Jump to content

JEKI

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima, jel mi može molim vas netko pojasniti što je to i kako izgleda u praksi: Knjiga odluka uprave društva? Po čemu se razlikuje od običnog Zapisnika sa sastanka Uprave d..? I na kraju, je li zakonom propisano da se takva knjiga vodi? Tko će me pitati za nju i kazniti ako je nemam? Pretpostavljam da od svih silnih d..-a i malih poduzeća (1-5 zaposlenih, s jednim vlasnikom koji je ujedno i predsjednik Uprave), vrlo mali broj u praksi vodi tu Knjigu... Ili? Unaprijed hvala pravnicima na pomoći! POZDRAV!
  2. Hvala ti neja! Tvrtka je d.. Bavimo se izdavaštvom i registrirani smo za trgovinu, izdavaštvo i usluge(elektroničko i tiskano izdavaštvo, grafičke usluge, razvoj aplikacija i sl...). Nemamo trgovinu, ali imamo robu na skladištu koju distribuiramo dalje u maloprodaju. Ured je zapravo neki oblik tihe djelatnosti, a sam prostor zadovoljava sve tehničke i sanitarne uvjete. Više me zanima ovo područje koje se odnosi na gospodarsku inspekciju (koje papire obavezno treba imati i što zapravo gledaju) + vrši li gospodarska inspekcija i provjeru softvera + kako će se ponašati dragi gosti iz porezne inspekcije (mada sumnjam da će oni tako brzo doću obzirom da im redovito sve podmirujemo... ili će baš zato doći? Bolje da se unaprijed pripremimo da ne bi bilo... auch. Ako možeš pomoći... HVALA!!! Pozdrav!
  3. Pozdrav svima... možda je ova tema već negdje bila otvorena, no ne mogu naći, pa se unaprijed ispričavam ako gnjavim. Zanima me gdje mogu naći propise i popis dokumenata koje trebam držati u uredu u slučaju dolaska gospodarske ili neke druge inspekcije? Ako netko ima iskustva s inspekcijama, zanima me da li odmah ide kazna u slučaju neke nepravilnosti ili se dobije neki period u kojem se nepravilnost treba ispraviti? I još samo jedno konkretno pitanje... ukoliko u osnovnim sredstvima postoji zavedena oprema (računalo), a nema ga u uredu, već je privremeno na korištenju kod vlasnika tvrtke doma, hoće li inspekcija raditi probleme? Hvala unaprijed!
  4. Sredinom listopada naša je tvrtka poslala prvi mail u jednu državnu Agenciju sa zamolbom da nam se daju informacije o upisu tvrtke u jedan registar. Tražili smo pomoć od njihove pravne službe oko same procedure i neka pojašnjenja, jer po zakonu trebamo biti upisani u taj registar + želimo poslovati po zakonu. Nakon što nismo dobili odgovor, poslan je još jedan mail, još jedan službeni dopis poštom i Agencija je kontaktirana šest puta telefonski. Zadnji puta nazvali smo krajem siječnja i još jednom (kao i prethodnih pet puta) dobili obećanje da će odgovor stići u najbržem mogućem roku. Prošlo je mjesec dana, odgovora još nema. Što jedna tvrtka u ovakvoj situaciji može učiniti obzirom da se radi o javnim informacijama, obzirom da oni već četiri mjesaca nisu odradili svoj posao, a mi smo zbog toga "u ilegali". Što uopće jedna tvrtka može napraviti u situaciji kada je institucije države svojim neradom tj. uskraćivanjem potrebnih informacija spriječavaju da posluju po zakonu?
  5. Da li je netko dobio kaznu jer nije proveo preregistraciju? Jel netko već platio 5.000 kuna? Nije da ikome želim da se to dogodi ili da nekome želim kaznu, ali ako penalizacija nije provedena, onda su zasigurno povrijeđena prava onih koji su platili i proveli postupak. Jel se itko više ovime bavi u državi?
  6. Čini se da ipak postoje neki elementi neustavnosti. Kontaktirali smo udrugu HPI i dobili informaciju da su pravni savjetnici udruge sastavili i podnijeli PRIJEDLOG ZA POKRETANJE POSTUPKA ZA OCJENU SUGLASNOSTI ZAKONA S USTAVOM te je poslali Ustavnom sudu RH. Ovih će dana kompletni dokument staviti i na svoje stranice http://hpi.com.hr u kojem ćemo moći pročitati sve detaljnije i u kojim dijelovima taj novi zakon krši naša prava. Cilj HPI-ja je okupiti tvrtke oko sebe i u njihovo ime provesti cijeli proces kroz Ustavni sud, pa im se svakako javite, ako ste obeštećeni u ovom suludom procesu. Problem je u tome da Ustavnom sudu treba oko godinu dana da se očituje, ali mislim da se sve skupa isplati...jer: Na RTL televiziji bio je prilog u kojem je bilo navedeno da je svega 10.000 poduzeća od 38.000 obavilo proces ponovne registracije do 31.10., što znači da će sljedeći tjedan 28.000 tvrtki dobiti kaznu od 5.000 kuna, što je još dodatnih 140 000 000 kn u državni proračun. Totalni harač.
