Jump to content

Sung

Korisnik
 • Broj objava

  25
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  1

Sve što je Sung objavio

 1. Ja nisam pravnik, tako da Vam ne mogu dati pravni savjet (imam druga iskustva sa utajom poreza, kada možete ispasti osumnjičeni i kad stvarno niste krivi), također nemojte misliti da Vas ja osuđujem... Jednostavno, za takvu vrstu utaje poreza o kojoj Vi govorite je potrebno dvoje. Iako, da li ćete vi koji ste platili uslugu za to i odgovarati u slučaju da se sazna... Neznam, to će Vam odgovoriti pravnik. U svakom slučaju sretno sa izgradnjom!
 2. Vi kažete "preduhitrio' sam arhitekta i mogućnost da zatraži plaćanje mimo računa, ja sam mu predložio da bar dio cijene bude preko računa rekavši ' neka bar jedan dio bude preko računa". Kada već predlažete utaju poreza (u ovom slučaju vi predlažete, arhitekta ste preduhitrili), onda vjerojatno savjest neće biti mirna, jer utajili cijeli iznos, ili 10% iznosa, utaju ste počinili, ali mislim da Vam ovaj forum neće olakšati savjest. To što netko razmišlja kako bi utajio porez ne znači da i vi tako morate razmišljati. Zatražite račun na puni iznos, platite i mirno ćete spavati (kada Vas to već toliko muči). Da, utaja poreza se događa i u Njemačkoj.
 3. Pozdrav. Bez otvorene tvtke ne možete zatražiti certifikat te ne možete potpisati ni ugovor sa T-Com, također morate imati prijavljenog blagajnika (vjerojatno ćete to biti Vi). Taj rok 5-7 dana je njihov rok da bi Vam pripremili fiskalnu blagajnu, ali kako bi uopće mogli koristiti fiskalizaciju (na bilo kojoj blagajni) potreban Vam je Fiskalni Certifikat, a njega ćete zatražiti u FINI i to tek nakon što je tvrtka otvorena (https://www.fina.hr/fiskalizacija). Kada dobijete certifikat, tada napravite porezni akt, i sve to šaljete T-Comu. U teoriji vi bi mogli kupiti program ili uređaj za fiskaliziranje i prije otvaranja tvrtke, ali taj program ili uređaj nećete moći koristiti (osim eventualno za vježbu) dokle god vam FINA ne izda certifikat te ga povežete sa blagajnom(unesete podatke certifikata i podatke iz poreznog akta).
 4. U svakom slučaju, ako niste provjerili, svakako provjerite da li je obrt zatvoren. To što je "ona" otvorila firmu na sina ne znači da je obrt zatvoren. Ako je dug u 9 mjeseci narastao za 18.000 kn sa time da su Vam svaki mjesec skidali 1.000 kn sa računa meni govori da se zadužuju doprinosi za taj obrt + kamata na dug. Svakako provjerite, možda je obrt i zatvoren ali Vam iz nekog razloga i dalje zadužuju doprinose (i to je moguće, greške se događaju i to češće nego što mislite) iako je malo čudno da se zadužujete za doprinose a radite kod drugog poslodavca. Ukoliko je to slučaj, postoji mogućnost da se dug smanji, ali svakako morate provjeriti status tog obrta, ukoliko je zatvoren trebali bi imati "Rješenje o prestanku rada obrta"
 5. Da li je taj obrt još uvijek otvoren? Da li se još uvijek radi preko tog obrta? Jer ako je otvoren, svaki mjesec se osim kamate, zadužuje i za doprinose, eventualni PDV...
 6. Granicu također možete preći sa putovnicom ukoliko imate važeću putovnicu. Nedavno sam ja obnavljao osobnu, standardnim postupkom, i trajalo je oko 14 dana (računajući i vikende) tako da to ide prilično brzo.
 7. Hvala Vam na odgovoru. Moram priznati da 99% svojih usluga uspješno naplatim, ali samo 20% u rokovima dospjeća. Najčešće sa zakašnjenjam od 90-120 dana i tu mi se stvori problem. Još jednom, hvala!
 8. Poštovani, evo već 7 godina imam obrt (uglavnom uspješan) i planiram ove godine zatvoriti obrt i otvoriti d.. Zanima me koja je razlika u odgovornosti vlasnika/direktora d.. i vlasnika obrta. Moje poslovanje u obrtu se odvija isključivo virmanskim plaćanjem sa nekom malom odgodom (znači nema nikakvog gotovinskog poslovanja), i više puta se u zadnjih par godina dogodilo da moji kupci kasne sa plaćanjem, ja uredno platim moje dobavljače, ali me država tu i tamo blokira. Nemojte me krivo shvatiti, blokada države i ovrha je u redu (ja taj dio ionako moram platiti) ali tih 5-10 dana koliko traje blokada ja nemogu raspolagati sa mojim privatnim računima, kreditnom karticom (ničim osim sa nešto novaca koje trenutno imam kod sebe). Ta blokada se desi jednom, možda dva puta godišnje, i vrlo se brzo riješi jer to budu manji iznosi, ali mi svejedno stvori problem. S obzirom da sam jedini koji ima prihode od kojih živi četveročlana obitelj, to mi sve više predstavlja problem. Nemam nikakve namjere oštetiti državu, ili ne plaćati svoje obaveze, ali sada mi već polako treba malo sigurnosti. Dakle, da li me d.. može koliko toliko zaštititi (mene privatno) od eventualne blokade računa, ili da barem mogu zaštiti trećinu primanja (na što kao obrtnik nemam pravo). Jasno mi je ako se iz nekog razloga d.. blokira da si nemogu isplatiti ta primanja, ali barem mogu imati ušteđevinu na privatnom računu sa kojom mogu raspolagati dok se moji kupci ne sjete platiti račune kako bi se blokada mogla riješiti. Hvala!
 9. Nisam pravnik, ali bavim se domenama, tako da sam naziv, nije sporan. Domene sa .com ekstenzijama imaju samo jedno pravilo. Tko ih prvi kupi njegove su dok god ih uredno plaća. Uzmite za primjer http://www.cocacola.com i http://www.cocacoola.com (druga je otkupljena od strane kompanije koja se bavi preprodajom). U Hrvatskoj se o tome brine CarNet i oni paze da se .hr domene dobivaju uz neka određena pravila, ali kod .com domena nema nikakvih kontrola. Što je atraktivnije ime, kod .com domena obično vrijednost raste jer njih preprodaju razne tvrtke. E sad, bitno je da sama web stranica nema veze sa tom drugom domenom, tj. da se ne koristi kako bi se prevarilo ljude. U slučaju da Vaša web stranica lažno navodi ljude onda postoji osnova za tužbu.
 10. Mislim da bubamara pita da li će banka tražiti tržišnu cijenu nekretnine ili će cijelu nekretninu prodavati samo za iznos duga + troškova. Znači nekretnina po tržišnoj vrijednosti vrijedi recimo 100 kn, dug je 10kn. Hoće li banka tražiti 10kn ili 100kn. Mislim da prodaja ide po tržišnoj vrijednosti, pa se svakom slijedećom dražbom smanjuje. Ali ipak pričekajte odgovor nekoga tko je u to siguran.
 11. Pozdrav svima! Zanima me tko je "glavniji" da se tako izrazim, katastar ili gruntovnica. Imam situaciju da je u gruntovnici sve uredno provedeno, dok u katastru se to još uvijek vodi na djeda. Znači gruntovnica je provela po ostavinskoj sa djeda na oca, pa sa oca na mene (kroz period od 20 godina, dok katastar nijeprstom mrdnuo (iako imaju nekakve "aktivne plombe"). E sad, katastar me traži sva moguća riješenja, a ostavina od djeda se vodila još u Jugoslaviji. Vjerojatno ja to mogu iskopati, ali sam se nekako nadao da katastar može preuzeti stanje od gruntovnice, s obzirom da su vlasnički listovi čisti. Volio bih to riješiti jer taj teren prodajem, i želim kupcu predati čiste papire.
 12. Zahvaljujem se! Jako dobar prijedlog.
 13. Pozdrav. Situacija je slijedeća, ja prodajem teren 1/1 jednom starijem gospodinu iz Njemačke. Nije mi prvi put da prodajem zemljište pa sam više manje upoznat sa procedurom ali nikad nisam imao ovakav slučaj. Naime taj stariji gospodin želi kupiti teren, dao je kaparu ali ostatak terena želi platiti kada se u gruntovnici provede taj teren sa mojeg imena na njegovo. Načelno ja sa time nemam problema, ali bih se na neki način volio osigurati. S obzirom da tu nema smisla stavljati nekakav vremenski rok (barem ne kraći) s obzirom na brzinu naše birokracije, da li ima nekakav bolji način da se to riješi. Pretpostavljam da mi to sve lijepo možemo navesti u ugovoru, i sad ako kroz godinu dana (karikiram) taj teren ne bude prepisan na njegovo ime, teren se vraca meni, a on nije duzan isplatiti novce. I što ako se teren uredno prepiše, a gospodin ne isplati? Tada tužbom pobijam ugovor, a on za to vrijeme može normalno graditi, a kasnije eventualno i potraživati uloženo? Iskreno ne vjerujem da će do toga doći, taj gospodin nije nepoznat (došao je preko dobrih prijatelja) ali već se jednom opekao u Hr sa zemljištima (koja dan danas čekaju papire) pa kako se kaže puše i na hladno. Eto, ja vjerujem da je netko imao sličan slučaj pa ako imate kakav prijedlog...javite. Hvala!
 14. Sung

  krađa na poslu

  Jedan od mojih kupaca je imao sličan problem sa svojim djelatnikom (ja sam proizvođač POS rješenja). Nije imao namjeru tužiti djelatnika, ali je na savjet poznanika koji radi u poreznoj upravi to ipak napravio. Razlog zašto je to napravio je fiskalizacija. Petljalo se po računima i blagajni te nije htio riskirati veće kazne i probleme sa poreznom upravom na kraju godine. Djelatnik je na kraju dobio uvjetnu kaznu, taj moj kupac je potvrdio da mu je djelatnik vratio novce (iako ne sve). Ali cilj mu je bio sebe zaštititi, a ne baviti se nekakvim progonima. Nisam htio oteti temu, ali mislim da je od fiskalizacije Porezna uprava bitan faktor u tim odlukama. Ono što se prije moglo oprostiti, sada nosi veću težinu. Ukoliko sam pretjerao, neka moderatori slobodno obrišu ovaj post.
 15. Hvala svima na sudjelovanju. Još jedno pitanje vezano uz prethodno. Ako obrtnik(koji je zapravo zakonom definirana kao fizička osoba koja obavlja neku djelatnost) nema ista prava kao fizička osoba koja radi i prima plaću, da li je to predmet za ustavni sud? Postoji li financijska diskriminacija (nazovimo to tako)?
 16. Najprije da svima poželim dobar dan Eto kada smo to riješili imam jedno pitanje na koje mi nitko u Hrvatskoj ne zna dati odgovor. Pokušao sam u FINI, u HOK-u, pisao sam predsjedniku, ministrima, međutim od njih odgovora nije bilo.. Situacija: Obrtnik radi, izdaje isključivo R2 Virmanske račune. Ima problem sa naplatom i kasni sa plaćanjem poreza. Porezna uprava šalje blokadu i ovrhu obrtniku (sasvim u redu). Automatizmom se obrtniku blokiraju svi računi (poslovni tekući, privatni tekući, kreditne kartice). Obrtnik ne isplaćuje plaću već je dohodaš i jedini je zaposleni u obrtu. Pitanje: Na koji način, obrtnik može zaštititi barem dio sredstava kako bi mogao barem kupiti kruh i platiti režije? Zanima me isključivo legalni način, jasno mi je za rad na crno, ali to me ne interesira. Neka država svoje uzme, ali da ipak postoji način da se u tom trenutku može preživjeti. Eto, ako netko ima bilo kakvu ideju, molio bih ga da me savjetuje. Danas nemam taj problem, ali dva puta (srećom na kratko) me porezna uprava blokirala, i ja sam doslovno morao posuđivati novce da bi platio račun za struju i vodu. P.S. Ako je to relevantno, obrtnik ima suprugu i dvoje djece i jedini je prihod obitelji.
 17. Pozdrav, nisam odvjetnik, niti sam u pravnoj struci ali nedavno sam odradio ostavinsku pa Vam mogu reći kako smo to mi odradili. Prvo smo odabrali javnog bilježnika te smo u matičnom uredu zatražili ostavinsku raspravu. Tada smo nabrojali sve što znamo o imovini koja je preostala (nekretnine i pokretnine) i čekali smo poziv javnog bilježnika. Dva mjeseca kasnije javni bilježnik šalje poziv, te se nalazimo na prvom sastanku. U ta dva mjeseca pokušali smo doći do bilo kakvih podataka o imovini koji nam nisu bili poznati (npr. u kojim je bankama pokojnik imao račune, pretresli smo račune koji su dolazili poštom...). Nakon toga, na prvom sastanku sa javnim bilježnikom, napomenuli smo sve što smo pronašli, te je javni bilježnik službenim putem zatražio očitovanje od tih banaka. To se čekalo još oko 2 tjedna, te smo telefonski pozvani kada su svi papiri stigli. U pravilu sve to odrađuje JB, na Vama je da pitate, a JB zna proceduru i načine da dođe do tih podataka. Nadam se da je sve ovo barem malo pomoglo.
 18. Pozdrav. Nakon smrti roditelja, ja i brat smo dogovorili podjelu imovine. Već se unaprijed znalo tko će što preuzeti(vezano uz par nekretnina) a sve ostalo (uglavnom zemljišta, šume i oranice ) podijeljeno je pola-pola. Sada imamo situaciju gdje je iskrsnula prilika za prodaju jednog većeg terena (koji je podijeljen na 5 čestica) i gdje smo oboje vlasnici. Da li je moguće na jednostavan način naknadno promijeniti dogovoreno u ostavinskoj raspravi, i te čestice drugačije podijeliti. Ja i brat smo u dobrim odnosima, i dogovor tu nije problem. Želimo to odraditi kako ne bi imali više od tri čestice otuđene u roku od 5 godina zbog porezne uprave i plaćanja 25% poreza na dohodak. Druga solucija je eventualno to okrupniti, ali to bi ionako bila druga tema. Hvala
 19. Sung

  Anketa za ulazak Hrvatske u EU

  ne -ovako ekonomski uništeni prelagani smo zalogaj -sa ovako lošom i sporom državnom upravom, pravosuđem opet smo prelagani zalogaj -sa ovakvom vrstom demokracije gdje se referendumi izbjegavaju kako god je moguće samo da narod ne bi osjetio pravu moć referenduma ne zadovoljavamo nikakve demokratske kriterije osim onih koji se odnose na krupni kapital i na kraju, mi niti smo u kapitalizmu, niti smo u demokraciji, niti smo uređena država...ukratko nismo ni sitna riba, trenutno smo više kao plankton
 20. Sung

  Numeriranje računa.

  Zahvaljujem se svima na trudu i odgovorima.
 21. Sung

  Numeriranje računa.

  Hvala na odgovoru, propis nemogu ni ja pronaći. Zapravo se radi o programskoj aplikaciji (Kasi). Moja je tvrtka proizvođač te aplikacije pa samo želimo omogućiti korisnicima više opcija(koje su naravno u skladu s zakonom). Još jednom najljepše se zahvaljujem na odgovoru.
 22. Pozdrav svima. Čitam čl.15 Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji se tiče izdavanja računa i nije mi jasno sljedeće: Da li se smije izdati dva različita računa s istim brojem ali drugim datumom. Znači na primjer: Izdati račun broj 1 21.05.2011 Izdati račun broj 1 22.05.2011 ... Zahvaljujem na odgovoru.
 23. Poštovani, imao bih par pitanja vezano uz ovrhe zbog neplaćanja auto kredita. Naime meni draga osoba je potpisala sudužništvo u auto kreditu. Dužnik taj kredit uredno ne plaća tako da svakih par mjeseci dolazi ovrha na 1/2 plaće za što je sudužnik potpisao suglasnost. Pitanja: 1.) Da li suglasnost ima istu snagu kao i izjava, i može li je sudužnik povući tako da se ovrha odnosi na 1/3 plaće kako je to zakonom predviđeno? 2.) U slučaju neuspjele naplate putem ovrhe primanja da li postoji mogućnost ovrhe na nekretninama/pokretninama s time da dotična gospođa nema nikakvih nekretnina/pokretnina na svoje ime ali iste postoje na ime njezinog supruga? Može li sudužnik isto kao i jamac pokrenuti građansku parnicu za povrat uplaćenog dijela kredita za proteklo razdoblje (nekih 2,5 godina) pa onda naknadno i za ostatak iznosa koji eventualno uplati(zbog zastare). Hvala
 24. Evo epilog ove priče je Odluka od strane poslodavca o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu gdje isti traži od radnika da potpiše izjavu gdje stoji da radnik neće koristiti bazu kupaca kao i da neće surađivati sa kupcima bez prethodnog znanja poslodavca. S obzirom da kupci ne surađuju samo s tom tvrtkom, već je tvrtka samo jedan mali kotačić u svemu tome, mene na ovaj način poslodavac ograničava da ja tim istim kupcima prodam npr. salatu a da ga prethodno o tome ne obavjestim. Ništa još nisam potpisao, ali ovako nedefinirana izjava ako stoji na sudu mene ograničava na apsolutno svaki mogući način.
 25. Pozdrav, s obzirom da uskoro napuštam svoje radno mjesto i krećem u osnivanje svoje tvrtke zanimalo bi me da li se sljedeći članak Zakona o radu (čl.94 st.6) može izbjeći sa strane poslodavca. (6) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka je ništetan ako ga sklopi maloljetni radnik ili radnik koji u vrijeme sklapanja toga ugovora prima plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj. Iako moje buduće poslovanje ne bi trebalo smetati mom sadašnjem poslodavcu biti će dodirnih točaka (polje kojim se bavim je preširoko). Za vrijeme trajanja radnog odnosa nisam nijednom primio prosječnu Hrvatsku plaću, stoga me zanima da li poslodavac na neki drugi način može aktivirati zabranu tržišne utakmice, s time da moj poslodavac traži od mene da i ubuduće surađujemo što bi u tom slučaju svakako na neki način se dotaklo i te zabrane. Napominjem da još nisam ništa slično potpisao, ali mi je u interesu i u budućnosti surađivati s mojim trenutnim poslodavcem, samo u malo drugačijem obliku. Također nije bilo nikakvog dodatnog educiranja tijekom radnog odnosa, znači u trenutku zapošljavanja imao sam svo znanje potrebno za obavljanje tog posla. Evo malo podugačko i preširoko ali nadam se da je i dovoljno jasno Unaprijed zahvalan.
×
×
 • Napravi novi...