i KU za državne službenike i namještenike. Navedeno uplaćuje resorno Ministarstvo putem COP-a. Ne može poslodavac raspolagati tim sredstvima. Svugdje je 1.250,00 za ovu godinu. Možda ima netko pametniji ovdje...
 17. Bio sam na bolovanju, a nisu mi obračunali praznik. Pročitajte ponovno.
 18. Iskoristi će 15 dana GO za 2020 a ostatak će joj platiti s plaćom za siječanj.
 19. Poštovani, sudjelovao sam kao vozač u sudaru s drugim automobilom koji je usmeno priznao krivnju te je isti na licu mjesta zaprimio kaznu od strane policije. Policija je izvršila uviđaj,još nisam zaprimio zapisnik o očevidu, no krivnja štetnika će zasigurno biti utvrđena istim. Moje vozilo je pretrpjelo znatnu frontalnu štetu te je upitno isplati li se isto popravljati. Podaci i dokumenti su razmijenjeni. Moj automobil je osiguran policom obveznog osiguranja, dok štetnik ima i kasko osiguranje. Štetniku sam predložio da kod njegovog osiguranja izvršimo prijavu štete ukoliko isti priznaje štetu. Štetnik ne pristaje na takav način prijave štete odnosno ne želi priznati krivnju pred osiguranjem. Ukratko, što sljedeće napraviti i što mogu očekivati? Prijavljujem li štetu svom osiguranju koje prvo izvršava procjenu vozila pa će se osiguranja dogovarati po primitku zapisnika o očevidu ili isključivo osiguranju štetnika bez obzira što ne priznaje krivnju? Koliko će sve to trajati? Pretpostavljam da će osiguranje štetnika ponuditi nedovoljnu svotu na koju je potrebno prigovarati. Unaprijed zahvaljujem.
 20. Ako se radi o mjeri stručnog osposobljavanja HZZ ne.
 21. U niti jednom internom aktu nećete pronaći što tražite jer sve škole, kao i moja imaju slične. Ovo nije regulirano internim aktima u većini slučajeva. Obzirom da osnivač uz roditelje financira plaće učitelja u produženom boravku, pronađite Pravilnik o provođenju programa produženog boravka grada koji je osnivač škole. Ugovor mora biti usklađen s istime. Našim pravilnikom je jasno naznačeno da se cijena umanjuje ovisno o broju dana izostanka djeteta. Pretpostavljam da osnivač ne želi platiti apsolutno ništa učitelju i da se navedeno prelama preko roditelja. Imamo iste probleme.
 22. Ako se radi o crvenoj (staroj PK kartici) nju poslodavac ili Vi mora vratiti poreznoj upravi i ne treba Vam. Novi obrazac Vam može sprintati porezna uprava ako novi poslodavac ne koristi e-poreznu (jedini slučaj kad Vi trebate PK karticu nositi poslodavcu ) ili novi poslodavac koji koristi e-poreznu printa sebi. Primjer bi bio da Vam poslodavac ne želi vratiti domovnicu koju možete sami sprintati tako da se nema smisla inatiti. Zakonski, poslodavac je dužan u roku 15 dana od prestanka radnog odnosa vratiti sve dokumente.
 23. O štrajku ne odlučuje poslodavac već radnici. Ravnatelju nije u interesu da se ne radi. Radnika se ne može prisiliti da radi/štrajka. Evidentira se na evidenciji radnog vremena. Uobačijeno je da sindikalist traži potpise radnika koji žele štrajkati, a posao poslodavca je voditi evidenciju radnog vremena..
 24. Stari možete, za novi nije uobičajeno da se daje unaprijed u siječnju za tekuću godinu, no nema prepreka. Ono što Vi morate znati je da o korištenju odlučuje isključivo poslodavac uz iznimku 1 dana koji možete koristiti uz najavu poslodavcu kada želite, te kao drugo da ako Vam poslodavac ne omogući fizičko korištenje, da isti mora isplatiti neiskorišteni dio/dijelove GO u slučaju prestanka radnog odnosa. Tako da poslodavac mora odvagnuti što mu se Više isplati....
 25. Sukladno čl. 78. st. 2. Zakona o radu, ostvarit ćete pravo na razmjerni dio GO za 2020 (za 5 mjeseci rada), obzirom da Vam prestaje radni odnos. Sukladno čl. 82. poslodavac Vam mora isplatiti naknadu za neiskorišteni GO sukladno broju dana neiskorištenog razmjernog GO. Godišnji nećete moći fizički koristiti jer se komplikacije i obvezni rodiljni dopust ne mogu prekidati.
×
×
 • Napravi novi...