  7. saznali smo da se jedino udruga Hrvatska poduzetnička inicijativa angažirala jače oko ovog pitanja... http://hpi.com.hr/hr/2010/10/hpi-prijedlog-za-produljenje-roka-provedbe-zakona-izmjenama-dopunama-zakona-sudskom-registru-nn-9110-31-prosinca-2010-smanjenje-trokova-prereistracije/
  8. Slažem se s anamih...vlada i ministarstva se busaju o prsa da pomažu i potiču malo i srednje poduzetništvo, a donose i ukidaju propise i zakone kako im se sprdne, a u praksi se to manifestira tako da poduzetnici plaćaju za njihove propuste. Pitam se što će biti sljedeće i kako da mi "mali" stanemo na noge ako nas na ovaj način proždrljivi birokratski aparat svako malo obeštećuje. Ovo je tipični primjer disfunkcionalnosti države. Vlada promjeni zakon jer joj treba novac, istovremeno je ne zanima kako će se sve provesti u praksi, zato sve prebaci na javni bilježnike, a trgovački suci nemaju pojima o čemu se radi. Ako i imaju, nemaju vremena na telefon objašnjavati i transferiraju nas na javnog bilježnika, jer nisu još danas apdejtali profil na facebooku pa nemaju vremena. Nije naša krivnja da nisu od samog početka popunjavali sudske registre kako spada i potpuno, a imali su sve potrebne podatke. Jednostavno ne želim platiti 1650 kuna za unos tri imena u kućicu u računalu. Mogu i sama popuniti formular, potpisati i pečatirati i otići do trgovačkog suda, ali za to ne trebam javnog bilježnika i ne želim platiti 1650 kuna. Dođe mi da ovu prepisku pošaljem...na Proces ili Poslovni klub ili Potrošački kod ili gdje već. Ljutita sam, jer bi tih 1650 kn radije uložila u printer ili novu uredsku stolicu ili ih dala kao stimulaciju zaposleniku.
  9. Mogu pomoći na temelju našeg iskustva... Internet portali spadaju u domenu izdavaštva. Mi imamo registriran d.. za izdavaštvo, trgovinu i usluge. Na portalu prodajemo i izdajemo račune za usluge oglašavanja zainteresiranim oglašivačima (banneri, PR članci i slično). Autorska prava strogo poštujemo. Drugim riječima, ne preuzimamo članke od nikoga bez njihova prethodnog pismenog dopuštenja. Najbolje da napraviš popis svih stranica od kojih bi želio preuzimati i obratiš im se sa zamolbom te sve dobiješ napismeno radi vlastite zaštite. Oni će zauzvrat tražiti povratni link, navođenje izvora ili nešto treće, tj. dozvolit će preuzimanje ako imaju od toga povratne koristi. Neki će dozvoliti da se preuzimaju i fotografije, a neki neće. Umjesto original fotografije, uvijek možeš staviti ilustraciju (isto vlastitu). Na internetu ima i nekih stranica sa kojih se fotke mogu besplatno uzimati (nešto kao open source). Fotografije i tekstove slati će korisnici, ako se radi o oglasniku, pa je najbolje da napišeš Uvjete korištenja koje svaki korisnik mora prihvatiti prilikom slanja oglasa. u Uvjetima korištenja daju ti pravo da koristiš i objavljuješ njihove fotografije i tekst, ali ti moraš zadržati pravo odluke o objavi pojedinih poslanih oglasa. U biti, svi odnosi između tebe kao vlasnika i korisnika kao autora, reguliraju se Uvjetima korištenja koji moraju biti jasno i nedvosmisleno napisani. Eto...nadam se da je pomoglo Sretno s projektom!
  10. Znači nikome nije u potpunosti jasno zašto se ova izmjena provodi niti tko je provodi (trgovački sud, javni bilježnik, tvrtka sama ili netko četvrti?) niti zašto se već postojeći podaci moraju ponovno upisivati po cijeni od 1650 kn. Naša javna bilježnica ima sve podatke o nama, to što oni nisu uneseni u sudski registar u potpunosti nije naša greška nego greška države koja to nije uzimala u obzir prilikom procedure registracije tvrtke. Ono što nas sada zanima je da li se u procesu ponovne besmislene prijave može izbjeći javni bilježnik? Zašto ne bismo mogli direktno trgovačkom sudu dostaviti ovjerenu izjavu i kraj priče? Kontaktirali smo trgovačkog suca koji ni sam ne zna o čemu pričamo. Toliko o tome.
  11. Molim vas pomoć vezano uz još jednu administrativnu proceduru od koje mi se diže kosa na glavi. Nedavno smo od javno-bilježničkog ureda (kod kojeg smo obavili proceduru osnivanja trgovačkog društva još 2008.) dobili obavijest sa sljedećom naznakom predmeta: Upis svih članova društva u sudski registar. Prema tom dopisu 1. svibnja 2010. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima (NN 137/09), te se prema članku 396. po novom "kao" u sudski registar upisuju jedini osnivač i SVI članovi društva. Do stupanja na snagu tog zakona, upisivao se samo jedini osnivač (jedini član društva) u sudski registar, a ostali članovi društva dostavljali su se sudu u vidu popisa. Naše trgovčko društvo ima tri osnivača (vlasnika) od kojih je jedan predsjednik uprave, a dva su članovi. Tako stoji u društvenom ugovoru, a svi tri smo navedeni i u tražilici sudskog registra pod Članovi uprave - Likvidatori. Sada javni bilježnik od nas traži 1350 kuna za Upis svih članova društva u sudski registar, a tu su još i troškovi suda od 300 kuna. Sveukupno se traži više od 1600 kuna, a ni sami ne znamo zašto. Rok je navodno 31.10. Je li netko proveo slični postupak? Ukoliko je, molim vas da nam objasnite zašto se taj postupak radi i što naša tvrtka ima od toga? Ponovno imam osjećaj da je ova dopuna zakona smišljena samo da se iz tvrtke iscjedi novac. Trebamo li provesti ovaj postupak? HVALA VAM UNAPRIJED!
  12. HVALA HVALA HVALA! ŽIVIO Legalis! Živjela anamih!
  13. Molim za pomoć vezano uz praktično pitanje... Dobili smo savjet iz knjigovodstva i drugih upućenih da se na edukativne materijale, pa tako i edukativne slikovnice bez teksta i edukativne bojanke ne obračunava PDV tj. da podliježu nultoj stopi. Zanima me da li u poslovanju možemo jednostavno početi izdavati izlazne račune bez prikazanog PDV-a ili za sve skupa moramo dobiti svojevrsno dobrenje Ministarstva financija? Hvala unaprijed!!!
  14. Pozdrav svima i molim za pomoć, naša tvrtka ima u vlasništvu internetski portal na kojem povremeno naši suradnici daruju ulaznice za kino, predstave, knjige i slične sitnice u vrijednosti do 200 ili 300 kn. Do sad smo u neznanju, takva darivanja vodili kao nagradne kvizove s pitalicom, nakon čega bi odabrali najbržeg čitatelja s točnim odgovorom i poslali mu nagradu. Nedavno sam saznala da novi Pravilnik o priređivanju nagradnih igara ne poznaje više nagradni kviz kao nešto što ne zahtijeva prijavu Ministarstvu financija i da se sve što se daruje, bez obzira koliko malene vrijednosti bilo, smatra nagradnom igrom i mora se prijaviti Min. financija. Ukoliko je to tako, vidim da i drugi mediji krše zakon jer se neprestano dijele neke ulaznice, kotizacije i sitnice. S druge strane, ponekad ulaznice dobijemo tri dana prije predstave i jednostavno kad bi i htjeli, ne bismo stigli sve prijavljivati. Postoji li uopće u Pravilniku i/ili Zakonu neki dio koji bi ovakva sitna darivanja smatrao legalnima i pod kojim uvjetima? Hvala unaprijed na vašem odgovoru!
  15. Samo da javim onima kojima će možda trebati informacija ubuduće, jer sam provjerila kod javne bilježnice... Ukoliko mijenjate sjedište tvrtke zapisano u društvenom ugovoru, potrebna je promjena dokumenata kod javnog bilježnika (cijena je cca 1000 kn), koji se potom nosi na Trgovački sud. Ukoliko mijenjate samo poslovnu adresu u svrhu korespodencije, dovoljna je zajednička odluka svih osnivača društva koju možete sami napisati i potpisati. Odluka se samo potvrdi kod javnog bilježnika (cca 50 kn) i spremi zajedno s drugim dokumentima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija