Jump to content

Beata

Korisnik
  • Broj objava

    70
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Beata objavio

  1. Hvala,u tome je moj problem, neću znati kada će doći ovrha jer nisam u mogućnosti primati preporučenu poštu jer ne živim u hr. za propust pri odjavi sam svjesna da smo trebali pismeno otkazati, ali za to je kasno. Oni što me zanima je dali računi iz 2014 sigurno jesu u zastari. Hvala
  2. nme znam dal objavljujem na pravom mjestu, ali jos nema ovrhe pa nisam stavila u Ovrhe i ovrsni postupci. molim admina da premjesti temu, ako nije za ovdje. Znaci s datumom izdavanja 31.12.2017. stigao racun ( naslov : otvorena dugovanja iz 2017, kao neki IOS), a na njemu navedena 3 racuna iz 2014. (5,6 i 7 mj 2014, dospijece racuna 2014), dospijece placanja svega skupa 15.01.2018, te za sve skupa pod prijetnjom sudske naplate i iskljucenja usluge. Mi smo uslugu prestali koristiti 2014 kada smo presli drugom operateru (H1). S ovima nismo bili vezani ugovornom obvezom i kao takvi penali ne postoje. tada smo im telefonski javili da vise ne trebamo njihovu uslugu ( nasa greska, nismo slali pismeni otkaz) nakon cega su nastavili slati racune , (ta 3 mjeseca koja sad potrazuju), kako su stizali racuni zvali smo i rekli neka ne slaju dalje da uslugu ne koristimo da imamo drugog operatera..i na skype smo se javili vlasniku firme (jer smo kao poznanici da neka vise to otkazu i neka storniraju izdane racune jer se usluga ne koristi)..uglavnom nisu ih stornirali, tijekom 2014 i 2015 su tu i tamo poslali opomenu (samo ovako, nista preko javnog biljeznka ili suda...). Tada to nismo mogli nikako platiti, a nismo ni htjeli jer smo uslugu prestali koristiti.sada je ovo stiglo pa me zanima da li ima osnove za zastaru potrazivanja? ako da, kako to njima dati do znanja, javiti pismeno ili kako..ili cekati ovrhu na koju ce vjerojatno ic ako ne platimo.[ pa tada dati prigovor zastare? uglavnom, radije bi to rijesila prije nego dode ovrha jer tesko cu saznat za nju jer vise ne zivim u hr, preporucenu postu nitko ne podize pa ce mi proci rok za prigovor jer necu znat kada dode do ovrhe. molim savjet kako postupiti ako ima temelja za zastaru. hvala.
  3. Zahvaljujem na odgovoru, meni se cinilo da se nesto mijenjalo po tom pitanju, da se naknada vise ne smije naplacivati, zato sam ovdje pitala, u nadi da imam argumenat za osporavanje.
  4. Molim vas informaciju da li je jos uvijek dozvoljena naplata izlazne naknade za prijevremeni raskid ugovora (razlog raskida 4 mjeseca prije isteka ugovora je preseljenje u drugu drzavu, a ne odlazak drugom operateru) pruzatelju usluge (TV, internet I telefon). Trazila sam raskid ugovora, vratila opremu (router) jer nitko ne zivi u stanu i ne koristi uslugu da ne placam racune bezveze, od njih dobila odgovor da ce mi obracunati izlaznu naknadu za prijevremeni raskid ugovora. Htjela bi im odgovoriti pozivom na clanak Zakona koji ne dozvoljava naplatu izlazne naknade, ukoliko takav postoji. Hvala
  5. Kredit je uzet u 4 mj. 2009. s predviđenim rokom otplate od 18 mj. Zadnja rata je plaćena 21.10.2010., poslije toga nije stigla nijedna opomena, tel poziv i sličan poziv na plaćanje, dosad 7 mj 2014. Predviđen je rok otplate u 18 jednakih rata. Nije vraćen u cijelosti (vraćan je u nejednakim ratama), ali je vraćena većina glavnice, cca. 80%. U ugovoru stoji kamate 4,80 % nekakvom lineranom metodom izračuna, a efektivna po konformnoj metodi... prije podizanja tog kredita postojala je admin.zabrana od 3.307,00 kn na plaću od 7.030,00 netto. sada je admin zabrana cca. 3.900,00 kn na plaću od 6.500,00 (povećana zbog CHF kredita), plaća u međuvremenu smanjena na tih 6.500,00 kn, a oni bi plijenili cijelu plaću i vjerojatno pregazili ove prve administrativne zabrane. Navedeno je i da u slučaju neplaćanja 2 uzastopna obroka (rate) slijedi naplata cijelog duga odjednom. Budući nije bilo tako plaćano, već su davno trebali pokrenut naplatu, al očito su tek sad izgmizali iz pritvora. Kako se poslodavac može izjasniti na potraživanje cijele plaće za otplatu, budući da je to nedozvoljeno, ali postoji suglasnost (iskamčena u uvjetima 3 min prije isplate...) i da, kao što ste reklu, glavnica je uvećana, navodnom isplatom za naknadu suloge drugom društvu kao za posredovanje pri izradi kredita...za nekih 22.600,00 kn (nikad vidjela). Dakle dobiveno cca. 16.000,00 kn (od toga odmah uzeto 1.600,00 za osiguranje koje za koje nikad nije stigla polica (ali to sam uspjela riješit od gđe prevarantice dobiven povrat, nakon 3 god i na 5 rata), ukupno otplaćeno cca. 14.000,00 kn, sad terećenje za 29.000,00 kn. oni bi sad kao dogovor oko otplate tih 29.000,00 - moje pitanje - kako se postavit s obzirom na moguću zastaru ( što je relativna zastara i apsolutna zastara? i dal se 3 ili 5 god računa od vremena predviđenog roka otplate ili od zadnje uplate?) kako da se poslodavac postaviti u vezi traženja zapljene cijele plaće? hvala na pomoći. scan dokumentacije mogu poslati na PM.
  6. kada nastupa zastara po kreditu, ako je glavnica vraćena u razdoblju od 2009.( kada je uzet) do 2011., kada je daljnje plaćanje prestalo. U dotičnom uredu gdje je lihvarska pozajmica uzeta, pokušala otići na dogovor i utvrditi stanje duga..vrata zatvorena, nigdje nikoga...u nekoliko navrata. Nitko ne zove i ne šalje opomenu pune 3 godine. Zbog svih istraga, smatram ugovor ništavnim i ako se nitko tako dugo nije javio za potraživanje smatram da su lihvari tamo gdje im je mjesto - u zatvoru. A ono nakon 3 godine poziv..dugujete..toliko i toliko..., kako se postaviti? da li u oovm slučaju vrijedi zastara, budući da 3 godine nitko nije potraživao "preostali dug" (u biti sredstva koja nisu ni dobivena, budući da j eriječ o lihvarskom kreditu). Postoji izjava o zapljeni cijele plaće - a to je od 2008. zakonom zabranjeno - da li je ipak moguća i što s već postojećim administrativnim zabranama na plaći koje su već postojale prije uzimanja kredita? hvala
  7. bez obzira ako je taj koji "otuđuje" kupio tu stvar? i ugradio je u objekat te je koristio za vlastite potrebe (vlasnik 1/2 i 1/4 nisu koristili te stvari), uz napomenu da prije pregrađivanja prostorija i vršenja građevinskih radova nije ni pitao ni tražio suglasnost ostalih suvlasnika? taj roditelj nije uzdržavan od strane djeteta (tog što ga sad uznemirava u vlastitoj kući) jer ima svoja primanja i dosad je bio relativno zdrav.da li se ta seoba može kako regulirati -nadzirati da ne dođe do nepotrebne štete?
  8. kako da se roditelj (vlasnik 1/2 kuće) zaštiti od maltretiranja i prijetnji manjinskog vlasnika (1/4) da će pri seljenju u vlastitu kuću uništiti stan i odnijeti sve što je ikad ugradio-renovirao u toj kući (za vlastite potrebe i uživanje proteklih 20 godina) - pri tom misleći na keramičke pločice, instalacijske cijevi, ugradbeni namještaj...i sl (s tim da je radove vršio, pregrađivao prostorije bez pitanja i suglasnosti većinskog i drugog manjinskog suvlasnika? što suvlasnik smije iznijeti iz kuće pri seobi (osim osobnih stvari i mobilnog namještaja, onog što nije ugrađeno u objekat)? što je s pravima većinskog i drugog manjinskog vlasnika (također 1/4), kako se mogu zaštiti i ograničiti devastaciju objekta pri seobi? da li se to što je radio na objektu može smatrat amortiziranim, budući da taj valsnik 1/4 uživa i koristi 90% kuće, a većinski vlasnik jedva 10% i uz to je izložen svakodnevnom verbalnom maltretiranju , čak i fizičkom u 2 navrata?drugi vlasnik 1/4 ne živi u roj kući i nema pravo uživanja svog dijela (nije etažirano), a da li može zatražiti kakvu naknadu za korištenje od strane tog drugog 1/4-skog suvlasnika njegovog djela za godine unatrag?
  9. da li se može (naravno u roku od 8 dana) uložiti prigovor na ovršni prijedlog s ciljem prijenosa potraživanja na osobu koja je stvarno koristila pruženu uslugu (pod uvjetom da se stvarni dužnik slaže)? dal je dovoljno navesti okolnosti i dati njegove podatke u prigovoru ili i on odmah prilaže izjavu da priznaje dug i preuzima ga? ali ima problem - ne priznaje ga u cijelosti jer je za cijelo vrijeme odnosa bilo nepravilnosti (krivo obračunati pozivi naplaćeni u određenoj tarifi nisu trebali biti naplaćeni, neisporučeni mobilni uređaj, a raskidom pretplatničkog odnosa je prijevremeni prekid naplaćen u čemu je vjerojatno i taj uređaj pokriven), krivo dostavljeni računi, iako je pri sklapanju ugovora dana adresa za dostavu stvarnog korisnika usluge, a ne nositelja ugovora koji je greškom operatera imao problema, iako je striktno tražio da se na tu adresu ne dostavljaju računi. kašnjenje računa, i sl...pružatelj usluge je bio o tome obaviješten, pismeno i putem službe za korisnike, ali do dan danas nije isporučio mobilni uređaj.. da li da to sve navede osoba na koju glasi ovrha ili zasada samo traži da se dug prenese na stvarnog korisnika usluge ili u istom prigovoru i on iznese ove opaske kojima pobija dio duga? da li je mobilni operater trebao uvažiti pismenu obavijest da sve što se tiče plaćanja (pa tako i ovrhu) šalje na adresu korisnika usluge i bilo je pismeno zamoljeno da osoba na koju glasi ugovor nema obvezu plaćanja računa nego ona koja je usluge koristila..pa da tako i ovrhu naslovi na onoga tko je javio navrijeme da osoba na koju stoji ugovor ne koristi liniju i da sve obveze plaćanja preuzima na sebe. ugovorna osoba i korisnik su u rodbinskom odnosu. da li je uopće moguće "prenošenje" ovrhe ili preuzimanje duga?
  10. molim vas pomoć oko utvrđivanje legalnosti visine troškova ovrhe: srazmjerno čemu se određuje visina troškova? ako dug iznosi 5.337,39 kn u ovršnom prijedlogu predloženo pod: 1. da se dug u cijelosti podmiri - (to je ok), ali i iznos od 140,18 kn dospjelih zakonskih kamata (ne izračunavaju se kamate tek nakon podmirenja duga?) te da se nadoknadi trošak ovršnog postupka u iznosu od ....... kn (što znače te točkice, ne piše iznos?? po tome tu netko može kasnije reć da su troškovi 10.000,00 kn), sve u roku 8 dana. kako podmiriti ......iznos u roku od 8 dana ako ni nemaš iznos?? i što se tiče visine dole navedenih troškova (da li je to taj iznos koji gore nije naveden), da li su previsoki ako iznose: 1.sastav ovršnog prijedloga 750,00 + pdv 2.materijalni trošak 40,00 + pdv 3.pribava klauzule pravomoćnosti i ovršnosti 250,00 + pdv 3.sastav prijedloga radi dostave rješenja o ovrsi sudionicima u u provođenju ovrhe 375,00 + pdv 4.javnobilježnička nagrada 160,00 + pdv 5.klauzula pravomoćnosti i ovršnosti 30,00 + pdv 6. trošak dostave 11,40 + pdv ------------------------------------ukupno : 2010,50 kn nisu to preveliki troškovi na iznos od 5.337,39 kn? ovršni prijedlog rađen od strane odvj društva, a poslan od strane javnog bilježnika da li se ima tu osnove osporit koji od navedenih troškova? ako da, koji i kako predlaže se ovrha pljenidbom imovine jer osoba prima mirovinu iz inozemstva. hvala na pomoći
  11. da li je ikako moguće u godišnjoj poreznoj prijavi prijaviti izvanbračnog partnera kao uzdržavanog člana (stvarno živimo zajedno 3 i nešto godine i očekujemo bebu)i po tome ostvariti povrat poreza? nezaposlen je i nema primanja (nije prijavljen na ZZZ i nije ostvarivao naknadu)? čula sam da zakon o porezu na dohodak ne priznaje izvanbračnu zajenicu i da prijava izvanbračnog partnera kao uzdržavanog člana nije moguća.
  12. znači za božićnicu, dnevnice i putne troškove treba zahtijevati isplatu po načelu blagajne i onda je to pravilno po zakonu? jer na fini kažu ne, da sve (ono što nije na platnoj listi - putni, dnevnice..i sl., a pripada radniku kao naknada za izvršen rad kod poslodavca) što ostane nakon onog zaštićenog iznosa po platnoj listi,mora na redovni račun u banku s kojeg se skida za ovrhu i u knjigovodstvu isto ne znaju za tu mogućnost isplate preko blagajne.na koji čl.zakona o porezu na dohodak se točno moram pozvati?
  13. @cubano poslodavac pri obračunu i isplati plaće skida rate za stambene kredite za koje je pri podizanju napravljena administrativna zabrana na plaću - dakle to nije ovrha od strane poslodavca, nego redovno plaćanje kredita.te rate kredita premašuju ovaj iznos koji se smije plijenit jer jednostavno nakon porasta tečaja CHf iznose više od 2/3 plaće, ali treba ih platit i tako već skoro 4,5 godine. ovrha je došla kasnije, od strane Fine za neplaćen račun - to je onda valjda ovrha na novčana sredstva.za ostatak plaće se otvori zaštićeni račun na koji sjedaju ta primanja koja ostanu od plaće nakon plaćenih kredita i koja se ne smiju plijenit. svejedno mi se čini da je dar za djecu izuzet i da se novac šalje na zaštićeni račun.
  14. @ mapa hm, to sam nespretno rekla - vrijedila je 10 god i sad je istekla - a to vremensko ograničenje određeno je zbog nošenja naočala @petpetica a očito je tako i moram napravit kompletni pregled, umjesto samo kod okulista i to platit 450,00 kn.., mada mi je taj zakon logičan i opravdan samo za onog tko 1 x obavlja pregled pri polaganju vozačkog ispita, a ne kod obnavljanja vozačke koja je bila vremenski ograničena samo zbog 1 isključivog "nedostatka"/razloga, zdravorazumski bi trebalo samo oči pregledat hvala na odgovoru
  15. ne znam dal sam u pravom topicu, ako nisam prebacite me. kakvo je pravilo u slučaju isteka valjanosti vozačke dozvole zbog nošenja naočala - potreban je kontrolni pregled - pravilo je kao da se ide na medicinu rada na pregled, a ustvari se ne radi samo o pregledu kod okulista nego rade cjelokupni pregled liječnički, ono kao da polažeš ispit pa obavljaš kompletni opći liječnički.i to fino naplate 430,00 kn. ne vidim svrhu da se zdrav čovjek, samo zbog očnog pregleda, pregleda kompletno - svakako bi samo pregled okulista bio jefiniji. da li je to stvarna obveza po zakonu ili samo način da se više naplati? hvala na odg
  16. da dopunim, za kredite postoji administrativna zabrana na plaću. a osim "vanrednih" primanja poput dnevnica,stimulacija na plaću, zanima me i za primanja poput božićnice, dječjeg dara, dara u "naturi"u vidu poklona bona u novac za kupnju u dućanu i slično - da li je samo dječji dar izuzet od ovrhe ili još koje od navedenih primanja hvala
  17. možete mi do kraja pojasniti kakav je postupak kod isplate primanja na zaštićeni račun u slučaju ovrhe? ako već postoje opterećenja na plaći (stambeni krediti koji su postojali prije ovrhe) koje debelo prelaze 1/3 plaće – čak idu i preko 2/3 plaće. Za ostatak primanja se otvori zaštićeni račun i tamo sjeda ostatak plaće, al što je s putnim troškovima i dnevnicama ili eventualnim drugim primnjima koja nisu u obračunu plaće, a isplaćuje ih poslodavac? Da li se smiju isplatiti kao zaštićena sredstva jer su ionako van onog cenzusa od 1/3 plaće koja se smije ovršiti ili se ona moraju dati na redovni račun u banku da ih ovršitelj zaplijeni? Ili sa možda može i za njih otvoriti neki drugi zaštićeni račun da ostanu za isplatu kad je plaća opterećena na više nego je zakonski dozvoljeno, da ostanu kao sredstva nužna za život?Dnevnice nisu redovite nego sporadične, možda svaka 2-3 mjeseca bude nešto za isplatu. hvala
  18. hvala, to znam i to ću joj svakako pomoći oko realizacije. ali zanima me način pokretanja postupka oduzimanja poslovne sposobnosti-dal ga on akao bivša supruga može pokrenut i kako se to odražava na naplatu alimentacije? dal to išta pomaže ili odmaže da ona brže dođe do prava njihove djece o kojoj zapravo ona jedina brine jer njega ne zanimaju ni u kakvom pogledu
  19. nitko ne zna za sličan slučaj ? dajte se malo potrudite i pomozite savjetom hvala
  20. "...-u vrijeme odobravanja iznosa 2009.god.djeca su bila starosti 10 i 8 godina - sada su skoro 12 i 10 god" znači, može tražit povišenje iznosa - za svako dijete koje prijeđe granicu dobne skupine po kojoj se određuje visina naknade? ovo što je bilo 8, a sad je 10 je u skupini 7-12 godina i tu još ne može ništa, a za ovo što je bilo 10, a 19.07. će biti 12, također ne do 19.07.2012.kad će napunit 13 godina, jel tako? pravo na uzdržavanje ima do rujna, 2012., znači samo tih 2 mjeseca može tražit veći iznos za 1 dijete? drugo će ostati u kategoriji 7-12 godina za vrijeme prava na naknadu. otac se nikako ne brine za njih - niti ih viđa, a za vrijeme viđanja izlagao ih je djeci neprimjerenim sadržajima(porno filmovi i sl) majka je navrijeme primjetila promjene na dječjem ponašanju i djeca su joj se povjerila - da je otac tražio od njih stvari koje spadaju u incestno-pedofilske radnje. od toga ih je na svoj način zaštitila(upozorila je oca da su joj se djeca povjerila i da više neće dozvoliti da se na njima izživljava). Djeca naravno odbijaju ići k njemu jer su doživjela traumu. Nažalost,nije ga prijavila nadležnim institucijama jer se boji - za vrijeme braka bio je agresivan i nasilan i prema njoj i djeci i zna da kad bi u zatvoru završio, po izlasku bi im se želio osvetit i sigurno bi im fizički naudio. Otada se djeca ne viđaju s njim, on ne traži, a djeca ne žele. Majka ima malu plaću pa joj to uzdržavanje od centra i dječji doplatak spašavaju situaciju, ali što nakon isteka roka od 3 god? otac je u međuvremenu obolio od parkinsonove bolesti(obiteljska bolest, zasad u početnoj fazi), ne radi (i prije pojavljivanja prvih simptoma bolesti nije radio), samo kratko vrijeme je plaćao uzdržavanje/nekoliko mjeseci/ u iznosu od 800,00 kn za oboje djece. S obzirom na bolest, njegovu nebrigu oko liječenja (već godinama konzumira marihuanu što je sigurno pridonijelo bržem napretku bolseti), za pretpostaviti je, da i da želi, teško bi našao posao. Živi kod djevojke i kao ona ga uzdržava i jedva je dočekala da djeca prestanu dolaziti jer je mlada i djeca je ne zanimaju). Što je majci činiti - da li može pokrenuti postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti oca i kako taj postupak ide? Da li onda ima pravo na daljnje dobivanje uzdržavanja od centra ili kakav drugi oblik pomoći? Ili je bolje da traži od njegove majke koja radi, ima stan i živi sama, nema nikoga za uzdržavanje? Ovo je malo kompleksnija situacija, ali molim vas potrudite se i savjetujte, sama se baš ne snalazi u bespućima institucija, nema novaca za odvjetnike (znam da ima pravo na besplatnu pravnu pomoć pa kad dobijem osnovne smjernice na to ću je uputit, al da znamo odakle krenut jer djeca rastu, a s njima i njihove potrebe i sve im je teže objasnit da mama ne može kupit računalo i slično puno hvala
  21. želim pomoći prijateljici koja za dvoje mldb.djece prima privremeno uzdržavanje od CZSS-a: -u vrijeme odobravanja iznosa 2009.god.djeca su bila starosti 10 i 8 godina - sada su skoro 12 i 10 - majka ima pravo na uzdržavanje do listopada 2012 god kad će djeca preći dobne skupine za veći iznos - da li majka može od centra zatražiti veći iznos ili se od početka do kraja isplaćuje onaj koji je odobren 2009.god? hvala na savjetima
  22. samo naprijed, većina ih je bahata i rade posao površno, ne bi oni pročitali sve dokumente..naporno je to. nema veze što unutra piše nešto bitno za dijete. prije ročišta pročitaju 2 rečenice, kasnije to ponove par puta i na osnovu toga donesu rješenje koje će kao nekome (djetetu)donijeti dobro..da se postupak završi i idemo dalje..sljedeći broj...uopće ih ne zanima da nama djeca nisu brojevi, presude po šabloni, pretpostavkama i osobnim stavovima, često ni ne znaju zakone i tamo kopaju po člancima i glasno misle..gdje se vidi da pojma nemaju - kako će onda znati presudit..jadna pravda kad ovisi o Editirao petpetica. Bez vrjeđanja, molim.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija