Jump to content

nixb

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nisam potpisala ugovor, potpisala sam "izjavu o posjetu nekretnini" koju po i zakonu trebam potpisati, pa nisam bila sumnjičava. Ako ulazim u odnos između agencije i prodavatelja, ja sam treća osoba, a ne ugovorna strana pa tu nemam nikakvih obveza. Koliko sam razumjela zakon, agencija ne može za istu nekretninu sklopiti ugovor na dvije strane pa kako su već ranije sklopili ugovor sa prodavateljem, nisu mogli i samnom. Ažurirano Hvala bovu!
  2. Poštovani, molim vas za pomoć. kupila sam nekretninu posredstvom agencije, te oni sada traže od mene naknadu u iznosu od 3% od cijene nekretnine. Sve je krenulo tako što sam se javila na oglas sa njuškalo.hr i dogovorila razgledavanje stana. Tada sam zajedno sa agenticom i prodavateljem razgledala nekretninu na kraju čega (kada je prodavatelj otišao) mi je agentica u brzini objasnila kako trebam potpisati izjavu da sam posjetila nekretninu jer im to služi kao zaštita da prodavatelj neće sada mene sam kontaktirati i sklopiti dogovor mimo agencije. Na dva primjerka obrasca, prethodno potpisana i pečatirana je našvrljala moje ime i adresu uz ispriku „da ne želi sada tražiti i upisivati podatke o nekretnini“, dala mi da potpišem jedan primjerak, a drugi mi je uručila - neispunjen i nepotpisan. Kako se to odigralo u dvije minute i kasno navečer, tek sam po povratku kući vidjela da u izjavi stoji da se obavezujem platiti proviziju ukoliko se kupnja realizira. Kako ja ulazim u ugovor između prodavatelja i agencije kao treća osoba, nije se činilo logičnim da ja išta plaćam, ali sam tu svoju nedoumicu tada ostavila nerazriješenu. Sedam mjeseci kasnije, kupoprodaja je uspješno privedena kraju i od agencije sam, po povratku deponiranog novca za rezervaciju nekretnine, dobila i ponudu po kojoj tvrde da sam dužna platiti 3% od kupoprodajne cijene stana što po mojem tumačenju nije sukladno Zakonu o posredovanju u prometu nekretnina. Ako je nekretnina bila oglašena za prodaju posredstvom agencije u trenutku kada sam ju ja našla u oglasniku, znači li da je nalogodavatelj i ugovorna stranka prodavatelj nekretnine i, kao što stoji u članku 28., Zakona o posredovanju u prometu nekretnina,, jedino je on dužan platiti naknadu po potpisivanju ugovora? Argument agencije, u pogledu toga da ja jesam dužnik, je bio da sam potpisala „ugovor“ tj. da sam potpisala Izjavu o posjetu nekretnini (u koju je nesukladno propisima ubačen redak da ću platiti naknadu) te da sam imala agenticu na raspolaganju i da sam mogla zatražiti da ona za mene traži druge nekretnine i tada bi ja kao kupac, bila u ulozi nalogodavatelja i stoga sam dužna podmiriti traženu naknadu, iako nikada nisam tražila nikakve takve usluge. Nije li pravilo da ja postajem nalogodavatelj/dužnik jedino ukoliko zatražim od agencije da mi nađe nekretninu koja do tada nije bila oglašena u njihovoj agenciji te da istu i kupim? Nije li točno tumačiti da u slučaju da pokušaju sklopiti ugovor samnom kao nalogodavateljem i prodati mi već oglašenu nekretninu za koju je prethodno sklopljen ugovor sa prodavateljima, dolazi do sukoba interesa pošto agent ne može raditi u korist objema strankama na suprotnim stranama? Moje glavno pitanje je - je li ispravno tumačenje da ja u cijeloj ovoj situaciji nisam dužnik? Puno hvala.
  3. Vlasnik sam firme koja je greškom uplatila na žiro račun druge firme značajnu svotu novca, iako s tom firmom nije bilo nikakvog ni poslovnog, ni dužničko-vjerovničkog odnosa. Unatoč brojnim traženjima, dotična firma nije nam vratila primljeni novčani iznos već ga je nesmetano koristila i utrošila za vlastite potrebe. Želim podnijeti kaznenu prijavu za navedeno djelo, ali ne znam kojem kaznenom djelu bi odgovarao ovakav opis počinjenja. Molim Vas za pomoć!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija