Jump to content

rider

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. rider

    čl 114. kz

    Može li odgovor stručnjaka vezano za pitanje i predmet?
  2. rider

    čl 114. kz

    Felixx, Poslodavac me optužio da sam sudjelovao u navodnoj krađi materijala za kojeg se tereti drugi kolega. Ponudio mi je sporazumni otkaz no nisam ga prihvatio jer nisam u "tome" sudjelovao. Istog trenutka mi je usmeno rekao da sam dobio izvanredni otkaz i poslao mail sa zabranom. Ja sam otišao na bolovanje jer se već lijećim neko vrijeme (šifra F43.0,a za što i smatram da je glavni razlog da me se žele riješiti). U Zakonskom roku ulažem zahtjev za zaštitu prava i vezano na usmeni otkaz (nedopuštenog takvog otkaza)i dobivam odgovor poslodavca da nisam dobio otkaz. U isto vrijeme dobivam i pisani zahtjev da se očitujem radi skrivljeng ponašanja radnika sa sasvim neke druge navode koji nemaju veze sa navodnom krađom. Uglavnom tereti me se za situacije koje ili nisu istina ili su praksa u poslovanju tvrtke te ih na način kako su opisane izvode i drugi djelatnici u mom rangu. Sava navedeno se događa nakon mojeg zahtjeva direktoru odjela da me neposredni nadređeni psihički maltretira i da tražim zaštitu. Radi toga se i liječim pod navedenom dijagnozom. Inače, prema organizaciji tvrtke nit neposredni nadređeni niti direktor odjela nisu ovlašteni za zastupanje tvrtke niti donošenje navedenih njihovih odluka vezano za rad i radne odnose.
  3. rider

    čl 114. kz

    Može li mi tko pojasniti članak 114. Kaznenog zakona, odnosnio što se misli pod "...dostupnost radnog mjesta i dužnosti svakomu pod jednakim uvjetima, ..." ? Članak 114. „Tko uskrati ili ograniči građaninu pravo na rad, slobodu rada, slobodni izbor zvanja ili zaposlenja, dostupnost radnog mjesta i dužnosti svakome pod jednakim uvjetima, pravo na zaradu, zakonom određeno radno vrijeme i odmor, prava iz zdravstvenog ili mirovinsko-invalidskog osiguranja, prava na posebnu zaštitu određenih skupina radnika, prava iz nezaposlenosti, prava u svezi s porodom, materinstvom i njegom djece ili druga prava iz rada što su utvrđena zakonom, sudskom odlukom ili kolektivnim ugovorom, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.“ ... da li su mi povrijeđena prava ako imam važeći ugovor o radu, a nadređeni mi je na način da je poslao obavijest mailom zaštitarima na porti, zabranio pristup radnom mjestu i obavijestio ih da više nisam djelatnik tvrtke?
  4. Molim pomoć hitno...zna li netko odgovore na moja pitanja?
  5. Poslodavac mi izgleda na svu silu želi otkazati ugovor o radu. Najprije mi je ponudio sporazumni otkaz ugovora o radu, ali nije ponudio ništa konkretno glede otpremnine i viška sati iz preraspodjele. Kako sam to odbio potpisti, zaprijetio mi je odmah da sam dobio izvanredni otkaz ugovora o radu, te mi zabranio pismeno pristup u službene prostorije jer sam "dobio otkaz". Temeljem nekih činjenica od prije i ovih navoda uputio sam zahtjev za zaštitu dostojanstva i zahtjev za zaštitu prava jer mi se uručuje otkaz suprotno članku 112. ZOR. Čitavo vrijeme sam na bolovanju sa dijagnozom F43. Rok za odgovor za ZZP ističe za 10 dana, a za zaštitu dostojanstva mi je odgovoreno kako ništa nije utvrđeno. Danas sam primio poštu od odvjetničkog ureda koji navodi da zastupa moju firmu i traže me da sukladno čl. 111 ZOR moje očitovanje na navode koje su naveli kao moje "skrivljeno ponašanje". Pitanja; - navedeni dopis odvjetnika koji navodno zastupa moju firmu nije dostavio nikakvu punomoć, pa ne znam da li oni stvarno zastupaju moju firmu. Da li sam dužan odgovarati na takvu poštu? - trenutno sam na bolovanju koje je komisijski produženo do 8.11. 2010.. Da li moram odgovarati na poštu sukladno čl. 111. st. 2., dok sam na bolovanju, odnosno da li se taj postupak uopće može voditi? - izgleda da trebam dobrog odvjetnika za radno pravo. može kontakt na PM.
  6. 1993. godine preko svoje tvrtke kupio sam stan od osbe koja ga je otkupljivala na period od 28 g.. Ugovorom o kupovini između moje tvrtke i vlasnika koji otkupljuje definirano je da obveza otkupa ostaje bivšem vlasniku-prodavatelju i da on stan mora u potpunosti otkupiti u roku 12 mjeseci te mora skinuti teret sa stana. Bivši vlasnik nastavio je sa otkupom i redovito cijelo vrijeme plaća sve rate, ali nije ispunio ugovornu obvezu da cjelokupan otkup odradi u idućih 12 mjeseci i skine teret sa stana. Bivši vlasnik umire prije godinu dana, i njegovo dijete nastavlja plaćati otkup (bez ikakvog rješenja o toj obvezi nakon provedene ostavinske rasprave, jer obveza otkupa nije bila obuhvaćena postupkom ostavine). Ukupno se još radi o iznosu od cca 10.000 kn i vrijeme od cca 10 g. Moje pitanja su: Kako najjednostavnije skinuti teret sa svog stana, a da ne platim ja još tih cca 10.000 kn. duga po otkupu? Da li je dijete bivšeg vlasnika obvezno izvršti ugovornu obvezu svog roditelja nakon njegove smrti, ako to nije učinio roditelj, a obveza nije obuhvaćena ostavinskom raspravom, odnosno da li mora platiti otkup do kraja? Da li je moguće teret sa mog stana anexom ugovora između djeteta bivšeg vlasnika i prvog vlasnika koji je ugovorio otkup, prebaciti na neku nekretninu u vlasništvu djeteta bivšeg vlasnika?
  7. Zahvaljujem na odgovoru. Jasna su mi prava ako nisam suglasan sa anexom. Naime, s obzirom da imam ponudu za drugi posao, a nisam to još definirao sa novim poslodavcem, želio bih si samo "kupiti" vrijeme na bolovanju tako da mi poslodavac još nije uručio anex, odnosno nisam ga niti bio u mogućnosti potpisati. Vezano za "poslovno uvjetovani otkaz s ponudom novog ugovora" napisali ste da mi to poslodavac MOŽE ponuditi, ali ne da je i oobavezan to ponuditi. Koje su još mogućnosti poslodavca vezano za takve situacije, odnosno može li mi dati otkaz kao višku bez ponude novog ugovora i koja su mi onda prava? Također, prema iskustvima ili sudskoj praksi, kakvi su rezultati u konačnici za radnike kad se nađu u takvim situacijama?
  8. Zahvaljujem na odgovoru. Jasna su mi prava ako nisam suglasan sa anexom. Naime, s obzirom da imam ponudu za drugi posao, a nisam to još definirao sa novim poslodavcem, želio bih si samo "kupiti" vrijeme na bolovanju tako da mi poslodavac još nije uručio anex, odnosno nisam ga niti bio u mogućnosti potpisati. Vezano za "poslovno uvjetovani otkaz s ponudom novog ugovora" napisali ste da mi to poslodavac MOŽE ponuditi, ali ne da je i oobavezan to ponuditi. Koje su još mogućnosti poslodavca vezano za takve situacije, odnosno može li mi dati otkaz kao višku bez ponude novog ugovora i koja su mi onda prava? Također, prema iskustvima ili sudskoj praksi, kakvi su rezultati u konačnici za radnike kad se nađu u takvim situacijama?
  9. Pitanja: 1.Kada sam na bolovanju, da li mi poslodavac može uvjetovati telefonskim pozivom da dođem na posao potpisati anex ugovora o radu radi smanjenja plaće jer loše posluje? 2. Na koji drugi način mi poslodavac može uručiti anex ugovora o radu radi smanjenja plaće ako sam na bolovanju i ne odazovem se njegovom telefonskom pozivu, a da to bude pravno gledajući u skladu sa važećim zakonskim propisima? 3. Znači li moje odbijanje potpisivanja anexa za vrijeme bolovanja na način kako to uvjetuje poslodavac da dođem na posao potpisati a nisam radno sposoban, ne prihvaćanje takvog anexa, odnosno koje su pravne posljedice?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija