Jump to content

lepyludy

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Čudi me da niste dobili privremeni na dvije godine s obzirom da je jedan od supružnika HR državljanin. Moja žena je dobila privremeni na dvije godine. Ja naravno imam državljanstvo. Sad joj ističe peta godina i zatražit ćemo stalni boravak, ali dok je stalni u postupuku dobije se privremeni.
  2. hmmm... možda neću baš precizno odgovoriti, ali ima mi smisla da te policija traži važeću identifikacijsku ispravu za suprugu, putovnicu je l... tako da mi se čini kako ti je Beč najpovoljnija solucija, nazovite ambasadu u Beču i raspitajte se da li Vi možete doći kao supružnik i sve obaviti za nju... pozdrav
  3. Ovako! Pretpostavljam da ti je brat hr državljanin??? I da je također po mogućnosti u radnom odnosu? Postoje dvije mogućnosti: Prva: Žena stranac najprije treba imati 5 godina neprekinutog privremenog boravka u RH. Dakle, imati status stranaca s privremenim boravkom u RH. Takva je osoba onda, po Zakonu o strancima, (koji imaš na web stranicama narodnih novina ili samog mup-a) dužna sama sebi plaćati zdravstveno osiguranje i to 405kn mjesečno! Kada dobije stalni boravak, nakon 5 godina, onda je muž koji je u radnom odnosu može prijaviti na zdravstveno "preko sebe". Druga: Sama žena može raditi bez obzira jer je stranac zbog toga što je u braku s HR državljaninom. E i onda će joj poslodavac valjda plaćati zdravstveno, kao i svima, ali ovo još treba provjeriti jer nisam 100% siguran. Eto... nadam se da sam ti bio od pomoći! Pročitaj Zakon o strancima, nema ga puno! Mnogo sreće tebi i bratu!
  4. Hvala na odgovoru! A ako je supruga nakupila dio duga za zdravstveno osiguranje kao stranac na privremenom boravku dok je bila samnom u braku, da li se onda ovršni postupak može namirivati prema meni kao supružniku koji jedini u obitelji radi???
  5. Supruga mi je odlukom Upravnog suda stekla pravo na stalni boravak, čime je stavljeno van snage rješnje MUP-a od 2006.godine. Otada je prošlo 3 mjeseca, a MUP se, unatoč, osobnim i telefonskim intervencijama, nije službeno oglasio o odluci Suda. Stalno se izmišljaju novi razlozi, a predmet se ne miče s mrtve točke, kao da MUP ne priznaje autoritet Upravnog suda. Što mi je činiti da primoram MUP da se pokrene?
  6. Molim Vas lijepo za savjet. Supruga mi ima status stranca s privremenim boravkom. Kao takva, po Zakonu o strancima, dužna je sama plaćati zdravstveno osiguranje. Prije nego što je sklopila brak sa mnom, nakupila je u periodu od 3 godine oko 14 000 kn duga. Dakle, nije si plaćala zdravstveno. Nije imala pravo raditi, a njena obitelj je primala socijalnu pomoć. Tražili smo otpis duga u Poreznoj upravi, a izgleda da se sprema naplata duga meni koji radim jer su me tražili potvrde o stanovanju, primanjima i vlasništvu nad autom koji je pod kreditom banke. Imam li ja što s tim dugom koji je unešen u brak i o kojemu nisam niti znao? Može li se od mene kao supružnika tražiti da snosim taj dug? Supruga mi je nezaposlena i još uvijek ne može raditi, nema nekretnina, niti pokretnina. Hvala na skorom odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija