Jump to content

Lega_LisT

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala bovu, ali bih ipak voljela jasan odgovor na ovo pitanje: Zanima me i koje je bolje rješenje za mene s obzirom na porez - ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s ocem ili darovni ugovor kojim on meni daruje, te postoji li neki vremenski period koji mora proteći između dva darovanja koja se odnose na istu nekretninu ili njezin dio (kao u mom slučaju)? Naime ugovor o doživotnom uzdržavanju me ne zanima zbog toga što želim stupiti u posjed i gruntovno vlasništvo 1/1 za života oca zbog neophodnih popravaka na kući. Zbog toga dolazi u obzir samo ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili darovni ugovor kojim otac daruje meni. Hvala
  2. Prije par mjeseci mi je umrla majka. Prije ostavinske rasprave sestre i ja (ukupno nas 5) smo se dogovorile da se odreknemo svog dijela nasljeđa od majke i prepustimo ocu. U međuvremenu se najmlađa sestra zavadila s ocem i na samoj raspravi se prihvatila svog dijela nasljeđa tako da sad u zemljišnim knjigama ima 1/12 udjela u vlasništvu, dok otac ima 11/12. Budući da su sve druge sestre situirane i imaju svoje obitelji (uključujući najmlađu), dogovorile smo se da ja preuzmem uzdržavanje oca do njegove smrti, te da s njim napravim ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili darovni ugovor čime bi meni pripalo vlasništvo nad 11/12 cjelokupne imovine (kuća i zemlja). Budući da želim imati čisto vlasništvo 1/1 da mogu izvršiti neophodne popravke na kući, htjela bih od najmlađe sestre otkupiti njen udio u vlasništvu, ali tako da ona svoj udio u vlasništvu (1/12 od majke) daruje ocu (da izbjegnemo plaćanje poreza) i da se odrekne svog dijela koji joj pripada od oca nakon njegove smrti. Može li se u darovnom ugovoru kojim sestra ocu daruje svoju 1/12 navesti i da se ona odriče svog dijela nakon očeve smrti ili to treba biti posebno napisana izjava? Sestru bih isplatila u novcu, a isplata bi obuhvatila oba njena nasljedna dijela - od majke i od oca. Kad se to provede u zemljišnim knjigama, onda bih ja s ocem uredila naš odnos. Također, bi li bilo pametno da ostale sestre daju izjavu kojom se odriču svog nasljednog dijela od oca nakon njegove smrti, ili je to nepotrebno kad se napiše ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili darovni ugovor između oca i mene?! Da li jedan od ovih ugovora (ili oba) automatski isključuje ostale nasljednike iz nasljeđa očevog dijela imovine, čak i tzv. "nužnog dijela"?! Zanima me i koje je bolje rješenje za mene s obzirom na porez - ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s ocem ili darovni ugovor kojim on meni daruje, te postoji li neki vremenski period koji mora proteći između dva darovanja koja se odnose na istu nekretninu ili njezin dio (kao u mom slučaju)? Hvala.
  3. Poštovani, Molim informaciju postoje li izuzeci od navedenog u članku 253. stavak (2) Obiteljskog zakona, koji se odnosi na nasljeđenu imovinu od roditelja. Zanima me konkretno postoji li bilo kakav izuzetak temeljem kojeg bi bračni drug polagao pravo na vlastitu imovinu drugog bračnog druga stečenu u braku ali nasljeđem. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija