Jump to content

Sunce11

Korisnik
  • Broj objava

    23
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Sunce11 objavio

  1. Muž kao branitelj je isto dobio Pevecove i još neke, stvarno ne znam ni gdje nam je to riješenje pa ne znam točno koje ima i koliko. Ali jedino kaj je dobro što svake godine sjedne dividenda ovih Pevecovih i bude ok svota ovisi o godini ali bude 6 do 9tis kn.
  2. Suprug i ja imamo već ugovor o doživotnom uzdržavanju na njegovoj 1/2 stana da ako se njemu nešto dogodi da to ide meni. S obzirom da planiramo kupiti novu nekretninu a sada trenutno cijene divljaju i moramo malo pričekati. Imamo dosta gotovine i dionica pa me zanima možemo li imati i oporuku u kojoj piše da je sav taj novac moj isto kao i dionice? Moramo li spominjati polovicu stana koja je riješena ugovorom ili ne trebamo. Jel istina da je dovoljno da on vlastoručno sastavi i potpiše oporuku?
  3. Pokretač teme je još super prošao. Ima i gore. Otac placa alimentaciju za dijete koje vec 3cu godinu za redom upisuje prvu godinu fakulteta. Naravno ispite ne daje, na predavanja ne ide. Iz ggodine u godinu upisuje kao redovan sstudent. Radi preko student servisa sve god i ima godisnja primanja veća od oca. Otac ima u ddrugom braku djecu, supruga radi na ugovor o djelu. Majka od ovog vjecitog brucosa ima isto druge dijece sa novim partnerom ali brucosa je izbacila iz kuće. On ne potražuje uzdržavanje od nje jer ne želi djeci uzet od usta. A pak na drugoj strani kod oca moze uzet dijeci od usta. U redu je da se placa ono sto se mora do 26. Godine i odlično ako ce imati nakon toga diplomu koja ce mu ppomoći u životu. Ali ako misli samo ovako da bi rradio i imao super placu. Jer da ode na burzu radio bi za nekoliko tisuca manje a to mu se ne isplati. Sta ovaj otac može učiniti? Ili je jedino preostalo plaćati i cekati 26. Rodjendan.
  4. Vidim da je došlo do nekih izmjena u zakonu. Da li za sve udovice HRVI bez obzira koliki postotak oštećenja je suprug imao vrijedi pravo na mirovinu od 40 godina a može je koristiti sa 50? Da li ona ako je i mladja od 40 (u trenutku kada postane udovica) stječe pravo nakon što dijete iskoristi to pravo dok god se redovno školuje? Sta je sa suprugama koje su bile kućanice i nemaju staza ili nešto malo? Da li ima odredeno koliko mora imati staza dok bude udovica?
  5. Čitala sam te zakone i prije pa sam postavila upit jer sam htjela provjerit Jel točno ono sto sam shvatila. Djeca imaju pravo na obiteljsku mirovinu dok god se redovno školuju a najduže do 26-te. A za supruge nisam sigurna koji zakon se sljedi da li ovaj koji ste mi tu stavili ili onaj na stranicama mirovinskog. Da li supruga branitelja ako je mladja od 40 ili 45god uz djecu ima pravo na mirovinu a kasnije kada djeca gube pravo ona može sa 50 godina otići u obiteljsku mirovinu? Ili je kod braniteljskih mirovina drugačije?
  6. Imam pitanja vezana uz obiteljsku mirovinu. Zanima me koja prava imaju supruga i djeca nakon smrti supruga koji je bio HRVI u mirovini? Koja su njihova prava s obzirom da djeca neka još i ne idu u školu a druga se školuju? Na koliki postotak imaju pravo? A isto tako ako je supruga mladja od 40 ili 45 godina i ako je u radnom odnosu koja ona ima prava?
  7. Zanima me sta u slučaju kada umre branitelj koji je u mirovini i iza njega ostanu djeca koja se školuju ili koja ce tek krenuti u skolu ? Koja su njihova prava i koliko im po zakonu od mirovine pripada? Sta je sa suprugom ako je u trenutku smrti mladja od 40 godina? Kada ona stječe pravo na obiteljsku mirovinu i koliko staza mora ona imati da bi imala pravo na mirovinu?
  8. Situacija je sljedeca muz placa alimentaciju za sina koji je punoljetan i kao studira. Od ispita jedva da je sta dao i sada bi ipak neki drugi fakultet ali ne zna koji. Radi vec vise od godinu dana preko student servisa i skoro zaradi mjesecno vise nego suprug i ja zajedno. Da li je muz, s obzirom na njegova primanja, duzan placati alimentaciju ili ne? Ako ne sto se treba uciniti za ukidanje alimentacije?
  9. Hvala. Ali evo bila kod javnog biljeznika fino sjeli I popricali o mogucnostima. Pa smo dogovorili prvi ugovor ce biti dioba bracne stecevine tako da se ja odmah upisujem kao vlasnik 1/2. A onda za muzevu polovicu I ustedjevinu pisemo ugovor o dozivotnom uzdrzavanju. Sve skupa ce me izaci 3600kn. (Cijena se izracunava neki dio na temelju trzisne cijene stana tak da je meni po ugovoru 1800kn) Papiri potrebni original vlasnicki list, kupoprodajni ugovor I nase osobne. Evo mozda nekome pomognem
  10. Zanima me gdje ste sklapali taj ugovor, da li kod biljeznika ili negdje drugdje? Da li ste sami sastavili ili oni? I kolika je cijena otprilike?
  11. Hvala na odg. Mozete mi molim vas malo pojasniti za taj bracni ugovor. Da li se kod biljeznika to potpisuje, da li mi to sastavljamo i koliko to kosta? Da li porez ima veze sa time? Kasnije kad se odredi moj dio onda ce mi muz darovati svoj dio darovnim ugovorom. Jer sam se bojala ako mi sve daruje I njegova dijeca idu pobijati ostala sam bez svega I morat cu sa djetetom na cestu a vako bar zelim svoj dio osigurati da mi ga nitko ne moze oduzeti. Ili cemo potpisati za njegov dio ugovor o dozivotnom uzdrzavanju. Mislim da je to dovoljan nacin zastite. Jer kako god bilo vazno da stoji da je pola moje. Pa ipak i neki nuzni dio kad bi trazili nece biti puno. Nadam se da mi ovaj ugovor o bracnoj stecevini ne mogu na nikakav nacin pobijati. Jer zna se kad smo se vjencali i kad smo kupili stan a u braku smo i dalje tako da mislim da mi to nitko ne moze osporavati.
  12. Stan kupljen u braku glasi 1/1 na muza. Kako i na koji nacin se ja mogu upisati na polovicu koja je moja jer smo u braku to stekli pa da svako bude na 1/2 vlasnik. Nadam se da ne treba darovni ugovor jer nije da on meni moj dio daruje nego to je ono sto mi po zakonu i pripada. A kasnije bi ugovorom o dosmrtnom ili dozivotnom uzdrzavanju dogovorila naslijedivanje njegovog dijela.
  13. Ovaj dio mi nije bas jasan. Da li do tog neceg moze doci u slucaju ugovora o dosmrtnom ili dozivotnom uzdrzavanju? Clanak 12. Umanjenje dijela bracnog druga Kad ima djece iz prijašnjih brakova ostaviocevih, a imovina njegovog bracnog druga iznosi više od dijela koji bi mu pripao pri podjeli ostavine na jednake dijelove, onda svakom ostaviocevom djetetu, bez obzira iz kojeg je braka, pripada dvaput veci dio nego bracnom drugu.
  14. Trebala bih malu pomoc, Muz i ja planiramo sklopiti neki ugovor u kome bi nase dijete i ja jednog dana bili sigurni da necemo zavrsiti na cesti kad se njegova dijeca iz prvog braka jave za nasljedstvo. Ukratko imamo stan koji smo kupili u braku veci dio tog novca je moj bio nesto ustedjeno prije braka nesto u braku.U prethodom braku od bivse zene roditelji su im kupili stan ali se on na rastavi odrekao nuznog dijela. Mi smo kupili stan u braku i on je upisan kao vlasnik 1/1. 1) Zanima me bez ikakvog ugovora da li se mi svi jednako dijelimo ili bez obzira sto ja nisam uvedena na 1/2 vlasnistva(bracna stecevina) meni to pripada a onda se njegov dio dalje dijeli na potomke? 2) Da li osoba koja ima ptsp moze potpisati bilo koji takav ugovor? Bez da se jednog dana druga strana mora brinuti da ce ugovor biti ponisten radi bolesti. Naravno ta osoba normalno funkcionira, pri sebi je potpuno. Jer da nije pri sebi i da je neuracunljiv takva osoba imala bi dodjeljenog skrbnika sto nema. 3) Da li je ugovor o dozivotnom ili dosmrtnom uzdrzavanju moguc izmedju supruznika? I da li supruga koja je kucanica (trenutno nezaposlena i ne zna kad ce poceti raditi) moze se voditi kao da brine o suprugu u zamjenu za nekretninu i ustedjevinu? Da li mozemo i maloljetno dijete ukljuciti u ugovor? 4) Da li se sve moze obuhvatiti tim ugovorom i ustedjevina i nekretnina. Da li se mora pisati iznos ustedjevine? 5) Da li se oba ugovora o dosmrtnom i dozivotnom mogu potpisati kod javnog biljeznika i da li se placa porez? 6) Da li ustedjevina koja stoji na mom racunu ulazi u ostavinsku masu ili oni mogu dobiti neki dio toga ili nista? Za sada je to sto me brine ako se necega sjetim javim ali evo ovih dana idemo rijesavati to pa zelimo znati sta je bolje. Nas samo zanima da nasa nekretnina i ustedjevina ostane moja i djetetova. A sve sto muz nasljedi jednog dana slobodno se moze dijeliti na njegove potomke taj dio me ne interesira ni najmanje samo ono sto sam ja zaradila i dopridonjela u nasem braku. Da li se takav ugovor moze ponistiti ako ispadne da njegova dijeca iz prvog braka nisu dobila dovoljno. Da li netko ima mozda neki drugi savjet sto mi je pametnije uciniti.
  15. Dobro to znam za te ugovore a kad kupujemo novu nekretninu ako se ja upisem kao vlasnik 1/1 da li su njegova dijeca iskljucena iz svega. Da li imaju pravo tu na neki nuzni dio ili ne? Da li se I sva nasa ustedjevina moze navesti u ugovoru zajedno sa nekretninom?
  16. Ovako zanima me kako zastiti sebe I dijete od suprugove dijece iz prvog braka. Znaci muz I ja smo u braku godinama. I imamo nekretninu kupljenu u braku koja glasi na njega. Imamo zajednicko dijete I ja svakako zelim nas zastiti jer vecina novca za kupnju sam ja ulozila u stan. I jednog dana ne zelim zavrsiti u podstanarstvu jer bi morala isplacivati njegovu dijecu. Trenutno stan mora ostati glasiti na njega jer bi trebali dobiti veci stan. Naravno dok to vrijeme ne dodje ja bi htjela potpisati sa njim ugovor o uzdrzavanju. A kasnije kad dobijemo stan ja bi se upisala kao vlasnik 1/1. Da li je to dovoljno da njegova djeca nemaju pravo na nas stan I da ja I dijete budemo zasticeni od bilo kakvih njihovih potrazivanja.
  17. Imam pitanja...Radim u trgovini mjesovite robe od 5mj 2010.Godisnji odmor jos nisam uopce koristila. Sad bi trebala dobiti ali samo 1 tjedan starog godisnjeg.I u ljeto novi. Da li je moguce da do 5 mjeseca kad cu imati godinu dana rada ja imam pravo na samo tjedan dana odmora.??? U ugovoru koji sam potpisivala mi je stajalo kao 18 dana (bez obzira sta se zakon mjenjao)...potpisala sam ugovor tada na 3 mj. kopiju nisam dobila uopce i nakon toga vise nisam ista potpisivala. Sef je rekao da je sam produzio da li je to moguce ili ipak radim na crno?? Prijavila bi sve drzavnom inspektoratu ali ima veze svuda sto znaci da mi slijedi otkaz tako da ne znam vise sta da radim...a bas nije situacija za davanje otkaza....a da ne kazem od dogovora za svaku drugu nedjelju slobodno...radim 20 dana i 1 sam slobodna...za nedjelju popodne dogovor je bio slobodan dan ali i to se krsi ...kad sam pitala za to sto ne dobivam slobodan dan u tjednu za nedjelju popodne onda sam odmah dobila cijeli vikend popodne po kazni jer sam nesto pitala...jer naravno tko sam ja da nesto pitam...radim po 220 sati mjesecno sa jednim slobodnim danom...zakida nas gdje god moze i to za placu od 3000 kuna.Ovo je sve tesko izrabljivanje a vjerujem da su u inspektoratu svi korumpirani...jer su bili nekoliko puta ...nitko ne pita za radnike...koliko radimo...koliko smo slobodne...nitko nista jer ih nije briga...i tako svaki put se izvuce da je sve u redu...da ne krsi prava ...a u stvari sve krsi nista ne radi pravo...i naravno odgovor mu je ako nam ne pase da ima na burzi mjesta za cijelu hrvatsku...to je dokaz koliko nas i postuje...a tako valjda i vecina poslodavaca. oprostite na opsirnom mailu...
  18. Do kad je otac duzan placati alimentaciju za kcer koja ima navrsenih 19 godina,maturantica i udaje se odmah nakon mature? I gdje treba predati tuzbu o prekidu placanja alimentacije?
  19. Ako sad sklopimo ugovor o dozivotnom uzdrzavanju i za koju godinu prodamo ovu nekretninu i kupimo novu da li onda to znaci da moramo opet sastavljati novi ugovor o doz. uzdrzavanju?
  20. 1umorna hvala na brzom odgovoru.....pozzzz
  21. Samo da pitam gdje se sklapa ugovor o dozivotnom uzdrzavanju i koliko to kosta? dali se moze pisati ugovor o dozivotnom uzdrzavanju na maloljetno dijete? Hvala...
  22. Suprug i ja smo kupili nasu prvu nekretninu. Ja sam bila radila u drugoj drzavi kad je on pronasao stan. Tako da je ugovor sklopljen na njegovo ime i on se vodi kao vlasnik 1/1.Naravno u to vrijeme smo bili u braku vec nekoliko godina. Stan je u stvari bio kupljen od novca koji sam ja zaradila u inozemstvu.I nesto malo sto je on digao na kredit a to je mozda jedna trecina od onoga sto sam ja dala u gotovini. Problem je u tome sto suprug ima djecu iz prvog braka koja zive sa majkom. A ja zelim da stan naslijedi nase zajednicko dijete koje je na putu. Pa sad me zanima da li je dovoljno da muz darovnim ugovorom meni daruje nekretninu da sam ja vlasnik 1/1 kako bi zastitila sebe i svoje dijete da ne dijelimo nekretninu sa njegovom djecom?Ili sto nam je ciniti?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija