Jump to content

aquarius_SD

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zar baš nitko ne smatra da je pitanje vrijedno odgovora? Nadam se da će se naći dobra duša i nešto odgovoriti.
  2. Moja sestrična je jedino dijete svojih roditelja i nije se nikad udavala i nema potomstva. Nezini roditelji, baka i djed, prabaka i pradjed su pokojni. Ako ne ostavi oporuku, kako se i kome dijeli njena imovina (nekretnine, financije...) ??
  3. U 2012. sam radila do 31.08.2012. i za to dobivala plaću. Zadnja isplata poslodavca je bila u 09.2012. Od 01.09.2012. sam prijavljena na Zavod za zapošljavanje i primam naknadu za nezaposlene (otkaz zbog tehnološkog viška). Zanima me kako u godišnjoj poreznoj prijavi navesti mjesečne olakšice - za samo 9 mjeseci ili za svih 12 mjeseci? Može li istovremeno suprug u svojoj poreznoj prijavi, za 10,11 i 12 mjesec, navesti mene kao uzdržavanog člana? Hvala.
  4. Da, stan sam otkupio jer sam bio nositelj stanarskog prava. Brat smatra da sam stanarsko pravo stekao temeljem prava koje su izvorno imali roditelji kao naknadu za ekspropriiranu/izvlašćenu nekretninu, te da sam to pravo, otkupom stana, pretvorio u vlasništvo i da u toj priči i njemu pripada dio kolača. Darovni ugovor kao takav ne postoji. Znam, i meni je zahtjev brata nelogičan, ali ...
  5. Uh, malo mi je lakše. Ako dobro shvaćam, ne trebam se "bojati" tvrdnje starijeg brata da je stanarsko pravo roditelja imovinsko pravo preneseno na mene otkupom stana postalo stvarno vlasništvo (dar) koje moram vratiti u ostavini.
  6. Je li osnovan zahtjev starijeg sina da se stan, na koji su roditelji kao dio naknade za ekspropriiranu nekretninu ostvarili stanarsko pravo, ali je isto upisano na ime mlađeg sina u ugovoru o korištenju stana 1979. godine, po smrti roditelja uključi u ostavinsku masu. U međuvremenu je predmetni stan mlađi sin otkupio po zakonu o otkupu stanova sa stanarskim pravom. Ima li, koliko i po kojoj osnovi sin koji nije imao uvjete za otkup predmetnog stana, pravo potraživanja na predmetni stan, iako u njemu nikada nije živio. Nadam se da ima dobronamjernih duša koje će dati mišljenje ili komentar, hitno je. Hvala.
  7. Je li osnovan zahtjev starijeg sina da se stan, na koji su roditelji kao dio naknade za ekspropriiranu nekretninu ostvarili stanarsko pravo, ali je isto upisano na ime mlađeg sina u ugovoru o korištenju stana 1979. godine, po smrti roditelja uključi u ostavinsku masu. U međuvremenu je predmetni stan mlađi sin otkupio po zakonu o otkupu stanova sa stanarskim pravom. Ima li, koliko i po kojoj osnovi sin koji nije imao uvjete za otkup predmetnog stana, pravo potraživanja na predmetni stan, iako u njemu nikada nije živio. Nadam se da ima dobronamjernih duša koje će dati mišljenje ili komentar, hitno je. Hvala.
  8. Kao naknadu za ekspropriirane nekretnine roditelji su 1977-79 godine od države dobili novac i nenasljedno stanarsko pravo na jedan zamjenski stan u Zg. U međuvremenu, prije samog useljenja i reguliranja stanarskog statusa, roditelji su kupili garažu i drugu nekretninu na području Zg koju je otac uknjižio na sebe. Kod reguliranja stanarskog statusa, upisan sam kao nositelj stanarskog prava (temeljni razlog za ustup stanarskog prava meni je taj što je na oca glasila novokupljena nekretnina). Istovremeno brat se upisao kao član domaćinstva kod bake i djeda koji su stan također dobili u spomenutoj eksproprijaciji kako bi stanarsko pravo po ostalo na njemu nakon smrti bake i djeda. Navedeni stan sam 1993. godine otkupio po Zakonu o otkupu stanova sa stanarskim pravom. Isto je učinio i brat s bakinim stanom. U obadva slučaja otkupa nije bilo osporavanja ni od koga. Nakon smrti bake 2001. godine ostavinska rasprava nije bila, jer baka nije više imala u vlasništvu nikakvu nekretninu i to nitko od nasljednika nije osporavao. Pitanje: 1. slijedom navedenog, ulazi li i pod kojim kondicijama moj stan u ostavinu nakon smrti oca (nije ulazio u ostavinu po smrti majke, koja je umrla 1999. godine)? 2. ima li zakonske osnove, da po smrti oca (koji po smrti svoje majke nije ništa potraživao, ali se pismeno nije ni odrekao), ja kao njegov nasljednik potražujem išta na stan koji je brat otkupio uz bakinu suglasnost?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija