Jump to content

x-files

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je x-files objavio

  1. Članak 60. Stranac kojem je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji ostvaruje pravo na obrazovanje, usavršavanje, rad i samozapošljavanje, sukladno odredbama ovoga Zakona. Članak 140. Bez radne ili poslovne dozvole mogu raditi sljedeće kategorije stranaca: 1. stranci s odobrenim stalnim boravkom, 2. stranci kojima je odobren azil, 3. stranci kojima je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji s hrvatskim državljaninom, strancem na stalnom boravku ili azilantom, 4. žrtve trgovanja ljudima kojima je odobren privremeni boravak, 5. stranci koji u Republici Hrvatskoj imaju status redovitog učenika ili studenta kada obavljaju poslove posredstvom ovlaštenih posrednika, bez zasnivanja radnog odnosa, 6. stranci koji imaju privremeni boravak u svrhu znanstvenog istraživanja iz članka 67. ovoga Zakona, 7. stranci koji imaju autonomno odobrenje boravka u Republici Hrvatskoj.
  2. rekao bih da se pitanje nije odnosilo na zastaru iz kz nego po zoo. malo je nejasno na što ste mislili pod tim 'podignula tužbu'? da li uopće imate odluku kojom je utvrđena alimentacija? ako imate, znači tražite ovrhu na temelju te presude(npr. brakorazvodne). u tom slučaju zastara počinje teći tek po prestanku roditeljskog prava, i nastupa nakon tri godine (ne 10, jer, iako se radi o odluci utvrđenoj pred sudom, radi se i o povremenim davanjima pa zastarjeva u kraćem roku). ako alimentacija nije određena(npr. ako, niste bili u braku i niste tražili da se odredi alimentacija), znači da ste podnijeli tužbu kojom se alimentacija tek treba odrediti. za podnošenje takve tužbe nema zastare, ali sud će vam dosuditi uzdržavanje tek od trenutka podošenja tužbe, nikako retroaktivno. za kaznenu p., također vam je prvenstveno potrebna pravomoćna sudska odluka ili nagodba pred sudom ili sl.
  3. ugovori o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju nikako se ne mogu se pobijati radi povrede nečijeg nužnog dijela, već se samo može tražiti raskid ugovora zbog neispunjenja ili ako npr. stranke žive zajedno pa zajednički život postane nesnošljiv. naime, radi se o naplatnom pravnom poslu, dok se zbog povrede nečijeg nužnog dijela može zahtijevati samo umanjenje oporučnih raspolaganja ili povrat dara. dakle, besplatna raspolaganja.
  4. x-files

    vježbenik

    potrebno je uvjerenje da kandidat nije pod istragom, izdaje se na općinskom sudu. nitko, osim DO, suda i par iznimki nema pravo tražiti podatke o osuđivanosti građana(čl. 86 KZ).
  5. ako je nekretnina u ZG, na www.zagreb.hr, pa klik na katastar.nakon što unesete adresu kliknite još na identifikacija ZK i ukazat će vam se naziv katastarske općine i broj čestice tj. podaci koji su vam potrebni za dobivanje e-izvatka sa stranice pravosudje.hr
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija